Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Rodzaje „-warów”: parowar, szybkowar, wolnowar. Czy znasz je wszystkie?

Coraz większą uwagę przykładamy do sposobu przygotowywania jedzenia. Świadomie wybieramy takie metody obróbki żywności, które pozwolą zachować jak najwięcej cennych wartości odżywczych, co z kolei pomoże nam lepiej zadbać o zdrowie. Na szczęście na rynku nie brakuje urządzeń, dzięki którym możemy gotować szybko, a przy tym smacznie i zdrowo. Należą do nich choćby parowary, szybkowary i kombiwary. Takich urządzeń jest jednak znacznie więcej. Poznajmy zatem wszystkie rodzaje „-warów”

Parowary - zdrowe gotowanie na parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod obróbki żywności. Potrawy przygotowane na parze są lekkostrawne, smaczne, a przede wszystkim bardzo zdrowe. Żywność gotowana na parze nie traci bowiem swoich cennych witamin i minerałów, tak jak dzieje się to w przypadku gotowania w wodzie, kiedy to straty mogą sięgać nawet 70% zawartości. Warto również pamiętać, że gotowanie na parze doskonale wydobywa z żywności smak i aromat, a produkty zachowują swój kształt i kolor

 

warzywa gotowane na parze

 

Co to jest parowar?

Jak sama nazwa wskazuje, parowary to urządzenia do gotowania na parze. Na rynku znajdziemy kilka rodzajów parowarów, które różnią się budową i sposobem zasilania. 

  • Garnek do gotowania na parze – taki parowar składa się z kilku elementów. W zestawie zawsze znajduje się zwykły garnek, do którego nalewa się wodę oraz garnek z otworami, przez które przedostaje się para wodna. Niezbędna jest również pokrywka, która pomaga zachować obieg wody. Tego typu parowar działa na kuchenkach i płytach grzewczych, dlatego nie wymaga podłączenia do prądu. 

  • Parowar elektryczny – to urządzenie elektryczne, które składa się z podstawy ze zbiornikiem na wodę, pojemników, na których układa się żywność oraz pokrywki. Taki parowar działa na prąd. Po podłączeniu wtyczki do gniazdka należy uzupełnić zbiornik wodą, a na poziomach ułożyć żywność. Po podgrzaniu woda zamieni się w parę wodną, która ugotuje nasze produkty. Parowary elektryczne mają kilka poziomów do gotowania, a dzięki dodatkowemu wyposażeniu w postaci misek pozwalają również na gotowanie potraw sypkich i płynnych.

  • Parowar bambusowy – to koszyk lub zestaw kilku koszyków, które wykonane są z naturalnego bambusa. Każdy bambusowy garnek ma sitka, na których układa się potrawy. Takie parowniki bambusowe od lat są wykorzystywane w kuchni azjatyckiej. 

 

Garnek do gotowania na parze

garnek do gotowania na parze

Parowar elektryczny

parowar elektryczny

Parowar bambusowy

parowar bambusowy

 

Dania z parowaru

Gotowanie w parowarze jest bardzo łatwe i nie wymaga od nas żadnych specjalnych umiejętności. Należy jednak pamiętać o podstawowej zasadzie, która mówi, że produkty wymagające najdłuższego gotowania umieszczamy na samym dole urządzenia. Zaliczamy do nich m.in. mięsa i twarde warzywa, np. buraki. Natomiast na najwyższym poziomie umieszczamy produkty, które nie wymagają długiego gotowania.  

Co możemy ugotować w parowarze? Niemal wszystko: warzywa, owoce, grzyby, mięso, ryby, jajka, a nawet kasze, ryż, makaron czy zupy. Nasz parowar musi mieć jednak specjalne pojemniki, które pozwolą przygotować produkty płynne, półpłynne i sypkie. Przepisy na dania z parowaru znajdziemy na wielu stronach internetowych.

Czy warto kupić parowar?

Zakup parowaru do kuchni to świetny pomysł. Z jego pomocą przygotujemy smaczne i zdrowe dania, pełne wartości odżywczych. Parowary pomogą nam lepiej się odżywiać, zrzucić kilka zbędnych kilogramów i po prostu bardziej zadbać o zdrowie. Co ważne, parowary wcale nie są drogie w eksploatacji. Są gotowe do działania w kilka chwil od podłączenia do prądu, a dania przygotujemy w nich znacznie szybciej niż tradycyjną metodą. Zwolennicy parowarów ceną je również za wygodną obsługę, ponieważ potrawy nie trzeba stale doglądać ani martwić się, że się przypali albo wykipi. 

Jeżeli zdecydujemy się na zakup parowaru, powinniśmy zainteresować się urządzeniami, jakie w swojej ofercie mają marki Tefal, Philips, Amica czy Russell Hobbs

 

 

Szybkowary – szybsze i smaczniejsze gotowanie

Osoby, które nie mają czasu na gotowanie, powinny rozważyć zakup szybkowaru. Nie dość, że skraca on czas przygotowywania posiłków, to jeszcze przygotowane w nim potrawy są niezwykle aromatyczne i pełne wartości odżywczych. Poza tym szybkowary są ekonomiczne, gdyż pozwalają zaoszczędzić gaz lub energię elektryczną. 

Szybkowar znany jest już od lat. W 1681 roku francuski wynalazca Denis Papin skonstruował kocioł będący pierwowzorem szybkowaru. Na cześć wynalazcy początkowo nazwano go „kociołkiem Papina”. Dopiero później urządzenie nazwano szybkowarem.

Czym jest szybkowar? 

Kolejnym sprzętem z kategorii „-warów” jest szybkowar, czyli urządzenie, które umożliwia gotowanie potraw pod zwiększonym ciśnieniem. Na pierwszy rzut oka szybkowar może przypominać zwykły garnek, ale nim nie jest. W przeciwieństwie do niego szybkowar wyposażony jest w uszczelki, które gwarantują szczelność. Poza tym pokrywa ma zawór bezpieczeństwa, który w razie potrzeby reguluje ciśnienie wewnątrz urządzenia. Szybkowar bazuje na sile ciśnienia, dlatego często nazywany jest szybkowarem ciśnieniowym.

Na rynku dostępne są dwa rodzaje szybkowarów: klasyczne i elektryczne. Te pierwsze z wyglądu przypominają zwykłe garnki, ale mają specjalne pokrywy z zaworami. Są przeznaczone do użytku na kuchenkach i płytach grzewczych. Natomiast szybkowary elektryczne wymagają podłączenia do sieci elektrycznej. Dodatkowo wyposażone są w panel sterowania, na którym można ustawić program gotowania, timer i inne funkcje.

 

Szybkowar klasyczny

 

szybkowar klasyczny

 

Szybkowar elektryczny

szybkowar elektryczny

 

Jak używać szybkowaru?

Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, gotowanie w szybkowarze opiera się przede wszystkim na wysokim ciśnieniu. Gdy wlejmy do niego wodę, ta zacznie wrzeć pod wpływem wysokiej temperatury, dzięki czemu powstanie para wodna. Wówczas ciśnienie w garnku wzrośnie, a gdy osiągnie maksymalną wartość, nadmiar pary zostanie wypuszczony przez zawór bezpieczeństwa. Dzięki temu wewnątrz szybkowaru zostanie utrzymana odpowiednia temperatura. Taki sposób gotowania sprawia, że znacznie skraca się czas przygotowywania potraw – nawet trzykrotnie. Co ważne, żywność zachowuje wilgotność, swój i kolor, dzięki czemu smakuje o wiele lepiej niż ugotowana na wodzie.

Szybkowar – wady i zalety

Szybkowary mają wiele zalet. Największą z nich jest oczywiście skrócony czas przygotowywania potraw. Dzięki nim gulasz wołowy przygotujemy w zaledwie 20-25 minut, podczas gdy normalnie musielibyśmy gotować go przynajmniej 1,5 godziny. Szybkowary skracają czas gotowania nawet do 70%. Szybkość gotowania przekłada się również na niższe rachunki za prąd. Poza tym dzięki krótszej obróbce jedzenie z szybkowaru ma lepszy smak i więcej wartości odżywczych. Zaletą szybkowaru jest również to, że aromaty zostają zamknięte w urządzeniu, dzięki czemu nie rozchodzą się po całym mieszkaniu. 

Niestety szybkowar nie jest sprzętem idealnym. Podczas gotowania nie możemy sprawdzić smaku potrawy, dosolić ani doprawić przyprawami, co zdecydowanie jest największą wadą urządzenia. Choć szybkowar skraca czas gotowania potraw, musi najpierw zagotować wodę. Później musimy natomiast poczekać na odparowanie wody i otworzenie pokrywy. To wszystko zajmuje dodatkowy czas. Mimo tych kilku niedogodności, zdecydowanie warto zaopatrzyć się w szybkowar. Przyda się ona szczególnie osobom, które nie mają czasu na codzienne przygotowywanie posiłków.  

 

szybkowar elektryczny

 

Jaki szybkowar kupić?

Pamiętajmy, że szybkowar powinien być dopasowany do naszych potrzeb. Modele o mniejszej pojemności, np. 3,5 litra, spokojnie wystarczą dla dwóch osób. Z kolei rodzinom polecane są już modele o pojemności 5 lub 6 litrów. Musimy się również liczyć z tym, że wybierając szybkowar z dodatkowymi funkcjami, zapłacimy znacznie więcej pieniędzy niż za klasyczny model.

Szybkowary klasyczne znajdziemy w ofercie wielu producentów, m.in.: Gerlach, Berghoff, Tescoma, Tefal czy Zwilling. Natomiast modele elektryczne mają w sprzedaży marki Eldom i Camry. Przed zakupem warto zapoznać się z rankingami polecanych urządzeń i poczytać opinie w sieci zostawione przez użytkowników.

Dania z szybkowaru 

Jeśli zamierzamy gotować w szybkowarze, musimy pamiętać, że nie może być on w całości zapełniony wodą. Wystarczy garnek napełnić w 2/3 wysokości. Jeśli chodzi o czas gotowania, to zawsze mierzymy go od momentu, gdy z zaworu zacznie uwalniać się para. Po zakończeniu gotowania będziemy musieli przeprowadzić dekompresję garnka – możemy poczekać kilka minut, aż ciśnienie samo opadnie, wstawić garnek do zlewu i brzeg pokrywki spryskać zimną wodą albo wyregulować ciśnienie za pomocą zaworu.

Co możemy przygotować w szybkowarze? Lista potraw jest bardzo długa. Znajdują się na niej m.in.: włoszczyzna, ziemniaki, różnego rodzaju mięsa, gulasze, zupy, pieczenie, ryby, kapusta, kasza, ryż, płatki owsiane i wiele innych produktów. Każda z tych potraw będzie gotowała się w innym czasie. Poniżej znajdziecie tabelę z czasem gotowania dla kilku przykładowych produktów. 

 

Tabela czasów gotowania w szybkowarze

Rodzaj produktu

Czas gotowania

Kapusta

8 minut

Cukinia

2 minuty

Marchew 

5-6 minut

Szparagi 

6-7 minut

Ziemniaki w ćwiartkach

6-8 minut

Kurczak 

20 minut

Pieczeń wieprzowa

30 minut

Żeberka wieprzowe

10 minut

Ryba 

6-8 minut

Zupa pomidorowa z ryżem

9 minut

Zupa gulaszowa

15-20 minut

Gołąbki 

13 minut

Kasza gryczana

9 minut

Ryż biały

7-10 minut

 

Wolnowary – potrawy w stylu slow

Coraz więcej osób decyduje się przygotowywać potrawy w stylu Slow Food, czyli w spokojny, dokładny, wymagający czasu sposób. Właśnie dla takich osób polecane są wolnowary. Te kompaktowe urządzenia elektryczne pozwolą przygotowywać zdrowe i smaczne posiłki, bez konieczności spędzania całego dnia w kuchni.

Małe AGD do kuchni

Wolnowar – co to za urządzenie?

Wolnowar znany jest również pod nazwą slow cooker. Oznacza to, że jest to urządzenie przeznaczone do powolnego przygotowywania żywności, bez konieczności ciągłego doglądania. Wolnowar bardzo powoli podgrzewa żywność do temperatury około 80°C, a więc niższej niż temperatura wrzenia. W ten sposób może pracować nawet przez 20 godzin. 

Na rynku znajdziemy wiele modeli wolnowarów. Klasyczne składają się z elektrycznej podstawy grzewczej, wyjmowanej misy i pokrywki z uchwytem. Poza tym pozwalają na precyzyjne ustawienie temperatury i czasu gotowania. W zależności od modelu wolnowar może pracować w kilku trybach. 

Ile prądu zużywa wolnowar?

Skoro potrawy w wolnowarze gotują się nawet kilkanaście godzin, naturalne jest, że najbardziej będzie nas interesować kwestia zużycia energii. Pobór prądu będzie jednak uzależniony od mocy urządzenia, ustawionego trybu i czasu gotowania. Znając te parametry, łatwo możemy obliczyć szacunkowe zużycie prądu. Wystarczy, że skorzystamy z następującego wzoru: moc urządzenia x czas x koszt 1 kWh prądu

Zakładając, że nasz wolnowar ma moc 280 W, a potrawę będziemy gotować przez 6 godzin, zużycie prądu wyniesie 1,68 kWh. Obecnie średni koszt 1 kWh w Polsce to około 0,63 zł. Oznacza to, że koszt energii na przygotowanie takiego posiłku wyniesie 1,06 zł. Są to szacunkowe obliczenia, ponieważ musimy zdawać sobie sprawę, że w trybie Low urządzenie pobierze mniej energii niż w trybie High.

 

gulasz wołowy z wolnowaru

 

Wolnowar czy szybkowar?

W sieci często można spotkać się z pytaniem, co wybrać: wolnowar czy szybkowar? Mogłoby się wydawać, że porównywanie tych dwóch urządzeń nie ma sensu, gdyż działają one w zupełnie inny sposób. Szybkowary skracają czas gotowania, natomiast w przypadku wolnowarów potrawy są gotowe dopiero po kilku godzinach. Okazuje się jednak, że oba urządzenia doskonale sprawdzą się w przypadku zabieganych i zapracowanych osób. Różnica między sprzętami jest taka, że szybkowar pozwoli po prostu szybciej ugotować potrawę. Natomiast w wolnowarze możemy przygotować zapas jedzenia na kilka dni. Dzięki temu, że nie musimy kontrolować pracy urządzenia, z powodzeniem możemy nastawić wolnowar rano, by po powrocie do domu móc spożyć ciepły posiłek. To ogromna oszczędność czasu. 

Zarówno wolnowar, jak i szybkowar mają swoje wady i zalety. Wybór jednego z nich powinien być uzależniony od naszych potrzeb i preferencji. 

Dania z wolnowaru

Wolnowar doskonale nadaje się do przygotowywania potraw, które wymagają wielogodzinnego gotowania, takich jak: gulasze, potrawki, zupy, gołąbki, bigos, mięsa czy przetwory z owoców i warzyw. 

Jeśli zdecydujemy się na jego zakup, sprawdźmy ofertę marki CrockPot, która jest liderem w produkcji wolnowarów. Te użyteczne sprzęty oferują też inni producenci, m.in.: Sencor, Tesla, ArieteCamry, Russell Hobbs czy MPM

 

 

Kombiwary – doskonała alternatywa dla piekarnika

Jeśli nie chcemy za każdym razem rozgrzewać piekarnika, by upiec potrawę, możemy skorzystać z kombiwaru, który służy do tych samych celów. Kombiwar jest przy tym mniejszy, znacznie szybszy i bardziej ekonomiczny, gdyż zużywa mniej energii niż piekarnik elektryczny

Czym jest i jak działa kombiwar?

Kombiwar halogenowy składa się ze szklanej misy, panelu sterowania, grzałki halogenowej i pokrywy grzejnej wyposażonej wentylator. Grzałka przetwarza energię elektryczną na ciepło, a wentylator rozprowadza to ciepło równomiernie po całej szklanej misie. Podczas pracy urządzenia wentylator obraca się przez cały czas, dzięki czemu tworzy efekt termoobiegu stosowanego w piekarnikach. Taki piekarnik halogenowy ma panel sterowania, za pomocą którego możemy ustawić temperaturę i czas pieczenia potrawy. 

Kombiwar jest zatem nowoczesnym zastępcą prodiża, który dawniej był wykorzystywany do pieczenia mięsa, zapiekania i wypieku ciast. W kombiwarze możemy nie tylko gotować i piec potrawy, ale również smażyć, grillować, a nawet gotować na parze. 

 

kombiwar-halogenowy

Kombiwar halogenowy Sencor SMH 330, Źródło: sencor.pl

 

Kombiwar a parowar – różnice

Parowar ogrzewa potrawy za pomocą gorącej pary wodnej. Umożliwia wyłącznie gotowanie lub podgrzewanie produktów na parze. Natomiast kombiwar ma znacznie więcej funkcji, dlatego będzie lepszym rozwiązaniem, jeśli zależy nam na przygotowywaniu różnych dań. Minusem kombiwaru jest jednak to, że ma ona tylko jedną misę. Oznacza to, że wszystkie składniki musimy gotować razem w jednej temperaturze albo każdy element osobno. W parowarze mamy natomiast więcej możliwości, gdyż zazwyczaj ma on dwa albo trzy pojemniki, które pozwalają na gotowanie składników niezależnie od siebie. 

Multicooker czy kombiwar?

Multicooker to urządzenie wielofunkcyjne, które jest w stanie zastąpić wiele mniejszych sprzętów w kuchni. Nie tylko ugotuje za nas obiad, ale również zajmie się przygotowaniem większości składników. Multicooker potrafi bowiem siekać, rozdrabniać, miksować, ubijać, mieszać, a także smażyć, podgrzewać i rozmrażać żywność. Z kolei kombiwar nie ma aż tylu zaawansowanych funkcji – łączy w sobie funkcje piekarnika, grilla i parowaru. Poza tym te dwa urządzenia różnią się budową i ceną. Multicookery są znacznie droższe, gdyż ich ceny przekraczają nawet 1000 zł

 

 

Jajowary – sposób na idealne jajka na twardo lub na miękko

Wydaje się, że ugotowanie jajka na twardo lub na miękko jest banalnie proste. Tymczasem przysparza wielu problemów. Często zdarza się bowiem, że jajko na miękko jest surowe po gotowaniu, a jajko na twardo wciąż za mało ścięte. Problemy z gotowaniem jajek rozwiąże jajowar, w którym z łatwością przygotujemy zarówno idealne jajka na twardo, jak i na miękko. 

Czym jest jajowar?

To niewielkie urządzenie do gotowania jajek. Jajowar zbudowany jest z płyty grzewczej i pokrywki w kształcie kopuły. Płyta ma specjalne wgłębienia, w których umieszcza się jajka. Zapewniają one stabilność i sprawiają, że jajka nie obijają się podczas gotowania. Po umieszczeniu jajek w urządzeniu należy zalać je odpowiednią ilością wody i przykryć pokrywką. Następnie jajowar podłączamy do gniazdka i ustawiamy minutnik. Po upływie określonego czasu urządzenie automatycznie zakończy pracę, o czym poinformuje nas głośny sygnał dźwiękowy. 

Dostępne w sprzedaży jajowary pozwalają jednocześnie ugotować od 3 do 8 jajek. Większość z nich oferuje możliwość ugotowania jajka na trzy sposoby - na miękko, na półtwardo oraz na twardo. Co więcej, tego typu sprzętu mają funkcję automatycznego przekłuwania jajek przed gotowaniem, co ogranicza ryzyko pęknięcia skorupki w czasie gotowania. 

 

jajowar

 

Samowary – urządzenia do parzenia herbaty

Samowary pojawiły się w Rosji w XVIII wieku i szybko objęły zasięgiem cały kraj. Z początku korzystała z nich tylko arystokracja, ale samowary szybko trafiły również do biedniejszych obywateli. Czaj z samowara pijano w porcelanowych filiżankach. Natomiast osoby, które nie mogły sobie pozwolić na ich zakup, używały szklanek. Te jednak bardzo szybko się nagrzewały, więc trudno je było utrzymać w ręce. W rezultacie wymyślono specjalne koszyczki, do których wkładało się szklankę. Herbata po rosyjsku była podawana z cytryną i z cukrem lub konfiturą malinową. Początkowo tych składników nie dodawano do czaju, tylko wkładano do ust, a następnie popijano gorzką herbatą. 

Parzenie herbaty samowarem głęboko zakorzeniło się w rosyjskiej kulturze. Do dzisiaj te urządzenia można spotkać w rosyjskich domach. Do Polski samowar trafił za czasów zaborów, a największą popularność zyskał pod koniec XIX wieku. 

 

samowar do parzenia herbaty

 

Czym jest samowar?

Samowar to podłużne naczynie, które służy do parzenia herbaty. Z wyglądu przypomina nieco kociołek z kranikiem i uchwytami po obu stronach. Możemy wyróżnić trzy rodzaje samowarów:

  • Samowar na węgiel (klasyczny) – składa się ze zbiornika na wodę, przez który przechodzi podłużna komora na opał (zazwyczaj węgiel drzewny), kranika i uchwytów. Dodatkowo samowar ma czajniczek, który stawia się na górze urządzenia. 

  • Samowar elektryczny – często zwany jest też warnikiem. Pojawił się na rynku wraz z rozwojem technologii. Ma podobną budowę do samowara klasycznego, z tą różnicą, że zamiast komory na opał, ma wbudowaną elektryczną grzałkę, a na spodzie miejsce popielnika zajął kabel z wtyczką. Poza tym samowary elektryczne wyposażone są w diodę, która sygnalizuje pracę urządzenia. Obecnie takie samowary znajdują zastosowanie głównie w restauracjach hotelowych i firmach cateringowych.

  • Samowar turystyczny – jest to urządzenie przeznaczone do parzenia herbaty w warunkach polowych. Do podgrzania wody używa się paliwa ciekłego, drobnych gałązek lub innych rozdrobnionych łatwopalnych materiałów. Samowar turystyczny zbudowany jest z lekkich materiałów, najczęściej z aluminium.

Jak działa samowar?

Z pozoru może wydawać się, że obsługa samowara jest skomplikowana, jednak w rzeczywistości nie jest to nic trudnego. Jeśli zechcemy zaparzyć herbatę, najpierw musimy wypełnić zbiornik odpowiednią ilością wody. Następnie w komorze grzewczej rozpalamy ogień - za pomocą węgla drzewnego lub wiórów drewna. Jeżeli korzystamy z samowara elektrycznego, wystarczy, że podłączymy wtyczkę do gniazdka. Następnie czekamy, aż zagotuje się woda – poinformuje nas o tym charakterystyczne szumienie. Wówczas wsypujemy herbatę do czajniczka i podstawiamy go pod kranik, by zalać wrzątkiem. Następnie imbryk ustawiamy na samowarze, gdzie będzie przez cały czas podgrzewany przez parę wodną. Jeśli będziemy pilnować temperatury i podkładać drewna, będziemy mogli przez cały czas zaparzać herbatę. 

 

samowar do parzenia herbaty

 

Ryżowary – idealne dla miłośników ryżu 

Ryż to zboże wykorzystywane od tysięcy lat na całym świecie. Jest cennym źródłem węglowodanów, białka i błonnika pokarmowego. Poza tym ryż jest bogaty w witaminy z grupy B i E oraz w minerały: selen, cynk, magnez i miedź. Dzięki temu, że nie zawiera glutenu, jest polecany alergikom. Z chęcią sięgają po niego również sportowcy, a także osoby będące na diecie. 

Wydaje się, że ugotowanie ryżu jest bardzo łatwe. Jednak nieprawidłowo dobrana ilość wody oraz czas gotowania mogą sprawić, że nasz ryż będzie niedogotowany lub wręcz przeciwnie – rozgotowany, przez co straci swoje cenne właściwości odżywcze. Na szczęście producenci sprzętów AGD stworzyli rozwiązanie tego problemu – ryżowar, który bez problemu ugotuje każdy rodzaj ryżu. 

 

ziarenka ryżu

 

Ryżowar – co to takiego?

W kategorii „-warów”, tuż obok kombiwarów i szybkowarów, możemy umieścić ryżowar. Jak sama nazwa wskazuje, to urządzenie służące do gotowania ryżu. Jego obsługa jest bardzo prosta. Wystarczy do zbiornika wsypać ryż, a następnie wlać wodę – na jedną szklankę ryżu przypada jedna szklanka wody. Po zamknięciu pokrywki nastawiamy czas gotowania na panelu sterowania. Na tym kończy się nasza praca. Gdy zakończy się gotowanie, ryżowar poinformuje nas o tym za pomocą sygnału dźwiękowego i automatycznie przełączy się w tryb podtrzymywania ciepła. 

Gotowanie w ryżowarze jest intuicyjne i bardzo wygodne. Nie musimy się obawiać o przypalenie, rozgotowanie czy niedogotowanie ryżu. Dzięki temu niewielkiemu urządzeniu za każdym razem idealnie ugotujemy ryż, zarówno sypki, jak i kleisty, który doskonale nadaje się do sushi.

Jakie są rodzaje ryżowarów?

W sprzedaży znajdziemy kilka rodzajów ryżowarów:

  • Ryżowar klasyczny – jest to po prostu wkład do gotowania ryżu, który umieszcza się w garnku. Nie wymaga podłączenia do prądu, dzięki czemu jest tani w eksploatacji. Taki ryżowar pozwala na gotowanie ryżu bez torebek, często pełni też rolę cedzaka.

  • Ryżowar elektryczny – to bardziej zaawansowane urządzenie, które wymaga podłączenia do sieci elektrycznej. Tego typu urządzenia są sterowane elektronicznie, często oferują funkcję automatycznego wyłączania, podtrzymywania ciepła czy gotowania na parze. 

  • Ryżowar ciśnieniowy – to nowoczesny modelu ryżowaru, który do podgrzewania ryżu wykorzystuje technologię podgrzewania mikro-ciśnieniowego

  • Ryżowar gastronomiczny – to urządzenie o bardzo dużej mocy i objętości, a do tego bogato wyposażone, które znajduje zastosowanie w lokalach gastronomicznych.

 

ryżowar elektryczny

Urządzenie do ryżu Severin 2425, Źródło: eldomagd.eu

 

Ryż z ryżowaru - czy jest zdrowy?

Sam ryż ma wiele dobrych właściwości zdrowotnych, ponieważ jest bogaty w witaminy i minerały. Natomiast przyrządzanie ryżu w ryżowarze jest o wiele bezpieczniejsze niż gotowanie go w foliowych woreczkach. Mogą one bowiem zawierać szkodliwy dla zdrowia związek chemiczny – Bisfenol A, który uwalnia się przy wyższych temperaturach. Do ryżowaru wrzucamy same ziarenka ryżu, więc nie musimy się martwić o pogorszenie ich wartości odżywczych. 

Jakie są polecane ryżowary?

Ryżowary nie należą do popularnych urządzeń kuchennych. Jednak osoby, które często przygotowują potrawy z ryżem na obiad, kolację lub jako przekąskę, powinny rozważyć ich zakup, ponieważ ryżowary znacznie ułatwiają gotowanie różnych rodzajów ryżu. Do najwyżej ocenianych urządzeń należą modele oferowane przez marki: Sencor, Concept, Russell Hobbs, Tefal, Adler czy Severin

Mlekowary – garnki do gotowania mleka

Podgrzewanie mleka bywa problematyczne. Jest to bowiem produkt, który składa się z wody, białka i tłuszczu. Nie ma temperatury wrzenia. Wrze natomiast zawarta w nim woda. Pod wpływem wysokiej temperatury białka zmieniają swoją strukturę i oddzielają się od wody. Następnie wypływają na powierzchnię, tworząc kożuch. Oba te czynniki sprawiają, że parująca woda nie może wydostać się na zewnątrz, co powoduje, że mleko kipi. Jeśli chcemy uniknąć takich problemów, powinniśmy zaopatrzyć się w mlekowar, czyli garnek o specjalnej budowie przeznaczony do gotowania mleka. 

 

kipiące mleko

 

Mlekowar – czym jest i jak działa?

Mlekowar to zaawansowany garnek do mleka z płaszczem wodnym (z podwójną ścianką) i gwizdkiem. Pozwala podgrzać mleko do optymalnej temperatury, dzięki czemu nie traci ono swoich wartości odżywczych. Obsługa mlekowaru jest bardzo prosta. Do ścianek garnka należy wlać wodę i zatkać gwizdkiem, a garnek wypełnić mlekiem. Kiedy woda osiągnie temperaturę wrzenia, gwizdek zacznie gwizdać, podobnie jak w czajniku. Mleko będzie podgrzewane od samego początku, dzięki czemu będzie gorące, gdy woda zacznie wrzeć. Dzięki takiej budowie mleko nie ma bezpośredniego kontaktu ze źródłem ciepła. Nie musimy się wiec martwić, że mleko się przypali albo wykipi. Warto dodać, że w takich garnkach nie powstaje kożuch na mleku, co z pewnością ucieszy wiele osób. 

Mlekowary możemy wykorzystać nie tylko do podgrzewania mleka, ale również do topienia masła i czekolady czy podgrzewania sosów. W takim garnku z powodzeniem przygotujemy również budyń, ryż na mleku i masę czekoladową.

 
garnek do gotowania mleka garnek do gotowania mleka z płaszczem wodnym
Źródło: tescomapolska.pl
 

W sprzedaży dostępne są mlekowary przystosowane do działania zarówno na kuchenkach gazowych, elektrycznych, jak i indukcyjnych. Jeśli chcemy kupić to urządzenie do kuchni, powinniśmy przejrzeć oferty takich marek jak: Lamart, Tescoma, De Buyer, Ambition czy Tadar.

Zupowary – szybki sposób na pyszną zupę

Zupowar sprawdzi się nie tylko w domu. Możemy go zabrać ze sobą na wakacje, gdzie nie będziemy mieć dostępu do kuchenki. W takim przypadku zupowar będzie świetnym rozwiązaniem, gdyż pozwoli szybko przygotować ciepły posiłek. 

Co to jest zupowar?

Łatwo się domyślić, że zupowar to urządzenie do gotowania zup. Z wyglądu nieco przypomina blender kielichowy, ale oferuje znacznie więcej funkcji. Zupowar składa się z podstawy, w której znajduje się silnik, płyty grzewczej z nieprzywierającą powłoką kielicha ze stali nierdzewnej oraz pokrywy z blokadą bezpieczeństwa. Oprócz tego w urządzeniu zamontowane są noże – zazwyczaj wbudowane są w dno kielicha, ale w niektórych modelach mogą wystawać z pokrywy. Zupowary oferują wiele użytecznych funkcji. Są w stanie nie tylko gotować, ale również rozdrabniać, kroić, siekać, mieszać, miksować, ucierać, przecierać, a nawet kruszyć lód. Ich obsługa jest bardzo intuicyjna, gdyż odbywa się za pomocą przycisków oznaczonych ikonami. 

 

 

 Co przygotować w zupowarze?

Choć nazwa wskazuje, że zupowar został zaprojektowany do gotowania zup i zup-kremów, możemy w nim przyrządzić wiele innych potraw, np. koktajle, smoothie, soki, sosy, dressingi, dipy, pesto, kremy, musy, pasztety, konfitury, a także desery. Co więcej, w zupowarze z powodzeniem przygotujemy ciasto na naleśniki, ugotujemy jajka czy warzywa na parze i skruszymy lód do drinków.

Jakiej marki zupowar wybrać?

Zupowary nie należą do popularnych urządzeń na rynku, przez co ich oferta jest dość mocno ograniczona. Nie oznacza to jednak, że nie będziemy mieli w czym wybierać podczas zakupów. Zupowary znajdziemy w ofercie takich marek jak: Russell Hobbs, Tescoma, Morphy Richards, Zelmer, Tefal czy Philips. Ceny najtańszych urządzeń zaczynają się od około 200 zł. Natomiast za najdroższe, a co za tym idzie, najbardziej zaawansowane zupowary, przyjdzie nam zapłacić nawet 700 zł. 

 
Blender kielichowy Bosch MMBV622M
1099.00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30dni przed wprowadzeniem obniżki

1069.00 zł

Cena promocyjna

Cena regularna

(poza okresami promocyjnymi)

1099.00 zł

Zobacz szczegóły

 

Serowary – do domowego wyrobu serów

Serowarstwo to dział mleczarstwa, który zajmuje się produkcją serów. Podstawowym składnikiem każdego sera jest mleko pozyskane od zwierząt. Mleko pozostawia się w ciepłym miejscu, aby bakterie rozłożyły laktozę znajdującą się w mleku i przekształciły ją w kwas mlekowy, czyli tzw. kwaśne mleko. W ten sposób powstaje skrzep, w którym koncentrują się białka i tłuszcze. Aby wytworzyć ser, należy oddzielić skrzep od płynnej substancji zwanej serwatką. W taki właśnie sposób powstaje ser twarogowy. Natomiast przy ścinaniu mleka podpuszczką uzyskuje się sery, które przez długi czas zachowują świeżość. 

Niestety nie wszyscy mogą jeść sery ze względu na dietę wegańską lub nietolerancję laktozy. Takim osobom polecane są serowary, czyli kompaktowe urządzenia AGD, które pozwalają przygotować domowe sery z wybranych, naturalnych składników. Serowarstwo domowe to świetny sposób na odkrywanie nowych smaków i przygotowywanie serów z ulubionych składników. 

 

serowarstwo domowe

 

Jak używać serowaru?

Serowar to niewielkie urządzenie AGD, które jest bardzo łatwe i intuicyjne w obsłudze. Wystarczy podłączyć go do prądu, do środka dodać wszystkie składniki niezbędne do zrobienia sera, włożyć specjalny koszyk, a następnie zaprogramować i uruchomić urządzenie. W zależności od wybranego programu serowar będzie nas informować sygnałem dźwiękowym o konieczności dodania kolejnych składników, np. ziół czy orzechów. Wyroby z serowaru należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni. 

 

 

Warto dodać, że serowar to urządzenie wielofunkcyjne. Oprócz domowych serów będziemy mogli w nim przygotować również kefir i jogurt

Szynkowary – idealne do domowych wyrobów mięsnych 

Coraz więcej osób zajmuje się pieczeniem własnego chleba, wyrobem serów, masła czy wędlin. Przygotowując domowe wyroby, wiemy, z jakich produktów korzystamy, a przy tym nie używamy sztucznych dodatków. Poza tym możemy wybrać składniki, aby przygotować wyroby, które najbardziej odpowiadają naszym smakom. Jednym z urządzeń, które pozwala przygotować domowe wyroby mięsne, jest szynkowar

 

szynka z szynkowaru

 

Szynkowar – co to właściwie jest?

Szynkowar to urządzenie kuchenne, które umożliwia przygotowanie domowych wyrobów mięsnych, np. szynek, mielonek czy rolad. Zazwyczaj wykonany jest ze stali nierdzewnej lub tworzywa sztucznego odpornego na wysokie temperatury. Klasyczny szynkowar bezworkowy składa się z pojemnika, w którym umieszcza się wędlinę, sprężyny, płytki dociskowej oraz pokrywki z blokadą. Poza tym wiele modeli oferuje dodatkowe akcesoria w postaci termometru lub sondy. Szynkowary mogą mieć kształt prostokątny lub owalny i są w stanie pomieścić nawet do 1,5 kg mięsa

Jak działa szynkowar?

Gotowanie w szynkowarze jest bardzo proste. Aby przyrządzić domową szynkę, należy włożyć do urządzenia kawałek zamarynowanego wcześniej mięsa. Następnie dociskamy mięso spiralą, aby miało zwartą konsystencję. Szynkowar wkładamy do garnka z wodą i podgrzewamy (nie gotujemy), dzięki czemu mięso będzie soczyste i aromatyczne. Za pomocą dołączonego do urządzenia termometru kontrolujemy temperaturę. Czas parzenia domowej wędliny może wynosić od 1 do 2 godzin. W tym czasie należy kontrolować temperaturę wody, aby nie doprowadzić do jej wrzenia. 

 

 

Co można przygotować w szynkowarze?

Dania z szynkowaru mają charakterystyczną strukturę. Szynka parzona w niskiej temperaturze jest zwarta, ale za to bardzo soczysta, a do tego aromatyczna. Sprawdzi się nie tylko na specjalne okazje, ale również na co dzień – na kanapki lub do podjadania. 

W szynkowarze przygotujemy m.in.: szynki wieprzowe (z karkówki, schabu lub szynki), szynki drobiowe (z piersi kurczaka lub indyka), szynki peklowane, mielonki (szynki konserwowe), rolady mięsne, kiełbasy, golonkę parzoną, boczek prasowany i rolowany, a także pasztety. 

Ile kosztuje szynkowar?

Ceny szynkowarów są uzależnione od materiału wykonania, pojemności i dodatkowych akcesoriów. Okazuje się, że najtańsze są modele wykonane ze stali nierdzewnej – ich ceny mieszą się w zakresie od 40 do 100 zł. Droższe są natomiast urządzenia aluminiowe i wykonane z tworzywa sztucznego. Do najpopularniejszych producentów szynkowarów należą marki Tescoma, Browin i Biowin.

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS