% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81 | od pn. do pt. w godz. 09:00 - 17:00
Dlaczego warto kupić piekarnik parowy?
Coraz więcej osób postanawia zmienić swoje nawyki żywieniowe, by zrzucić kilka zbędnych kilogramów i lepiej zadbać o swoje zdrowie. Na szczęście przygotowywanie smacznych i zdrowych potraw nie stanowi już problemu. Na rynku znajdziemy wiele nowoczesnych sprzętów AGD, które pomogą nam zdrowo odżywiać się każdego dnia. Jednym z takich urządzeń jest piekarnik parowy, który pozwala piec potrawy za pomocą pary wodnej.
Jak działa piekarnik parowy?
Piekarniki parowe to przeważnie urządzenia do zabudowy. Bardzo rzadko spotyka się modele wolnostojące. Wybierając tego typu urządzenie, będziemy mogli piec potrawy tak samo, jak w zwykłym piekarniku. Są to bowiem klasyczne piekarniki elektryczne, tylko wzbogacone o funkcję pieczenia na parze. Oznacza to, że w zasadzie każdy piekarnik parowy możemy wykorzystać do tradycyjnego pieczenia, bez dodatku pary wodnej. Obecnie na rynku znajdziemy kilka piekarników parowych, które różnią się sposobem działania.
Piekarniki z funkcją pary
Najprostsze modele mają na dnie komory specjalne wgłębienie, do którego nalewa się wodę. Po wciśnięciu odpowiedniego przycisku woda zostaje podgrzana do wysokiej temperatury i zamienia się w parę wodną, która wspomaga proces pieczenia. Drugim rodzajem piekarników z funkcją pary są modele, które mają specjalne pojemniki na wodę. Przedstawicielem tego typu piekarników jest Beko BIS24300BDS ze wspomaganiem Steam Assisted. Zbiornik na wodę ukryty jest pod specjalnym pokrętłem - wystarczy je nacisnąć, wysunąć i napełnić zbiornik wodą. Podczas pieczenia woda trafia na dno komory piekarnika za pomocą wystającej rurki, a następnie zamieniana jest w parę wodną.
Piekarniki z generatorem pary
W sprzedaży dostępne są również piekarniki z generatorem pary, pojemnikiem na wodę oraz dyszą, wtłaczającą parę do komory pieczenia. Niektóre z nich umożliwiają jedynie pieczenie na parze, a inne pozwalają również na gotowanie bez użycia grzałek. Do takich urządzeń należy piekarnik Samsung Natural Steam NV7B4245VAW. Posiada on funkcję Natural Steam, co zapewnia efektywne pieczenie. Poza tym piekarnik oferuje trzy opcje pieczenia: konwencjonalne, gotowanie na parze, a także połączenie pieczenia tradycyjnego z dodatkiem pary wodnej.
Piekarniki Sous Vide
Najbardziej zaawansowane piekarniki parowe to tzw. piekarniki Sous Vide. Oferują możliwość pieczenia zarówno z parą, jak i bez niej, a także gotowanie parowe i Sous Vide, czyli gotowanie potraw w woreczkach próżniowych. Ze względu na wielofunkcyjność, nazywane są również urządzeniami 4 w 1.

Czy warto kupić piekarnik parowy?
Wiele osób zastanawia się, czy lepiej kupić piekarnik parowy, czy tradycyjny. Modele z funkcją parową mają wiele zalet. Są trochę droższe od klasycznych piekarników elektrycznych, ale pozwalają przygotowywać potrawy, wykorzystując wiele technik. Co więcej, piekarniki parowe są w stanie nie tylko piec i gotować potrawy, ale również je podgrzewać. Mogą więc z powodzeniem zastąpić parowar, a nawet kuchenkę mikrofalową. Nie zapominajmy również, że sama para wodna korzystanie wpływa na nasze potrawy. Pozwala wydobyć najlepszy smak i zachować kolor przyrządzanej żywności. Wpływa również na soczystość potraw i zapobiega ich wysuszeniu. Co więcej, wykorzystanie pary wodnej, czy to przy gotowaniu, czy pieczeniu, pozwala zachować więcej składników odżywczych i minerałów, a także używać mniej tłuszczu. Jest to więc jedna z najzdrowszych metod obróbki żywności. Warto dodać, że para wodna skraca czas przygotowywania posiłków - potrawy gotują się szybciej nawet o 20%. Nie zapominajmy, że piekarnika z funkcją pary, możemy używać jako zwykłego piekarnika.
Co jeszcze potrafi piekarnik parowy?
Wbrew pozorom piekarnik parowy nie służy jedynie do pieczenia potraw przy użyciu pary wodnej. Jest to zaawansowane urządzenie, które oferuje wiele dodatkowych funkcji, ułatwiających i przyspieszających proces pieczenia. Piekarniki z funkcją pary często oferują:
-
Czyszczenie parowe - praktycznie każdy piekarnik parowy pozwala na czyszczenie komory za pomocą pary wodnej. Dobrym przykładem jest tu piekarnik Beko BIS 24300 BDS, który został wyposażony w funkcję Simple Steam. Dzięki niej można łatwo usunąć z komory pieczenia nawet tłuste plamy i uporczywe zabrudzenia.
-
Funkcję Grill - ta opcja doskonale nadaje się do grillowania mięsa, ryb czy kiełbasek. Dzięki niej potrawy nie wysychają, są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.
-
Termosondę - to po prostu termometr, który wbija się w potrawę. To praktyczny dodatek w przypadku piekarników parowych, ponieważ pozwala uniknąć strat ciepła w postaci uciekającej pary wodnej. Termosondę CoockSense oferują niektóre piekarniki Beko, np. BIS24300BDS. Dzięki niej piekarnik sam zadba, a by mięso było idealnie wypieczone.
-
Prowadnice teleskopowe - dzięki nim można łatwo i bezpiecznie wysunąć tace z piekarnika, nawet z ciężkimi potrawami.
-
Równomierne pieczenie - piekarniki z funkcją parową pozwalają piec potrawy na kilku poziomach. Piekarnik Beko BIS 24300 BDS został wyposażony w funkcję Pieczenie 3D, która aktywuje wszystkie elementy grzewcze - górną i dolną grzałkę, grzałkę owalną i wentylator. Dzięki temu, że wszystkie te elementy działają sekwencyjnie, równomiernie rozkładają ciepło wewnątrz komory pieczenia. Pozwala to piec kilka potraw rozłożonych na różnych poziomach.
Co można piec na parze?
Pieczenie z dodatkiem pary wodnej to świetna alternatywa dla tradycyjnych metod pieczenia. Dzięki niej można przygotować smaczne i jednocześnie lekkostrawne potrawy. Funkcja parowa nadaje się do przygotowywania rozmaitych dań:
-
Mięsa - rostbef, kurczak, bekon, suszona wołowina, ryby
-
Warzyw - pieczone ziemniaki, para wodna doskonale nadaje się do blanszowania i hartowania potraw
-
Deserów - biszkopt, suflet czekoladowy, serniki, muffiny, szarlotka
-
Do pieczenia i zapiekania potraw - pizza, chleb, zapiekanka, lazania, granola
Jak gotować na parze w piekarniku Beko?
Przyrządzanie potraw w piekarniku Beko BIS 24300 BDS z funkcją Steam Assisted jest bardzo łatwe i intuicyjne. Aby rozpocząć pieczenie z dodatkiem pary wodny, musimy jedynie wlać wodę do specjalnego zbiornika, a następnie wybrać odpowiedni program pieczenia. Przepisy na dania z piekarnika bez problemu znajdziemy na różnych stronach internetowych. Możemy również wspomóc się instrukcją przygotowaną przez producenta. Z poniższej tabelki dowiemy się, ile wody powinniśmy nalać do zbiornika, jaką ustawić temperaturę oraz czas pieczenia.

Źródło: www.beko.pl
Piekarnik parowy ma wiele zalet, gdyż pozwala przygotować smaczne, a przy tym dietetyczne i lekkostrawne potrawy. Możemy w nim upiec w zasadzie wszystko - dania mięsne i rybne, potrawy wegetariańskie, a także desery. Warto więc dobrze zastanowić się nad zakupem piekarnika z funkcją pary.