W żadnej nowoczesnej kuchni nie może zabraknąć piekarnika. Bez niego nie przygotujemy szarlotki na deser ani domowej pizzy z ulubionymi dodatkami. Obecnie na rynku znajdziemy szeroki wachlarz urządzeń, które różnią się między sobą m.in.: wielkością, designem, funkcjami pieczenia, dodatkowym wyposażeniem czy rodzajem sterowania. W natłoku oferowanych przez producentów funkcji i technologii, bardzo łatwo można się pogubić. Podpowiadamy więc, na co zwrócić uwagę wybierając piekarnik pod zabudowę.
Standardowy czy kompaktowy?
W pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na wielkość urządzenia. Piekarniki do zabudowy występują bowiem w wersji standardowej i kompaktowej. Te pierwsze mają identyczną szerokość - około 60 cm, lecz mogą się różnić głębokością i wysokością. Natomiast piekarniki kompaktowe są niższe (mają około 45 cm wysokości), a czasami również węższe. Takie modele często oferują funkcję mikrofali, co jest doskonałym rozwiązaniem do małych wnętrz kuchennych, w których liczy się każda wolna przestrzeń.
Pojemność komory
Wielkość piekarnika będzie wiązała się z pojemnością komory pieczenia. Większość standardowych modeli jeszcze do niedawna miała około 60 l pojemności, jednak dzisiaj producenci oferują urządzenia z powiększonymi komorami, których pojemność może dochodzić nawet do 82 l. Taki piekarnik pod zabudowę będzie odpowiedni dla osób, które pieką często i w dużych ilościach. Spełni również potrzeby standardowej rodziny. W przypadku modeli kompaktowych, komory pieczenia mają zazwyczaj od 35 do 50 l pojemności. Oznacza to, że z powodzeniem zmieszczą średniej wielkości blachę, jednak przygotowywanie dużych potraw może być znacznie utrudnione.
Dostępne funkcje pieczenia
Wybierając piekarnik pod zabudowę, należy zwrócić uwagę, jakie oferuje funkcje pieczenia. Do podstawowych należą: ogrzewanie górne, ogrzewanie dolne, a także ogrzewanie górne i dolne. Standardem stał się również grill elektryczny i Termoobieg, który pozwala na równomierne podgrzewanie potrawy z każdej strony. Coraz więcej modeli ma także funkcję szybkiego nagrzewania, dzięki której urządzenie osiągnie pożądaną temperaturę w bardzo krótkim czasie. Niektóre piekarniki posiadają nawet po kilkanaście funkcji pieczenia, dlatego warto postawić na te, z których rzeczywiście będziemy korzystać.
Metody czyszczenia
Czyszczenie komory piekarnika to żmudny i niezbyt lubiany obowiązek. Właśnie dlatego, producenci stosują w swoich urządzeniach rozmaite systemy czyszczące, która mają pomagać nam utrzymać wnętrze w czystości. Piekarnik pod zabudowę może być czyszczony automatycznie na kilka sposobów. Jednym z nich jest funkcja czyszczenia parowego, która zmiękcza tłuszcz i zabrudzenia za pomocą pary wodnej. Później wystarczy tylko przetrzeć wnętrze ściereczką. Drugi rodzaj to czyszczenie katalityczne, które wykorzystuje panele katalityczne absorbujące zabrudzenia. Natomiast za najbardziej efektywne uznawane jest czyszczenie pyrolityczne, wykorzystujące bardzo wysoką temperaturę. W rezultacie zabrudzenia spalane są na popiół, więc wystarczy je tylko zebrać za pomocą ściereczki.
Zamontowane prowadnice
Na koniec warto sprawdzić wyposażenie piekarnika, a w szczególności rodzaj zastosowanych prowadnic. Do najprostszych należą wytłoczenia na ściankach, po których przesuwają się blachy. Coraz mniej modeli posiada takie prowadnice, gdyż są one zastępowane drabinkami metalowymi, które są o wiele lepszym rozwiązaniem. Jednak za najlepsze uznawane są prowadnice teleskopowe, ponieważ zapewniają wygodę i pełne bezpieczeństwo podczas wyjmowania potrawy z rozgrzanej komory. Wystarczy delikatnie pociągnąć blachę, aby wysunąć ją z piekarnika. W najbardziej zaawansowanych modelach możemy spotkać wózki, które wysuwają się z całą zawartością po pociągnięciu za specjalną rączkę.