Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

4 sprzęty, które pomogą Ci przygotować domowe przetwory

Lato to najlepsza pora roku na przygotowanie domowych dżemów, powideł, konfitur i soków, ponieważ w sadach i ogródkach roi się od świeżych owoców i warzyw. Przygotowywanie przetworów jest jednak żmudnym i czasochłonnym zajęciem, dlatego warto skorzystać z pomocy różnorodnych urządzeń. Jakie sprzęty pomogą Ci szybko przygotować domowe przetwory?

 

Drylownica

Jednym z najczęściej wykorzystywanych urządzeń do robienia domowych przetworów jest drylownica. Dzięki niej bez trudu usuniemy pestki z wiśni i czereśni. Na rynku dostępne są dwa rodzaje drylownic – ręczne i elektryczne. Modele elektryczne umożliwiają wydrylowanie dużej ilości owoców, dlatego są powszechnie wykorzystywane w przemyśle. Do użytku domowego wystarczy nam drylownica ręczna, która występuje w dwóch wariantach. Pierwszy to model, do którego wkłada się pojedynczo owoce i usuwa pestki, natomiast do drugiego można wsypać większą ilość owoców, jednak każdy należy nacisnąć osobno, aby wypadła pestka.

Małe AGD do kuchni

Sokownik

Urządzeniem, które zdecydowanie usprawnia przygotowywanie soków na jesień i zimę, jest sokownik. Warto wybrać sokownik parowy, który składa się z kilku naczyń i kranika do którego podłącza się rurkę odprowadzającą sok. Sokownik ustawia się na płycie grzewczej i podgrzewa. Gotująca się woda wytwarza parę wodną, a pod jej wpływem owoce puszczają sok – jest to więc całkowicie naturalny proces powstawania soku. Dużym atutem tego typu urządzeń jest to, że powstały sok nie wymaga pasteryzacji i może być przechowywany przez kilka miesięcy. Dostępne w sklepach sokowniki różnią się pojemnością i materiałem z jakiego zostały wykonane. Jeśli więc mamy w kuchni płytę indukcyjną, przed zakupem sprawdźmy, czy sokownik jest przystosowany do użytku na tego rodzaju płytach.

 

Wypiekacz do chleba

Niewiele osób wie, że do przygotowywania domowych dżemów, powideł i konfitur doskonale nadaje się wypiekacz do chleba – wystarczy, że posiada funkcję robienia dżemów. Tego typu urządzenia działają automatycznie. Oznacza to, że nasza praca ogranicza się jedynie do włożenia owoców do formy, cukru lub innych składników i włączenia odpowiedniego programu. Całą resztę wypiekacz zrobi za nas, a po kilku godzinach otrzymamy gotowe dżemy do przełożenia do słoików.

 

 

Multicooker

Do przygotowywania przetworów nadaje się również multicooker. To wielofunkcyjne urządzenie umożliwia pieczenie, smażenie, duszenie i gotowanie na parze. Dzięki temu, bez problemu przygotuje nam dżem lub marmoladę. Podobnie, jak w przypadku wypiekacza do chleba, do multicookera wystarczy włożyć wszystkie składniki i nacisnąć odpowiedni program.

Produkty powiązane

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS