% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81 | od pn. do pt. w godz. 09:00 - 17:00
Która strona folii aluminiowej zatrzymuje ciepło?
Folia aluminiowa jest akcesorium, z którego często korzystamy w kuchni. Zawijamy w nią kanapki na drogę, rybę do pieczenia w piekarniku czy mięso na grilla. Nie wszyscy jednak zdajemy sobie sprawę, że ma ona dwie strony, a każda z nich ma inne zastosowanie. Wyjaśniamy, która strona folii aluminiowej służy do pieczenia, a która do przechowywania żywności.
Do czego służy folia aluminiowa?
Popularna folia aluminiowa lub tzw. sreberko ma praktyczne zastosowanie w naszej kuchni. Przeważnie używamy jej do pieczenia lub przechowywania żywności. Folię wykorzystujemy do pieczenia ryby i mięsa, a także do pieczenia ziemniaków i ciast. Poza tym zawijamy w nią mięso i warzywa na grilla, dzięki czemu zachowują one swoją świeżość i zapach.
Folia aluminiowa do pieczenia w piekarniku lub na grillu
|
Folia aluminiowa do pakowania żywności
|
Matowa czy błyszcząca – która strona folii, do czego służy?
Większość osób zawija żywność w folię aluminiową bez chwili namysłu. Tymczasem została ona tak zaprojektowana, aby zatrzymywała ciepło lub je przepuszczała, w zależności od strony, z której korzystamy. Folia aluminiowa ma zatem dwie strony – błyszczącą i matową. Która strona chłodzi, a która zatrzymuje ciepło?
Błyszcząca strona folii aluminiowej lepiej trzyma ciepło. Jeśli nie chcemy, aby nasza potrawa zbyt szybko wystygła, powinniśmy owinąć ją błyszczącą stroną od środka. Podobnie postępujemy podczas pieczenia potraw w piekarniku lub na grillu.
Z kolei matowa strona folii aluminiowej pozwala dłużej zachować świeżość żywności. Przygotowując kanapki na drogę, powinniśmy zatem zwijać je tak, aby matowa strona znalazła się od środka, a błyszcząca na zewnątrz. W ten sposób ograniczymy dopływ ciepłej temperatury, dzięki czemu nasze kanapki się nie nagrzeją ani nie zepsują. Wkładając żywność do lodówki, również powinniśmy przykrywać ją stroną błyszczącą do góry, co sprawi, że zostanie szybciej schłodzona.

Która strona folii aluminiowej do piekarnika?
Folię aluminiową bez problemu możemy używać w piekarniku. Nadaje się zarówno do pieczenia mięsa i ryb, jak i do pieczenia ciasta. Jeśli chcemy upiec potrawę w folii, powinniśmy zawinąć ją błyszczącą stroną do wewnątrz, a matową na zewnątrz. W ten sposób przyspieszymy pieczenie, ponieważ ciepło przedostanie się do żywności i szybką ją podgrzeje.
Gdybyśmy zawinęli rybę lub mięso odwrotnie, czyli matową stroną od wewnątrz, ciepło nie będzie miało ujścia, ponieważ zostanie zablokowane przez stronę błyszczącą.

Folia aluminiowa – pozostałe praktyczne zastosowania
Skoro już wiemy, która strona folii aluminiowej odbija ciepła, a która trzyma zimno, sprawdźmy, czego jeszcze możemy ją wykorzystać. Ze względu na swoje właściwości, folia aluminiowa nadaje się nie tylko do pieczenia i przechowywania żywności. Okazuje się, że możemy ją wykorzystać na wiele różnych sposobów.
Folia do pasemek
Folia aluminiowa jest powszechnie stosowana we fryzjerstwie. Z pewnością każdy kiedyś widział, jak fryzjerka za pomocą folii oddzielała poszczególne pasma włosów tak, by nie stykały się ze sobą. W profesjonalnych zakładach fryzjerskich stosuje się do tego celu folię fryzjerską, która jest mocniejsza i sztywniejsza niż folia kuchenna, a poza tym ma wszystkie niezbędne atesty.
Do farbowania włosów w domowych warunkach spokojnie możemy jednak wykorzystać zwykłą folię aluminiową. Z jej pomocą bez problemu stworzymy pasemka lub balejaż. Gdy na pasmo włosów nałożymy farbę, powinniśmy je owinąć folią. W ten sposób oddzielimy pasma i będziemy mogli pofarbować włosy na różne kolory.

Folia aluminiowa na spaleniznę
Kolejnym zastosowaniem folii aluminiowej w kuchni jest usuwanie spalenizny. Gdy przez przypadek przypalimy garnek lub patelnię, mocno zabrudzimy ruszt grilla albo szklane naczynie żaroodporne, sięgnijmy po kawałek folii aluminiowej. Wystarczy, że zgnieciemy ją, formując kulkę, a następnie użyjemy do czyszczenia spalenizny. Folia zadziała na takiej samej zasadzie, co druciak, z tą różnicą, że nie porysuje delikatnej powierzchni naczyń. Aby przyspieszyć usuwanie spalenizny, do czyszczenia użyjmy niewielkiej ilości płynu do mycia naczyń.

Zdejmowanie hybryd
Wszyscy wiemy, jak trwałe są lakiery hybrydowe i jak trudno jest się ich pozbyć z paznokcia. Jeśli nie mamy frezarki do paznokci, musimy radzić sobie innymi metodami. Tu z pomocą przychodzi nam folia aluminiowa, którą owiniemy paznokcie. Jednak najpierw musimy namoczyć waciki zmywaczem do paznokci lub acetonem i ułożyć je na paznokciach. Następnie należy szczelnie owinąć palce folią i odczekać około 10-15 minut. Po tym czasie lakier powinien łatwo się zmyć.

Folia do czyszczenia srebra
Okazuje się, że folia aluminiowa może stać się naszym sprzymierzeńcem w czyszczeniu srebrnej biżuterii, sztućców lub innych srebrnych przedmiotów. Wystarczy, że wyłożymy miskę folią, wlejmy do niej gorącą wodę, wsypiemy 5 łyżeczek soli kuchennej, a następnie włożymy do środka srebro. Po godzinie należy wyjąć przedmioty i przetrzeć miękką ścierką, by pozbyć się resztek osadu. Nasze srebro powinno odzyskać dawny blask.

Sposób na rdzę
Folii aluminiowej możemy też użyć, by usunąć rdzę z chromowanych lub stalowych przedmiotów. W tym przypadku możemy uformować z folii druciak albo po prostu pocierać nią po zardzewiałej powierzchni. W ten sposób po kilku ruchach ręką powinniśmy pozbyć się brunatnego osadu. Taki sposób można też wykorzystać do czyszczenia stopy żelazka.
Folia na stawy
Okazuje się, że folię aluminiową możemy wykorzystać także w celach leczniczych, np. gdy dokucza nam ból w stawie kolanowym. Wówczas należy posmarować kolano maścią przeciwbólową, owinąć folią i dodatkowo wzmocnić bandażem. Dzięki temu maść szybciej się wchłonie, co zmniejszy ból i przyspieszy gojenie.
Folią możemy też owinąć stopy, jeśli mamy problem z ich rozgrzaniem. Wystarczy je dobrze nasmarować kremem i zawinąć folią. Dodatkowo możemy założyć skarpetki. Po upływie około 30 minut nasze stopy powinny stać się cieplejsze.

Folia aluminiowa na okno
W upalne dni, gdy termometry wskazują temperaturę powyżej 30°C, trudno wysiedzieć w pomieszczeniu bez klimatyzacji. Z upałem radzimy sobie na różne sposoby – włączamy przenośne klimatyzatory lub wentylatory, nie otwieramy okien, pijemy schłodzone napoje lub odłączamy urządzenia elektryczne. Okazuje się, że w upalne dni może nam pomóc również folia aluminiowa. Jeśli okleimy nią szyby, będzie odbijać promienie słońca, dzięki czemu nasze mieszkanie będzie stopniowa się ochładzać.

Lepszy sygnał Wi-Fi
Jeśli mamy w domu problemy z zasięgiem Wi-Fi, możemy spróbować polepszyć sygnał za pomocą folii aluminiowej. Wystarczy że złożymy duży kawałek folii i umieścimy go za routerem tak, jakby był ekranem. W ten sposób stworzymy „wirtualną ścianę”, dzięki czemu nie tylko zwiększymy szybkość sygnału Wi-Fi, ale również bezpieczeństwo routera. Choć wydaje się to nieprawdopodobne, naprawdę działa, co potwierdzają badania przeprowadzone przez naukowców z Darthmouth University.

Folia do prasowania
Nie wszyscy wiedzą o tym, że deskę do prasowania można wyłożyć folią aluminiową, a następnie przykryć pokrowcem. Dzięki temu folia będzie odbijać ciepło, co pozwoli na szybsze i skuteczniejsze prasowanie. Ubrania będą wyglądały tak, jakbyśmy wyprasowali je z dwóch stron. W tym przypadku musimy rozłożyć folię błyszczącą stroną do góry, czyli tą, która przepuszcza ciepło.

Folia uratuje tępe nożyczki
Gdy nożyczki się stępią, wcale nie musimy ich wyrzucać do kosza czy próbować ostrzyć na ostrzałce. Wystarczy, że złożymy folię aluminiową i kilka razy, pod różnymi kątami przetniemy ją nożyczkami. Z każdym cięciem będziemy czuć, że nożyczki odzyskują swoją ostrość.

Sposób na elektryzujące się ubrania
Chyba nikt nie lubi, gdy jego ubrania się elektryzują. Jest na to jednak prosty sposób. Wystarczy wrzucić do suszarki bębnowej kulkę z foli aluminiowej, aby pozbyć się ładunków elektrostatycznych z ubrań.

Przesuwanie mebli po dywanie
Jeśli lubimy zmieniać wnętrze naszego domu i często przesuwamy meble, powinniśmy ich nóżki owinąć folią aluminiową tak, aby matowa strona dotykała podłogi. W ten sposób nie tylko z łatwością przesuniemy ciężkie meble, ale również nie uszkodzimy dywanu ani nie zarysujemy podłogi.

Foremki do ciasta z folii aluminiowej
Folię aluminiową możemy formować w dowolne kształty. Dzięki temu możemy stworzyć foremki do wypieków, np. na tort w kształcie serca lub foremki do tartaletek. Wystarczy, że kilkakrotnie złożymy folię poziomo, aby powstał grubszy kawałek, a następnie uformujemy z niego pożądany kształt.

Świeżość bananów
Banany to chętnie spożywane przez nas owoce. Zawierają mnóstwo potasu, świetnie nadają się do koktajli, soków czy ciast. Niestety te tropikalne owoce bardzo szybko dojrzewają – robią się czarne i mało apetyczne. Na szczęście istnieje łatwy sposób, by przedłużyć ich świeżość – wystarczy owinąć ogonki bananów folią aluminiową. Dzięki temu nie dostanie się do nich światło, co zapobiegnie szybkiemu dojrzewaniu.

Folia aluminiowa podczas remontu
Osoby, które planują remont, powinny sięgnąć po folię aluminiową. Nie dość, że świetnie zabezpieczy ona wystające elementy przed zabrudzeniami, np. klamki czy uchwyty, to jeszcze można nią wyłożyć tackę malarską. Dzięki temu tackę będziemy mogli wykorzystać kolejny raz – wystarczy, że zdejmiemy zabrudzoną farbą folię.

Folia aluminiowa – fakty i mity
-
Prawdą jest, że folii aluminiowej nie wolno używać w mikrofali. Umieszczenie jej w kuchence może spowodować iskrzenie, podobnie jak w przypadku metali. Poza tym ciepło mikrofalówki uwolni z folii aluminium, które przedostaje się do jedzenia, a następnie trafia do naszego organizmu.
-
W Internecie można znaleźć wiele artykułów, które radzą, aby na dnie piekarnika umieścić folię aluminiową, co ułatwi utrzymanie w czystości. My odradzamy takie postępowanie, ponieważ folia szybko przyklei się do dna, a jej usunięcie okaże się problematyczne. Poza tym folia może doprowadzić do pożaru. Jeśli już chcemy zabezpieczyć wnętrze piekarnika przed zabrudzeniami, folię wyłóżmy na blachę albo na ruszt.
-
Nie powinno się przykrywać folią aluminiową metalowych naczyń – misek, talerzy, garnków czy patelni. Takie połączenie doprowadzi do reakcji chemicznej, wskutek czego uwolnią się związku metalu. W rezultacie nasza żywność nabierze metalicznego smaku.
-
Coraz więcej badań dowodzi, że folia aluminiowa niesie potencjalne zagrożenie dla naszego zdrowia. Wydziela bowiem aluminium, które przedostaje się do żywności, a następnie do naszego organizmu. Choć glin występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, nie stanowi dla nas zagrożenia, ponieważ tylko niewielka jego ilość jest wchłaniana do organizmu. Generalnie, ilość aluminium, którą spożywamy w diecie, jest uważana za bezpieczną. Jednak folia aluminiowa znacznie zwiększa zawartość glinu, a to może prowadzić do wielu poważnych chorób.
-
Nigdy nie należy pakować żywności o odczynie kwaśnym (np. cytryn, kiszonej kapusty, ogórków kiszonych czy potraw skropionych sokiem pomidorowym) w folię aluminiową. Mogą one bowiem wejść w reakcję z aluminium, co spowoduje, że wytworzą się sole glinu, które w większej ilości są szkodliwe dla naszego zdrowia.