% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81 | od pn. do pt. w godz. 09:00 - 17:00
Z czego składa się lodówka?
Lodówka jest urządzeniem AGD, które utrzymuje odpowiednio niską temperaturę, dzięki czemu dba o świeżość przechowywanej żywności. Zasada działania lodówki nie dla wszystkich może być jasna, gdyż wykorzystuje ona kilka procesów fizycznych. Aby zrozumieć schemat działania urządzenia, najpierw powinniśmy sprawdzić, z czego składa się lodówka.
Z czego zbudowana jest lodówka?
Obecnie największą popularnością cieszą się lodówki sprężarkowe, rzadziej wybierane są modele absorpcyjne. Budowa lodówki sprężarkowej nie jest jednak skomplikowana. Składa się ona ze sprężarki, skraplacza, parownika, zaworu rozprężnego i termostatu.
Sprężarka (agregat)
Sercem lodówki jest sprężarka, ponieważ odpowiada za przepompowywanie czynnika chłodniczego (płyn parujący przy niskiej temperaturze) przez cały układ chłodzący urządzenia. W starszych modelach lodówek czynnikiem chłodniczym jest freon, natomiast w nowszych izobutan R600A. Czynnik chłodniczy początkowo ma formę gazu, a dopiero gdy dostaje się do sprężarki, ulega sprężeniu i ogrzaniu. Gdyby agregat uległ uszkodzeniu, temperatura wewnątrz chłodziarki zaczęłaby gwałtownie rosnąć, co negatywnie odbiłoby się na przechowywanej żywności. Agregat chłodniczy nie działa ciągle, tylko wtedy gdy zachodzi konieczność ponownego przetłoczenia czynnika chłodniczego, zazwyczaj kilka razy w ciągu dnia.
Starsze modele lodówek wyposażone są w sprężarki tłokowe, a nowsze w inwerterowe kompresory liniowe. Właśnie taki kompresor Digital Inverter zastosowano w lodówce Samsung RB30J3000WW. Ma on czujniki zewnętrzne i wewnętrzne, które automatycznie dostosowują prędkość działania do zapotrzebowania na chłodzenie. Poza tym kompresor działa cicho i wydajnie, a przy tym zużywa znaczniej mniej energii niż kompresor tłokowy. W tym modelu lodówki Samsung kompresor objęty jest 10-letnią gwarancją.
Kompresor Digital Inverter w lodówce Samsung

Skraplacz (wymiennik ciepła)
Zazwyczaj umieszczony jest z tyłu lub na dole lodówki. Skraplacz przyjmuje formę krętych rur. To właśnie do niego trafia sprężony gaz, który oddaje ciepło otoczeniu, dzięki czemu zamienia się w schłodzoną ciecz. Sprawia to, że wnętrze lodówki ulega schłodzeniu.
Zawór rozprężny
To kolejny element lodówki, bez którego jej prawidłowa praca byłaby niemożliwa. Do czego służy zawór rozprężny? Stawia opór przepływającemu chłodziwu i zmniejsza ciśnienie cieczy. Dodatkowo płyn zostaje mocno schłodzony. Następnie płyn przedostaje się za pomocą cienkiej rurki, zwanej kapilarą, do parownika.
Parownik
Jest to bardzo ważny element, który powoduje, że czynnik chłodniczy ponownie staje się rozprężonym gazem. Zamienia się on z cieczy w parę przez odparowanie, dzięki czemu ochładza cały obszar. To właśnie dzięki działaniu parownika w lodówce panuje odpowiednio niska temperatura do przechowywania świeżej żywności. Następnie cały gaz z powrotem płynie do sprężarki i cykl zaczyna się od nowa.
Termostat
Ważnym elementem lodówko-zamrażarki jest termostat, choć bez niego urządzenie mogłoby prawidłowo funkcjonować. Jednak to dzięki termostatowi temperatura wewnątrz chłodziarki utrzymuje się na stałym poziomie. Termostat wyposażony jest bowiem w specjalny czujnik, który przez cały czas mierzy temperaturę w lodówce. Jeśli temperatura będzie zbyt wysoka, automatycznie włączy się pompa. Natomiast w przypadku gdy temperatura będzie zbyt niska, sprężarka natychmiast się wyłączy. Taki sposób działania pozwala utrzymać optymalną temperaturę wewnątrz lodówki. W zależności od modelu lodówki mogą być wyposażone w jeden, dwa albo nawet trzy termostaty. Większość nowoczesnych lodówek, jak np. model Samsung RB30J3000WW ma dwa termostaty. Dzięki temu w chłodziarce i zamrażarce można ustawić zupełnie odmienne temperatury. Obie komory mogą pracować niezależnie od siebie.

Z jakich materiałów zbudowana jest lodówka?
-
Stal nierdzewna - obudowa lodówki zazwyczaj jest wykonywana ze stali nierdzewnej. Jednak w wielu modelach ze stali wykonane są jedynie drzwi, a reszta obudowy z tworzywa sztucznego.
-
Metal - z metalu zazwyczaj wykonywane są stelaże na butelki. Niektóre lodówki Samsung mają jednak specjalne metalowe wykończenie po wewnętrznej stronie, tzw. Metal Cooling, co zapewnia lepszą izolację i większą stabilność temperatury.
-
Tworzywa sztuczne - wnętrze lodówki wykonane jest z tworzywa sztucznego i wypełnione odpowiednim tworzywem termoizolacyjnym. Poza tym z przezroczystego plastiku produkowane są szuflady i balkoniki na drzwi.
-
Szkło - większość nowych lodówek oferuje półki wykonane ze szkła hartowanego, jak np. lodówka Samsung RB30J3000WW. Takie półki są wytrzymałe, łatwe do utrzymania w czystości i bez problemu utrzymują nawet ciężkie produkty.
Jak działa lodówka sprężarkowa?
Wiemy już, z czego składa się lodówka, dlatego teraz możemy zapoznać się z jej sposobem pracy. Zasada działania lodówki jest stosunkowo prosta. Po podłączeniu urządzenia do prądu agregat rozpocznie przepompowywanie czynnika chłodniczego przez cały układ lodówki, stopniowo zwiększając jego ciśnienie. Podczas przechodzenia przez sprężarkę czynnik ma postać gazu i właśnie w takiej formie trafia do skraplacza. Tam skrapla się, oddając ciepło do otoczenia. Jako gaz czynnik przeciska się przez kapilarę do parownika, co powoduje obniżenie jego temperatury i ciśnienia. Następnie zimna ciecz trafia do parownika, gdzie zaczyna wrzeć pod wpływem niskiej temperatury i ciśnienia. Ponownie staje się rozprężonym gazem i po przetłoczeniu trafia do sprężarki. Wtedy cały cykl zaczyna się od nowa.
Jak działają inne rodzaje lodówek?
Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, na rynku dostępne są też lodówki absorpcyjne. Przeważnie są to lodówki turystyczne, które zabieramy ze sobą w podróż, ale też mniejsze lodówki, przeznaczone do użytku w domach czy kamperach. Choć lodówka absorpcyjna chłodzi słabiej niż sprężarkowa, ma swoje zalety. Należą do nich: prosta budowa, kompaktowe wymiary i stosunkowo niewielki ciężar. W takich lodówkach czynnikiem chłodniczym jest amoniak, który po wymieszaniu z wodą, podnosi swoją temperaturę, dzięki czemu zaczyna się parowanie. Następnie amoniak oddziela się od wody i w postaci gazu trafia do skraplacza. Tam staje się cieczą i przedostaje się do parownika, gdzie ma kontakt z wodorem. Następnie płyn chłodniczy staje się gazem - pobiera ciepło z otoczenia, dzięki czemu obniża temperaturę w chłodziarce.
Oprócz tego na rynku znajdziemy chłodziarkę termoelektryczną. Jest ona wykorzystywana m.in. jako lodówka samochodowa czy turystyczna. Takie urządzenie chłodnicze ma w swoich ściankach zainstalowane ognisko Peltiera wraz z wydajnymi radiatorami. Zazwyczaj są one chłodzone przepływem powietrza, wymuszonym przez niewielkie wentylatorki. Po doprowadzeniu prądu do modułu Peltiera zaczyna on przepompowywać ciepło z wnętrza lodówki na zewnątrz. Dzięki temu część użytkowa lodówki zapewnia optymalne warunki do chłodzenia żywności.