% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81   |   od pn. do pt. w godz. 09:00 - 17:00

Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Jakie są systemy antybakteryjne w lodówkach?

W żadnej kuchni nie może zabraknąć lodówki. To niezbędny sprzęt, który utrzymuje świeżość żywności i dba, aby przez długi czas nadawała się do spożycia. Coraz więcej producentów wyposaża lodówki w rozwiązania, które mają ograniczyć rozwój drobnoustrojów i pleśni, a co za tym idzie – jeszcze bardziej przedłużyć świeżość przechowywanych produktów. Dzisiaj sprawdzimy, jakie systemy antybakteryjne w lodówkach stosują producenci, w jaki sposób działają i jakie niosą korzyści dla użytkowników.

 

Systemy antybakteryjne w lodówkach – jakie są ich zalety?

Coraz większą wagę przykładamy do zdrowego odżywiania i przestrzegania zasad higieny. Nie chcemy również marnować żywności, dlatego uczymy się lepszego planowania i gospodarowania naszymi zapasami. Z pomocą przychodzą nam również producenci sprzętów AGD, którzy widząc nasze potrzeby, stworzyli różne systemy antybakteryjne w lodówkach. Choć u każdego z producentów taki system nosi inną nazwę i działa w nieco inny sposób, to wszystkie mają ten sam cel. Ich zadaniem jest przedłużenie jakości i świeżości przechowywanych w chłodziarce produktów spożywczych. Tego typu rozwiązania zapobiegają przedostawaniu się do wnętrza lodówki bakterii i drobnoustrojów, a także hamują procesy starzenia się owoców i warzyw. Dzięki nim możemy cieszyć się naturalnym smakiem produktów przez dłuższy czas

 

 

Antybakteryjna uszczelka  

Jednym z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych systemów antybakteryjnych w lodówkach jest uszczelka antybakteryjna. Stosuje ją wielu producentów, m.in. Beko czy Kernau. Uszczelka umieszczona jest w drzwiach lodówki i wykonana z gumy z dodatkiem czynnika antybakteryjnego. Dzięki temu zapobiega przedostawaniu się do wnętrza chłodziarki pleśni, grzybów i bakterii z zewnątrz. Uszczelka antybakteryjna chroni więc produkty spożywcze przed zepsuciem, a także zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych zapachów. Uszczelka zatrzymuje też zabrudzenia, co wpływa na łatwiejsze utrzymanie czystości w lodówce.

 

Powłoka antybakteryjna

Podobne działanie do uszczelki ma powłoka antybakteryjna, która również jest powszechnie stosowana przez producentów. Powłoka to taki generator cząstek srebra (srebro koloidalne wykorzystywane jest m.in.: w farmaceutyce, do odkażania i dezynfekcji oraz przedłużania świeżości żywności), które zapobiegają rozwojowi bakterii oraz mikroorganizmów. Producenci pokrywają powłoką antybakteryjną całe wnętrza lodówek, łącznie z drzwiami. Stosują jednak różne nazewnictwo. W przypadku marki Beko jest to Silver Protection, w lodówkach Bosch to AntiBacteria, Amica wykorzystuje nazwę Anti-Bacteria System, natomiast marka Samsung stosuje nazwę Silver Nano. Wszystkie te systemy antybakteryjne w lodówkach mają wyeliminować szkodliwe drobnoustroje, które przyczyniają się do psucia żywności. Lodówka wyposażona w system antybakteryjny sprawdzi się u każdego, ale polecana jest szczególnie dla alergików.

 
systemy antybakteryjne w lodówkach

 

Aktywny jonizator

Wśród rozwiązań antybakteryjnych, warto również zwrócić uwagę na aktywny jonizator. Jest on stosowany w wielu sprzętach AGD, m.in. pralkach. Po takie rozwiązanie sięgnęła też marka Beko, która wyposażyła niektóre swoje modele lodówek właśnie w aktywne jonizatory. Powstałe jony neutralizują bakterie i drobnoustroje, które wywołują nieprzyjemne zapachy w lodówce. Poza tym budują higieniczną barierę, dzięki czemu powietrze krążące wewnątrz chłodziarki jest czyste. 

Proces jonizacji wykorzystuje również technologia IonAir, którą w swoich lodówkach stosuje marka Gorenje. To nowoczesne rozwiązanie odświeża powietrze w chłodziarce w podobny sposób jak występujący w przyrodzie proces jonizacji. Podczas procesu jonizacji powstaje ozon, który jest naturalnym pogromcą bakterii, pleśni i innych drobnoustrojów. Dzięki jonizacji niszczonych jest nawet 95% szkodliwych mikroorganizmów, co przekłada się na świeższe i zdrowsze jedzenie. Poza tym jonizacja eliminuje niepożądane zapachy.

Lodówki Side by Side

Niebeskie światło

Marka Beko stosuje w swoich urządzeniach także technologię Active Fresh Blue Light. Wykorzystuje ona specjalne niebieskie światło jako czynnik ochronny. Niebieskie światło przedłuża proces fotosyntezy, dzięki czemu owoce i warzywa przechowywane w specjalnych szufladach mogą być przechowywane dłużej, bez utraty smaku, zapachy i wartości odżywczych.

 

 

Filtr antybakteryjny

Nie każda nowoczesna lodówka wyposażona jest w jakiś system antybakteryjny. Dlatego marka Whirlpool stworzyła uniwersalne rozwiązanie, mianowicie filtr antybakteryjny. Jest to niewielki produkt, który umieszcza się wewnątrz chłodziarki. Taki filtr eliminuje szkodliwe mikroorganizmy i zapobiega ich rozprzestrzenianiu się w pożywieniu. Dzięki temu przechowywana żywność zachowuje swoją świeżość i pierwotne właściwości na dłużej. Filtr antybakteryjny ma podwójne działanie. Oprócz usuwania szkodliwych drobnoustrojów eliminuje też nieprzyjemne zapachy, np. woń cebuli czy serka pleśniowego. 

 

 

Technologia No Frost przedłuży świeżość żywności

Nie tylko systemy antybakteryjne w lodówkach, ale również inne nowoczesne technologie są w stanie przedłużyć świeżość żywności i ograniczyć rozwój szkodliwych mikroorganizmów. Należy do nich choćby technologia No Frost, która zapobiega gromadzeniu się lodu i szronu na ścianach urządzenia. Dzięki temu, że wnętrze jest dokładnie wentylowane, nadmierna ilość wilgoci automatycznie wyprowadzana jest na zewnątrz lodówki. Takie działanie zapobiega tworzeniu się lodu, więc nie ma konieczności ręcznego rozmrażania lodówki. Warto dodać, że minimalizowanie wilgoci wpływa też na świeżość żywności

 
świeża żywność w lodówce

 

Brak systemu antybakteryjnego? Alternatywne rozwiązanie

Nie wszystkie modele lodówek wyposażone są w systemy antybakteryjne. Dotyczy to szczególnie starszych i budżetowych urządzeń. W takich lodówkach możemy zastosować inne rozwiązanie, które pozwoli nam ograniczyć ryzyko rozwoju bakterii i wirusów. Tym rozwiązaniem są maty antybakteryjne, inaczej maty antypleśniowe lub po prostu podkładki antybakteryjne przedłużające świeżość warzyw i owoców. Takie maty zapobiegają powstawaniu pleśni i przedwczesnemu gniciu przechowywanych w chłodziarce owoców i warzyw. Dzięki nim żywność na dłużej zachowuje świeżość, cenne składniki odżywcze oraz swoje walory smakowe. Co więcej, takie maty zapobiegają tworzeniu się wgnieceń na żywności i pozwalają utrzymać czystość w lodówce

Aby przedłużyć świeżość żywności, zapobiec jej szybszemu psuciu i ograniczyć rozwój bakterii, producenci stosują w lodówkach specjalną szufladę przeznaczoną do przechowywania konkretnych rodzajów żywności, np. warzyw i owoców, mięsa i ryb. Jest to tzw. komora niskich temperatur, w której panuje temperatura około 0°C.

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 9:00-17.00
NAPISZ DO NAS