% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81 | od pn. do pt. w godz. 09:00 - 17:00
Jakie są rodzaje kaw?
Chyba nawet osoby, które nie piją kawy, słyszały o espresso, cappuccino czy latte. Są to jedne z najpopularniejszych rodzajów kaw, które serwowane są w kawiarniach na całym świecie. Obecnie jednak istnieje wiele innych sposobów podawania kawy – możemy więc kupić kawę Mocha, Espresso Romano, Cortado czy Dead Eye. W poradniku postaramy się opisać wszystkie najpopularniejsze rodzaje kaw, które można dostać w kawiarni albo samodzielnie przyrządzić w domu.
Jakie są metody parzenia kawy?
Zanim poznamy wszystkie rodzaje kaw, jakie serwowane są w kawiarniach, najpierw sprawdźmy, jakie są popularne metody ich parzenia.
W czym robić kawę? Oto popularne rodzaje parzenia kaw:
-
Ekspresy ciśnieniowe – do wyboru są ekspresy kolbowe, automatyczne i kapsułkowe. Każdy z nich do parzenia kawy wykorzystuje wysokie ciśnienie. Woda pod ciśnieniem jest przepychana przez zbiornik ze zmielonymi ziarnami i filtrem, co sprawia, że powstaje kawa.
-
Ekspresy przelewowe – w tym przypadku woda jest przelewana do filtra, w którym znajduje się porcja zmielonych ziaren kawy, po czym do dzbanka spływa gotowy napar.

-
Kawiarka (makinetka) – to alternatywa dla ekspresu do kawy. Za jej wynalazcę uważany jest włoski przedsiębiorca Luigi De Ponti. Kawiarka nazywana jest też kupresem, kafetierką albo makinetką. Zasada działania kawiarki jest bardzo prosta – w dolnej części znajduje się woda, nad nią sitko ze zmieloną kawą. Podczas podgrzewania woda zaczyna się skraplać, przedostając się przez zmielone ziarna i zbierając w górnej części urządzenia.

-
Chemex – umożliwia parzenie kawy metodą przelewową. Chemex został zaprojektowany przez Petera Schlumbohma i szybko zyskał popularność zarówno w kawiarniach, jak i w domach. Chemex ma kształt klepsydry i jest wykonany z żaroodpornego szkła.

-
AeroPress – to niewielkie urządzenie, które na pierwszy rzut oka przypomina dużą strzykawkę. AeroPress został wymyślony w 2005 roku przez Alana Adlera. Urządzenie zbudowane jest z tłoka, sitka z filtrem i cylindra, przez który przepływa napar kawowy. Przygotowanie kawy w tym urządzeniu zajmuje tylko kilka minut.

-
French press – został wynaleziony we Francji. Można się też spotkać z innymi nazwami tego urządzenia, np. press pot, cafetiere, cafeterie, coffee press czy piston. French press to bardzo proste w obsłudze urządzenie. Składa się z cylindra, we którego wnętrzu znajduje się tłok, a na końcu sitko. Samo zaparzenie kawy w tym urządzeniu zajmuje zaledwie kilka minut.

-
Syfon – jest to urządzenie, które składa się z dwóch szklanych kolb, statywu i palnika. Zaparzenie w nim kawy wymaga sporo czasu i uwagi. Kawa zaparzona w syfonie ma dość słodki, subtelny smak, a z wyglądu przypomina ciemną herbatę.

-
Drip – to przelewowa metoda parzenia kawy. Podkreśla zalety kawy, wydobywając z ziaren kwasowość i naturalne aromaty owocowe. Drip to po prostu stożkowy filtr ze żłobieniami w środku, które zapewniają dobry przepływ wody.

-
Tygielek – przeznaczony do parzenia kawy po turecku. Do tygielka wsypuje się bardzo drobno zmieloną kawę wraz z cukrem i ewentualnie z przyprawami, a następnie podgrzewa na małym ogniu. Należy uważać, aby kawa się nie zagotowała. W ten sposób przygotowany napar jest bardzo gęsty i mocny.

Jakie są popularne rodzaje kaw?
Kawę pije się w różnych częściach świata, ale często jest ona przygotowywana i serwowana w zupełnie inny sposób. W kawiarniach i restauracjach na całym świecie możemy dziś zamówić kawę czarną, kawę z dodatkiem mleka, a nawet kawę ze słodką czekoladą. Jeśli chcecie poznać różne sposoby i rodzaje podawania kawy, przeczytajcie nasz poradnik.
Rodzaje kaw czarnych
Czarne kawy to wszystkie kawy, które składają się wyłącznie z kawy i wody. Dla wielu osób czarna kawa jest jedyną „słuszną” kawą, ponieważ dodanie mleka, śmietanki czy syropu odbiera jej naturalny smak i aromat. Czarne kawy występują w wielu odmianach, różnią się intensywnością, sposobem parzenia albo po prostu objętością. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze rodzaje kaw czarnych.

Espresso
Najlepszym sposobem na szybkie pobudzenie jest wypicie filiżanki espresso. Jest to napar przygotowywany z drobno zmielonych ziaren kawy. Nazwa espresso wywodzi się od włoskiego słowa „espressivo”, które oznacza „wyrazisty”. Wystarczy już kilka łyków kawy, aby pobudzić się do działania i nabrać energii.
Espresso to kawa o gęstej konsystencji z cremą, czyli gęstą i trwałą pianką na górze. To klasyczny typ kawy, któremu międzynarodowa organizacja World Coffee Events przyznała określone standardy. Zgodnie z nimi espresso musi spełniać następujące warunki:
-
Pojemność 30 ml (+/-5),
-
Ilość wody musi wynosić 25-35 ml,
-
Do jego przygotowania używa się od 14 do 20 g kawy,
-
Temperatura ekstrakcji musi wynosić od 90,5 do 96˚C.
Kiedy pije się espresso? We włoskiej kulturze espresso pije się po południu, ponieważ poranek jest zarezerwowany dla kawy mlecznej. Należy dodać, że do espresso często podaje się małą szklankę wody, aby oczyścić kubki smakowe przed degustacją naparu. Wówczas zwiększymy nasze doznania smakowe związane z wypicie espresso.
-
Pochodzenie: Włochy
-
Składniki: 25-30 ml espresso
-
Naczynie: mała filiżanka o pojemności 50 -70 ml

Ristretto
To zdecydowanie najpopularniejsza odmiana espresso. Jest to gęsty napar, który ma mniejszą objętość niż espresso. Do przygotowania ristretto wykorzystuje się tyle samo gramów kawy (14-20 g), co w przypadku espresso, ale z mniejszą ilością wody (15-20 ml). Poza tym ristretto ma też krótszy czas parzenia, który wynosi ok. 15-17 sekund. Z tego też względu często określa się go jako „skrócone espresso”.
Pojemność ristretto to zatem jeden duży łyk. Jest to intensywny, mało goryczkowaty napar, w którym można wyczuć odrobinę słodyczy. Poza tym ma w swoim składzie niewielką ilość kofeiny. W języku włoskim słowo „ristretto” oznacza „ograniczony”.
-
Pochodzenie: Włochy
-
Składniki: 15-20 ml espresso
-
Naczynie: filiżanka o pojemności 90 ml lub mniejsza

Espresso doppio
To druga najbardziej popularna odmiana espresso. Słowo „doppio” w języku włoskim oznacza „podwójny”. Espresso doppio będzie to zatem kawa espresso z podwójną porcją kawy i podwójną ilością wody. Pojemność tej kawy to ok. 60 ml. Podaje się ją w większej filiżance, aby zachować te same proporcje wyglądu jak w przypadku espresso.
Espresso doppio można przygotować w ekspresie kolbowym z ziaren Arabiki albo z mieszanki Arabiki z Robustą.
-
Pochodzenie: Włochy
-
Składniki: 60 ml espresso
-
Rozmiar naczynia: filiżanka o pojemności 90 ml lub mniejsza

Espresso lungo
Do wielkiej rodziny espresso zaliczamy również espresso lungo. Jest to tzw. przedłużone espresso, ponieważ „lungo” w języku włoskim oznacza „długo”. Ten rodzaj kawy przygotowuje się w takim sam sposób, co espresso, ale po uzyskaniu ekstrakcji kawy nie przerywa się parzenia, tylko kontynuuje, aż do uzyskania 110 ml naparu. Należy jednak pamiętać, że czas ekstrakcji nie może przekroczyć 60 sekund. Espresso lungo jest bardziej wodniste i gorzkie niż espresso, a poza tym zawiera więcej kofeiny.
-
Pochodzenie: Włochy
-
Składniki: 90 ml espresso
-
Naczynie: filiżanka o pojemności 90 ml

Americano
Jakie są jeszcze rodzaje czarnej kawy? Z pewnością zaliczymy do nich americano, czyli espresso „parzone na sposób amerykański”. Americano to nic innego jak espresso z wodą. Zasada parzenia tej kawy w kawiarniach jest bardziej otwarta na potrzeby klienta. Do espresso o pojemności 25-35 ml można dolać od 25 do nawet 400 ml wody, co pozwoli złagodzić jej smak. Do zaparzenia americano używa się ekspresu ciśnieniowego.
Pochodzenie kawy americano nie jest do końca znane. Według legendy kawa ta została wymyślona przez amerykańskich żołnierzy, którzy stacjonowali w Europie podczas II Wojny Światowej. Espresso było dla nich zbyt mocne, dlatego dolewali do niego wody, aby nieco złagodzić jego smak. Jest też inna wersja, która opowiada o amerykańskich turystach we Włoszech. Dla nich również espresso okazało się zbyt mocne i gorzkie, dlatego poprosili baristę w kawiarni, aby dolał do niego wody. W taki właśnie sposób powstało americano, czyli kawa przeznaczona dla przyjeżdzających do Włoch Amerykanów. Należy dodać, że w Stanach Zjednoczonych americano nazywane jest „italiano”.
-
Pochodzenie: Stany Zjednoczone
-
Składniki: 30 ml espresso, 150 ml gorącej wody
-
Naczynie: duże filiżanki lub kubki 150-200 ml

Caffe crema
W języku włoskim „caffe crema” oznacza po prostu „kawa ze śmietanką”. Jest to kawa o normalnej mocy, z dodatkiem niewielkiej śmietanki. W niektórych krajach caffe crema pierwotnie była nazwą dla espresso. Jednak ten rodzaj kawy jest parzony w nieco inny sposób niż klasyczne espresso. Ziarna mieli się na grubsze i parzy kawę pod wysokim ciśnieniem aż do momentu uzyskania ok. 180-240 ml objętości. Z tego też względu caffe crema często określa się mianem „przedłużone espresso”.
-
Pochodzenie: Włochy
-
Składniki: 30 ml espresso, 240 ml wody
-
Naczynie: filiżanka 250 ml

Espresso Romano
Jakie są jeszcze włoskie kawy? Z pewnością można do nich zaliczyć espresso Romano, czyli kawę, która kojarzona jest z okolicami Neapolu, Capri i Amalfi. Włosi często nazywają ją „caffè canarino” albo „caffè al limone”. Espresso Romano to nic innego jak espresso z dodatkiem cytryny i łyżeczki cukru. Jest bardzo uniwersalny napój, który można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem kostek lodu. Kawa wyjdzie zarówno z ekspresu, jak i z kawiarki.
Wiele przepisów sugeruje, aby plasterek cytryny umieścić w szklance jeszcze przed zaparzeniem kawy. W ten sposób w czasie ekstrakcji espresso ze skórki cytryny uwolnią się olejki. Kawę można podawać z cytryną albo bez niej.
-
Pochodzenie: Włochy
-
Składniki: 30 ml espresso, plasterek cytryny, cukier
-
Naczynie: filiżanka o pojemności 90 ml

Caffe corretto
Kawa coretto to dosłownie kawa skorygowana. W tym przypadku korygujemy ją alkoholem. Receptura na ten rodzaj kawy powstała na północy Włoch, w najzimniejszych rejonach, gdzie do kawy dolewano alkohol, aby się rozgrzać.
Caffe corretto pija się na terenie całych Włoch, ale w zależności od regionu, dodaje się inny rodzaj alkoholu. Może to być grappa, sambuca (likier anyżkowo-ziołowy), brandy, whiskey albo rum. Zazwyczaj na jedno espresso dodaje się od 5 do 10 ml alkoholu w temperaturze pokojowej. Kawę można pić również z dodatkiem cukru, ale wtedy trzeba go dodać przed wlaniem alkoholu.
-
Pochodzenie: Włochy
-
Składniki: 30 ml espresso, 1-2 łyżeczki alkoholu, brązowy cukier
-
Naczynie: filiżanka 90 ml

Kawa Red Eye
Nazwa „Red Eye” brzmi tajemniczo? Jest to nic innego jak kawa zmieszana z espresso. Można ją podawać na ciepło lub na zimno. Red Eye to kawa idealna dla osób, które potrzebują więcej kofeiny.
Jak ją przygotować? Potrzebne nam będzie 30 ml mocnego espresso i 120 ml kawy. Wystarczy wszystko zmieszać i kawa Red Eye jest gotowa.
-
Pochodzenie: Stany Zjednoczone
-
Składniki: 30 ml espresso, 120 ml kawy parzonej
-
Naczynie: filiżanka 150 ml

Kawa Black Eye
Kolejną bardzo mocną, pobudzającą kawą jest Black Eye. Jest to kawowy shot, który ma pobudzić nasze zmysły i dodać nam energii. Bazą tego napoju jest kawa parzona w ekspresie przelewowym. Do niego dodaje się dwie niewielkie porcje mocnego espresso.
Kawę Black Eye można przygotować z 60 ml espresso i 120 ml zwykłej kawy.
-
Pochodzenie: Stany Zjednoczone
-
Składniki: 60 ml espresso, 120 ml kawy parzonej
-
Naczynie: filiżanka 200 ml

Kawa Dead Eye
To kolejna wersja kawy z serii „eye”. Składa się z jednej porcji czarnej kawy, np. parzonej w ekspresie przelewowym i dodatkowych trzech porcji espresso. Jej nazwa nie wzięła się znikąd. Kawa Dead Eye jest bardzo mocna i pobudzająca, przez co konsumenci często się śmieją, że „przywróciłaby do życia nieboszczyka”. Jeśli chodzi o proporcje, to do zrobienia kawy Dead Eye wykorzystuje się 90 ml espresso i 120 ml zwykłej kawy.
-
Pochodzenie: Stany Zjednoczone
-
Składniki: 90 ml espresso, 120 ml kawy parzonej
-
Naczynie: duża filiżanka 250 ml

Kawa Lazy Eye
To kolejna kawa, która zapewni nam dobry zastrzyk energii. Lazy Eye składa się z 2 porcji espresso i kawy bezkofeinowej. W razie potrzeby można do niej dodać cukier lub śmietankę.
Kawa Lazy Eye przypomina nieco kawę Black Eye, ponieważ obie przygotowuje się z dwóch porcji espresso. Różnica jest jednaka taka, że w Black Eye stosuje się zwykłą kawę z ekspresu przelewowego, a w Lazy Eye kawę bezkofeinową.
-
Pochodzenie: Stany Zjednoczone
-
Składniki: 60 ml espresso, 120 ml kawy bezkofeinowej
-
Naczynie: duża filiżanka 200 ml

Espresso Con Panna
Po włosku oznacza „espresso ze śmietanką”. Jest to zatem pojedyncze lub podwójne espresso podawane z bitą śmietaną. W innych krajach nazywana jest kawą po wiedeńsku. Ta kawa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy zaparzyć espresso, a na wierzch wyłożyć bitą śmietanę.
-
Pochodzenie: Stany Zjednoczone
-
Składniki: 60 ml espresso, bita śmietana, cukier
-
Naczynie: filiżanka 90 ml

Kawa po turecku
Jest to jedna z najbardziej znanych metod parzenia kawy. Palone, a następnie drobno zmielone ziarna kawy są zagotowywane w tygielku (dżezwie), zazwyczaj z dodatkiem cukru, a następnie serwowane w małej filiżance. Taki sposób parzenia kawy pozwala uzyskać najmocniejszy napar. Kawa parzona po turecku ma najwięcej kofeiny i doskonale pobudza. Swój mocny, głęboki smak zawdzięcza drobno zmielonym ziarnom – są one zmielone drobniej niż do ekspresu.
-
Pochodzenie: Turcja
-
Składniki: 10 g kawy zmielonej, 180 ml wody, cukier
-
Naczynie: filiżanka 200 ml

Cafe cubano
Jakie są jeszcze rodzaje kawy? Dużą popularnością w krajach latynoskich cieszy się cafe cubano, inaczej kubańskie espresso. Jest to mocne espresso, przygotowywane z kawy palonej na ciemno, co sprawia, że jest bardzo gorzkie w smaku. Z tego względu Kubańczycy dodają do kawy bardzo dużą ilość cukru, np. trzcinowego. Po energicznym wymieszaniu kawy z cukrem powstanie kremowa pianka. Napój będzie mieć inną konsystencję niż klasyczne espresso, będzie bardziej lepki, „ciągnący” i o wiele słodszy.
Występują trzy wariacje cafe cubano:
-
Colada – to 3-6 shotów cafe cubano. Taka kawa podawana jest w małych styropianowych filiżankach, gdyż jest to forma na wynos, do wypicia na raz. Kubańczycy często piją ją w czasie przerwy w pracy.
-
Cortadito – to małe cafe cubano polane spienionym mlekiem. Proporcje mogą wynosić: 50/50 albo 75/25 espresso i mleka.
-
Cafe con leche – to cafe cubano podawane z mlekiem. Zazwyczaj ten rodzaj kawy serwuje się na śniadanie wraz z posmarowanymi masłem kanapkami z chleba tostowego.
-
Pochodzenie: Kuba
-
Składniki: 30 ml espresso, cukier trzcinowy
-
Naczynie: filiżanka 90 ml

Rodzaje kaw mlecznych
Czarna kawa dla wielu ludzi jest zbyt mocna, gorzka i za bardzo intensywna. Z tego względu już wiele lat temu popularnym dodatkiem do kawy stały się mleko i śmietanka. W taki właśnie sposób powstały kawy mleczne, które świetnia nadają się do spożywania zarówno rano, przed południem, jak i w godzinach wieczornych. Często bazą do powstania kawy mlecznej jest espresso, ale różnią się one od siebie pod wieloma względami – począwszy od pojemności, poprzez dodatki, aż po sposób serwowania. Poniżej znajdziecie popularne rodzaje kaw mlecznych serwowane w kawiarniach na całym świecie.
Flat white
Jeśli lubicie kawy mleczne, w kawiarni czy w restauracji możecie spróbować kawy flat white. Jest to podwójne espresso zalane gorącym, lekko spienionym mlekiem. Flat white w języku angielskim oznacza po prostu „białą płaską”, ponieważ jej powierzchnia nie jest puszysta tak jak np. cappuccino, tylko rzeczywiście jest płaska.
Kawa ta wywodzi się z Antypodów i to właśnie w Australii i Nowej Zelandii jest najpopularniejszym rodzajem kawy. Jakie jest pochodzenie nazwy flat white? Według opowiadań kawa powstała przez przypadek. Pod koniec lat 80. pewien barista chciał przygotować cappuccino, ale nie udało mu się poprawnie spienić mleka. W rezultacie zaserwował klientowi kawę i przeprosił za „flat white”. W ten właśnie sposób powstał nowy rodzaj kawy.
Niektórzy mają problemy z rozróżnieniem kawy flat white i cappuccino, bowiem obydwie są przygotowywane na bazie mleka. Mają jednak zupełnie inne konsystencje, a do ich przygotowania używa się innej ilości mleka i espresso.
-
Pochodzenie: Australia
-
Składniki: 60 ml espresso, 120 ml spienionego mleka
-
Naczynie: duża filiżanka 200 ml

Cappuccino
Cappuccino (wymowa „kapputczino”) to włoska kawa z dodatkiem spienionego mleka. Nazwa kawy pochodzi od brązowego koloru habitu kapucynów (cappuccini), ponieważ to właśnie im przypisuje się wymyślenie przepisu na kawę. Pierwsza maszyna do wytwarzania cappuccino została wynaleziona we Włoszech w 1901 roku przez Luigiego Bezzerę.
Kiedy pije się cappuccino? Włosi zazwyczaj sięgają po tę kawę w porze śniadaniowej, do godziny 11:00 (jeśli zamówimy cappuccino we Włoszech po 11:00, zostanie to uznane za niewłaściwe). Częstym dodatkiem do niej jest „coś słodkiego”, np. rogalik. Kawa cappuccino powinna mieć pojemność 150 ml, a jej pianka powinna mieć grubość ok. 2 cm.
-
Pochodzenie: Włochy
-
Składniki: 60 ml espresso, 60 ml spienionego mleka, 60 ml mlecznej pianki
-
Naczynie: filiżanka 150 ml

Latte
Caffe Latte (w skrócie często jest nazywana po prostu „latte”) to mleczna, łagodna kawa, która powstaje w wyniku wlania spienionego, ciepłego mleka do espresso. Klasyczna wersja kawy latte składa się z równych proporcji mleka i kawy. Jednak można ją modyfikować – często przygotowuje się ją w proporcjach 1/3 espresso i 2/3 ciepłego mleka. Taka kawa składa się z dwóch warstw, a jej pianka powinna mieć grubość ok. 1 cm. Caffe latte bez problemu przygotujemy zarówno w ekspresie, jak i w kawiarce.
Jak powinno się pić latte? Do latte można dodać syrop smakowy, np. waniliowy, pistacjowy czy karmelowy. Wówczas wlewa się go na sam spód szklanki, a dopiero później wlewa się espresso i zalewa gorącym mlekiem. Caffe latte podaje się w wysokiej szklance z długą łyżeczką na spodku. Co robić z łyżeczką po zamieszaniu kawy? Zasady savoir-vivre kategorycznie zabraniają oblizywania łyżeczki. Nie powinno się też pić kawy z łyżeczką w środku. Po przemieszaniu kawy latte łyżeczkę należy po prostu odłożyć na spodek – jedynie jej trzonek może opierać się o stół.
-
Pochodzenie: Włochy
-
Składniki: 60 ml espresso, 180-300 ml spienionego mleka
-
Naczynie: wysoka szklanka latte 250-300 ml

Latte macchiato
Oprócz caffe latte są jeszcze inne rodzaje kawy latte. Najpopularniejszą jest zdecydowanie latte macchiato, czyli trójwarstwowa kawa, która prezentuje się wyjątkowo efektownie. „Latte macchiato” w języku włoskim oznacza dosłownie „splamione mleko”. Nazwa pochodzi od plamki, która tworzy się na powierzchni pianki po dolaniu do mleka porcji espresso.
Składniki latte macchiato tworzą trzy wyraźne warstwy: na dole jest gorące mleko, środkowa warstwa to espresso, a górna to mleczna pianka. Latte macchiato przygotowuje się poprzez powolne wlewanie (najlepiej po ściance) espresso do gorącego mleka, pokrytego mleczną pianką. Kawa ta ma delikatny smak, a jednocześnie jest bardzo sycąca. Mleczną piankę można posypać kakao, cynamonem lub cukrową posypką.
Jakie szklanki będą odpowiednie do latte macchiato? Ten rodzaj kawy serwuje się w wysokich szklankach o pojemności ok. 250-300 ml. Szklanki powinny być wykonane z przezroczystego szkła, a nie tzw. rżniętego szkła, co pozwoli ładnie wyeksponować powstałe warstwy. Latte macchiato podaje się na spodku z długą łyżeczką. Kawę należy pić po zmieszaniu wszystkich warstw.
-
Pochodzenie: Włochy
-
Składniki: 30 ml espresso, 60 ml spienionego mleka, cukier
-
Naczynie: wysoka szklanka latte 250-300 ml
Espresso macchiato
To kawa o włoskim rodowodzie. Jest to klasyczne espresso muśnięte lekko spienionym mlekiem. W tym napoju mleko nie zmienia całkowicie smaku kawy, a jedynie przełamuje jej smak. Espresso jest tu więc na pierwszym planie. „Macchiato” w języku włoskim dosłownie oznacza „poplamiony”.
Jak przygotować macchiato? Wystarczy zaparzyć mocne espresso, a następnie delikatnie nalać do niego niewielką ilość spienionego mleka.
-
Pochodzenie: Włochy
-
Składniki: 30 ml espresso, kilka łyżek spienionego mleka
-
Naczynie: filiżanka o pojemności 90 ml

Piccolo latte
Kolejną odmianą kawy latte jest piccolo latte. Przygotowuje się ją z jednej porcji ristretto (20 ml) i uzupełnia gorącym mlekiem (60 ml). „Piccolo” w języku włoskim oznacza „mały”, jest to zatem mała wersja kawy latte.
-
Pochodzenie: Włochy
-
Składniki: 20 ml ristretto, 60 ml spienionego mleka
-
Naczynie: mała szklanka 90 ml

Mocha (mokka)
Mocha lub Mokka to połączenie kawy, mleka i czekolady ciemnej lub mlecznej. Nazwa tej kawy pochodzi od miasta Mokka w Jemenie – to właśnie znajdujący się tam port dominował w eksporcie kawy w XVIII wieku. Ta kawa cechowała się wyraźnym posmakiem czekoladowym. Z tego też względu napój przygotowywany na bazie kawy i czekolady został nazwany „Mokka”. Było to jednak tylko inspiracją dla nazwy. Kawa Mocha to amerykańska wariacja kawy latte.
Kawa Mocha ma unikalny smak i aromat. Polecana jest przede wszystkim dla wielbicieli słodkich połączeń. Mimo że nie ma gęstej pianki jak latte czy cappuccino, jej wierzch często dekoruje się bitą śmietaną, posypaną kakao, cynamonem lub piankami.
-
Pochodzenie: Stany Zjednoczone
-
Składniki: 60 ml espresso, 120 ml gorącej czekolady, bita śmietana
-
Naczynie: wysoka szklanka lub duża filiżanka 250 ml

Mocha breve/ cafe Breve
To amerykańska odpowiedź na caffe latte. Jest to kawa, która składa się z 60 ml espresso i spienionej mieszanki mleka ze słodką śmietanką. Mleko i śmietankę miesza się w proporcjach 1:1, dzięki czemu otrzymujemy gęstą, dużą piankę. Cafe breve doskonale sprawdzi się jako deser. Pochodzi ze Stanów Zjednoczonych i w Europie rzadko jest serwowana.
-
Pochodzenie: Stany Zjednoczone
-
Składniki: 60 ml espresso, 30 ml spienionego mleka, 30 ml spienionej śmietanki
-
Naczynie: filiżanka 120 ml

Galão – kawa po portugalsku
Portugalska kawa Galão przypomina nieco caffe latte, różni się od niej jednak proporcjami. Do przygotowania Galão wykorzystuje się 1 lub 2 porcje espresso i 3 porcje spienionego mleka.
Kiedy pije się Galão? Tę kawę zazwyczaj serwuje się w wysokiej szklance i podaje do śniadania. Można również zamówić tę kawę podczas spotkania towarzyskiego wraz ze słodkimi, portugalskimi wypiekami.
-
Pochodzenie: Portugalia
-
Składniki: 60 ml espresso, 180 ml spienionego mleka
-
Naczynie: wysoka szklanka typu tumbler 250 ml

Kawa Cortado
To pochodząca z Hiszpanii kawa, która składa się z espresso zmieszanego z ciepłym mlekiem w proporcjach 1:1. Mleko w kawie nie jest spienione, tylko parzone. Cortado to napój pośredni między macchiato a cappuccino. Tę kawę serwuje się w filiżankach o pojemności 130 ml, jest zatem mniejsza niż typowa flat white.
Nazwa kawy pochodzi o hiszpańskiego słowa „cortado”, które dosłownie oznacza „przecięty”. Nazwa pasuje do tego rodzaju kawy, ponieważ gdy napój jest przygotowywany, widać jak mleko przecinają ciemne paseczki espresso. Kawa Cortado w Katalonii nazywana jest „Tallat”, we Francji „Noisette”, w Kalifornii „Gibraltar”, a na Kubie „Cordito” (pije się ją tam ze skondensowanym mlekiem).
-
Pochodzenie: Hiszpania
-
Składniki: 30 ml espresso, 30 ml ciepłego mleka
-
Naczynie: filiżanka 90 ml

Marocchino
To kolejna słodka kawa, która zawiera mleko i czekoladę. Marocchino pochodzi z włoskiej Alessandrii – to tam pierwszy raz została podana w barze Carpano. W pierwszej połowie XX wieku naprzeciwko tego baru znajdowała się siedziba firmy Borsalino, która zajmowała się produkcją kapeluszy. Te kapelusze miały w środku pasek wykonany z koziej lub owczej skóry, zwany marocchino. Jako ciekawostkę można dodać, że kapelusz tej firmy nosił w filmie Indiana Jones. Miłośnikiem tej marki był również Al Capone. Kolor paska na środku kapelusza był podobny do koloru kawy, dlatego też kawę serwowaną w barze nazwano caffe marocchino. Ta kawa nie ma zatem nic wspólnego z Marokiem.
Marocchino przygotowywana jest na bazie espresso. Składa się z trzech warstw: na dole znajduje się kakao lub czekolada (w Albie, gdzie siedzibę ma firma Ferrero używa się Nutelli), środkową warstwę stanowi espresso, natomiast górną spienione mleko. Wierzch posypywany jest startą czekoladą lub kakao.
Marocchino jest znacznie mniejsze niż mocha. Cechuje się bardzo eleganckim podaniem – zazwyczaj serwuje się ją w przezroczystych szklankach, aby widać było wyraźne warstwy poszczególnych składników.
-
Pochodzenie: Włochy
-
Składniki: 30 ml espresso, 100 ml spienionego mleka, kakao, gorąca czekolada
-
Naczynie: filiżanka lub szklanka 150 ml

Espressino
To włoski napój kawowy, który pochodzi z regionu Apulii. Jest przygotowywany z espresso i mleka w równych proporcjach oraz z kakao na dnie i górze filiżanki.
Espressino często mylone jest z kawą marocchino, ponieważ oba rodzaje mają w sobie kakao i podawane są ze spienionym mlekiem. Jednak w espressino bazą jest spieniony krem, który powstaje z mleka i kakao. O espressino mówi się, że to takie małe cappuccino.
-
Pochodzenie: Włochy
-
Składniki: 30 ml espresso, 30 ml spienionego mleka, kakao
-
Naczynie: szklana filiżanka 90 ml

Raf (Raf Coffee)
Kremowa, delikatna i lekko słodka – właśnie taka jest kawa Raf, która serwowana jest w Rosji od lat 90. XX wieku. Jest ona unikalnym połączeniem espresso, cukru i śmietanki – smakiem przypomina kawę z pysznymi lodami waniliowymi. Choć Rosjanie codziennie delektują się tą kawą, poza granicami państwa mało kto o niej słyszał.
Przepis na kawę Raf został wymyślony w kawiarni Coffee Bean w Moskwie. Podobno pewnego dnia w lokalu zjawił się wielbiciel kawy Rafael Timerbaev i poprosił baristę o kremową, mleczną kawę, ale inną niż cappuccino. Wówczas barista połączył espresso ze śmietanką i cukrem, tworząc właśnie kawę Raf, która zachwyciła klienta. Napój ten szybko trafił do menu pod nazwą „kawa dla Rafa”.
Jak przygotować kawę Raf? Najpierw należy zaparzyć espresso. Następnie dodać do dzbanka cukier waniliowy, dolać kawę i śmietankę. Całość należy podgrzać i połączyć za pomocą rózgi kuchennej aż do spienienia.
-
Pochodzenie: Rosja
-
Składniki: 30 ml espresso, 120 ml śmietanki, 10 g cukru waniliowego
-
Naczynie: filiżanka lub szklanka 150 ml

Cafe con leche
Z języka hiszpańskiego słowa te tłumaczone są po prostu jako „kawa z mlekiem”. Napój ten jest popularny przede wszystkim w Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej. W jego skład wchodzi mocne espresso zmieszane z parzonym mlekiem w proporcjach 1:1. Do kawy można też dodać cukier.
W Hiszpanii cafe con leche zazwyczaj serwowane jest w wysokich szklankach i uznawane za napój śniadaniowy. Aby przygotować ten napój, najpierw należy zaparzyć espresso, a następnie sparzyć mleko za pomocą dyszy parowej. Podczas podgrzewania można dodać do mleka cukier. Następnie mleko wlewa się do espresso i dokładnie miesza.
-
Pochodzenie: Hiszpania
-
Składniki: 30 ml espresso, 30 ml ciepłego mleka
-
Naczynie: filiżanka 150 ml

Café au lait
To francuska nazwa kawy z mlekiem. Café au lait przygotowuje się ze świeżo parzonej kawy i gorącego mleka w proporcjach 1:1. Kawę można dodatkowo posłodzić cukrem. Ten rodzaj kawy jest bardzo łatwy w przygotowaniu, należy jednak pamiętać, że mleko powinno mieć taką samą temperaturę jak kawa. Poleca się również podawać tę kawę w gorących filiżankach, które utrzymają temperaturę napoju przez kilka minut.
-
Pochodzenie: Francja
-
Składniki: 90 ml kawy przelewowej, 90 ml parzonego mleka
-
Naczynie: filiżanka 200 ml

Cafe Bombon
To inaczej kawa po hiszpańsku. Jest to połączenie espresso i słodkiego skondensowanego mleka. Ten rodzaj kawy pochodzi z Alicante i okolic miast na śródziemnomorskim wybrzeżu Hiszpanii. Cafe bombon podaje się w przezroczystych szklankach, aby było widać dwie, wyraźnie zarysowane warstwy. Dzięki temu, że mleko skondensowane ma dużą gęstość, nie opada na dno i nie miesza się z ekstraktem kawowym. Powstają zatem dwie widoczne warstwy: espresso i mleko skondensowane. Przed wypiciem składniki należy wymieszać.
Jak przygotować cafe bombon? Przede wszystkim powinniśmy trzymać się proporcji 1:2, jeśli chodzi o skondensowane mleko i kawę. Potrzebujemy zatem 60 ml espresso i 30 ml mleka skondensowanego. Mleko wlewamy do niewielkiej szklanki, a następnie dolewany do niego espresso, tak, aby nie zmieszać warstw. Przepis na cafe bombon jest zatem niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. Proporcje możemy modyfikować, np. używając takiej samej ilości espresso i mleka skondensowanego.
-
Pochodzenie: Hiszpania
-
Składniki: 30 ml skondensowanego mleka, 60 ml espresso
-
Naczynie: szklana filiżanka 90 ml

Dirty chai latte (Espresso Chai)
To napój kawowy, który składa się z tradycyjnej masala chai (indyjskiej przyprawionej herbaty), jednej porcji espresso i mleka. Dzięki połączeniu kawy z herbatą otrzymujemy pobudzający napój kawowy, który zapewnia duży zastrzyk energii. Dirty chai latte jest mało znana w Polsce, ale na świecie mnóstwo kawiarni oferują ją w swoich menu. Według legendy kawa ta powstała przez przypadek w 1990 roku w Anglii, kiedy to barista przez pomyłkę dodał do chai latte porcję espresso.
Jak przygotować dirty chai latte? Najpierw należy zaparzyć aromatyczne espresso – można skorzystać z ekspresu kolbowego, automatycznego, kapułkowego albo z aeropressu. Następonie należy zaparzyć masala chai, czyli pikantną herbatę mleczną z przyprawami. Wyczujemy w niej kardamon, goździki, imbir, pieprz, gałkę muszkatołową i wiele innych przypraw. Ostatnim krokiem jest spienienie mleka w spieniaczu. Na końcu wystarczy przelać do wysokiej szklanki masala chai, dolać do niej espresso, a następnie wyłożyć spienione mleko. Wierzch można posypać cynamonem.
-
Pochodzenie: Wielka Brytania
-
Składniki: 30 ml espresso, 90 ml masala chai, 90 ml spienionego mleka
-
Naczynie: wysoka szklanka 220 ml

Cafe Borgia
Kawa Borgia może niektórym kojarzyć się z kawą Mocha, ponieważ składa się z kawy, czekolady i bitej śmietany. Jednak w przypadku kawy Borgia wszystkie warstwy są wyraźnie widoczne w przezroczystej szklance. Przed wypiciem należy je oczywiście wymieszać.
Kawę Borgia przygotowuje się z takiej samej ilości kawy i gorącej czekolady z dodatkiem śmietanki. Wszystkie składniki należy przelać do szklanki i posypać skórką pomarańczową. W bogatszej wersji kawę Borgio dekoruje się bitą śmietaną i posypuje ulubionymi dodatkami, np. wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałów lub skórką pomarańczową.
-
Pochodzenie: Włochy
-
Składniki: 60 ml espresso, 120 ml gorącej czekolady, bita śmietana, cynamon, starta skórka pomarańczowa
-
Naczynie: duża filiżanka lub szklanka 250 ml

Kawa Bicerin
To tradycyjny napój kawowy pochodzący z Turynu. Składa się z espresso, czekolady i śmietanki. Kawa Bicerin podawana jest w okrągłym kieliszku na grubej nóżce. Jej rezeptura wywodzi się z XVII-wiecznego napoju Bavareisa, który składał się z kawy, czekolady i śmietanki posłodzonej syropem. Kawę Bicerin od Bavareisa odróżnia to, że składniki nakładane są warstwowo i mieszane dopiero przed wypiciem kawy. Od momentu powstania kawa Bicerin bardzo przypadła do gustu osobom przyjeżdżającym do Turynu. Zachwycali się nią m.in. Alexander Dumas, Pablo Picasso czy Ernest Hemingway. Kawa Bicerin serwowana jest w Turynie od 1763 roku.
Jak przygotować kawę Bicerin? Wystarczy na dno kieliszka wlać gorącą, gęstą gorzką czekoladę, a następnie dolać espresso i wyłożyć spienioną i osłodzoną śmietankę.
-
Pochodzenie: Włochy
-
Składniki: 60 ml espresso, 120 ml gorącej czekolady, bita śmietana, cynamon, starta skórka pomarańczowa
-
Naczynie: duża filiżanka 220 ml

Rodzaje kawy mrożonej i zimnej
W gorące dni wiele osób sięga po kawy mrożone, które nie tylko dodają energii, lecz także przyjemniej orzeźwiają. Kawę mrożoną wymyślili Grecy, ale na świecie istnieje już kilka odmian takiej kawy.

Frappe
Oprócz kaw czarnych i mlecznych, które serwowane są na ciepło, mamy też kawy mrożone. Najpopularniejszą z nich jest grecka frappe. Jest to napój sporządzany na bazie kawy rozpuszczalnej, mleka i lodu. Kawa frappe została wymyślona przez przypadek w Grecji przez Dimitriosa Vakondiosa w 1957 roku. Był on pracownikiem firmy Nestle. Nie mając dostępu do gorącej wody, Dimitrios po prostu wsypał kawę do wody zimnej i przelewał między szklankami aż do powstania delikatnej piany.
Dziś frappe jest jednym z najpopularniejszych napojów kawowych na świecie, szczególnie tam, gdzie panują wysokie temperatury. Frappe zaspokoi pragnienie i zapewni ochłodzenie w gorące dni. Kawę można przygotować w shakerze – wystarczy wsypać do niego wszystkie składniki i energicznie wstrząsnąć aż do powstania pianki. Gotowa kawę można udekorować bitą śmietaną.
-
Pochodzenie: Grecja
-
Składniki: 10 g kawy rozpuszczalnej, 15 ml wody ciepłej, 90 ml wody zimnej, 90 ml kawowej pianki
-
Naczynie: wysoka szklanka 250 ml

Caffe Freddo
Innym rodzajem mrożonej kawy, który upodobali sobie Grecy, jest kawa freddo. Występuje w dwóch wersjach: freddo espresso lub freddo cappuccino. Przygotowuje się ją w podobny sposób, jak wspomnianą wcześniej kawę frappe.
Freddo espresso przygotowujemy, wsypując do shakera kostki lodu, podwójne espresso i ewentualnie cukier. Całość dokładnie mieszamy przez kilkanaście sekund do uzyskania kawowej pianki. Napar można przygotować w ekspresie ciśnieniowym albo w kawiarce.
Jeśli chodzi natomiast o freddo cappuccino, to jest to nic innego jak zimne espresso z gęstą, mleczną pianką. Przygotowuje się je w ten sam sposób, co freddo espresso, a wierzch kawy dodatkowo dekoruje mleczną pianką. Zimne mleko można spienić za pomocą spieniacza do mleka elektrycznego lub ręcznego.
-
Pochodzenie: Grecja
-
Składniki: 60 ml espresso, cukier, kostki lodu
-
Naczynie: wysoka szklanka 250 ml
|
|
Cafe con Hielo
To pochodząca z Hiszpanii kawa mrożona bez dodatków. Różni się od greckiego frappe właśnie brakiem dodatków – nie jest zatem zmiksowana z lodem ani z mlekiem. Cafe con Hielo można bardzo łatwo przygotować. Wystarczy zaparzyć espresso doppio, czyli podwójne espresso. Dosłodzić cukrem według uznania i odstawić do przestygnięcia. Gdy kawa będzie już zimna należy do szklanki wrzucić kilka kostek lodu. Cafe con Hielo to świetna kawa na letnie upały.
-
Pochodzenie: Hiszpania
-
Składniki: 30 ml espresso, kostki lodu
-
Naczynie: mała filiżanka 150 ml

Cafe Del Tiempo
Kolejną odmianą kawy mrożonej jest Cafe Del Tiempo. Przygotowuje się ją z espresso albo z kawy z mlekiem i miesza z kostkami lodu. Często dodaje się do niej plasterek cytryny. Cafe Del Tiempo to kawa ciepła, do której dodano kostki lodu. W ten sposób otrzymuje się kawę o temperaturze zbliżonej do temperatury pokojowej, czyli ani nie za ciepłą, ani nie za zimną.
Cafe Del Tiempo to świetny napój na gorące wiosenne i letnie dni, ale tę kawę spożywa się w Hiszpanii przez cały rok.
-
Pochodzenie: Hiszpania
-
Składniki: 30 ml espresso, kostki lodu, plasterek limonki
-
Naczynie: mała filiżanka 150 ml

Cafe Affogato
Jest to włoski deser kawowy, w którego skład wchodzą kawa i lody. Włoskie słowo „affogare” oznacza dosłownie „utopić” albo „zatopić”. W przypadku tego napoju chodzi o lody zatopione w espresso.
Przygotowanie kawy affogato jest bardzo łatwe i nikomu nie powinno sprawić problemów. Jednak, aby deser był naprawdę smaczny, musimy przygotować espresso z dobrych ziaren kawy i kremowe lody waniliowe. Espresso możemy przygotować w ekspresie ciśnieniowym albo w kawiarce. Później wystarczy włożyć do szklanki kulkę lodów waniliowych i zalać gorącą kawą. Cześć lodów od razu się rozpuści. Wierzch kawy można posypać cynamonem, kakao lub wiórkami czekoladowymi, a także polać syropem karmelowym lub czekoladowym.
-
Pochodzenie: Włochy
-
Składniki: 1 łyżka lodów waniliowych, 30 ml espresso
-
Naczynie: filiżanka 150 ml

Kawa Glace
Kawa Glace to espresso podawane z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną i wiórkami z czekolady. Ten napój kawowy znany jest też pod nazwą „kawa lodowa”. Pochodzenie tego rodzaju kawy nie jest znane, niektórzy uważają jednak, że jej ojczyzną jest Austria, a inni, że Francja. Nie ma też jednego, uniwersalnego przepisu na kawę Glace. Można ją podawać z syropem, bitą śmietaną i startą czekoladą.
-
Pochodzenie: Austria lub Francja
-
Składniki: 1 łyżka lodów waniliowych, 30 ml espresso, bita śmietana, wiórki czekoladowe
-
Naczynie: filiżanka 150 ml

Kawa Mazagran
To zimny koktajl na bazie kawy i koniaku. Nazwa napoju pochodzi od miasta Mazagran w Algierii. Według legendy stacjonujący na tych terenach francuscy żołnierze w XIX wieku ledwo uszli z życiem podczas bitwy. Wówczas raczyli się mocno schłodzoną kawą z dodatkiem koniaku. Wiadomość o oblężeniu miasta Mazagran dotarła do Francji wraz z przepisem na zimny kawowy napój. W latach 50. i 60. kawa Mazagran była bardzo popularna w Europie, szczególnie wśród wyższych sfer.
Do przygotowania kawy Mazagran będzie nam potrzebna mocna kawa – możemy ją zaparzyć w dowolny sposób, np. w ekspresie przelewowym, ciśnieniowym, w kawiarce albo w chemexie. Po zaparzeniu kawę chłodzimy w lodówce. Następnie słodzimy kawę brązowym cukrem i dodajemy koniaku. Na koniec dodajemy sok z cytryny i kostki lodu. Jeśli chodzi o proporcje kawy i koniaku, to zazwyczaj stosuje się proporcję 2:1, ale znacznie bezpieczniejsza jest proporcja 4:1.
Napój kawowy Mazagran serwuje się w wysokich szklankach i pije przez słomkę. Przypisuje się mu właściwości orzeźwiające i wzmacniające.
-
Pochodzenie: Algieria
-
Składniki: 5 g cukru brązowego, 90 ml kawy parzonej, 30 ml koniaku, kostki lodu
-
Naczynie: szklanka Irish Coffee 250 ml

Dalgona coffee
Gdy w 2020 roku wybuchła pandemia Sars-Cov-2 Dalgona Coffee, czyli kawa po koreańsku stała się hitem Instagrama i innych mediów społecznościowych. Mieszkańcy Korei Południowej, przebywając odizolowani w swoich domach, zaczęli tęsknić za popularnymi słodyczami dalgona candy sprzedawanymi na ulicach. Te słodycze wykonuje się z cukru i sody oczyszczonej. W smaku przypominają one cukierek toffi. Kawa dalgona przypomina w smaku właśnie te słodycze.
Dalgona coffee jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a do tego zachwyca spektakularnym wyglądem. Jest też bardzo słodka, przez co bliżej jej do deseru kawowego niż samej kawy. Przygotowuje się ją z kawy rozpuszczalnej, mleka, wody i cukru. Wszystkie składniki oprócz mleka mieszamy w proporcjach 1:1:1, a następnie dokładnie łączymy na jednolitą masę za pomocą blendera lub miksera. Z tych składników ma powstać kremowa, gęsta kawa. Następnie do szklanki wlewamy mleko, a na jego wierzch wykładamy masę kawową. Wierzch kawy można udekorować ulubionymi dodatkami, np. wiórkami czekoladowymi, pokruszonymi ciastkami czy granolą.
Do tej pory powstało wiele wersji dalgona coffee. Można ją przygotować bez cukru, a z erytrolem, jak również bez laktozy. Dużą popularnością cieszy się również bezkofeinowa dalgona coffee z kakao oraz zielona wersja dalgona coffee, w której zamiast kawy używa się zielonej, japońskiej herbaty w proszku.
-
Pochodzenie: Korea Południowa
-
Składniki: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru, 2 łyżki wody, 125 ml mleka
-
Naczynie: szklanka 150 ml

Kawa Cold Brew
Jest to kawa „parzona” na zimno, popularna zarówno w Europie, jak i w Stanach Zjednoczonych. Obecnie jest to jeden z najczęściej wybieranych napojów kawowych w czasie ciepłych dni. Nie tylko pobudza zmysły, ale również skutecznie orzeźwia. Kawa cold brew jest pozbawiona charakterystycznej goryczki i kwasowości, dzięki czemu jest delikatna i ma kremową konsystencję.
Jak przygotować kawę cold brew? Do tego celu nie potrzebujemy żadnych urządzeń oprócz młynka do mielenia. Ziarna ulubionej kawy powinniśmy zmielić na grubo tuż przed przyrządzeniem napoju. Następnie zmielone ziarna zalewamy zimną lub chłodną wodą. Taką miksturę zostawiamy na ok. 12 godzin, po czym przelewamy przez sitko o drobnych oczkach albo przez filtr papierowy. Tak przygotowaną kawę można podawać z samym lodem albo dolać do niej mleka i wsypać lód.
-
Pochodzenie: Japonia
-
Składniki: 10 g zmielonych ziaren kawy, 250 ml wody
-
Naczynie: szklanka 250 ml

Pozostałe rodzaje kaw
Irish coffee (kawa po irlandzku)
Irish coffee, czyli kawa po irlandzku szczególnie przypadnie do gustu osobom, które lubią mocniejsze trunki. Będzie również odpowiednim napojem na zimne wieczory, ponieważ doskonale rozgrzewa. Irish coffee została wynaleziona w 1942 roku w miasteczku Foynes w zachodniej Irlandii. To małe miasteczko było wówczas bazą lotniczą łączącą Amerykę z Europą. W 1942 roku otworzono tam restaurację. Pewnej nocy latająca łódź, która leciała z Foynes do Botwood została zawrócona. Szefowi kuchni, którym był Joseph Sheridan, polecono przygotować coś ciepło na rozgrzanie zziębniętych pasażerów. Dodał on do kawy trochę irlandzkiej whiskey i brązowego cukru, a wierzch udekorował bitą śmietaną. W taki właśnie sposób narodził się pomysł na kawę po irlandzku, która dziś znana jest na całym świecie.
Jak przygotowuje się Irish coffee? Na dno wysokiej szklanki wlewa się gorącą czarną kawę. Następnie dodaje się jedną miarkę podgrzanej irlandzkiej whiskey, a do tego wsypuje niewielką ilość brązowego cukru. Wierzch dekoruje bitą śmietaną. Sztuką jest przygotować kawę po irlandzku tak, aby poszczególne warstwy nie mieszały się ze sobą. Z wyglądu taka kawa przypomina piwa typu stout.
Istnieje możliwość zastąpienia irlandzkiej whiskey innymi trunkami, np. szkocką whiskey (Scottish coffee), koniakiem lub brandy (French coffee), sherry (Spanish coffee), wódką (Russian coffee) albo ciemnym rumem (Jamaican coffee).
-
Pochodzenie: Irlandia
-
Składniki: 1 łyżeczka cukru brązowego, 120 ml czarnej kawy, 60 ml irlandzkiej whiskey, 75 ml bitej śmietany
- Naczynie: szklanka Irish Coffee 250 ml

Kawa po wiedeńsku (Vienna coffee)
Oryginalna kawa po wiedeńsku to ekstrakt kawowy połączony z czekoladą, bitą śmietaną oraz posypką w postaci cynamonu albo kakao. Tego typu kawa często jest serwowana z sernikiem wiedeńskim lub tortem sachera.
Jak powstała kawa po wiedeńsku? Jej historia jest związaną z polskim żołnierzem i dyplomatą Jerzym Franciszkiem Kulczyckim. W 1683 roku w czasie oblężenia to właśnie on przedarł się do obozu wroga i dotarł do księcia lotaryńskiego, by zorganizować odsiecz. Został austriackim bohaterem, a w nagrodę mógł sobie wybrać dowolną rzecz z obozu wroga. Kulczycki zdecydował się na worki z ziarnami kawy. Pozwoliło mu tu otworzyć pierwszą w Wiedniu kawiarnię, którą nazwał „Dom Pod Błękitną Butelką”. Kawa, którą serwował swoim gościom, jednak nie przypadła im do gustu. Dlatego zdecydował się wzbogacić ją mlekiem i miodem.
Dziś kawę po wiedeńsku przyrządza się w nieco inny sposób, ale bez wątpienia zachowała ona swój słodki charakter. Jak ją przygotować? Wystarczy dodać do esencji kawowej śmietanę kremówkę lub mleko z roztopionymi kostkami czekolady i wszystko dokładnie wymieszać. Wierzch należy udekorować bitą śmietaną lub spienionym mlekiem i posypać ulubionymi dodatkami.
-
Pochodzenie: Austria
-
Składniki: 60 ml espresso, kostki czekolady, bita śmietana
-
Naczynie: duża filiżanka 150 ml

Egg Coffee (Cà phê trứng)
Przepis na Egg Coffee, czyli kawę jajeczną narodził się w Wietnamie w 1946 roku. Podczas wojny francuskiej w Wietnamie brakowało świeżego mleka, więc mieszkańcy w zamian stosowali mleko skondensowane. Nguyen Giang postanowił, zamiast mleka użyć jajko i tak właśnie narodził się pomysł na kawę jajeczną.
Jak się przygotowuje egg coffee? Uciera się żółtko ze skondensowanym mlekiem, uprzednio posłodzonym. Taki krem zalewa się czarną kawą. Napój kawowy można podawać zmieszany lub z zachowaniem warstw.
-
Pochodzenie: Wietnam
-
Składniki: 1 żółtko, 30 ml espresso, 1 łyżeczki skondensowanego mleka, cukier
-
Naczynie: szklanka lub filiżanka 90 ml

Black Tie Coffee
To tradycyjny napój kawowy w Tajlandii. Składa się z czarnej herbaty, kawy, wody z kwiatu pomarańczy, anyżu gwiazdkowatego, cukru, mleka skondensowanego i śmietanki. Kawa Black Tie doskonale sprawdzi się zarówno w ciepłe, jak i chłodniejsze dni. W czasie upałów można do niej dodać kostki lodu.
-
Pochodzenie: Tajlandia
-
Składniki: 30 ml espresso, 1 łyżka czarnej tajskiej herbaty, woda z kwiatu pomarańczy, anyż gwiazdkowaty, cukier, 1 łyżka mleka skondensowanego, 2 łyżki śmietanki, gorąca woda
-
Naczynie: wysoka szklanka 250 ml

Eiskaffee
To niemiecki mrożony deser kawowy. Przygotowuje się go z kawy, lodów, bitej śmietany i startej czekolady. Nie ma jednak ograniczeń co do składników – często Eiskaffee podaje się również z syropami, posypką cukrową czy ciastkami. Do przygotowania tego napoju kawa musi być całkowicie schłodzona.
-
Pochodzenie: Niemcy
-
Składniki: 200 ml kawy zwykłej, 1-2 gałki lodów waniliowych, bita śmietana, starta czekolada
-
Naczynie: wysoka szklanka 250-300 ml

Es Copi Susu
Ten napój kawowy pochodzi z Indonezji. Przygotowywany jest na bazie espresso, schłodzonego mleka i kostek lodu. Do napoju dodaje się również cukier brązowy albo cukier palmowy. Niektórzy zamiast zwykłego mleka stosują mleko skondensowane.
-
Pochodzenie: Indonezja
-
Składniki: 100 ml kawy, 100 ml mleka skondensowanego, cukier, kostki lodu
-
Naczynie: wysoka szklanka 250 ml

Jakie kawy przygotujemy w ekspresach?
Każdy z nas ma swoje ulubione kawy, dlatego trudno się dziwić, że wybierając ekspres do domu, zastanawiamy się, jaki napój będziemy mogli w nim przygotować. W ekspresie przelewowym przygotujemy tylko kawę przelewową, która jest dość delikatna i łagodna w smaku. Nie da się w tym ekspresie zaparzyć gęstego espresso z cremą czy kawy mlecznej. Zdecydowanie większe pole do popisu dają nam ekspresy ciśnieniowe, czyli kolbowe, kapsułkowe i automatyczne. Jednak to, jakie rodzaje kaw z ekspresu będziemy mogli przygotować, będzie uzależnione od konkretnego modelu. Poniżej podajemy kilka przykładów:
-
Ekspres kolbowy DeLonghi EC 685M – espresso, cappuccino, ciepłe mleko.
-
Ekspres kolbowy Blaupunkt CMP601 – espresso, cappuccino, latte macchiato.
-
Ekspres automatyczny Philips seria 2200 EP2230/10 LatteGo – espresso, cappuccino, kawa czarna.
-
Ekspres automatyczny Nivona CafeRomatica 756 – espresso, 2 x espresso, cafe lungo, 2 x cafe lungo, americano, cappuccino, cafe crème, 2 x cafe crème, latte macchiato, spienione mleko, gorąca woda.
-
Ekspres automatyczny Melitta CI Touch F63-101 – espresso, cafe crème, americano, espresso lungo, ristretto, kawa czarna, latte macchiato, ciepłe mleko, gorąca woda.
-
Ekspres automatyczny DeLonghi Autentica Cappuccino ETAM 29.660.SB – espresso, kawa czarna, doppio, long, cappuccino, latte macchiato, caffe latte, flat white, spienione mleko.
Często zadawane pytania dotyczące serwowania i picia kawy
Jak i w czym podawać kawę?
Według kawowego savoir-vivre najpierw kawę podajemy swoim gościom – zawsze z prawej ręki i z prawej strony. Powinniśmy również pamiętać, że najpierw napój podajemy kobietom, a dopiero później mężczyznom. W czym podawać? Wszystko zależy od rodzaju kawy, ponieważ niektóre podaje się w filiżankach, a inne w wysokich szklankach. Podczas spotkania biznesowego lub uroczystości rodzinnej lepiej jednak serwować kawę w filiżankach, które nie tylko elegancko się prezentują, lecz także dłużej utrzymują ciepło kawy. Filiżanka powinna być umieszczona na spodku, a na nim musi znajdować się łyżeczka skierowana trzonkiem do osoby, która otrzymuje kawę. Łyżeczka powinna znaleźć się po prawej stronie.

Jak pić kawę z filiżanki?
Wiele osób zastanawia się, jak trzymać filiżankę z kawą. Czy mały palec powinien być odchylony na bok? Moda na prostowanie małego palca pochodzi z Anglii, czyli z kraju, w którym herbata zyskała miano napoju narodowego. Wówczas nie pijało się herbaty z filiżanek, tylko z czarek. Uważało się, że użycie całej dłoni do trzymania czarki jest nieestetyczne. Osoby kulturalne i obyte używały wówczas do trzymania czarki kciuka i trzech palców, a mały palec odchylały na bok.
Dzisiaj możemy z całą pewnością powiedzieć, że podczas trzymania filiżanki, czy to z kawą, czy z herbatą nie należy odchylać małego palca, ponieważ jest to uważane za nietakt. Palec można odchylić jedynie wtedy, gdy korzystamy z naczynia bez uszka. Jak zatem poprawnie trzymać filiżankę? Kciuk trzyma się na uszku, a do środka ucha wkłada się palec wskazujący. Natomiast palec środkowy podtrzymuje całość. Jeśli korzystamy z dużej filiżanki, możemy do środka ucha włożyć dwa palce – wskazujący i środkowy.

Co z łyżeczką?
Picie kawy z łyżeczką w środku jest niedopuszczalne, nie tylko ze względu na to, że jest nieeleganckie, lecz także dlatego, że jest niebezpieczne. Po zamieszaniu kawy łyżeczką odkładamy ja na spodek, tak, by w całości do niego przylegała. Nie można opierać łyżeczki o krawędź spodka, ponieważ można pobrudzić nakrycie stołu. Należy pamiętać, że oblizywanie łyżeczki i wkładanie jej do ust jest zakazane. Oznacza to, że nie wolno używać łyżeczki do zjadania kremowej pianki z kawy. Jest to dozwolone jedynie w domowym zaciszu.
Co podać do kawy?
Teoretycznie kawa i ciastko to najlepsze połączenie, jednak słodki smak ciastek i ciast z kremem nie pasuje do goryczki i kwasowości kawy, gdyż przytłacza jej aromaty. Do kawy najlepszy będzie zatem dodatek, który skomponuje się z nią smakowo, np. gorzka czekolada, herbatniki czy ciastka korzenne. Natomiast do kaw śniadaniowych dobrym rozwiązaniem będą francuskie rogaliki.

Kiedy pić kawę?
Kawę powinno się pić zgodnie z rytmem naszego organizmu. Najwyższy poziom kortyzolu w organizmie występuję ok. 8:00 rano albo ok. 30-45 minut po przebudzeniu, a dopiero później zaczyna spadać. Z tego względu pierwszą kawę powinniśmy wypijać dopiero ok. 2 godziny po przebudzenia. Przyjmuje się, że najlepsza pora na wypicie kawy jest między 9:00 a 11:30. Picie kawy o tej porze może znacznie wydłużyć czas wysokiej koncentracji.