Ekspres do kawy to nieodłączne wyposażenie każdego kawosza. Jednak nawet najlepsze urządzenia mogą ulec awarii. Wodnista kawa, wycieki spod ekspresu czy dziwne odgłosy – to tylko niektóre objawy, jakie sygnalizują uszkodzone ekspresy do kawy. Najważniejsze jest ich rozpoznanie, co pozwoli na szybkie podjęcie odpowiednich działań, zanim sytuacja stanie się poważniejsza. Warto zatem poznać najczęstsze awarie ekspresów do kawy.
O czym przeczytasz w tym artykule?
|
Uszkodzone ekspresy do kawy – co psuje się najczęściej?
Ekspresy do kawy każdego dnia zapewniają nam aromatyczną kawę, ale jak każde urządzenie, mogą ulec awarii. Często są to problemy związane z codziennym użytkowaniem lub brakiem odpowiedniej konserwacji. Warto zatem znać najczęstsze awarie ekspresów do kawy, by móc je szybko zidentyfikować i podjąć odpowiednie działania, które przywrócą sprzęt do pełnej sprawności.
Nieszczelności w układzie
Jedną z najczęściej pojawiających się awarii w ekspresach do kawy są nieszczelności w układzie wodnym. Ekspresy ciśnieniowe są wyposażone w wiele uszczelek i wężyków, które zużywają się podczas użytkowania, szczególnie pod wpływem wysokiej temperatury. W rezultacie może przez nie przeciekać woda lub para wodna, co może prowadzić do utraty ciśnienia, a także wpłynąć na działanie innych podzespołów. Tak uszkodzone ekspresy do kawy będą mieć problem z prawidłowym dostarczaniem wody do zaparzacza.
Właśnie z tego powodu bardzo ważna jest regularna kontrola stanu uszczelek i wężyków. Warto wymieniać je na nowe po około 2 latach użytkowania – szczególnie te znajdujące się przy spieniaczu i tłoku zaparzacza. Aby uniknąć awarii, warto też okresowa smarować uszczelki specjalnym preparatem do konserwacji części ekspresów. Jest on bezpieczny dla zdrowia i nie wpływa na smak ani na zapach kawy.
Zakamieniony ekspres do kawy
Jeżeli kawa ma dziwny posmak, jest chłodna, a dodatkowo zauważamy wyciek wody spod ekspresu, może to świadczyć o nagromadzeniu się kamienia w urządzeniu. Woda, której z kranu zawiera minerały, które po odparowaniu tworzą osad w postaci kamienia.
Kamień w ekspresie do kawy osadza się w wewnętrznych częściach, szczególnie w układzie grzewczym i wężach, co prowadzi do zmniejszenia efektywności działania urządzenia. Aby uniknąć tej awarii, ważne jest regularne odkamienianie ekspresu, najlepiej przy użyciu specjalistycznych środków dostępnych na rynku. Każdy automatyczny ekspres do kawy wyświetla komunikaty, informujące o konieczności przeprowadzenia odkamieniania – nie należy ich ignorować, ponieważ nawarstwiający się kamień może powodować liczne rozszczelnienia. Poza tym warto w ekspresie zamontować filtr wody, który nie tylko usunie osady z kamienia, lecz także pozytywnie wpłynie na smak i zapach kawy. Można też wlewać do ekspresu wodę przefiltrowaną, np. z dzbanka filtrującego.
Uszkodzony spieniacz do mleka
Jeżeli ekspres automatyczny nie pieni albo nie pobiera mleka, powodem może być uszkodzony spieniacz do mleka. Jest to częsty punkt awarii w ekspresach, które wyposażone są w mechanizmy automatyczne. Spieniacz może przestać działać ze względu na zatkaną dyszę mleczną, co często jest spowodowane resztkami mleka, które blokują przepływ pary. W takich przypadkach najlepiej jest regularnie czyścić spieniacz, używając odpowiednich środków czyszczących, aby zapobiec tworzeniu się osadów.
Jeśli po wyczyszczeniu spieniacza problem nie ustępuje, może to oznaczać, że doszło do uszkodzenia mechanicznego lub uszkodzenia elektroniki, przez co urządzenie nie rozpoznaje jego działania. W takiej sytuacji należy oddać ekspres do serwisu.
Awaria pompy w ekspresie do kawy
Brak ciśnienia w ekspresie do kawy? Przyczyną może być kamień zalegający w urządzeniu albo zbyt drobno zmielona kawa. Niestety problem z ciśnieniem może pojawia się również wtedy, gdy uszkodzeniu ulegnie pompa. Jest to element odpowiedzialny za przepompowanie wody przez system, co jest niezbędne do procesu parzenia. Awaria pompy może być spowodowana przez zużycie, zanieczyszczenia lub uszkodzenia mechaniczne. Objawem uszkodzonej pompy mogą być też podejrzane dźwięki, wydawane przez ekspres.
Czy można naprawić tak uszkodzone ekspresy do kawy? W takim przypadku jedynym rozwiązaniem jest wymiana pompy ciepła, co wiąże się z interwencją serwisową. Po wymienianie pompy warto regularnie czyścić i konserwować urządzenie, aby wydłużyć jego żywotność.
Zablokowany zaparzacz
Zastanawiacie się, dlaczego ekspres nie robi kawy? Przyczyną może być zatkany element zaparzający. Jest on odpowiedzialny za przygotowanie kawy poprzez zmielenie ziaren i ich sprasowanie przed przepuszczeniem przez gorącą wodę. Podczas pracy urządzenia zmielona kawa często przedostaje się w szczeliny, blokując w ten sposób niektóre elementy, np. dźwignię zaparzacza. Do zablokowania zaparzacza mogą się również przyczynić tłuszcze oraz kawałki osadów, które powstają w wyniku parzenia.
Aby rozwiązać ten problem, należy regularnie czyścić zaparzacz, zwłaszcza mechanizmy mielące oraz sprawdzać stan urządzenia pod kątem zatorów. Zaparzacz należy wyjąć i przemyć pod bieżącą wodą. Warto również przetrzeć wilgotną ścierką miejsce, w którym znajduje się ten element. Należy jednak pamiętać, aby zaparzacza nie wkładać do zmywarki, gdyż wysoka temperatura może zniszczyć jego podzespoły.
Awaria przepływomierza
Jeżeli zaparzona kawa jest zbyt wodnista albo za mocna, może to świadczyć o problemach z odpowiednim dawkowaniem wody. Za kontrolowanie przepływu wody odpowiada przepływomierz – mała część z kilkoma przewodami. W niektórych przypadkach problem z przepływomierzem może wynikać z jego zanieczyszczenia, co można łatwo rozwiązać – wystarczy wyczyścić układ wodny. W innych przypadkach konieczna może być jego wymiana.
Uszkodzony elektrozawór
Jeżeli ekspres do kawy nie działa prawidłowo, przyczyną może być uszkodzony elektrozawór. Ten element jest odpowiedzialny za otwieranie i zamykanie przepływu wody w ekspresie. Kontroluje on, aby woda i para wydobywały się tam, gdzie powinny i w czasie, w którym jest to automatycznie zaprogramowane. Uszkodzenie elektrozaworu może prowadzić do problemów z przepływem wody, co z kolei wpłynie negatywnie na jakość parzenia kawy i wydajność samego urządzenia. Poza tym mogą pojawić się także problemy z odpowiednim ciśnieniem, brakiem przepływu wody czy wyciekiem spod ekspresu.
Elektrozawór może zostać uszkodzony przez osady kamienia, zanieczyszczenia lub uszkodzenia mechaniczne. Tak uszkodzone ekspresy do kawy należy zanieść do profesjonalnego serwisu.
Uszkodzony moduł sterujący w ekspresie
Jeżeli ekspres do kawy nie włącza się, w pierwszej kolejności należy sprawdzić kabel zasilający i wtyczkę. Być może przewód został przygnieciony albo wtyczka się obluzowała. Niestety przyczyna takiej awarii może być też poważniejsza – uszkodzony moduł sterujący. Jest to element, który odpowiada za zarządzanie wszystkimi funkcjami urządzenia, w tym za proces zaparzania, regulację temperatury oraz ustawienia ciśnienia. Jeśli moduł sterujący ulegnie awarii, ekspres może przestać reagować na ustawienia użytkownika, nie uruchamiać się lub wyświetlać błędne komunikaty.
W przypadku gdy ekspres nie reaguje na przyciski, warto użyć miernika, by sprawdzić, czy jest przejście. Jeśli zauważymy zimne luty, spalenie diody lub przekaźnika, to powinniśmy wymienić moduł sterujący. Można go wymienić samodzielnie albo zanieść ekspres do serwisu.
Jak dbać o ekspres do kawy, aby służył jak najdłużej?
Uszkodzone ekspresy do kawy to zmora wszystkich kawoszy. Aby nie dopuścić do powstania awarii, warto zadbać o prawidłową eksploatację urządzenia. Co możemy zrobić?
Kupowanie dobrej jakości kawy
Wybór wysokiej jakości kawy ma wpływ nie tylko na smak napoju, ale i stan ekspresu. Kawa o zrównoważonej jakości zmniejsza ryzyko gromadzenia się osadów w urządzeniu, co może prowadzić do awarii i zatykania zaparzacza. Poza tym powinniśmy unikać kupowania kaw aromatyzowanych, ponieważ zawierają one oleje i aromaty, które mogą pozostawić osady, które zatkają dysze, filtry i inne elementy w urządzeniu.
Używanie przefiltrowanej wody
Do ekspresu warto wlewać przefiltrowaną wodę. Wpłynie ona nie tylko na lepszy smak kawy, ale również chroni urządzenie przed osadzaniem się minerałów i ich negatywnym wpływem na funkcjonowanie podzespołów.
Czyszczenie ekspresu
Regularne czyszczenie ekspresu jest kluczowe dla utrzymania jego prawidłowego działania i higieny. Warto po każdym użyciu wyczyścić dyszę do spieniania mleka, opróżnić tackę ociekową oraz pojemnik na fusy. Poza tym przynajmniej raz w tygodniu powinniśmy przetrzeć obudowę ekspresu oraz jego wewnętrzne podzespoły.
Regularne odkamienianie ekspresu
Kamień jest jednym z głównych powodów awarii ekspresów do kawy, dlatego regularne odkamienianie urządzenia jest niezbędne. Warto przestrzegać zaleceń producenta co do częstotliwości tego procesu, aby zapewnić długowieczność sprzętu i wysoką jakość parzonej kawy.
Konserwacja części ekspresu
Regularna konserwacja części ekspresu, takich jak zaparzacz, zbiornik na wodę czy przewody do spieniania mleka, zapewnia ich długotrwałe i sprawne działanie. Części te należy dokładnie czyści, aby zapewnić pełną funkcjonalność urządzenia. Co jakiś czas warto także oddać ekspres do serwisu, w którym specjaliści przeprowadzą profesjonalną konserwację.
Wyłączanie nieużywanego ekspresu
Jeżeli nie korzystamy z ekspresu, warto go wyłączyć, gdyż wydłuża to jego żywotność. Nowoczesne ekspresy mają funkcję automatycznego wyłączania, więc same się wyłączają po kilku minutach bezczynności.