Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

3 rodzaje płyt grzewczych - poznaj ich właściwości, wady i zalety

07 marca 2018

Podczas urządzania kuchni czeka nas wiele ważnych decyzji i trudnych wyborów. Decydujemy wtedy o kolorach ścian, formacie mebli, a także o poszczególnych sprzętach gospodarstwa domowego. Przeogromny wybór rodzaju płyt grzewczych dostępnych w sklepach nie ułatwia nam zadania. Kiedyś były dostępne jedynie kuchenki gazowe, obecnie dostępne na rynku są aż trzy rodzaje – z których każda ma inne właściwości, wady i zalety. Jak dokonać właściwego wyboru? Jaki rodzaj płyty okaże się dla nas najlepszy?

 

O czym przeczytasz w tym artykule?

  • Płyta gazowa jest znana od pokoleń. Co sprawia, że wciąż jest chętnie wybierana przez użytkowników? Czy ma jakieś wady?
  • W przeciwieństwie do płyt gazowych płyty ceramiczne są łatwiejsze w czyszczeniu i szybciej się nagrzewają. Czy mają jakieś słabe strony?
  • Płyty indukcyjne to najnowocześniejszy rodzaj płyt grzewczych. W jaki sposób działają i jakie są ich zalety?

Płyta znana od pokoleń – czyli kuchnia gazowa

Kiedyś była jedynym możliwym rozwiązaniem, stąd zna ją prawie każdy. W dzisiejszych czasach, pomimo naprawdę dużej konkurencji, wciąż ma wielu zwolenników. Jeśli chodzi o montaż płyty gazowej, to jest on dość pracochłonny. Aby móc w pełni korzystać z urządzenia, konieczne jest doprowadzenie odpowiednich łączy gazowych. Jeśli nie ma takiej możliwości – jest tak na przykład w mieszkaniach w nowym budownictwie - trzeba zaopatrywać się w butle z gazem. Płyta gazowa sama w sobie jest niedroga – podobnie zresztą jak jej eksploatacja. Takie urządzenia rzadko się psują, dlatego jest to inwestycja, która z pewnością posłuży nam przez lata. Do prawidłowego funkcjonowania płyta gazowa potrzebuje tylko gazu, więc nawet jeśli braknie nam prądu, to możemy nadal sobie gotować.

Przeciwnicy twierdzą, że kuchnie gazowe są zbyt niebezpieczne. Chodzi tutaj przede wszystkim o ogień i ewentualną nieszczelność instalacji gazowej. Nie da się też ukryć, że gotowanie na płycie gazowej zajmuje trochę więcej czasu. Obecność ognia wiąże się z ryzykiem przypalenia naczyń oraz z poparzeniami. Urządzenie posiada mnóstwo zakamarków, trudno jest więc utrzymać je w czystości.

 

 

Nowoczesne gotowanie, czyli płyta elektryczna

Jak wiadomo, płyta elektryczna zasilana jest przez prąd. Tutaj nie mamy już palników – powierzchnia urządzenia jest płaska i gładka. Podzielona jest na kilka części (zazwyczaj cztery) – każde to osobne pole grzewcze. Wśród płyt elektrycznych możemy wyróżnić płyty ceramiczne, żeliwne i indukcyjne. Nietypowa specyfika sprawiła, że płyty indukcyjne stanowią osobną grupę, którą zajmiemy się nieco później.

Płyty ceramiczne są łatwe do czyszczenia – ich powierzchnia jest gładka, bez niepotrzebnych zakamarków. Bardzo szybko się nagrzewa, dzięki czemu gotowanie jest znacznie szybsze, niż w przypadku płyt gazowych. Zasilanie prądem oznacza jedno – jeśli wystąpi jakakolwiek awaria, nie będziemy mogli przyrządzić żadnej potrawy. Jeśli chodzi o eksploatację tego typu płyt, to koszty są nieco wyższe niż w przypadku płyt gazowych – tutaj jednak mamy do czynienia z urządzeniami, które częściej narażone są na awarie.

 

 

Poznaj sekrety indukcji

Płyty indukcyjne należą do płyt elektrycznych – są więc zasilane prądem, jednak ze względu na specyfikę działania, stanowią one osobną grupę. Do podgrzewania potraw wykorzystują zjawisko pola elektromagnetycznego. Jest to najdroższa, ale zarazem najefektywniejsza z płyt. Bardzo szybko się nagrzewa, ale gorące są tylko konkretne pola, reszta płyty pozostaje chłodna. Nie ma więc możliwości, żeby ktoś się poparzył. Płyta prezentuje się fenomenalnie i łatwo się ją czyści. Musimy jednak pamiętać, że jej zakup wiążę się z koniecznością zaopatrzenia się w specjalne naczynia, które są przystosowane do indukcji.

 

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS