Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Pasteryzacja w piekarniku. Sprawdź, jak pasteryzować słoiki na sucho

Pasteryzacja to jedna z najpopularniejszych metod konserwowania żywności. Wykorzystuje wysoką temperaturę, aby zahamować lub całkowicie pozbyć się drobnoustrojów chorobotwórczych z produktów spożywczych. Dzięki temu wydłuża się ich przydatność do spożycia. Warto dodać, że proces pasteryzacji nie wpływa na smak ani jakość produktów – zachowują one swoje cenne witaminy i minerały. Proces pasteryzacji można przeprowadzić na mokro lub na sucho. Coraz większą popularność zyskuje jednak ta druga metoda, czyli pasteryzacja w piekarniku. Na czym polega? Wyjaśniamy, jak pasteryzować słoiki krok po kroku. 

 

Jak pasteryzować przetwory?

Technika pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktów do temperatury powyżej 60℃, jednak nie wyższej niż 100℃. W ten sposób najczęściej utrwalane są przetwory mleczne, mięsa i soki, a także przetwory owocowe i warzywne. Możemy więc zapasteryzować przecier pomidorowy, leczo, bigos, fasolkę po bretońsku, powidła śliwkowe, sok z malin, mus jabłkowy czy kompot z wiśni na zimę. Jak długo pasteryzuje się słoiki z żywnością? Wszystko zależy od rodzaju przygotowywanych przetworów. Kompot z czereśni czy dżem truskawkowy będziemy pasteryzować tylko jeden raz od 15 do 30 minut. Natomiast warzywa w niekwaśnej zalewie należy pasteryzować dwukrotnie – za każdym razem przez około 25-30 minut. 

 

 

Pasteryzacja na sucho czy w wodzie?

Proces pasteryzacji możemy przeprowadzić na dwa sposoby. Pierwszą, bardzo popularną metodą jest tzw. pasteryzacja na mokro. Odbywa się ona w garnku z wodą. Zakręcone słoiki lub butelki z sokami należy ustawić na dnie dużego garnka tak, aby nie stykały się brzegami. Najlepiej słoiki ustawiać na specjalnego wkładce, a nie bezpośrednio na dnie garnka, aby nie doszło do ich przegrzania i w rezultacie pęknięcia. Słoiki powinny być zanurzone w wodzie do około ¾ wysokości. Od momentu zagotowania wody, utrzymujemy słoiki w stanie delikatnego wrzenia przez określony w przepisie czas. 

Drugą, jednak mniej znaną metodą, jest pasteryzacja w piekarniku, czyli tzw. pasteryzacja „na sucho”. Słoiki z przetworami wystarczy ułożyć na blaszce do pieczenia i wsunąć do piekarnika. W taki sposób przetwory można pasteryzować w każdym piekarniku, np. Bosch HBA 534EB0. Ma on zamontowane prowadnice teleskopowe, dzięki którym z łatwością wsuniemy, a następnie wysuniemy blachę z ciężkimi słoikami. 

 

Na czym polega pasteryzacja w piekarniku?

Przeprowadzenie pasteryzacji na sucho jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużego zachodu. W piekarniku możemy pasteryzować większość przetworów przygotowanych z owoców i warzyw. Należy jedynie pamiętać, że przetwory gorące, np. kompot z truskawek, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Natomiast przetwory zimne, czyli np. sałatki z warzyw czy pasztet w słoiku, wsuwamy do zimnej komory i dopiero później uruchamiamy piekarnik. Powinniśmy go nagrzać do temperatury około 130℃, dzięki czemu bakterie i drobnoustroje zostaną zniszczone. Do pasteryzacji możemy wykorzystać również piekarnik z termoobiegiem, taki jak Bosch HBA534EB0. W takim przypadku wystarczająca będzie nieco niższa temperatura – około 110-120℃.

 

Piekarniki do zabudowy

Pasteryzacja w piekarniku – krok po kroku

Gdy przygotujemy już przetwory według przepisów, włożymy je do czystych słoików i dobrze zakręcimy, będziemy mogli przystąpić do ich pasteryzacji na sucho. W zależności od rodzaju przetworów, piekarnik będziemy nagrzewać przed lub po włożeniu słoików do komory grzania. Ile czasu należy pasteryzować słoiki? Powinniśmy postępować według przepisu, a jeśli nie ma wyznaczonego czasu, najlepiej robić to przez około 15-20 minut. Po upływie określonego czasu powinniśmy wyłączyć piekarnik i uchylić jego drzwiczki. Należy pozostawić słoiki do ostygnięcia przez około 30-40 minut. Dopiero potem możemy je bezpiecznie wyciągnąć. Po wyjęciu z piekarnika warto je ustawić na blacie wieczkami do dołu, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że dobrze się zassają. Tak zapasteryzowane przetwory najlepiej przechowywać w spiżarni, piwnicy lub innym chłodnym miejscu. 

Musimy jednak pamiętać, że pasteryzacja w piekarniku sprawdza się jedynie w przypadku słoików z metalowym wieczkiem, czyli typu twist. Słoiki z gumką, czyli popularne weki nie nadają się do pasteryzacji na sucho. Wysoka temperatura mogłaby bowiem stopić gumę, przez co szkodliwe substancje trafiłyby do naszych przetworów. 

 

Jaki piekarnik nadaje się do pasteryzacji?

Aby móc pasteryzować przetwory na sucho, wcale nie musimy mieć piekarnika wyposażonego w specjalne funkcje. W zupełności sprawdzi się piekarnik do zabudowy z regulacją temperatury, taki jak Bosch HBA534EB0, w którym potrawy przygotowywali między innymi uczestnicy programu "MasterChef Junior". Jego pojemność wynosi aż 71 litrów, więc za jednym razem będziemy mogli zapasteryzować dużą liczbę słoików lub butelek z sokami. Poza tym piekarnik dysponuje funkcją EcoClean Direct, która automatycznie przeprowadza proces czyszczenia. Dzięki temu wnętrze komory można łatwo utrzymać w czystości.

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS