Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Jak prawidłowo układać żywność w lodówce, by na dłużej zachowała swoją świeżość?

Lodówka jest jednym z najważniejszych sprzętów AGD w kuchni, ponieważ dba o świeżość przechowywanej żywności. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że na trwałość i smak produktów wpływa również ich rozmieszczenie w chłodziarce. Przypadkowe układanie żywności nie tylko sprawia, że trudniej jest znaleźć odpowiednie produkty, ale również przyspiesza procesy gnilne i w rezultacie prowadzi do zepsucia żywności. Na szczęście współczesne lodówki mają wiele udogodnień, które pomogą nam układać żywność tak, abyśmy mogli cieszyć się jej świeżością na dłużej

 

Dlaczego tak ważne jest odpowiednie układanie produktów w lodówce?

Poszczególne produkty spożywcze wymagają przechowywania w odmiennych warunkach. Każdy wie, że produkty sypkie przechowuje się w szafce, mięso w lodówce, a ziemniaki najlepiej w piwnicy. Niektóre produkty muszą być przetrzymywane w niskich temperaturach, natomiast inne wolą temperatury wyższe. Niestety nie zawsze żywność trafia w odpowiednie dla siebie miejsce, co sprawia, że szybko traci swój naturalny kształt, smak i jędrność. Poza tym dochodzi do mieszania się aromatów, a także do szybszego rozwoju bakterii. W rezultacie żywność szybko straci swoją świeżość i po krótkim czasie będzie nadawać się jedynie do wyrzucenia. Odpowiednie układanie produktów pozwoli nam również na oszczędność energii, gdyż zmniejszy do minimum czas otworzenia drzwi lodówki. Wiedząc, na której półce znajduje się konkretny produkt, szybko po niego sięgniemy, nie narażając lodówki na większy pobór prądu. 

 

Lodówki

Układanie żywności w lodówce – podstawowe zasady

Jeszcze kilka lat temu specjaliści zalecali, aby poszczególną żywność układać na konkretnych półkach. Górne były zarezerwowane dla produktów mlecznych, nabiału i dżemów, środkowe dla wędlin i serów twardych, natomiast półki dolne były odpowiednie dla mięs, ryb, warzyw i owoców. Taki podział wynikał z tego, że na każdym poziomie lodówki panowała inna temperatura. Jednak teraz producenci wyposażają swoje lodówki w inteligentne rozwiązania, które równomiernie rozprowadzają chłodne powietrze, dzięki czemu we wszystkich miejscach chłodziarki panuje jednakowa temperatura. Lodówki Whirlpool, tak jak model Whirlpool W7 811 I OX zostały wyposażone w technologię 6. Zmysł Control, która zapewnia stałą temperaturę i wilgotność wewnątrz chłodziarki na poziomie 70-85%. Wszystko dzięki specjalnym czujnikom, które przez cały czas kontrolują pracę urządzenia. Gdy tylko wykryją wahania temperatury albo napływ ciepłego powietrza, natychmiast reagują, aby przywrócić prawidłowe parametry. Właśnie dzięki tej technologii żywność zachowuje świeżość nawet dwukrotnie dłużej

 

jak-ukladac-zywnosc-w-lodowce.jpg [104.99 KB]

 

Jak przechowywać mięso i ryby?

Każdy wie, że zarówno świeże mięso, jak i ryby powinny być przechowywane w lodówce. Najlepiej na talerzyku, przykryte pergaminem lub folią spożywczą, z dala od innych produktów. Właśnie dlatego lodówki oferują specjalne pojemniki, które zapewniają odpowiednie warunki dla świeżego mięsa i ryb. W lodówce Whirlpool W7811IOX jest to szuflada Fresh Box 0⁰C, w której panuje temperatura około 0⁰C. Dzięki niej produkty zachowują swój smak, konsystencję i wartości odżywcze, a poza tym są lepiej chronione przed drobnoustrojami. Warto pamiętać, że zmiana temperatury w chłodziarce wpłynie również na zmianę temperatury w szufladzie Fresh Box 0⁰C.

 

 

Gdzie przechowywać owoce i warzywa?

Przechowywanie warzyw i owoców bywa problematyczne, ponieważ nie zawsze wiemy, które z nich powinny być przetrzymywane w niskich temperaturach. Pomidory pod wpływem zimna tracą swoją jędrność i smak, ogórki szybciej się psują, a banany, awokado czy mango zdecydowanie wolniej dojrzewają. Z tego względu powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej. Jednak większość owoców i warzyw woli niskie temperatury, dlatego producenci wyposażają swoje lodówki w specjalne pojemniki do ich przechowywania. W lodówce Whirlpool W7 811 I OX znajduje się szuflada Fresh Box+, która pozwala ustawić odpowiedni poziom wilgotności. Jeśli w szufladzie przechowujemy owoce, wystarczy przesunąć suwak, by zmniejszyć wilgotność. Natomiast w przypadku warzyw jest odwrotnie – aby zachowały dłużej świeżość, powinniśmy zamknąć suwakiem dopływ powietrza. Dzięki szufladzie Fresh Box+ owoce i warzywa zachowują świeżość nawet do 15 dni

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS