Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Pierwsze użycie piekarnika – jak przygotować piekarnik do pieczenia?

Współczesne piekarniki to nowoczesne i intuicyjne w obsłudze urządzenia, ale nie wszyscy wiedzą, jak przygotować je do pracy. Pierwsze użycie piekarnika, czy to Amica, Beko, Electrolux, czy też innej marki, powinno być zawsze poprzedzone czyszczeniem i przepaleniem. W poradniku opisujemy krok po kroku, jak przygotować piekarnik do pieczenia słodkich i wytrawnych wypieków. 

 

MAXELEKTRO-BANNER-KARTA-PRODUKTU-1350x230.webp [46.50 KB]

 

Pierwsze użycie piekarnika – jak postępować?

Duży wybór piekarników w sklepach sprawia, że wybór tego jednego urządzenia nie jest wcale łatwym zadaniem. Musimy bowiem wybrać odpowiednią pojemność, zadecydować o rodzaju prowadnic, a także zastanowić się, z jakich funkcji grzania będziemy korzystać. Gdy już uda nam się dokonać odpowiedniego wyboru i piekarnik pojawi się w naszej kuchni, nie będziemy mogli od razu z niego skorzystać. Konieczne będzie podjęcie następujących kroków:

  • Rozpakowanie i ustawienie piekarnika – usunięcie opakowania, styropianowych elementów i folii ochronnych.

  • Montaż piekarnika – zamontowanie piekarnika w specjalnie przygotowanej zabudowie.

  • Konfiguracja piekarnika – ustawienie początkowych parametrów: języka obsługi, daty oraz godziny.

  • Czyszczenie piekarnika – po rozpakowaniu warto wymyć komorę piekarnika i jego wszystkie elementy zewnętrzne za pomocą wilgotnej ścierki lub z dodatkiem niedużej ilości płynu do mycia naczyń.

  • Wypalanie piekarnika – ten proces pozwoli nam pozbyć się z piekarnika szkodliwych substancji i nieprzyjemnych zapachów. O tym, jak przeprowadzić wypalanie piekarnika, przeczytacie w dalszej części tekstu.

  • Kolejne czyszczenie piekarnika – po wypalaniu konieczne jest usunięcie zabrudzeń z komory pieczenia.

 

 

pierwsze-uzycie-piekarnika.png [463.12 KB]

 

Rozpakowanie i przygotowanie piekarnika

Pierwsze użycie piekarnika sprowadza się do jego rozpakowania. Nowy piekarnik musimy nie tylko wyjąć z opakowania i elementów styropianowych, lecz także usunąć folię ochronną. Jeśli piekarnik wyposażony jest w prowadnice teleskopowe, to musimy również z nich zdjąć folię. 

Powinniśmy również wyjąć jego wyposażenie, czyli siatki, blachy do pieczenia lub inne elementy i dokładnie umyć je w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. 

 

Piekarniki do zabudowy

Prawidłowy montaż piekarnika

Gdy przywieziemy nowy piekarnik do domu, będziemy musieli go zamontować. Możemy to zrobić sami albo zlecić firmie składającej zabudowę kuchenną. Okazuje się jednak, że nie jest to zbyt trudne, ponieważ należy jedynie wsunąć piekarnik we wnękę mebli, a następnie go przykręcić do mebli. Po bokach urządzenia znajdują się otwory montażowe – zobaczymy je po otworzeniu drzwi piekarnika. Do montażu potrzebne nam będę wkręty i wkrętarka.

Jeśli chodzi o podłączenie piekarnika, to producenci rekomendują, aby dokonał tego elektryk, posiadający odpowiednie uprawnienia. Wówczas będziemy mieć gwarancję, że urządzenie zostało prawidłowo podłączone i nie stwarza zagrożenia dla domowników, a poza tym nie stracimy gwarancji producenta. Jeżeli piekarnik zostałby zamontowany przez nieuprawnioną osobę, producent mógłby unieważnić gwarancję i w razie jakiejkolwiek usterki musielibyśmy płacić za naprawę z własnej kieszeni. 

Piekarnik musi zostać podłączony bezpośrednio do gniazdka elektrycznego, które ma odpowiednie uziemienie. Nie można do tego celu używać przedłużacza.

 
piekarnik przed pierwszym użyciem - montaż
 

Pierwsza konfiguracja piekarnika 

Pierwsze uruchomienie piekarnika wiąże się z jego konfiguracją. Po podłączeniu do prądu na wyświetlaczu pojawią się różne ikonki. Najpierw musimy wybrać język obsługi, a następnie wprowadzić datę i godzinę. W przypadku piekarnika parowego może być koniecznie również podanie stopnia twardości wody. Wprowadzone ustawienia należy zatwierdzić – konfiguracja może potrwać kilka sekund. 

Na koniec warto sprawdzić, czy wszystkie przyciski i pokrętła działają prawidłowo. Pierwsze użycie piekarnika to także dobry moment na zapoznanie się z jego możliwościami – dostępnymi opcjami grzania i dodatkowymi funkcjami, które bardzo przydają się podczas pieczenia. 

 

piekarnik przed pierwszym użyciem - konfiguracja
 

Pierwsze użycie piekarnika – czyszczenie

Piekarnik przed pierwszym użyciem należy również dokładnie wyczyścić. Do tego celu należy używać specjalistycznych preparatów czyszczących lub łagodnych detergentów, np. płynu do mycia naczyń. Agresywne środki czyszczące, takie jak mleczka czy proszki, mogłyby uszkodzić delikatne powierzchnie piekarnika. Podczas czyszczenia nie należy również używać ostrych przedmiotów – w zupełności wystarczy nam miękka gąbka lub ścierka z mikrofibry.

 
piekarnik przed pierwszym użyciem - czyszczenie
 

Przepalenie piekarnika

Gdy prawidłowo skonfigurowaliśmy i wyczyściliśmy piekarnik, możemy przejść do kolejnego kroku, a mianowicie do jego przepalenia. Czym właściwie jest wypalanie piekarnika i dlaczego należy je przeprowadzić? Otóż podczas produkcji każdy piekarnik ma styczność z dużą ilością chemicznych i szkodliwych substancji, np. z emaliami, silikonami, wazelinami technicznymi czy też izolacjami termicznymi. Nawet jeśli nie widzimy ich gołym okiem, ani nie czujemy, mogą one pozostać w różnych zakamarkach urządzenia. Właśnie dlatego konieczne jest wypalenie piekarnika – ten zabieg pomoże nam pozbyć się wszystkich substancji, które nie tylko zepsułyby smak potraw, lecz także mogłyby nam zaszkodzić. 

Jak przepalić piekarnik po raz pierwszy? Sam proces jest bardzo łatwy i zazwyczaj wygląda podobnie w każdym piekarniku. Poniżej opisujemy krok po kroku uniwersalną metodę przepalania dla większości piekarników. 

  • Pierwsze użycie piekarnika do przepalenia powinno być poprzedzone otworzeniem okien. Najlepiej nawet włączyć okap kuchenny. Podczas wypalania będą się wydzielać nieprzyjemne zapachy, a nawet dym (jest to całkowicie normalne), dlatego konieczna jest odpowiednia wentylacja pomieszczenia. Warto tutaj zaznaczyć, że sam zapach nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia – jest po prostu nieprzyjemny.

  • Piekarnik elektryczny powinien być pusty w środku – jeśli zatem znajdują się w nim prowadnice teleskopowe czy blachy, koniecznie je zdemontuj i wyjmij. 

 

 

  • Jak przepalić nowy piekarnik? Należy ustawić grzanie statyczne (góra-dół) i maksymalną oferowaną moc. Następnie poczekać, aż osiągnie ustawioną temperaturę i ustawić czas wypalania. Zazwyczaj czas trwania procesu to ok. 30 minut, ale w niektórych modelach piekarników wypalanie może potrwać do jednej godziny. Przykładowo marki Bosch i Amica zalecają ustawienie piekarnika na 250°C i wypalanie przez pół godziny. Marki Candy oraz MPM zalecają temperaturę 200°C i wygrzewanie przez ok. jedną godzinę. Z kolei Samsung podaje, że wystarczy ustawić najwyższą możliwą temperaturę i czas na 20 minut. Dlatego warto zapoznać się z instrukcją obsługi urządzenia. Jeśli nasz piekarnik ma funkcję szybkiego nagrzewania, warto z niej skorzystać. 

  • Pod koniec warto jeszcze na ok. 10 minut włączyć funkcję termoobiegu, jeśli piekarnik został w nią wyposażony.

  • Po zakończeniu ogrzewania należy wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwi i poczekać, aż ostygnie. 

  • Przepalanie piekarnika po czyszczeniu czy przed? Należy umyć piekarnik zarówno przed wypaleniem, jak i po – można np. użyć do tego celu wody z solą lub wody z niewielką ilością płynu do mycia naczyń.

Jeżeli, pomimo wypalania, z nowego piekarnika w dalszym ciągu wydobywa się nieprzyjemny zapach, można powtórzyć cały proces. Zazwyczaj jednak zapach zniknie po ok. 2-3 użyciach piekarnika.

 
piekarnik przed pierwszym użyciem - wypalanie
 

Kolejne czyszczenie piekarnika

Pierwsze użycie piekarnika wiąże się z jego wyczyszczeniem i wypalaniem. Jednak po przepaleniu również warto przemyć komorę pieczenia

Jeśli nowy piekarnik śmierdzi plastikiem, istnieje duże prawdopodobieństwo, że podczas przepalania w komorze pozostały jakieś plastikowe elementy, np. folie zabezpieczające, resztki opakowania czy elementy zabezpieczające urządzenie w czasie transportu. W takiej sytuacji warto kilkakrotnie powtórzyć cały proces wypalania. Można też użyć funkcji czyszczenia parowego. W razie problemów warto również skontaktować się z serwisem producenta.

Ponownie czyszczenie jest również konieczne, jeśli nowy piekarnik dymi. W takim przypadku winę najczęściej ponoszą przypalone zabrudzenia, co powoduje powstanie nieprzyjemnego swędu i gryzącego dymu. 

 

Piekarnik pierwsze użycie – podsumowanie

Jak widać, pierwsze użycie piekarnika powinno zostać poprzedzone szeregiem czynności przygotowawczych. Nie powinniśmy od razu po zamontowaniu urządzenia przystępować do pieczenia ciast czy potraw wytrawnych. Konieczne jest wyczyszczenie piekarnika, a następnie jego wypalenie, aby pozbyć się substancji, które są niewidoczne dla oka. Przed pierwszym użyciem piekarnika przede wszystkim powinniśmy zapoznać się z jego instrukcją obsługi i stosować się do zaleceń producenta

 

 

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS