% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81 | od pn. do pt. w godz. 09:00 - 17:00
5 najbardziej przydatnych funkcji piekarnika
Producenci nieustannie wyposażają swoje sprzęty w coraz nowocześniejsze funkcje i technologie, które poszerzają ich możliwości i przyspieszają wykonywaną przez nas pracę. O ile niektóre funkcje stały się już normą, większość można spotkać tylko w wybranych modelach urządzeń. Dzisiaj skupimy się na piekarnikach elektrycznych i przyjrzymy ich najbardziej przydatnym funkcjom.
Termoobieg
Termoobieg to jedna z najbardziej uniwersalnych funkcji, która staje się już powoli standardem w piekarnikach. Mimo tego, na rynku wciąż dostępne są modele, które nie posiadają tej praktycznej opcji. Na jakiej zasadzie działa termoobieg? Wprawia w ruch nagrzane powietrze, dzięki czemu dociera ono równomiernie do każdego zakamarka piekarnika. Dzięki temu, możliwe jest pieczenie potraw na kilku poziomach w tym samym czasie. Termoobieg może działać na dwa sposoby. Pierwszy to wykorzystanie równocześnie górnej i dolnej grzałki oraz wentylatora. Natomiast drugi wykorzystuje specjalną grzałkę kołową, która ogrzewa powietrze i wprawia je w ruch. Termoobieg sprawia, że potrawy można piec krócej i w niższej temperaturze, co z kolei przekłada się na mniejszy pobór energii elektrycznej.
Pieczenie 3D
Funkcja ta dostępna jest w bardziej zaawansowanych modelach piekarników. Wykorzystuje ona wszystkie elementy grzewcze – grzałkę górną, dolną, owalną i wentylator, aby równomiernie rozprowadzić ciepło po całej komorze piekarnika. Dzięki temu, istnieje możliwość pieczenia kilku potraw jednocześnie, nawet na trzech poziomach - bez mieszania się smaków i zapachów. Pieczenie 3D zapewnia doskonałe efekty pieczenia i pozwala skrócić czas przygotowywanych potraw. Dzięki tej funkcji, dania i ciasta będą równomiernie upieczone z każdej strony.
Termosonda
Termosonda to pewnego rodzaju szpikulec wyposażony w termometr elektroniczny, który wbija się w potrawę. Umożliwia on kontrolowanie temperatury wewnątrz potrawy, dzięki czemu z łatwością można określić kiedy nadaje się ona do spożycia, a kiedy wymaga dalszego pieczenia. Dzięki termosondzie unikniemy przypieczenia, a nawet spalenia przygotowywanych dań. Wszystkie termosondy działają na tej samej zasadzie, ale niektórzy producenci wyposażają je w dodatkowe udogodnienia, aby wyróżniały się na rynku.
Prowadnice teleskopowe
Prowadnice teleskopowe są najbardziej bezpieczne i komfortowe spośród wszystkich modeli prowadnic dostępnych na rynku. Nawet przy maksymalnym wysunięciu z piekarnika utrzymują idealny poziom, dzięki czemu mamy pewność, że zawartość blachy nie wyleje się i pozostanie na swoim miejscu. Tego typu prowadnice występują z pełnym lub częściowym wysuwem.
Szybkie nagrzewanie
Funkcja ta przez niektórych producentów nazywana jest funkcją Booster. Piekarnik włącza wszystkie elementy grzewcze i wykorzystuje pełną moc, aby w jak najszybszym czasie osiągnąć pożądaną temperaturę. Gdy urządzenie nagrzeje się do wymaganej temperatury, wraca do wybranego wcześniej trybu pieczenia. Dzięki funkcji szybkiego nagrzewania, wystarczy włączyć piekarnik na kilka minut przed rozpoczęciem pieczenia.