Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Jaka kawa z ekspresu ciśnieniowego?

Ekspresy ciśnieniowe to jedne z najpopularniejszych urządzeń do przygotowywania kawy w domowych warunkach. Ich unikalna technologia umożliwia uzyskanie aromatycznego i intensywnego espresso, które stanowi bazę dla wielu innych napojów kawowych. W tym artykule przyjrzymy się różnym rodzajom kawy, które można przygotować właśnie w ekspresach ciśnieniowych.

 

e_STRONA_PROMOCJI_1350x230.jpg [99.09 KB]

 

O czym przeczytasz w tym artykule?

  • W jaki sposób działa ekspres ciśnieniowy?
  • Jakie rodzaje kaw czarnych i mlecznych można przygotować w ekspresie ciśnieniowym?
  • Sprawdzimy również, jakie rodzaj kaw pozwalają zaparzyć konkretne modele ekspresów.
  • W jaki sposób spienia się mleko w ekspresach do kawy?
  • Na koniec podpowiemy, jak zrobić wzorek na kawie, aby była nie tylko smaczna i aromatyczna, ale również zachwycająca z wyglądu.

 

Jak działa ekspres ciśnieniowy do kawy?

Ekspres ciśnieniowy jest urządzeniem, które wykorzystuje ciśnienie do ekstrakcji smaku i aromatu z kawy. Taki ekspres przepuszcza wrzątek przez zmielone ziarna kawy pod ciśnieniem, co pozwala uzyskać intensywny i aromatyczny napar. Urządzenie pobiera wodę, a następnie podgrzewa ją w specjalnym podgrzewaczu, tzw. bojlerze lub termobloku. W kolejnym kroku wypuszcza wodę pod ciśnieniem, która przepływa przez zmielone ziarna, znajdujące się w kolbie lub specjalnym pojemniku wewnątrz ekspresu. Właśnie w ten sposób kawa trafia do filiżanki.

Ekspresy ciśnieniowe wyposażone są w wiele nowoczesnych funkcji, które udoskonalają proces ekstrakcji. Zaliczamy do nich ekspresy kapsułkowe, kolbowe i automatyczne. Są to zarówno modele wolnostojące, jak i ekspresy do zabudowy.

Ekspresy ciśnieniowe

Jaką kawę można przygotować w ekspresie ciśnieniowym?

Mając ekspres ciśnieniowy, możemy przygotować w domu wiele kawowych specjałów. Ekspresy ciśnieniowe są przede wszystkim przystosowane do parzenia espresso, ale umożliwiają również parzenie kaw, które powstają właśnie na bazie espresso. Należy pamiętać, że każdy ekspres ma zaprogramowane rodzaje kaw, które może przygotować. W tańszych modelach zazwyczaj przygotujemy 2-3 rodzaje napojów, natomiast bardziej zaawansowane modele pozwalają na zaparzenie nawet kilkudziesięciu rodzajów kawowych specjałów.

 

Czarna kawa z ekspresu ciśnieniowego

W ekspresach ciśnieniowych przygotujemy przede wszystkim kawy czarne, czyli takie, które składają się wyłącznie z kawy i wody.

 

Espresso

Jest to esencja kawowa, którą przygotowuje się pod ciśnieniem z 25 ml wody. Zwykle do przygotowania espresso używa się od 14 do 20 g ziaren kawy, które muszą być drobno zmielone. Na górze espresso tworzy się gęsta i trwała pianka, tzw. crema.

 

Ristretto

To najpopularniejsza odmiana espresso. Do jej przygotowania wykorzystuje się tyle samo gramów kawy (14-20 g), co w przypadku espresso, ale używa mniejszej ilości wody – ok. 15-20 ml. Poza tym ristretto parzy się przez ok. 15-17 sekund, dlatego często tę kawę określa się mianem „skrócone espresso”. Ristretto to intensywny, gęsty napar, w którym można wyczuć odrobinę słodyczy.

 

ekspres-cisnieniowy-siemens-EQ-700-TQ703R07.jpg [119.84 KB]

Ekspres ciśnieniowy Siemens EQ 700 TQ703R07 oferuje 7 rodzajów kaw: americano, biała kawa, cafe au lait, cafe crema, cappuccino, espresso, espresso doppio,
espresso macchiato, flat white, latte macchiato, ristretto, caffe grande, wiener melange, XL coffee

źródło: materiały marki Siemens

 

Espresso doppio (espresso double)

Słowo „doppio” w języku włoskim oznacza „podwójny”. Łatwo można się zatem domyślić, że espresso doppio to po prostu napój z podwójnej porcji kawy i podwójnej ilości wody. Taka kawa ma pojemność 60 ml i podaje się ją w filiżance.

 

Lungo

Do rodziny espresso zalicza się również lungo. Taka kawa z ekspresu jest dłużej parzona niż klasyczne espresso – czas ekstrakcji nie może jednak przekroczyć 60 sekund. Lungo przygotowuje się w taki sam sposób, co espresso, ale po uzyskaniu ekstrakcji kawy kontynuuje się parzenie, aż do uzyskania 110 ml naparu.

 

ekspres-cisnieniowy-melitta-passione-otf-53-1-102.jpg [89.48 KB]

Ekspres ciśnieniowy Melitta Passione OT F53/1-102 oferuje 9 rodzajów kaw: cappuccino, espresso, cafe crema, latte macchiato, lungo,
americano, espresso macchiato, cafe latte, ristretto, 
źródło: materiały marki Melitta

 

Americano

Kawa americano to espresso, ale parzone na sposób amerykański. Jest to po prostu espresso z dodatkową ilością wody. Aby uzyskać kawę americano, wystarczy zaparzyć espresso o pojemności 25 ml i dolać do niego od 25 do 400 ml wody. W ten sposób zgładzi się smak kawy.

Ten napój ma łagodniejszy smak w porównaniu do czystego espresso i jest doskonałą opcją dla osób, które preferują większą objętość napoju.

Ekspresy kolbowe

Mleczna kawa z ekspresu ciśnieniowego

Jeśli czarna kawa jest dla nas zbyt mocna i gorzka, w ekspresie automatycznym lub kolbowym z powodzeniem przygotujemy napój z dodatkiem mleka. Taka kawa w domu może być spożywana zarówno rano, przed południem, jak i w godzinach wieczornych. Sprawdzamy, jakie mleczne kawy można przygotować w ekspresach ciśnieniowych.

 

Cappuccino

To zdecydowanie najpopularniejsza mleczna kawa. Cappuccino powstaje z połączenia 60 ml espresso, 60 ml gorącego mleka i 60 ml spienionego mleka. Pianka powinna mieć grubość ok. 2 cm. Kawa zyskała swoją nazwę na cześć włoskich mnichów – kapucynów, którzy nosili brązowe kaptury.

We Włoszech cappuccino pija się przed południem, ale w innych stronach świata napój ten jest spożywany o różnych porach.

 

ekspres-kolbowy-blaupunkt-CMP601.jpg [135.33 KB]

Ekspres kolbowy Blaupunkt CMP601 oferuje 5 rodzajów kaw: espresso, espresso doppio, kawa czarna, cappuccino, cafe latte
źródło: materiały marki Blaupunkt

 

Caffe latte

W skrócie to po prostu „latte”. Taka kawa powstaje w wyniku wlania spienionego mleka do espresso. Klasyczne latte składa się z równych proporcji kawy i mleka, ale można je modyfikować w zależności od preferencji, np. 1/3 espresso i 2/3 ciepłego mleka. Caffe latte to delikatna, mleczna kawa, którą podaje się w wysokiej szklance z długą łyżeczką. Można też dolać do niej syrop o ulubionym smaku, np. waniliowy, karmelowy czy pistacjowy.

 

Latte macchiato

To kolejna mleczna kawa z ekspresu. Składa się z trzech wyraźnych warstw, dzięki czemu prezentuje się bardzo efektownie. Warstwę dolną tworzy gorące mleko, środkową espresso, a górną mleczna pianka. Taki napój przygotowuje się poprzez powolne wlewanie espresso do gorącego mleka i serwuje w wysokich szklankach, najlepiej wykonanych z przezroczystego szkła. Przed wypiciem należy zmieszać wszystkie warstwy kawy.

 

ekspres-cisnieniowy-delonghi-ecam-350-55-B.jpg [137.74 KB]

Ekspres ciśnieniowy DeLonghi ECAM 350.55.B oferuje 9 rodzajów kaw: kawa czarna, espresso, latte macchiato, cafe latte, espresso lungo,
kawa long, flat white, cappuccino, doppio+, 
źródło: materiały marki DeLonghi

 

Flat white

To kolejna kawa z mlekiem. Flat white przygotowuje się z podwójnego espresso i spienionego mleka. Nazwa kawy oznacza „białą płaską”, ponieważ jej powierzchnia nie jest tak mocno spieniona i puszysta, jak w przypadku cappuccino.

 

Espresso macchiato

W wielu ekspresach ciśnieniowych z powodzeniem przygotujemy też espresso macchiato. Jest to klasyczne espresso delikatnie muśnięte spienionym mlekiem. W tym napoju espresso jest na pierwszym planie. Spienione mleko nie zmienia smaku kawy, tylko delikatnie przełamuje jej smak.

 

ekspres-cisnieniowy-siemens-CT636LEW1.jpg [218.72 KB]

Ekspres Siemens iQ700 CT636LEW1 oferuje 7 rodzajów kaw: ristretto, espresso, espresso macchiato, kawa czarna, cappuccino,
latte macchiato, biała kawa, 
źródło: materiały marki Siemens

 

Jakie kawy przygotują popularne ekspresy ciśnieniowe?

Ekspresy kolbowe i automatyczne oferują wiele możliwości w kwestii parzenia kawy. Co prawda nie pozwalają na przygotowanie kawy na zimno, kawy mrożonej czy innych rodzajów kaw, pochodzących z różnych zakątków świata. Umożliwiają jednak zaparzenie espresso, które jest bazą dla wielu kawowych specjałów. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, aby w ekspresie zaparzyć espresso, a następnie przygotować z niego ulubioną kawę.

Sprawdzamy, jakie rodzaje kaw można przygotować w popularnych ekspresach kolbowych i automatycznych.

 

kawa-z-ekspresu-cisnieniowego-jaka-mozna-zaparzyc.jpg [183.34 KB]

 

Jak spienić mleko w ekspresie ciśnieniowym?

Nie wszystkie ekspresy ciśnieniowe wyposażone są w systemy do spienienia mleka. Niektóre tańsze modele kolbowe nie mają wbudowanego żadnego systemu spieniającego. W takich przypadkach w ekspresie można przygotowywać jedynie czarne kawy. Natomiast, jeśli zechcemy przygotować kawę mleczną, będziemy musieli spienić mleko za pomocą innego urządzenia, np. spieniacza do mleka.

Producenci stosują trzy różne systemy spieniające mleko w swoich ekspresach ciśnieniowych.

Spieniacze do mleka

Spienianie mleka dyszą parową

Jest to najprostszy system do spieniania mleka, spotykany głównie w tańszych modelach ekspresów kolbowych i automatycznych. Dyszę parową wkłada się do garnuszka lub dzbanka z zimnym mlekiem, a następnie wykonuje koliste ruchy, aby uzyskać gęstą i sztywną piankę.

 

Spienianie mleka systemem zintegrowanym

W takim przypadku ekspres wyposażony jest w długą rurkę lub wężyk, który wkłada się do dzbanka lub kartonu z mlekiem. Następnie ekspres zacznie podgrzewać i spieniać mleko, po czym automatycznie doda je do filiżanki. Taki system do spieniania mleka wymaga systematycznego i dokładnego czyszczenia, ponieważ wewnątrz rurki gromadzi się tłuszcz i osad.

 

Spienianie mleka za pomocą systemu z pojemnikiem

W nowoczesnych ekspresach automatycznych producenci montują pojemniki do spieniania mleka. Są one bardzo łatwe i wygodne w obsłudze. Wystarczy nalać zimnego mleka do pojemnika i zamontować go w ekspresie. Po wybraniu odpowiedniego rodzaju kawy, ekspres automatycznie rozpocznie spienianie mleka.

 

jak-spienic-mleko-w-ekspresie.jpg [149.85 KB]

 

Jak zrobić wzorek na kawie?

Gdy kawa z ekspresu jest już gotowa, możemy namalować na niej wzorki, aby kusiła nie tylko swoim aromatem, ale i pięknym wyglądem. Sztuka latte art wymaga zręczności, szybkości, delikatności i wykonywania odpowiednich ruchów nadgarstkiem. Z początku robienie wzorku może okazać się bardzo trudne, jednak trening czyni mistrza. Po kilku próbach z pewnością dojdziemy do wprawy i tworzenie estetycznych wzorków na mlecznej piance nie będzie sprawiało nam problemów.

Poniżej opisujemy krok po kroku, jak zrobić wzorki na kawie.

  • Mleko spieniamy – najlepiej do tego zadania nadaje się mleko zimne z zawartością 3,2% tłuszczu. Najlepiej spienić mleko w metalowym dzbanku.
  • Następnie dyszę spieniacza umieszczamy w dzbanku z mlekiem i rozpoczynamy napowietrzanie. Ważne jest, aby wszystkie warstwy mleka dobrze się wymieszały, a na powierzchni nie było dużo bąbelków.
  • Następnie chwytamy filiżankę z kawą za uszko i delikatnie przechylamy w swoją stronę. Dzięki temu możemy włożyć do niej dzióbek dzbanka ze spienionym mlekiem. Zaczynamy nalewanie mleka, najlepiej trzymając dzbanek ok. 7 cm od filiżanki. Mleko wlewamy na środek filiżanki, aż powstanie duża, biała kropka. Następnie zdecydowanym ruchem, za pomocą cienkiego strumienia mleka, przecinamy powstałą mleczną kropkę. W ten sposób tworzymy najprostszy z możliwych wzorów, czyli serce.

 

jak-zrobic-wzorek-na-kawie.jpg [79.59 KB]

 

Jak zrobić wzorek na kawie z szablonu?

Jeśli jednak nie czujemy się na siłach, aby tworzyć wzorki niczym barista, odpowiednio wlewając mleko, a chcemy, żeby nasza kawa z ekspresu pięknie się prezentowała, możemy zrobić wzorki z szablonu. To niezwykle łatwy i niedrogi sposób na wyczarowanie ulubionych kształtów na powierzchni kawy. Szablony można kupić w sklepach stacjonarnych lub zamówić przez Internet.

Do zrobienia wzorku z szablonu potrzebne nam będą pewne składniki do kawy. Kakao, cynamon, kurkuma, kardamon albo wiórki czekoladowe – wszystko zależy od tego, co najbardziej lubimy. Oprócz tego będziemy też potrzebować pojemnika z dziurkami, np. solniczki.

Następnie należy zaparzyć kawę i dobrze spienić mleko. Kolejnym krokiem jest położenie szablonu na filiżance tak, aby wzór nie wystawał poza jej krawędzie. Następnie wypełniamy otwory w szablonie ulubionym składnikiem. Należy jednak uważać, aby kakao lub cynamon rozprowadzać równomiernie. Jeśli składników będzie za dużo, to nie utrzymają się na powierzchni mlecznej pianki, po prostu zatoną. Poza tym zbyt duża ilość przypraw może całkowicie zmienić smak kawy.

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS