Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Z jakiego kraju pochodzi najlepsza kawa?

Choć kawa pochodzi z Etiopii, obecnie uprawiana jest w wielu krajach na świecie. Wybierając kawę do domu, warto zwrócić uwagę nie tylko na jej odmianę, sposób palenia czy świeżość, ale również na to, z jakiego kraju pochodzi. Jest to bowiem bardzo ważny czynnik, który wpływa na smak i aromat przygotowanego naparu. 

 

Co wpływa na jakość kawy?

Nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, z jakiego kraju pochodzi najlepsza kawa. Wpływ na smak oraz aromat kawy ma bowiem wiele czynników, m.in.: pochodzenie kawy, jakość gleby, wysokość nad poziomem morza i położenie plantacji, stopień nasłonecznienia i natężenia deszczów, a także inne czynniki środowiskowe.

 

 

Najlepsza kawa ziarnista zbierana jest ręcznie, co pozwala na selekcje tych najdorodniejszych i najdojrzalszych owoców. Z racji tego, że jest to czasochłonne zajęcie, taka kawa jest droższa niż kawa, której zbiór odbywa się mechanicznie – za pomocą specjalnych maszyn lub grzebieni. Wpływ na jakość kawy ma również proces obróbki. Do suszenia ziaren wykorzystuje się dwie metody – suchą i mokrą. Ta pierwsza polega na rozłożeniu ziaren kawowca na betonie lub specjalnej macie i wystawieniu ich na działanie promieni słonecznych. Natomiast metoda mokra polega na wydobywaniu miąższu z ziaren. Następnie ziarna z resztkami miąższu trafiają do specjalnych basenów, gdzie poddawane są kontrolowanemu procesowi fermentacji. Dopiero na końcu ziarna kawy są suszone. Taka metoda suszenia kawy jest uznawana za szlachetniejszą. 

Duży wpływ na jakość kawy ma również jej świeżość. Najlepsza jest kawa, która powstała z ziaren wypalonych w krótkim czasie od zebrania. Większość producentów umieszcza datę wypalenia na opakowaniu, dlatego warto zwrócić na to uwagę, wybierając kawę do kawiarki lub ekspresu.

 

suszone ziarna kawy

 

Skąd pochodzą najlepsze gatunki kawy?

Najlepsze kawy ziarniste pochodzą z tzw. pasa kawowego, który oplata równik i rozciąga się między zwrotnikiem Raka a Koziorożca. Obejmuje on kraje Afryki Środkowej i środkowo-zachodniej, Ameryki Południowej, a także Indonezję i Indie. W zależności od tego, skąd pochodzi kawa, może cechować się zróżnicowanymi walorami smakowymi. Co ciekawe, odpowiednie warunki do uprawy kawy ma zaledwie 80 państw na świecie.

 

Kawa z Etiopii

Pierwsze plantacje kawy w Etiopii powstały ponad 1000 lat temu i do dziś stanowią jedno z głównych źródeł utrzymania mieszkańców. Większość plantacji to domowe gospodarstwa, w których ziarna kawowca poddawane są ręcznej obróbce. Kawy etiopskie słyną z bardzo dobrej jakości  - odmiany pochodzące z regionów Sidamo i Harrar są uznawane za jedne z najlepszych na świecie. Kawy hodowane w Etiopii mają niską lub średnią kwasowość, dużą nutę słodyczy i niską goryczkę.

 

Ekspresy i kawa

Kawa z Kenii

Kenia ma bardzo sprzyjające warunki do uprawy kawowca – żyzne gleby, umiarkowane temperatury powietrza i obfite, okresowe opady deszczu. Uprawia się tam Arabicę, która cechuje się łagodnym smakiem i aromatem z wyraźnie zarysowaną kwasowością. Kawy pochodzące z Kenii mają naturalnie owocowe nuty smakowe.

 

ręczny zbiór kawy

 

Kawa z Kolumbii 

Kolumbia zajmuje trzecie miejsce w rankingu największych producentów kawy. Większość plantacji znajduje się w rejonach Medellin, Armenii i Manizales. Są to przeważnie plantacje w domowych gospodarstwach na powulkanicznej ziemi. Kawa pochodzi z ręcznie zbieranych i dokładnie wyselekcjonowanych ziaren. Wszystko to sprawia, że cechuje się delikatnym smakiem i ma karmelowo-orzechowy aromat. Jedną z najpopularniejszych kaw kolumbijskich jest Excelso, która stanowi mieszankę dwóch odmian kawy, takich jak Supremo i Extra.

 

Kawa z Brazylii 

Brazylia jest największym na świecie producentem kawy – rocznie produkuje się tam ponad 35 milionów worków ziaren kawowca. Kawowy sukces Brazylia zawdzięcza przede wszystkim bardzo dobrym warunkom klimatycznym do uprawy krzewów kawowca. W Brazylii uprawia się przede wszystkim Arabicę, którą można opisać jako delikatną, zrównoważoną i o niskiej kwasowości. Kawa ma również nuty orzechowe i czekoladowe. Kawa Santos jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie.

 

plantacje kawy w Brazylii

 

Kawa z Gwatemali

W Gwatemali uprawia się tylko Arabicę, głównie w trzech rejonach: Antigua, Coban oraz Huehuetenango. Panują tam bardzo dobre warunki do uprawy kawowców – tereny górzyste i wulkaniczne, dostęp do oceanów, bogata flora i fauna. Kawy pochodzące z Gwatemali cechują się wyraźną kwasowością, a także dobrze zarysowaną słodyczą. Mają nuty owocowe, korzenne, a także karmelowe.

 

Kawa z Kostaryki

Dzięki dobrym warunkom klimatycznym, zróżnicowanej florze i faunie oraz żyznej, zmineralizowanej glebie, w Kostaryce uprawia się kawy o różnorodnych smakach i aromatach. Przykładowo ziarna z rejonu Tres Rios będą słodkie i wyraziste w smaku, a ziarna z Tarrazu mocne i aromatyczne. Warto dodać, że plantacje w Kostaryce nie osiągają dużych rozmiarów. Ziarna zbierane są ręcznie, co zapewnia dokładniejszą selekcję, a następnie poddawane obróbce na mokro.

 

ręczne zbiory kawy

 

Kawa z Nikaragui

W Nikaragui panuje gorący, ale wilgotny klimat, co korzystnie wpływa na uprawę kawowca. Krzewy uprawiane są zazwyczaj na dużych wysokościach, w niewielkich plantacja, a następnie ręcznie zbierane i suszone na słońcu. Uprawiane są tam wyłącznie ziarna Arabici, które mają łagodny, dobrze zbilansowany smak o umiarkowanej kwasowości i delikatnej słodyczy. W profilach smakowych kawy z Nikaragui można wyczuć najczęściej truskawki, brzoskwinie, jabłka, czekoladę, a nawet karmel.

 

Kawa z Wietnamu

Wietnam znajduje się na drugim miejscu wśród największych producentów kawy. Uprawia się tam głównie Robustę, która nie wymaga tak dobrych warunków klimatycznych, jak Arabica, a także Libericę oraz Arabicę w odmianie Catimor. Kawa pochodząca z Wietnamu ma specyficzny smak  - jej gorycz łączy się jednocześnie ze słonym i słodkim posmakiem. Jest zatem dość ostra, głęboka w smaku, dlatego Wietnamczycy dodają do niej skondensowanego mleka, co pozwala złagodzić jej smak.

 

suszenie kawy na słońcu

 

„Speciality Coffee” – najlepsza kawa ziarnista

Tytuł „Speciality Coffee” przyznawany jest przez zespół światowych ekspertów najlepszym kawom na świecie. Kawa może otrzymać maksymalnie 100 punktów, a jedynie te, które przekroczą próg 80 punktów, zaliczają się do segmentu speciality. W efekcie jedynie 5% kawy produkowanej na całym świecie może pochwalić się tytułem „Speciality Coffee”. Cała reszta, czyli 95% to kawa przemysłowa, która uprawiana jest na dużych plantacjach. 

Kawy oznaczone mianem „Speciality Coffee” przeważnie pochodzą z małych plantacji, które mają idealne warunki klimatyczne do uprawy kawowca. Owoce zbierane są ręcznie, a proces obróbki odbywa się bez udziału maszyn – nie jest nastawiony na produkcję masową. Kawy pochodzące z takich plantacji cechują się przede wszystkim naturalnością.

 

 

Arabica, Robusta czy Liberica – która kawa ziarnista jest najlepsza do ekspresu?

Na świecie istnieje ponad 500 odmian kawowca, ale uprawiane są jedynie trzy z nich, mianowicie: Arabica, Robusta i Liberica.

 

Kawa Arabica (Coffea Arabica)

Arabica pochodzi z terenów Etiopii i jest uznawana za najstarszy gatunek kawy na świecie. Krzewy tej odmiany kawowca osiągają wysokość 3-5 metrów i kwitną przez cały rok. Ich owoce są czerwone – każdy z nich ma dwa nasiona, czyli ziarna kawy, charakteryzujące się podłużnym kształtem i delikatną, falistą bruzdą. Arabica uprawiana jest na wysokościach od 1300 do 1500 m n.p.m, w temperaturze 15-24°C, a do poprawnego rozrostu potrzebuje dużej ilości cienia. 

Obecnie Arabica uprawiana jest w strefie międzyzwrotnikowej (w „pasie kawowym”), a jej udział w światowym rynku wynosi 70%. W smaku jest łagodna i aromatyczna z odrobiną kwaskowatości. Może mieć posmak orzechowy, czekoladowy, karmelowy, a także owocowo-cytrusowy. Na jej posmak duży wpływ będzie miał sposób palenia, region pochodzenia, a także jakoś gleby.

 

kawa ziarnista

 

Kawa Robusta (Coffea Canephora)

Robusta pochodzi z Afryki Równikowej, ale uprawiana jest też w Brazylii oraz Południowej Azji – w Indiach, Indonezji i w Wietnamie. Krzewy Robusty kwitną i owocują prawie przez cały rok. Osiągają wysokość od 4,5 do nawet 6,5 metra, wymagają temperatur od 18 do 36°C i opadów na poziomie 2200-3000 mm/rok. Ziarna Robusty są mniejsze niż Arabici, okrągłe w przekroju i mają żółto-zieloną barwę. Kawa ma mocny, wyrazisty aromat, a do tego dość gorzki posmak

Robusta jest o wiele łatwiejsza w uprawie niż Arabica, ponieważ może rosnąć na niższych terenach i w gorszych warunkach klimatycznych. Poza tym jest bardziej odporna na ciepło i szkodniki. Obecnie Robusta stanowi około 30% światowych upraw kawy. Często stosowana jest jako dodatek do Arabici oraz w produkcji kawy rozpuszczalnej.

 

Kawa Liberica

Jak sama nazwa wskazuje, kawa Liberica pochodzi z Liberii. Jednak obecnie uprawia się ją również w innych regionach, m.in. na zachodnim wybrzeżu Afryki, w Malezji i na Filipinach. Choć jest to trzeci, po arabice i robuście, gatunek kawy pod względem światowych upraw, jego udział w rynku wynosi zaledwie 1%. Wynika to stąd, że Liberica nie ma ani bogatego smaku, ani aromatu. Przeważnie używa się jej do produkcji mieszanek kaw, kawy rozpuszczalnej albo kosmetyków.

Kawowce tej odmiany uprawiane są na terenach nizinnych, w temperaturze od 19 do 27°C. W naturalnych warunkach krzewy osiągają nawet 18 metrów wysokości. Uprawa tego gatunku kawy nie jest zatem wymagająca, czego nie można powiedzieć o procesie obróbki. Nasiona kawy mają bardzo twarde łupiny, co sprawia, że do wydobywania miąższu potrzebne są specjalistyczne maszyny.

 

Arabica i Robusta – podobieństwa i różnice

 
 

Wygląd ziaren

Smak

Wysokość uprawy

Wymagania

Zawartość kofeiny

Udział w rynku

Arabica

ziarno arabiki

Ziarna są podłużne i płaskie z falistą bruzdą, przyjmują kolor zielony lub zielono-niebieski.

Kawa jest łagodna i aromatyczna.

800-2200 m n.p.m

Krzewy Arabici wymagają stałej temperatury, odpowiedniej gleby i zabiegów pielęgnacyjnych.

Zawiera w sobie od 1 do 1,5% kofeiny.

70%

Robusta

ziarno robusty

Ziarna są mniejsze i okrągłe w przekroju.

Kawa ma gorzki, ostry smak z obniżonym poziomem kwasowości. 

0-900 m n.p.m.

Krzewy Robusty są odporne na choroby roślinne i działanie szkodników. Dobrze znoszą wysokie temperatury i dużą wilgotność powietrza

Zawiera w sobie od 2 do 2,5% kofeiny.

30%

 

Jaka jest najdroższa kawa na świecie?

Ceny kawy są mocno zróżnicowane, zależą bowiem od wielu czynników, m.in. od pogody, wielkości zbiorów, metody obróbki czy sytuacji na rynku. Są jednak kawy, które niezmiennie utrzymują się na szczycie najdroższych kaw na świecie. Pamiętajmy jednak, że cena nie zawsze decyduje o jakości kawy. Te najdroższe zazwyczaj zawdzięczają swoją cenę legendom, które wokół nich narosły.

 

Black Ivory Coffee 

Myślicie, że najdroższą kawą na świecie jest Kopi Luwak? Okazuje się, że nie! Aktualnie za najdroższą kawę na świecie uważa się Black Ivory Coffee, której proces obróbki jest nieco zbliżony do tego, który stosuje się w przypadki kawy Kopi Luwak. Wkład w proces obróbki ziaren kawy Black Ivory Coffee mają słonie azjatyckie. Kawa produkowana jest w Tajlandii przez firmę Black Ivory Coffee Company, której założycielem jest Kanadyjczyk Blake Dinkin.

Na terenie fundacji Golden Triangle żyją odratowane słonie. Te olbrzymie ssaki są karmione pożywieniem z dodatkiem najlepszej jakości owoców kawowca, które dostarczane są z tajskich plantacji. Połknięte przez słonie ziarna ulegają częściowemu trawieniu, a po upływie 15-17 godzin zostają wydalone. Podczas trawienia kawy żołądkowe słoni rozkładają białka zawarte w miąższu ziaren kawy, co odpowiada za charakterystyczną gorycz. Im mniej białka w owocu, tym kawa będzie łagodniejsza. 

Black Ivory Coffee ma bardzo bogaty, delikatny i słodkawy smak. Można w nim wyczuć nutę czekolady, wiśni i trawy. Aby wyprodukować 1 kg kawy, słoń musi zjeść około 33 kg owoców kawowca (Thai Arabica), co wpływa na jej wysoką cenę. Rocznie produkuje się zaledwie 30 kg tej kawy, a za każdy kilogram trzeba zapłacić około 1000 dolarów.

Należy jednak zaznaczyć, że Black Ivory Coffee nie jest produkowana na skalę masową. Słonie nie są więzione – znajdują się pod opieką fundacji, która się nimi opiekuje, a jako dodatek do pożywienia serwuje im właśnie ziarna kawowca. Poza tym dieta kawowa nie szkodzi słoniom, a kofeina nie jest przez nie wchłaniana, co potwierdziły testy weterynaryjne. Co więcej, 8% dochodów ze sprzedaży kawy trafia właśnie do fundacji.

 

kawa Black Ivory Coffee

Źródło: www.lifestyleasia.com

 

Kopi Luwak

Jest to jedna z najdroższych, a zarazem najrzadszych kaw na świecie. Powstaje na indonezyjskich wyspach, a także na Filipinach, Timorze Wschodnim i w Wietnamie. Ziarna Kopi Luwak pozyskiwane są z odchodów cywety azjatyckiej, czyli łaskuna (zwanego inaczej luwakiem). Cywety to dość wybredne zwierzęta, które zjadają nie tylko owoce tropikalne, ale również są miłośnikami kawowych owoców. Okazało się, że wydalone przez nie ziarna kawy nadają się do picia. Są zatem zbierane, dokładnie myte, a następnie palone w tradycyjny sposób. Sam sposób pozyskiwania oraz smak kawy sprawiły, że stała się ona prawdziwym rarytasem, a jej cena poszybowała w górę. Za 1 kg kawy Kopi Luwak trzeba zapłacić przynajmniej 2000 zł.

Według naukowców na smak kawy Kopi Luwak ma wpływ wiele czynników, między innym to, że cywety wybierają te najdojrzalsze i najlepsze owoce, co zapewnia wysoką jakość ziaren. Poza tym naukowcy uważają, że enzymy w przewodzie pokarmowym zwierząt zmieniają budowę chemiczną związków w ziarnach kawowca, co również wpływa na smak kawy.

 

kawa kopi luwak

 

Esmeralda Special

Jak każda arabica, kawa Esmeralda Special korzenie ma w Etiopii. Zalicza się ją do odmiany Gesha, która z początku nie była zbyt popularna wśród etiopskich plantatorów. Dopiero w 1963 roku, kiedy trafiła do Panamy, plantatorzy z Hacienda La Esmeralda podjęli się jej uprawy. W ciągu kilku lat stała się prawdziwym rarytasem wśród miłośników kawy, co również wywindowało jej cenę w górę. Aktualnie za 1 kg kawy Esmeralda Special trzeba zapłacić około 1000 zł

Kawa Esmeralda Special ma słodki smak i mocny, kwiatowo-owocowy aromat. Ze względu na trudności w uprawie, wymagające procesy ekstrakcji oraz wypalania, kawa ta jest produkowana w niewielkich ilościach – rocznie produkuje się około 100 worków kawy.

 

Blue Mountain

Ta kawa pochodzi z Jamajki, rośnie w zasnutych mgłą górach Blue Mountain, stąd też wzięła się jej nazwa. Tylko ziarna kawowca zbierane w tych górach, na wysokości między 950 a 1570 m n.p.m mogą nosić nazwę Blue Mountain. W smaku kawa jest niezwykle delikatna, pozbawiona goryczy, wręcz kremowa. Na jej oryginalny smak oraz aromat wpływ mają unikalne warunki – wysokość, żyzne gleby z obfitymi opadami deszczu, chmury, które ograniczą dopływ promieni słonecznych i cień, zapewniony przez lasy. 

Jamajska kawa Blue Mountain jest trudno dostępna – jej udział w światowym rynku wynosi zaledwie 1%. Dojrzewanie ziaren trwa nawet 10 miesięcy, a zbiory utrudniają strome górskie zbocza, co bez wątpienia wpływa na wysoką cenę kawy. Aktualnie za 1 kg kawy Blue Mountain zapłacimy przynajmniej 800 zł.

 

owoce kawowca

 

Saint Helena

Kawę z wyspy świętej Heleny spopularyzował Napoleon Bonaparte. W 1815 roku został zesłany właśnie na tę wyspę, na której, według jego słów, jedyną dobrą rzeczą była właśnie kawa. Dopiero potem pojawił się pomysł, aby eksportować tę kawę. Najpierw cieszyła się ona dużą popularnością w Paryżu, a później rozpowszechniła się na cały świat. 

Kawa St. Helena ma delikatny smak z wyczuwalnym aromatem kwiatowo-cytrusowym. Ze względu na niewielkie roczne zbiory oraz trudności w transporcie, cena kawy jest bardzo wysoka. Za 1 kg trzeba zapłacić około 530 zł. Co ciekawe, jako jedyna z najdroższych kaw, nadaje się do parzenia espresso.

 

El Injerto

To kawa uprawiana w regionie Huehuetenango w Guatemali. Od czterech pokoleń kawę uprawiają osoby z tej samej rodziny, a zatem wiedza o jej uprawie utrzymywana jest w tajemnicy, co tylko podnosi jej cenę. Za 1 kg kawy trzeba zapłacić około 400 zł.

 

krzewy kawowca

 

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS