% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81 | od pn. do pt. w godz. 09:00 - 17:00
Jak spienić mleko do kawy spieniaczem i domowymi sposobami?
Kawa jest najczęściej pitym gorącym napojem na świecie. Ma piękny aromat i dobry smak, a do tego świetne właściwości pobudzające. Obecnie kawa jest pita na różne sposoby i z różnymi dodatkami, np. z czekoladą, bitą śmietaną, lodami czy cukrową posypką. Ogromną popularnością cieszy się jednak kawa ze spienionym mlekiem, np. cappuccino i latte. Jak spienić mleko spieniaczem albo domowymi sposobami? Przedstawiamy różne metody, dzięki którym uzyskamy puszystą i gładką piankę, idealną do porannej kawy.
Jakie jest najlepsze mleko do spieniania?
Zanim omówimy różne sposoby spieniania mleka w domu, najpierw zastanówmy się, do jakich napojów przyda się mleczna pianka. Przede wszystkim jest ona nieodłącznym składnikiem różnych rodzajów kaw mlecznych – stosuje się ją do cappuccino, latte macchiato, do latte, espresso macchiato czy flat white. Spienione mleko jest głównym składnikiem kaw mlecznych, ale również dobrze można je wykorzystać do przygotowania innych napojów, np. gorącej czekolady czy kakao.
Jeśli zechcemy przygotować jeden z tych napojów, powinniśmy mieć na uwadze, że nie każdy rodzaj mleka nadaje się do spieniania. Według najnowszych badań najlepsze do spieniania jest świeże mleko o zwartości 3-4% tłuszczu. Z takiego mleka powstanie gęsta pianka, z drobnymi pęcherzykami, która przez długi czas utrzyma się na powierzchni kawy. A co z chudszym mlekiem, np. o zawartości tłuszczu 0,5% lub 1,5%? Na pewno uda nam się je spienić, jednak powstała pianka nie będzie tak puszysta. Poza tym będzie mieć większe pęcherzyki powietrza i tylko chwilę utrzyma się na powierzchni kawy. Warto jednak wspomnieć, że na piankę wpływ ma też ilość białka w mleka – im będzie ona wyższa, tym gęstszą i bardziej błyszczącą piankę uzyskamy.
Do spieniania możemy wykorzystać nie tylko mleko krowie, lecz także różne mleka roślinne, np. owsiane, sojowe, orkiszowe czy też kokosowe. Trochę gorzej w spienianiu wypadają napoje ryżowe, migdałowe, jaglane czy napoje na bazie orzechów.

Jakie powinno być prawidłowo spienione mleko do kawy?
Bariści przekonują, że spienianie mleka to sztuka. Nie zawsze bowiem uda się spienić mleko na idealną, puszysta mleczną piankę. Czym się charakteryzuje dobrze spienione mleko?
-
Właściwa konsystencja – dobrze spienione mleko ma aksamitną konsystencję, jest sztywne, jedwabiste i lekko błyszczące. Poza tym nie powinno mieć pęcherzyków powietrza. Dlaczego? Ponieważ tam, gdzie są pęcherzyki, nie ma smaku kawy, a jedynie wrażenie suchości. Poza tym pęcherzyki powietrza szybko ulegają przebiciu, co psuje piankę.
-
Odpowiednia temperatura – spienione mleko nie może być ani za gorące, ani za zimne. Jego temperatura nie powinna przekraczać 70°C, ponieważ cała operacja się po prostu nie uda. W wyższej temperaturze zawarte w mleku białka zaczną się ścinać, co nie tylko uniemożliwi spienienie mleka, ale również zmieni jego smak. Słodkie mleko zdominowane przez podgrzany tłuszczu nabierze gorzkiego i nieprzyjemnego smaku.
Jeśli zatem nasza pianka ma pęcherze powietrza, niejednolitą konsystencję albo po prostu szybko opada, to znak, że musimy poprawić spienianie mleka. O tym, jak spienić mleko domowym sposobem oraz przy użyciu małych sprzętów AGD, przeczytacie w kolejnym akapicie.

Jak spienić mleko do kawy? 8 sposobów
Najprostszym sposobem jest zakupienie ekspresu do kawy z systemem spieniającym mleko. Natomiast, jeżeli jeszcze nie posiadamy ekspresu ani spieniacza do mleka, możemy wypróbować wiele domowych sposobów. Przedstawiamy domowe metody spieniania mleka przy pomocy urządzeń AGD i innych akcesoriów.
Sposób 1 – spienianie mleka w ekspresie do kawy
Jeśli mamy ekspres do kawy, nie będziemy mieć żadnych problemów z uzyskaniem mlecznej pianki. Aktualnie w ekspresach producenci stosują trzy rodzaje systemów spieniających. Należą do nich: dysza parowa, system zintegrowany z rurką lub wężykiem oraz system spieniający z pojemnikiem.
Spienianie mleka dyszą parową
Nie jest to najłatwiejszym zadaniem, bo wymaga pewnych umiejętności, m.in. wykonywania poprawnych ruchów. Taki system najczęściej montowany jest w ekspresach kolbowych. Aby spienić mleko dyszą parową, należy:
-
Wlać do dzbanka zimne mleko.
-
Następnie włożyć do niego dyszę parową – powinna ona znaleźć się nad powierzchnią mleka.
-
Wykonujemy dzbankiem koliste ruchy, aby uzyskać gęstą i sztywną piankę, a nie duże pęcherzyki powietrza.
-
Gdy spienimy mleko, dyszę przesuwamy głębiej, aby podgrzać również jego dolną warstwę.
Spienianie mleka systemem zintegrowanym
To szybki i wygodny sposób na uzyskanie kawy cappuccino lub latte. Wystarczy długą, cienką rureczkę włożyć do pojemnika lub kartonu z mlekiem, a następnie uruchomić ekspres, wybierając kawę, jaką chcemy przygotować. Urządzenie automatycznie doda do filiżanki podgrzane i spienione mleko.
Taki system spieniający jest łatwy w obsłudze, ale niestety rurka wymaga cały czas gruntownego czyszczenia. Wszystko przez to, że pod wpływem wysokiej temperatury z mleka łatwo wytrąca się tłuszcz i osad, który gromadzi się wewnątrz rurki.
Spienianie mleka za pomocą systemu z pojemnikiem
Kolejnym wyjątkowo wygodnym, a przy tym bardzo łatwy do utrzymania w czystości sposobem spieniania mleka jest pojemnik. Aby z niego skorzystać, wystarczy wlać zimne mleko do pojemnika, a następnie wybrać kawę, jaką chcemy zaparzyć. Całą resztę wykona za nas ekspres do kawy.
Zarówno system z pojemnikiem, jak i zintegrowany system spieniający z rurką montowane są w ekspresach ciśnieniowych, a w szczególności w modelach automatycznych.
Sposób 2 – spieniacz do mleka
Jak spienić mleko, nie mając ekspresu do kawy? Najlepszym sposobem na uzyskanie puszystej, gęstej pianki jest użycie spieniacza do mleka. W zależności od tego, z jakiego spieniacza korzystamy, trwa to nie więcej niż 5 minut. Do wyboru mamy spieniacze do mleka ręczne, tłokowe i elektryczne.
Spienianie mleka spieniaczem ręcznym
Spieniacz ręczny to poręczne narzędzie o wyjątkowo prostej budowie. Spieniacz zasilany jest na baterie, które schowane są w małej obudowie. Od niej odchodzi długi drucik zakończony sprężynką, która odpowiada za spienianie mleka.
Aby spienić mleko spieniaczem ręcznym, należy najpierw wlać mleko do garnuszka albo kubka i podgrzać je do ok. 65°C. Następnie zanurzyć końcówkę ze spiralką w mleku i włączyć urządzenie. Mleko spieniamy do momentu, aż uzyska pożądaną konsystencję, a następnie przelewamy je do kubka lub filiżanki.

Spienianie mleka spieniaczem tłokowym
Spieniacz tłokowy nie wymaga żadnego zasilania, ponieważ spienianie mleka odbywa się przy użyciu siły mięśni. Taki spieniacz składa się z naczynia i pokrywki, w której umieszczony jest tłok. Aby uzyskać mleczną piankę, wystarczy wykonywać energiczne i równomierne ruchy tłokiem, czyli przesuwać go w górę i w dół.

Spienianie mleka spieniaczem elektrycznym
Zdecydowanie najwygodniejszym ze spieniaczy jest model elektryczny. Pozwala on nie tylko spienić mleko, ale również je podgrzać. Taki spieniacz elektryczny zbudowany jest ze zbiornika na mleko, podstawy z grzałką i z termostatem oraz końcówki spieniającej i mieszającej.
Jak spienić mleko spieniaczem eklektycznym? To bardzo proste!
-
Do pojemnika wlewamy zimne mleko. Nie powinniśmy jednak przesadzać z jego ilością – powinna nam wystarczyć nawet 1/3 jego objętości.
-
Następnie zamykamy pokrywkę, spieniacz podłączamy do prądu i uruchamiamy.
-
Czekamy, aż spieniacz zakończy pracę i przygotuję dla nas mleczną piankę. W razie potrzeby możemy sami przerwać jego pracę.
-
Gotową piankę przelewamy bezpośrednio do kawy albo do kubka.
Sposób 3 – jak spienić mleko blenderem?
Czym można uzyskać puszystą mleczną piankę bez spieniacza do mleka? Oczywiście! Wystarczy do tego celu użyć blendera ręcznego lub kielichowego.
Ciepłe mleko wlewamy do wysokiego naczynia, a następnie zanurzamy w nim końcówkę blendera. Uruchamiamy urządzenie na najwyższych obrotach i blendujemy. Im wyższa moc blendera, tym szybciej uda nam się uzyskać spienione mleko.
Sposób 4 – spienianie mleka mikserem
Kolejnym sposobem na spienienie mleka bez spieniacza jest wykorzystanie miksera. Postępujemy tutaj tak samo, jak w przypadku blendera. Wlewamy zatem niewielką ilość mleka do naczynia i je podgrzewamy, a następnie miksujemy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
Spienianie mleka mikserem przypomina ubijanie białek lub śmietany – im dłużej będziemy miksować, tym gęstszą i sztywniejszą konsystencję uzyskamy.
Sposób 5 – zwykła trzepaczka
Mleko możemy też spienić ręcznie za pomocą trzepaczki sprężynowej. Zajmie nam to sporo czasu i będzie wymagać od nas użycia siły, ale efekt końcowy powinien nas zadowolić.
-
Najpierw musimy podgrzać mleko do temperatury 65-70°C.
-
Następnie zaczynamy je energicznie ubijać, tak samo, jak ubijamy białka jajek na biszkopt czy bezę.
-
Spienienie mleka w ten sposób zajmie nam kilka minut.

Sposób 6 – spienianie mleka w mikrofali
Do spieniania mleka możemy również wykorzystać kuchenkę mikrofalową. To sprytny sposób spieniania mleka, jeśli nie mamy pod ręką spieniacza lub innych gadżetów.
Jak spienić mleko w mikrofali? Oto instrukcja krok po kroku:
-
Najpierw musimy znaleźć słoik z zakrętką, a następnie wypełnić go mniej więcej do połowy mlekiem. Musimy zostawić sporo miejsca na mleczną piankę.
-
Następnie zakręcamy słoik i potrząsamy nim energicznie przez ok. 30 sekund, aż powstanie delikatna pianka.
-
Odkręcamy nakrętkę i wkładamy słoik do kuchenki mikrofalowej na kolejne 30 sekund. Piana mocno podniesie się do góry (właśnie dlatego musimy pozostawić sporo wolnej przestrzeni w słoiku), ale po wyjęciu z mikrofali trochę opadnie i jej poziom się ustabilizuje.
-
Spienione mleko jest gotowe – wystarczy je wlać do szklanki albo wyłożyć do kawy za pomocą łyżeczki.
Sposób 7 – jak spienić mleko w słoiku?
Nie mamy ekspresu, spieniacza, ani innych małych sprzętów AGD. Okazuje się jednak, że domowe warunki pozwolą nam bez problemu uzyskać mleczną piankę do kawy. A zatem, w czym spienić mleko? Wystarczy nam zwykły słoik z nakrętką. Być może brzmi to trochę niewiarygodnie, ale naprawdę działa.
Aby spienić mleko w słoiku, wystarczy napełnić go niewielką ilością ciepłego mleka (pamiętajmy, że mleko ma być tylko podgrzane, a nie zagotowane). Następnie musimy energicznie potrząsać słoikiem. Wymaga to sporo wysiłku, ale jeśli dobrze się postaramy, to po kilku minutach powinniśmy uzyskać ładnie spienione mleko.

Sposób 8 – spienienie mleka do kawy we French Pressie
Jak spienić mleko do kawy? Kolejną metodą jest użycie prasy francuskiej, znanej jako French Press. Jest ona też nazywana zaparzaczem tłokowym. Spienianie mleka we French Pressie przebiega bardzo podobnie jak w przypadku zaparzacza tłokowego.
Najpierw należy podgrzać mleko do temperatury 65-70°C i przelać je do zbiornika. Następnie rozpoczynamy spienianie mleka, poruszając tłokiem w górę i w dół. Po ok. 3 minutach powinniśmy uzyskać spienione mleko o kremowej i sztywnej konsystencji.

Jak spienić zimne mleko?
Wiele osób zastanawia się, czy da się spienić zimne mleko. Takie zimne, spienione mleko często wykorzystujemy bowiem do kawy mrożonej czy też różnych deserów. Oczywiście możliwe jest spienienie mleka zimnego, ale wymaga to o wiele więcej czasu i cierpliwości niż spienianie mleka ciepłego.
Zimne mleko najlepiej i najszybciej spieni nam sam ekspres do kawy, np. za pomocą dyszy, która najpierw je podgrzeje, a dopiero później przystąpi do spieniania. Jeśli korzystamy z tej metody spieniania, mleko powinniśmy cały czas przechowywać w lodówce i wyjąć je dopiero przed rozpoczęciem samego procesu spieniania.

Gdzie kupić akcesoria do spieniania mleka?
Wiemy już, jak spienić mleko w ekspresie, za pomocą spieniacza i innymi domowymi sposobami. Jeśli będziemy trzymać się kluczowych zasad, czyli używać mleka o odpowiedniej zawartości tłuszczu i białek oraz utrzymywać właściwą temperaturę mleka, nie będziemy mieć problemów z przygotowaniem mlecznej pianki.
Urządzenia i akcesoria, które pomogą nam w spienianiu mleka, czyli spieniacze, miksery, blendery czy kuchenki mikrofalowe, można kupić w sklepie internetowym Max Elektro.