% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81   |   od pn. do pt. w godz. 09:00 - 17:00

Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Czym jest blender i co można przygotować z jego pomocą?

Blendery to wszechstronne urządzenia, dzięki którym przygotujemy niemal każdy posiłek – począwszy od śniadania, poprzez pyszny deser, aż po lekką kolację. Pomagają w miksowaniu, rozdrabnianiu, krojeniu czy ubijaniu składników, dlatego trudno się dziwić, że często mówi się o nich jako o „niezastąpionych pomocnikach kuchennych”. 

Rodzaje blenderów

Obecnie na rynku dostępne są dwa rodzaj blenderów – ręczne i stojące, nazywane inaczej kielichowymi. Te pierwsze posiadają obudowę z silnikiem oraz końcówkę miksującą ze stalowymi ostrzami. Jak wskazuje nazwa, blendery ręczne trzymamy w ręku, a końcówkę umieszczamy w misce lub garnku, aby zmiksować produkty na odpowiednią konsystencję. Natomiast blendery kielichowe są wygodniejsze w obsłudze, ponieważ przez cały czas stoją na blacie. Posiadają kielich wykonany ze szkła lub wytrzymałego plastiku, do którego wkłada się produkty spożywcze. W niektórych modelach producenci zastępują kielichy praktycznymi bidonami, które można z łatwością zdemontować i zabrać ze sobą do pracy, na spacer czy na siłownię. 

 
blender ręczny blender kielichowy

 

Wszechstronne zastosowanie

Blendery są w stanie zastąpić kilka małych sprzętów kuchennych, jak choćby mikser czy rozdrabniacz do żywności. Potrafią nie tylko miksować i rozdrabniać produkty, ale również ubijać, kruszyć, a nawet siekać. Doskonale sprawdzą się podczas pieczenia domowych słodkości czy przyrządzania potraw dla dzieci. Przydadzą się również sportowcom, osobom będącym na diecie, a także wszystkim zwolennikom zdrowego odżywiania. Jakie potrawy przygotujemy z pomocą blendera?

Blendery

Kolorowe koktajle i smoothie

Zastanawiając się do czego możemy wykorzystać blender, najczęściej nasuwa nam się jedna myśl – kolorowe koktajle. Możemy przygotować je z dowolnych warzyw i owoców, z dodatkiem mleka bądź jogurtu, a na koniec dorzucić nasiona, podprażone orzechy lub płatki owsiane. Koktajle przygotujemy zarówno w blenderze ręcznym, jak i kielichowym. Musimy jedynie pamiętać, że blendery o małej mocy mogą nie poradzić sobie z twardymi produktami, np. z awokado czy gruszką. 

Kremowe zupy

Blendery znakomicie sprawdzą się również do przyrządzania zup o konsystencji kremu czy potraw dla małych dzieci. Wystarczy kilka chwil, by różyczki brokuła zamieniły się w aksamitny zielony krem, który możemy podać z chrupiącymi grzankami. Do przygotowania zupy-krem lepiej nadają się blendery ręczne, ponieważ umożliwiają zmiksowanie zupy bezpośrednio w garnku. Dzięki temu, nie trzeba będzie brudzić kolejnych naczyń. Należy jednak pamiętać, że blendery z końcówką plastikową nie powinny być umieszczane w gorących potrawach.

 
co przygotować w blenderze kielichowym
 

Pasty, musy i kremy

Pasty do pieczywa to świetny pomysł zarówno na śniadanie, jak i kolację. Możemy je przygotować np. z ciecierzycy, soi czy awokado. Blender pomoże nam również stworzyć pesto ze świeżej bazylii, a nawet masło orzechowe. Miejmy jednak na uwadze, że orzechy są wyjątkowo twarde, dlatego powinniśmy postawić na blender o mocy co najmniej 1000 W. Wtedy z pewnością uzyskamy gładką masę, bez żadnych grudek. 

 

 

Puszysta beza i bita śmietana

Ręczne ubijanie białek czy śmietany za pomocą trzepaczki jest nie tylko czasochłonne, ale również dość męczące. Na szczęście może nas w tym wyręczyć blender, wystarczy zamontować do niego odpowiednią końcówkę. Ma ona kształt klasycznej rózgi, dlatego doskonale napowietrza masę nadając jej odpowiedniej puszystości. Trzepaczki nie należą do podstawowego wyposażenia blenderów, ale wielu producentów dodaje je do swoich urządzeń.

 
co zblendować blenderem ręcznym
 

Kruszony lód

Z pomocą blendera bez problemu pokruszymy lód do drinków czy koktajli, a także mrożone owoce, z których przygotujemy pyszny sorbet. Pamiętajmy jednak, że nie wszystkie blendery są przystosowane do rozdrabniania tak twardych produktów. Przede wszystkim muszą posiadać dużą moc, która pozwoli na wydajną pracę bez konieczności przerywania pracy silnika. Drugą ważną kwestią są odpowiednio twarde ostrza, które nie powyginają się już przy pierwszym kontakcie z mrożonkami. Dobrze by było, gdyby blender posiadał również regulację prędkości obrotów, co pozwoli dostosować stopień skruszenia lodu.

 

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 9:00-17.00
NAPISZ DO NAS