Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

5 sprzętów dla miłośników cukiernictwa

Jesteś miłośnikiem domowych wypieków? Spędzasz dużo czasu w kuchni piekąc wymyślne torty, ciasta lub babeczki? Niezależnie od tego, czy pieczesz ciasta amatorsko czy profesjonalnie, nie obejdziesz się bez kilku sprzętów kuchennych. Podstawowym jest oczywiście piekarnik, natomiast pozostałe sprzęty znacznie ułatwią i przyspieszą wykonywaną pracę.

 

Nowoczesny piekarnik

Jeśli jesteś na etapie urządzania kuchni lub wymieniasz zużyte sprzęty, polecamy Ci wybrać piekarnik wyposażony w nowoczesne funkcje. Dzięki nim o wiele szybciej i łatwiej upieczesz ulubione ciasta i będziesz pewna, że otrzymasz idealne rezultaty. Przy wyborze piekarnika warto zwrócić uwagę, jakie posiada funkcje pieczenia. W przypadku domowych wypieków najczęściej będziesz korzystać z opcji grzanie góra-dół oraz z termoobiegu. Pamiętaj jednak, że różne rodzaje ciast i deserów wymagają odmiennych ustawień piekarnika, i tak np. w przypadku ciasta kruchego najlepiej wybrać pieczenie konwencjonalne, zaś do bezy termoobieg. Jeśli często pieczesz, z pewnością przyda Ci się funkcja szybkiego nagrzewania oraz opcja pieczenia na kilku poziomach jednocześnie. Pamiętaj – dobry piekarnik jest podstawą każdego wypieku.

 

 

Mikser lub robot kuchenny

W Twojej kuchni nie powinno również zabraknąć miksera, który pomoże Ci ubić białka na bezę lub przygotować pyszny krem na bazie śmietany. Jeśli masz niewielką kuchnię, w której liczy się każda wolna przestrzeń, wybierz mikser ręczny. To niewielkie urządzenie zmieści się w każdej szafce. Posiada dwie końcówki – do mieszania i ubijania, więc bez problemu pomoże Ci przygotować krem do ciasta. Osoby, które mają więcej miejsca na blacie kuchennym, mogą pokusić się o zakup robota kuchennego. Jest to stacjonarne urządzenie, wyposażone w specjalną misę do której wrzuca się składniki. Roboty kuchenne posiadają o wiele więcej funkcji niż małe miksery ręczne. Oprócz ubijania i miksowania produktów, są w stanie również posiekać, rozdrobnić i zmielić żywność, a nawet zagnieść ciasto. Ich dużą zaletą jest to, że pracują samodzielnie, dzięki czemu możemy skupić się na innych czynnościach, np. na obieraniu owoców do ciasta lub wycinaniu ozdób z lukru.

 

Blender

Jeśli jednak nie możesz sobie pozwolić na zakup robota kuchennego, przyda Ci się blender, który skutecznie rozdrobni owoce, zmiksuje je i wymiesza. Dzięki niemu z łatwością przygotujesz mus owocowy do babeczek albo krem z kawałkami owoców. Możesz wybrać blender ręczny lub kielichowy. Modele ręczne często posiadają dodatkowe końcówki, dzięki którym można rozdrobnić żywność na pożądaną wielkość – trzeba jednak uważać, żeby nie zachlapać przy tym całej kuchni. Blendery kielichowe pełnią te same funkcje, co modele ręczne. Są one jednak wygodniejsze w użytkowaniu, ponieważ posiadają specjalny kielich, do którego wkłada się produkty i je miksuje.

Małe AGD do kuchni

Waga kuchenna

Piekąc domowe słodkości zazwyczaj korzystamy z przepisu, w którym podane są dokładne proporcje składników. Często odmierzamy ich ilość, przeliczając gramy na łyżeczki, łyżki albo szklanki. A wystarczy zakupić wagę kuchenną, aby znacznie ułatwić i przyspieszyć wykonywanie tej czynności. Wagi kuchenne występują w dwóch rodzajach – posiadają misę albo są całkowicie płaskie. Obydwa modele cieszą się dużą popularność wśród użytkowników, dlatego wybór wagi kuchennej będzie uzależniony głównie od naszych preferencji. Ważne jest, aby zwrócić uwagę czy waga posiada czytelny wyświetlacz i przelicznik jednostek.

 

Forma do pieczenia

Niestety nie upieczemy żadnego ciasta, tortu czy babeczek bez odpowiednich form do pieczenia. Każdy cukiernik, czy to profesjonalny czy dopiero zaczynający przygodę z cukiernictwem, powinien mieć w swojej kuchni przynajmniej kilka rodzajów form do pieczenia. Absolutnie podstawowym wyposażeniem jest uniwersalna blacha w kształcie prostokąta, która doskonale nadaje się do pieczenia ciast kruchych, ucieranych, drożdżowych lub biszkoptowych. Drugą popularną formą jest tortownica. Klasyczne modele mają kształt okręgu, posiadają rozpinaną obręcz i wyjmowane dno, dzięki czemu są wykorzystywane do pieczenia tortów. W sklepach znajdziemy mnóstwo form do pieczenia, wykonanych z różnorodnych materiałów, np. formę do tarty, babek, keksu oraz muffinek.

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS