Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Malakser - jak działa i do czego służy?

Malakser to bardzo przydatne urządzenie w kuchni, z którego przez lata korzystały nasze babcie. Pozwala znacznie szybciej przygotowywać potrawy, przy stosunkowo niewielkim nakładzie pracy. Jego wielozadaniowość sprawia, że jest w stanie zastąpić kilka sprzętów małego AGD. Malakser potrafi bowiem mieszać i siekać składniki, a także wyrabiać ciasto i ubijać pianę. Z naszego poradnika dowiecie się, na co warto zwrócić uwagę, aby wybrać model dopasowany do swoich potrzeb.

 

Malakser - co to jest?

Na początku warto określić, czym jest malakser, ponieważ wiele osób myli go z mikserami czy robotami kuchennymi. Jest to urządzenie wielofunkcyjne, ale znacznie prostsze niż zaawansowany robot kuchenny. Malakser zbudowany jest z podstawy, na której umieszczona jest przezroczysty pojemnik, zazwyczaj wykonany z tworzywa sztucznego, rzadziej ze stali. Pojemnik zamykany jest szczelną pokrywką, która zapobiega rozchlapywaniu żywności. Natomiast wewnątrz pojemnika znajduje się bolec, na który nakłada się ostrze. Silnik wprawia zamontowane ostrze w ruch wirowy. Malakser został tak zaprojektowany, aby jednocześnie kroił i mieszał produkty.   

Malaksery

Czym się różni malakser od miksera i robota kuchennego?

Wiele osób nie wie, jaka jest różnica między mikserem a malakserem czy robotem kuchennym, dlatego spróbujemy rozwiać wątpliwości. Miksery to dość popularne urządzenia, które służą do mieszania, miksowania i ubijania. Wyróżniamy miksery ręczne, które bez problemu zmieszczą się w szufladzie oraz miksery z misą, które zajmują nieco więcej miejsca, ale można je ustawić na blacie. Malakser różni się od miksera nie tylko budową, ale przede wszystkim sposobem działania. Przede wszystkim potrafi jednocześnie kroić, mieszać i trzeć produkty, a poza tym wykonuje ruch wirowy wokół własnej osi, czego mikser nie potrafi. 

Jaka jest natomiast różnica między malakserem a robotem kuchennym? Oba urządzenia pełnią wiele funkcji, ale roboty kuchenne są bardziej zaawansowane. Potrafią nawet wyciskać sok z owoców czy mielić mięso, zastępując maszynkę do mielenia. Poza tym te dwa urządzenia różnią się budową. Roboty kuchenne dzielą się jednak na urządzenia z misą oraz urządzenia z malakserem

 

Blendery

 

Miksery

 

Roboty kuchenne

 

blender mikser robot kuchenny
     

 

Do czego służy malakser?

Malakser jest dużym ułatwieniem w kuchni. Dzięki niemu posiłki przygotowywane są znacznie szybciej i nie wymagają dużego nakładu pracy. Malakser jest w stanie zastąpić nas w wielu czynnościach. Do jego podstawowych funkcji należą:

  • Krojenie - świetnie nadaje się do warzyw, np. do krojenia ziemniaków na frytki, marchewki w paski czy cebuli w drobną kostkę.

  • Siekanie - malakser dobrze posieka pietruszkę i koperek.

  • Szatkowanie - specjalne noże bez problemu poszatkują kapustę. 

  • Tarcie - zamiast ręcznej tarki, można użyć malaksera do starcia marchewki, buraków, jabłek lub innych twardych warzyw i owoców. 

 

Malakser jest więc przystosowany głównie do pracy z warzywami i owocami. Z jego pomocą w kilka chwil przygotujemy sałatkę jarzynową czy surówkę do obiadu. Ponadto możemy w nim zmielić orzechy do ciasta czy twardy ser żółty. Na tym jednak funkcje malaksera się nie kończą. Wiele urządzeń wyposażonych jest bowiem w dodatkowe końcówki, która pozwalają:

  • Wyrobić ciasto - malakser doskonale połączy wszystkie składniki i wyrobi z nich ciasto, np. kruche.

  • Ubić pianę - dzięki specjalnej przystawce malakser jest w stanie ubić pianę z białek.

  • Ukręcić sos, dip lub dressing - malakser ręczny świetnie nadaje się do tworzenia sosów. 

  • Przygotować koktajl - malakser z blenderem rozdrobni warzywa i owoce, przygotowując z nich zdrowy koktajl. 

 
malakser

 

Na co zwrócić uwagę przy zakupie malaksera?

Kiedyś malaksery były podstawowym wyposażeniem każdej kuchni. Choć dziś w dużej mierze zostały zastąpione przez roboty kuchenne, wciąż cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów. Wybierając malakser, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów, od których będzie zależeć zarówno jego jakość, jak i funkcjonalność. Oto najistotniejsze parametry:

  • Moc malaksera - jest to jeden z najważniejszych parametrów. To właśnie od mocy będzie zależeć, do jakich celów będziemy mogli użyć malaksera. Za rozsądne minimum uważa się moc 700 W, ale warto zainteresować się modelami, które oferują moc 900-1000 W. Takie malaksery sprawdzą się nie tylko do wyrabiania ciasta, ale również rozdrabiania mięsa czy kruszenia twardych produktów (orzechów, a nawet kostek lodu). Najbardziej zaawansowane malaksery dostępne na rynku mają silniki o mocy 1500 W i oferują mnóstwo dodatkowych funkcji. 

  • Prędkość obrotowa - przed zakupem warto sprawdzić, ile obrotów na minutę wykonuje malakser. Im jego prędkość obrotowa będzie wyższa, tym lepiej poradzi sobie z rozdrabnianiem składników czy wyrabianiem ciasta. Przeważnie ta wartość wynosi około 250 obr/min, ale w bardziej zaawansowanych sprzętach może sięgać nawet 300 obr/min. Warto jednak zwrócić uwagę nie tylko na prędkość obrotową, ale również na możliwość jej regulacji. Im większy zakres, tym lepiej, a najlepszym rozwiązaniem jest płynna regulacja prędkości

  • Pojemność misy - dostępne w sprzedaży malaksery mają misy o różnych pojemnościach. Najmniejsze są w stanie zmieścić zaledwie 1 litr płynów, przez co nie są zbyt funkcjonalne. Dla dwóch osób spokojnie wystarczy misa o pojemności 2-2,5 litra. Jeśli natomiast gotujemy dla większej liczby osób, powinniśmy wybrać malakser z dużą misą nawet 4-litrową. Wybierając misę, warto zwrócić uwagę również na jej wykonanie - powinna być gruba i solidna, aby wytrzymała codzienne przygotowywanie posiłków. 

  • Wyposażenie - większość malakserów ma podstawowe przystawki, służące do siekania i rozdrabniania produktów. Natomiast bardziej zaawansowane urządzenia wyposażone są w dodatkowe końcówki, np. tarcze do tarcia lub kruszenia, przystawki do ubijania, do wyrabiania ciasta czy noże do krojenia składników na różne grubości. 

  • Dodatkowe funkcje - w sklepach znajdziemy również malaksery z funkcją mielenia mięsa, z funkcją tarcia ziemniaków czy z funkcją krojenia w kostkę. Wszystko zależy od tego, jakie przystawki ma w swoim wyposażeniu urządzenie. Najbardziej zaawansowane malaksery są w stanie działać nawet jako sokowirówki

 

 

Ile kosztuje malakser?

Nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ cena malaksera zależy od wielu czynników, m.in. od mocy silnika, marki czy stopnia zaawansowania urządzenia. Wpływ na cenę będzie mieć również jakość wykonania i użytych podzespołów. Najtańsze malaksery można już jednak kupić za około 100 zł. Mają one jednak słabe silniki i oferują tylko kilka funkcji. Za dobry malakser trzeba zapłacić około 300-500 zł. Natomiast za model z mocnym silnikiem i wieloma dodatkowymi końcówkami zapłacimy około 1000 zł. Miejmy na uwadze, że im bardziej zaawansowany model, tym jego cena będzie wyższa. 

 

Dobry malakser - jaki wybrać?

Oferta malakserów jest dość duża, więc nie powinniśmy mieć problemów ze znalezieniem odpowiedniego urządzenia. Warto jednak wybierać modele pochodzące od sprawdzonych producentów. Malaksery produkują takie znane marki jak: Bosch, Philips, Amica, Braun czy Zelmer. Każdy z tych producentów ma w swoim asortymencie zarówno tańsze, jak i droższe modele, które różnią się funkcjonalnością. Jeśli więc chcemy znaleźć dobry malakser w odpowiednim zakresie cenowym, powinniśmy zapoznać się z rankingami najpopularniejszych sprzętów, które zbierają dobre opinie konsumentów.

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS