Blender to niewielkie urządzenie, z którego bardzo często korzystamy w kuchni. Z jego pomocą możemy przyrządzić mnóstwo pysznych potraw – kremowe zupy, odżywcze koktajle i smoothies, kremowe pasty do kanapek, sosy o aksamitnej konsystencji i wiele innych dań. Musimy jednak pamiętać, że nie wszystkie blendery poradzą sobie z rozdrabnianiem twardych produktów. Jeśli zatem zamierzamy wykorzystywać właśnie takie składniki, powinniśmy kupić blender o dużej mocy.
O czym przeczytasz w tym artykule?
|
Blender ręczny czy kielichowy?
Blendery to niewielkie urządzenia z kategorii małego AGD, które służą do miksowania i rozdrabniania produktów. Aktualnie na rynku dostępne są dwa rodzaje takich urządzeń:
-
Blender ręczny – jak sama nazwa wskazuje, jest to urządzenie, które trzyma się w dłoni. Końcówkę miksującą blendera należy umieścić w naczyniu, np. w garnku, misce lub wysokim kubku, a następnie rozdrabniać produkty, sterując urządzeniem. Blender ręczny ma małe rozmiary, dzięki czemu bez problemu zmieści się w kuchennej szufladzie.
-
Blender kielichowy – inaczej zwany stojącym, pracuje samodzielnie. Taki blender wyposażony jest w dzbanek wykonany ze szkła lub wysokiej jakości tworzywa sztucznego, co którego wsypuje się produkty. Wystarczy zatem wcisnąć przycisk, a urządzenie od razu przystąpi do rozdrabniania żywności. Taki blender polecany jest do przygotowywania większej ilości jedzenia i bez problemu poradzi sobie z rozdrabnianiem twardych produktów. W sprzedaży znajdziemy także blendery stojące, które zamiast dzbanka wyposażone są w bidon. Dzięki temu po zakończonej pracy wystarczy zdjąć i zakręcić bidon i można zabrać go ze sobą w drogę – do pracy, na uczelnię czy w podróż. Wśród takich rozdrabniaczy znajdziemy modele średnio- lub wysokoobrotowe.
Ile powinien mieć mocy blender?
W przypadku blenderów moc jest jednym z najważniejszych parametrów. Decyduje bowiem o tym, jak dobrze blender będzie radził sobie z rozdrabnianiem produktów. Im mocniejszy silnik, tym lepiej blender rozdrobni składniki, nawet tak twarde i problematyczne jak np. orzechy, czekolada czy kostki lodu. Poza tym moc blendera wpływa również na stopień i szybkość rozdrobnienia produktów. W urządzeniu o większej mocy znacznie szybciej przygotujemy koktajl o idealnie gładkiej konsystencji, bez kawałków owoców lub warzyw. Wysoka moc blendera to jednak nie tylko oszczędność czasu, ale również bezpieczeństwo. Nie ryzykujemy bowiem spalenia silnika przy rozdrabnianiu wyjątkowo twardych produktów.
Jaka moc blendera ręcznego?
Blendery ręczne mają mniejszą moc niż modele kielichowe. Zazwyczaj mieści się ona w graniach od 200 do 1000 W. W sprzedaży można jednak znaleźć modele, które oferują silniki o mocy nawet 1200 lub 1500 W. Warto pamiętać, że wysoka moc zwiększa cenę urządzenia.
Jaka moc blendera kielichowego?
Blender z dzbankiem jest mocniejszy od blendera ręcznego. Zazwyczaj urządzenia z tej kategorii oferują moc od 500 W wzwyż. W najmocniejszych silniki mają nawet 1700-2000 W. Za dobre uznaje się jednak takie modele, które oferują moc powyżej 1200 W.
Dla kogo blender o dużej mocy?
Blendery o niskiej mocy nadają się głównie do miksowania i mieszania płynnych produktów. Będą zatem odpowiednie do przygotowania ciasta naleśnikowego, ciasta na gofry czy słodkie placuszki. Sprawdzą się również do miksowania świeżych, miękkich owoców. Natomiast jeżeli chcemy miksować twarde produkty, powinniśmy wybrać blender o wysokiej mocy. Nada się on do kruszenia lodu, rozdrabniania bazylii na pesto, do masła orzechowego lub sezamowego, do hummusu, siemienia lnianego, a także innych twardych warzyw i owoców, np. buraka czy marchewki. Taki blender o dużej mocy umożliwi bezproblemowe przyrządzenia różnych potraw.
Blender o dużej mocy – ranking 2021
Blendery ręczne o najwyższej mocy
Model blendera ręcznego |
Moc |
Ilość prędkości pracy |
Tryb Turbo |
Końcówka miksująca |
Dodatkowe wyposażenie |
1500 W |
21 stopni prędkości |
Tak |
Końcówka miksująca stalowa |
Trzepaczka, szatkownica o pojemności 0,6 l, końcówka do puree i pojemnik z pokrywką |
|
1200 W
|
Bezstopniowa regulacja prędkości |
Nie |
Końcówka miksująca ze stali nierdzewnej |
Szatkownica o pojemności 0,5 l, trzepaczka, kielich z miarką, nóż do kruszenia lodu oraz młynek do kawy i przypraw |
|
1000 W |
5 stopni prędkości |
Tak |
Końcówka miksująca ze stali szlachetnej |
Szatkownica o pojemności 0,6 l, pojemnik do mieszania o pojemności 0,5 l i trzepaczka |
|
1000 W |
12 stopni prędkości |
Tak |
Końcówka miksująca ze stali szlachetnej |
Pojemnik próżniowy o pojemności 1 l, worki próżniowe (3x 1,2 l 3x 3,8 l), pojemnik z miarką i pokrywką |
|
1000 W |
21 stopni prędkości |
Tak |
Końcówka miksująca ze stali nierdzewnej |
Blender kielichowy o pojemności 1,25 l, kubek do miksowania 0,6 l, szatkownica 350 ml i trzepaczka |
Blendery kielichowe o najwyższej mocy
Model blendera kielichowego |
Moc |
Ilość prędkości pracy |
Tryb Turbo |
Wykonanie kielicha i pojemność |
Dodatkowe wyposażenie |
Blender Sencor SBU 8850NP |
2000 W |
7 stopni prędkości |
Nie |
Dzbanek z tritanu o pojemności 2 l |
Pojemnik do miksowania z miarką i przykrywką oraz popychacz |
Blender Philips HR3868/00 |
2000 W
|
10 stopni prędkości |
Nie |
Kielich z tritanu i o pojemności 2,2 l |
Tamper i ubijak |
Blender Sencor SBU 7730BK |
1800 W |
8 stopni prędkości |
Nie |
Kielich z trytanu o pojemności 2 l |
Brak |
Blender Beko TBS3164X |
1600 W |
Bezstopniowa regulacja prędkości |
Nie |
Dzbanek z trytanu o pojemności 2 l |
Brak |
Blender Camry CR 4058 |
1500 W |
2 stopnie prędkości |
Tak |
Szklany dzbanek o pojemności 1,5 l |
Rozdrabniacz o pojemności 210 ml |
Jaki wybrać blender o dużej mocy do domu?
Jeśli zależy nam na blenderze, który bez problemu poradzi sobie z rozdrabnianiem twardych produktów, kruszeniem lodu czy miksowaniem dużej ilości składników, postawmy na blender o mocy przynajmniej 800 W. Okazuje się, że oferta takich mocnych blenderów jest dość szeroka. Znajdziemy je w asortymencie takich marek jak: Philips, Caso, Beko, Sencor, Adler, Braun, Tefal, Bosch, G21 i wielu innych. Wybierając blender do domu, warto kierować się jego przeznaczeniem i indywidualnymi potrzebami. Wiele modeli w zestawie ma bowiem dodatkowe akcesoria, które mogą zastąpić kilka mniejszych sprzętów AGD w kuchni.
Przepis na masło orzechowe z blendera (przepis pochodzi ze strony DomowejRoboty.pl)
Składniki:
-
Ok. 150 g orzechów ziemnych niesolonych,
-
Szczypta soli
Opis wykonania:
Orzechy wsypujemy do kielicha (lub pojemnika w przypadku blendera ręcznego), dodajemy szczyptę soli i miksujemy tak długo, aż zacznie się oddzielać z nich tłuszcz. Orzechy miksujemy, aż do powstania gęstego kremu. Następnie przekładamy masło do słoika i przechowujemy w chłodnym miejscu. Do masła orzechowego możemy dodać też inne składniki, np.: miód, kakao, wiórki kokosowe, cynamon czy wanilię. Dzięki temu uzyskamy różne wersje smakowe masła orzechowego.
Przepis na hummus z blendera (przepis pochodzi ze strony Nawidelcu.pl)
Składniki:
-
400 g ciecierzycy,
-
200 g pasty z sezamu (tahini),
-
3 ząbki czosnku,
-
Sok z połówki cytryny,
-
0,5 szklanki wody,
-
Sól i pieprz do smaku.
Opis wykonania:
Suchą ciecierzycę należy moczyć całą noc. Na drugi dzień gotujemy ciecierzycę w świeżej wodzie przez około 30 minut. Do gotującej się ciecierzycy można dodać łyżeczkę soli. Ugotowaną ciecierzycę wkładamy do blendera i miksujemy. Jeśli pasta jest bardzo gęsta, można do niej dodać więcej wody. Na koniec pastę doprawiamy solą i pieprzem.