Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Dalgona coffee - jak przygotować ją w domu?

Efektowna w wyglądzie, słodka w smaku i błyskawiczna w przygotowaniu. Taka właśnie jest dalgona coffee, czyli kawa po koreańsku, która podczas kwarantanny spowodowanej rozprzestrzenianiem się wirusa Sars-CoV-2 stała się hitem Instagrama i innych mediów społecznościowych. Dalgona coffee jest bardzo łatwa w przygotowaniu, więc z powodzeniem będziemy mogli zaserwować ją bliskiej osobie. 

Jak powstała dalgona coffee?

Dalgona coffee swoją popularność zawdzięcza Koreańczykom i… rozprzestrzeniającemu się wirusowi. W związku z zagrożeniem epidemiologicznym wszystkie kraje na świecie wprowadziły nakazy, zakazy i ograniczenia w przemieszczaniu się. Mieszkańcy Korei Południowej, odizolowani w domach, zaczęli tęsknić za popularnymi słodyczami dalgona candy, które serwowane są na ulicach. W smaku przypominają ciągnący się cukierek toffi, a przygotowuje się je jedynie z cukru i sody oczyszczonej. Mieszanina tych dwóch składników spienia się i zamienia w konsystencję, przypominającą bitą śmietanę. Samo słowo dalgona, pochodzi od koreańskiego dalguna (달 구나), co oznacza słodki.

 

Źródło: www.youtube.com/ ETTV

 

Dalgona coffee w smaku przypomina właśnie te piankowe cukierki. Po raz pierwszy stało się o niej głośno w styczniu 2020 roku, kiedy to w telewizji południowokoreańskiej wyemitowano popularny program kulinarny „Stars' Top Recipe at Fun-Staurant”. To właśnie na jego antenie znany gwiazdor filmowy, Jung Il-Woo, porównał smak puszystej, kremowej kawy, którą wypił w jednej z restauracji w Makau, do smaku dalgona candy. Tak właśnie rozpoczęła się popularność słynnej już na całym świecie dalgona coffee. Obecnie Instagram i Tik Tok przepełnione są zdjęciami i filmami z przygotowań tego puszystego, spektakularnie wyglądającego napoju. Hashtagiem #dalgonacoffee na Instagramie oznaczonych jest już ponad 540 tysięcy postów!

Jako ciekawostkę warto dodać, że sam pomysł na ubijanie kawy zrodził się w Indiach. Hindusi taki kremowy napój piją od lat pod nazwą phenti hui coffee lub phitti hui coffee. Nie jest on jednak tak efektowny jak koreańska dalgona coffee. 

Kawa

Dalgona coffee - potrzebne składniki

Dalgona coffee jest bardzo łatwa w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych składników. Wszystkie potrzebne produkty bez problemu znajdziemy w każdej kuchni, a należą do nich: cukier, kawa rozpuszczalna, mleko i woda.

Uprzedzając pytania - kawa zawsze musi być rozpuszczalna. Nie możemy użyć espresso przygotowanego w ekspresie do kawy. Napój nie wyjdzie nam też z kawy mielonej. Podobnie jak w przypadku greckiej frappe, musi być kawa rozpuszczalna. Jeśli chodzi o cukier, jest on jednym z najważniejszych składników, ponieważ bez niego trudno nam będzie uzyskać sztywną piankę. Mimo tego w sieci można znaleźć przepisy bez cukru, np. z erytrolem. Z kolei mleko może być dowolne - krowie lub roślinne w wersji dla wegan. 

Warto dodać, że kawę dalgona możemy przygotować na ciepło - z podgrzanego mleka lub na zimno - z mleka schłodzonego z dodatkiem kostek lodu. Ta druga wariacja doskonale sprawdzi się podczas letnich upałów. 

 
dalgona coffee sposób przygotowania
 

Jak przygotować dalgona coffee w domu?

Do przygotowania kawy dalgona nie potrzebujemy specjalistycznych urządzeń. W zupełności wystarczą nam te, które każdy z nas ma w swojej kuchni, a więc blender, mikser czy spieniacz do mleka. Możemy też wykorzystać zwykłą trzepaczkę, ale przygotowanie idealnej pianki będzie wymagało od nas użycia siły mięśni. Jeśli więc chcemy szybko przygotować piankę, a przy tym się nie zmęczyć, wykorzystajmy jeden z wymienionych wcześniej sprzętów AGD

 
Sprzęty AGD, z którymi przygotujesz dalgona coffee
 

blender ręczny

mikser spieniacz do mleka

 

Ile kalorii ma dalgona coffee?

Ten kremowy, efektownie wyglądający napój ma niestety sporo kalorii. Porcja w standardowej szklance może mieć nawet 380 kalorii. Z tego względu śmiało możemy zakwalifikować dalgona coffee do kategorii deseru zamiast kawy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przygotować dalgona coffee w wersji fit. Zamiast cukru możemy użyć erytrolu, śmietanki kokosowej albo ubitej aquafaby (płynu z ciecierzycy).

Klasyczny przepis na dalgona coffee

Przepis na kawę dalgona jest bardzo prosty. Musimy połączyć wodę, cukier i kawę rozpuszczalną - zawsze w proporcjach 1:1:1

 
dalgona coffee jak zrobić
 

Składniki na jedną dużą lub dwie mniejsze porcje: 

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

  • 2 łyżki gorącej wody

  • 2 łyżki cukru

  • 0,5 szklanki mleka

Sposób przygotowania: Kawę, cukier i wodę umieścić w misce i dokładnie połączyć na jednolitą masę mikserem, blenderem lub zwykłą trzepaczką. Powstała mieszanka powinna mieć kremową, gęstą konsystencję. Następnie bierzemy szklankę i wlewamy do niej mleko. Jeśli chcemy przygotować dalgona coffee na zimno, najpierw do szklanki włóżmy kostki lodu, a dopiero później zalejmy je mlekiem. Na wierzch wykładamy masę kawową i gotowe. Całość możemy udekorować pokruszoną czekoladą, pralinkami, kakao, pokruszonymi ciastkami lub granolą. 

 

 

Jeśli interesuje nas wersja bez laktozy dalgona coffee, zamiast mleka krowiego możemy z powodzeniem użyć napoju roślinnego. Z kawą świetnie będzie komponować się napój migdałowy lub kokosowy

Poniżej kilka filmików pokazujących, jak przygotować kawę dalgona.

 

Źródło: www.youtube.com/ J'adore자도르

 

Źródło: www.youtube.com/ The Happy Noona

 

Źródło: www.youtube.com/ The Cooking Foodie

 

Jak pić dalgona coffee?

W zasadzie nie ma jednego, określonego sposobu picia kawy dalgona, więc możemy ją spożywać według własnego uznania. Niektórzy mieszają piankę z mlekiem i dopiero potem piją napój. Natomiast inni najpierw zjadają kawową piankę łyżeczką, a dopiero później wypijają mleko, w którym rozpuściła się kawowa pianka.

Dalgona matcha - zielona wersja dalgona coffee

Jak to zazwyczaj bywa z kulinarnymi przepisami - dalgona coffee doczekała się wielu alternatywnych wersji. W sieci bez problemu znajdziemy przepisy na kawę w wersji bez laktozy czy bez kofeiny. Dużą popularność zyskała szczególnie jedna wariacja - dalgona matcha, czyli tzw. zielona wersja dalgona coffee. Do jej przygotowania nie używa się kawy rozpuszczalnej, a zieloną, japońską herbatę w proszku. Woda i cukier pozostają bez zmian, natomiast dodatkowym składnikiem jest białko jaja lub schłodzona śmietanka 30%. Napój można przygotować w wersji klasycznej, wegańskiej albo bardziej kalorycznej. Wszystko zależy od naszych upodobań. 

 
dalgona matcha dalgona matcha

 

Klasyczna wersja dalgona matcha - przepis pochodzi ze strony www.moyamatcha.com - https://moyamatcha.com/dalgona-matcha/

Składniki:

  • 1 białko

  • 2 łyżki cukru białego, brązowego lub kokosowego

  • 2 łyżki wody

  • 1 łyżeczka Moya Matcha 

  • ok. 200 ml zimnego mleka (krowiego lub roślinnego)

  • lód

Sposób przygotowania: Wodę zagotować z cukrem na małym ogniu, aż powstanie syrop cukrowy. Białko ubić na sztywną pianę za pomocą trzepaczki lub miksera. Następnie syrop cukrowy wlać do piany z białka i dalej miksować. Na końcu dodać matchę i miksować do połączenia się składników. Szklankę wypełnić lodem w ⅓, zalać mlekiem, a na wierzchu ułożyć ubitą pianę z matchą. 

 

Źródło: www.youtube.com/ Healthy Foodie Ph

 

Wegańska wersja dalgona matcha (bez białka) - przepis pochodzi ze strony www.moyamatcha.com - https://moyamatcha.com/dalgona-matcha-weganska/

Składniki:

  • ¼ szklanki aquafaby (wody po gotowaniu ciecierzycy)

  • 1 łyżka drobnego cukru brązowego lub kokosowego

  • 2 łyżeczki Moya Matcha 

  • ok. 200 ml mleka roślinnego

  • lód

Sposób przygotowania: Aquafabę ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać matchę i zmiksować do całkowitego połączenia się składników. Gotową masę wstawić do lodówki na kilka minut. Szklankę wypełnić lodem w ⅓, następnie zalać mlekiem i na wierzch wyłożyć schłodzoną pianę z matchą.

Przepis na dalgona z kakao - bezkofeinowa wersja dalgona coffee

Powstała również wersja dalgona coffee dla osób, które nie przepadają za kawą. Zastępując ją kakao, można stworzyć pyszny, bezkofeinowy, kremowy napój. Musimy jednak mieć na uwadze, że kakao ma inne właściwości niż kawa rozpuszczalna, dlatego nie da się odtworzyć tego przepisu w wersji bezkofeinowej 1:1. Konieczne jest zamienienie kilku składników i proporcji. O tym, jak zrobić dalgona z kakao, przeczytacie poniżej. 

 
dalgona z kakao
 

Przepis pochodzi z bloga www.czystysmak.pl

Składniki:

  • 2 łyżki kakao 

  • 2 łyżki wrzątku

  • 1 łyżka erytrolu 

  • 3 łyżki śmietanki 36% - zimnej, chłodzonej dłuższy czas w lodówce

  • 200-300 ml mleka (w zależności od wielkości szklanki) 

  • kostki lodu 

Sposób przygotowania: Do miski wsypać kakao i erytrol. Następnie dodać wrzątek i krótko zmiksować, aż masa stanie się gęsta. Dodać zimną śmietankę 30% i dalej miksować. Masa nie stanie się sztywna jak bita śmietana, ale nie powinna też być rzadka. Do szklanki wsypać kostki lodu i zalać mlekiem. Na wierzch wyłożyć masę kakaowo-śmietanową. 

 

Źródło: www.youtube.com/ Aiza Benoit

 

 

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS