% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81   |   od pn. do pt. w godz. 09:00 - 17:00

Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Nano ekspres do kawy – co to jest i jak działa?

Będąc w podróży lub na łonie przyrody, często mamy ochotę napić się smacznej, aromatycznej i pobudzającej kawy. Właśnie z myślą o podróżnikach producenci zaprojektowali przenośne ekspresy do kawy, które bez problemu zmieszczą się do torby lub plecaka. Jednym z nich jest nano ekspres do kawy – w jaki sposób działa?

 

Czym jest nano ekspres do kawy?

Nano ekspres do kawy to przenośne urządzenie do parzenia kawy o wydajności zbliżonej do domowego ekspresu. Taki przenośny ekspres świetnie sprawdzi się w podróży, ponieważ umożliwi przygotowanie smacznej kawy w dowolnym miejscu – bez konieczności poszukiwania gniazdka elektrycznego czy dostępu do sprężonego powietrza. Mając przy sobie nano ekspres do kawy, zawsze będziemy mogli przygotować „kawę na wynos” – niezależnie od tego, gdzie się aktualnie znajdujemy.

 

 

Jak działa ekspres przenośny?

Ekspresy podróżne znacznie różnią się od modeli przeznaczonych do domowego użytku. Są nie tylko znacznie mniejsze, ale również mniej zaawansowane pod względem funkcjonalności. Przede wszystkim ekspresy turystyczne działają poprzez ręczne pompowanie – wymagają zatem użycia siły, ale nie jest to duży wysiłek. Należy również zaznaczyć, że takie urządzenia, jak nano ekspres do kawy nie zagrzewają wody. Jeśli zatem będziemy chcieli napić się kawy w podróży lub podczas wycieczki, będziemy musieli zabrać ze sobą termos z gorącą wodą.

 

jak działa przenośny ekspres do kawy

 

Przenośne ekspresy do kawy – dostępne modele

Jednym z najpopularniejszych mobilnych urządzeń do parzenia kawy jest nano ekspres do kawy, czyli Nanopresso od marki Wacaco. Okazuje się jednak, że na rynku można znaleźć o wiele więcej ekspresów, które pozwolą nam zaparzyć aromatyczną kawę w podróży lub w plenerze.

Ekspresy i kawa

Wacaco Minipresso – mobilny expres do kawy

Zaprojektowany przez firmę Wacaco przenośny ekspres do kawy Minipresso jest lekki i wszechstronny – sprawdzi się tu zarówno kawa mielona, jak i kawa ziarnista. Urządzenie ma ergonomiczny kształt, z wyglądu przypominający termos, dzięki czemu jest wygodny w obsłudze. Ekspres działa bez zasilania, więc doskonale sprawdzi się w trasie lub na wycieczce. Minipresso ma pojemności 0,7 l, dzięki czemu pozwoli przygotować 50 ml autentycznego espresso.

 

Jak używać Minipresso? Wystarczy postępować według poniższych wskazówek:

  • Najpierw należy zdjąć kubek z urządzenia.

  • Następnie odkręcić filtr.

  • W kolejnym kroku należy usunąć pojemnik z filtrem z urządzenia i używając łyżeczki, dodać do niego 8 g zmielonej kawy.

  • Następnie należy delikatnie ubić kawę, wykorzystując dolną część łyżeczki jako tamper.

  • Filtr z kawą montujemy w ekspresie i zakręcamy filtr. 

  • Następnie odkręcamy zbiornik na wodę i wlewamy do niego gorącą wodę, aż do zaznaczonego poziomu, po czym z powrotem montujemy w Minipresso.

  • Odblokowujemy tłok, przekręcając go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. 

  • Następnie pompujemy Minipresso, aż do uzyskania espresso. Producent zaleca, aby nie pompować zbyt szybko – wystarczy jedna pompka na sekundę.

 

 

Wacaco Nanopresso – przenośny, ciśnieniowy ekspres do kawy

To właśnie nano ekspres do kawy, czyli przenośny ekspres od marki Wacaco. Został on zbudowany w oparciu o nowy patent pompowania, dzięki czemu może osiągnąć maksymalnie 18 barów przy użyciu samych rąk. W porównaniu do poprzedniego modelu (Minipresso) urządzenie wymaga o 15% mniej siły do pompowania. 

Aby zaparzyć kawę w Nanopresso, należy postępować tak samo jak w przypadku ekspresu Minipresso.

 

 

Wacaco Pipamoka – turystyczny zaparzacz do kawy i kubek termiczny w jednym

To kolejny kompaktowy, ale jakże funkcjonalny przenośny express do kawy marki Wacaco. Dokładniej mówiąc, jest to zaparzacz do kawy połączony z kubkiem termicznym. Urządzenie parzy kawę na zasadzie próżniowo-ciśnieniowej, co odróżnia go od innych przenośnych ekspresów do parzenia kawy. Podobnie jak inne podróżne ekspresy, nie wymaga podłączenia do gniazdka elektrycznego ani zasilania bateriami. Jego zaletą jest również to, że zaparzenie kawy nie wymaga użycia siły. Zaparzacz jest w stanie za jednym razem przygotować 240 ml kawy, a dzięki temu, że jest niewielki i lekki, bez problemu można go zabrać ze sobą w plener.

 

Jak używać ekspresu Pipamoka? Należy postępować według poniższych wskazówek:

  • Najpierw odkręcamy pokrywkę, a następnie wyjmujemy łyżkę, szczotkę, lejek i filtr. 

  • Umieszczamy lejek na filtrze. Następnie wsypujemy do niego dwie łyżki zmielonej kawy.

  • Usuwamy lejek i zakręcamy pokrywkę.

  • Następnie wlewamy wrzącą wodę do pojemnika na wodę, aż do linii, która określa „jedną filiżankę”.

  • Ostrożnie wkładamy filtr z kawą do zbiornika na wodę – pozwalamy mu zanurzyć się w wodzie na ok. 40 sekund. Następnie należy delikatnie dotknąć dna pojemnika, aby pozbyć się powietrza z filtra.

  • Następnie zakręcamy pokrywkę i przekręcamy pierścień kontrolny w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara, aby rozpocząć proces ekstrakcji. 

  • Gdy pojemnik z wodą całkowicie podniesie się do góry, ostrożnie usuwamy go z kubka. 

  • Po zakręceniu pokrywki kawa w kubku utrzyma swoją temperaturę przez ok. 3-4 godziny. 

 

 

Wacaco Picopresso – najmniejszy przenośny ekspres do kawy

To przenośny ekspres do kawy w wersji mini. Jego kompaktowa konstrukcja nie oznacza jednak, że jest on przeznaczony dla amatorów. To profesjonalny model, który przeznaczony jest głównie dla baristów. Ten niewielki, ręcznie obsługiwany ekspres został wykonany z połączenia trzech materiałów: aluminium, stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego BPAfree. Producent wyposażył go w nieosłonięty portafilter, tak jak ma to miejsce w ekspresach kolbowych. Dzięki temu kremowe espresso wypływa bezpośrednio z kosza filtrującego, który jest w stanie pomieścić 18 gramów kawy. 

 

 

Picopresso pozwoli zaparzyć aromatyczną kawę w podróży czy w drodze do celu. Jego obsługa jest nie tylko wygodna, lecz także bardzo łatwa, a cały proces ekstrakcji kawy nie zajmuje dłużej niż 30 sekund. Wystarczy zmieloną kawę wsypać do pojemnika, a następnie ubić tamperem. Dolny zbiornik wypełnić wodą, a następnie rozpocząć pompowanie – po pierwszych 8 ruchach pompką system wytworzy ciśnienie potrzebne do ekstrakcji kawy. 

 

 

Handpresso HandCoffee Auto – ekspres do kawy do samochodu

Do grona ekspresów przenośnych/ turystycznych możemy zaliczyć również model HandcCoffee Auto zaprojektowany przez markę Handpresso. Urządzenie pozwala zaparzyć filiżankę ulubionej kawy w samochodzie – wystarczy podłączyć je do gniazda zapalniczki samochodowej. HandCoffee Auto jest kompatybilny z saszetkami SENSEO, a zaparzenie 80 lub 110 ml kawy trwa mniej więcej 4 minuty.

 

 

Handpresso Pump Black – pierwszy przenośny ekspres do kawy

To pierwszy model przenośnego ekspresu marki Handpresso, który został wprowadzony na rynek w 2008 roku. To urządzenie o wielkości 22 cm, które bez problemu zmieści się w torebce lub plecaku. Ekspres przeznaczony jest dla osób, które cały czas są w drodze – dużo podróżują, zwiedzają lub spędzają czas na łonie natury, a lubią delektować się aromatyczną kawą. 

Handpresso Pump Black to ręczny ekspres, który działa jak pompka rowerowa, wytwarzając ciśnienie 16 barów. W ekspresie można używać kawy mielonej lub kawy w saszetkach. Przygotowanie kawy nie wymaga podłączenia do prądu ani baterii. Potrzebna jest jedynie gorąca woda.

 

Jak przygotować kawę w ekspresie Handpresso Pump Black?

  • Na początku odblokowujemy rączkę i pompujemy dopóki, strzałka na wskaźniku nie przesunie się na zielone pole. 

  • Następnie blokujemy rączkę i odkręcamy dolną część ekspresu. Do pojemnika wlewamy gorącą wodę – aż do zaznaczonej linii.

  • Następnie układamy saszetkę z kawą albo wsypujemy do sitka kawę mieloną. W sitku zmieści się ok. 7-9 g mielonej kawy, którą następnie należy ubić za pomocą dołączonej łyżeczki. 

  • W kolejnym kroku zakręcamy pokrywkę. Odwracamy ekspres tak, aby jego wylot znalazł się dokładnie nad filiżanką i zwalniamy plastikowy przycisk. 

  • Po ok. 25-35 sekundach parzenia nasza filiżanka wypełni się kremowym espresso.  

 

 

Cafflano Kompresso – przenośny zaparzacz do kawy

To kolejny sprzęt, który pozwoli nam zaparzyć aromatyczną kawę w terenie. Ekspres jest niewielki (ma zaledwie 17 cm) i bardzo lekki, ponieważ waży jedynie 200 g. Dzięki temu można go zabrać ze sobą praktycznie wszędzie. Producent wyposażył zaparzacz w filtr wielokrotnego użytku, aby lepiej zadbać o środowisko naturalne. Urządzenie wytwarza ciśnienie ok. 9 barów i jednorazowo pozwala przygotować ok. 40-80 ml kawy. 

Zaparzacz Cafflano Kompresso jest bardzo łatwy w obsłudze.

  • Najpierw należy odkręcić pojemnikiem z filtrem. Do sitka z filtrem wsypujemy ok. 10-15 g drobno zmielonej kawy i delikatnie ubijamy ją tamperem.

  • Łączymy cylinder z sitkiem prysznicowym i sitkiem z kawą, a następnie podłączamy kubek.

  • Do cylindra wlewamy 40-80 ml gorącej wody. 

  • Po ok. 30 sekundach zaczynamy powoli przeciskać napar do filiżanki. 

 

 

Jeśli chcemy delektować się pyszną kawą podczas górskich wędrówek, spacerów po lesie czy nawet w czasie długiej jazdy samochodem, warto zakupić nano ekspres do kawy. To niewielkie urządzenie pozwoli nam przygotować espresso praktycznie wszędzie, ponieważ nie wymaga dostępu do prądu.

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 9:00-17.00
NAPISZ DO NAS