Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Szybkowar - o ile skraca czas gotowania? W jaki sposób działa?

Jesteś zabiegany i brakuje Ci czasu, aby codziennie wymyślać i przygotowywać potrawy? Dobrym rozwiązaniem dla Ciebie może okazać się szybkowar, czyli wyjątkowo szczelny garnek, który pozwala na szybkie i w pełni bezpieczne gotowanie. W jaki sposób działa szybkowar? O ile skraca czas gotowania? Postaramy się wszystko dokładnie wyjaśnić w poniższym poradniku.  

 

Czym jest szybkowar i jak działa?

Szybkowar to bardzo szczelny garnek, który do gotowania potraw wykorzystuje parę wodną. W czasie gotowania wzrasta w nim ciśnienie, co powoduje wzrost temperatury wrzenia wody. Para wodna, zamiast uchodzić na zewnątrz, krąży wokół garnka, przenikając wszystkie produkty. Dzięki temu potrawy przyrządzane są znacznie szybciej niż przy standardowym gotowaniu. Dodatkowo są bogate w wartościowe składniki odżywcze i pełne aromatu. Każdy szybkowar na pokrywce ma zawór, za pomocą którego można regulować ciśnienie w jego wnętrzu. Dzięki temu w razie potrzeby można upuścić nadmiar pary wodnej i utrzymać stały poziom ciśnienia. Sprawia to, że szybkowary są nie tylko niesamowicie szybkie, ale również bezpieczne w użytkowaniu. 

Wiele osób zastanawia się, ile wody należy wlać do szybkowaru. Producenci zazwyczaj podają, że minimalna ilość wody powinna wynosić 200 ml. Jednak przy dłuższym gotowaniu, wody powinno być zdecydowanie więcej. Ogólnie powinniśmy przyjąć zasadę, aby nie napełniać garnka powyżej 2/3 jego objętości. Musimy bowiem zostawić wolną przestrzeń na parę wodną.

 
Szybkowar Gerlach First 6l
449.00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30dni przed wprowadzeniem obniżki

272.00 zł

Cena promocyjna

Cena regularna

(poza okresami promocyjnymi)

449.00 zł

Zobacz szczegóły

 

Dwa rodzaje szybkowarów

W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje szybkowarów – klasyczne i elektryczne. Te pierwsze z wyglądu przypominają zwykłe garnki, z tą różnicą, że ich pokrywki wyposażone są w specjalne zawory, pozwalające na bezpieczne wypuszczenie pary wodnej. Takie garnki ciśnieniowe najczęściej wykonywane są ze stali lub z aluminium. Można z nich korzystać na wszystkich rodzajach kuchenek, zarówno gazowych, ceramicznych, jak i indukcyjnych. Takie szybkowary nie mają wbudowanej elektroniki i są stosunkowo tanie. 

Drugim rodzajem jest szybkowar elektryczny, który wymaga podłączenia do gniazdka elektrycznego. Takie urządzenie jest bardziej zaawansowane niż klasyczny garnek ciśnieniowy. Ma wbudowany wyświetlacz LED, timer, a także kilka programów gotowania do wyboru, co znacznie zwiększa komfort użytkowania. Ze względu na wbudowaną elektronikę i dodatkowe funkcje szybkowary elektryczne są droższe niż modele klasyczne. 

 

Szybkowar - o ile skraca czas gotowania?

Szybkowary są w stanie przyspieszyć proces obróbki potraw nawet o 70%. Czas gotowania będzie jednak uzależniony od rodzaju i wielkości przyrządzanej potrawy. Przykładowo ziemniaki ugotujemy w około 8 minut, gulasz w 20 minut, pieczeń wołową do 40 minut, a golonka będzie gotowa po upływie zaledwie 30 minut. Przepisy na dania z szybkowaru bez problemu znajdziemy w wielu portalach internetowych. 

 
 
Szybkowar a tradycyjne gotowanie
Źródło: www. kalkuluj.pl

 

Czego nie gotować w szybkowarze?

Choć gotowanie w szybkowarze jest bardzo proste i można w nim przyrządzać wiele potraw, ma on pewne ograniczenia. Ze względu na to, że zawór bezpieczeństwa jest stosunkowo mały, nie zaleca się gotowania w szybkowarze drobnych produktów, np. kaszy czy ryżu. Mogą one bowiem zatkać zawór, co będzie skutkowało zbyt dużym wzrostem ciśnienia i w rezultacie może doprowadzić nawet do wybuchu naczynia. Szybkowary świetnie nadają się do gotowania jednogarnkowych potraw, np. gulaszu, bigosu czy fasolki po bretońsku. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, aby ugotować w nich również zupę. Z racji tego, że znacznie skracają czas gotowania, przeważnie służą do gotowania twardych warzyw, np. buraków, ziemniaków czy fasoli. 

 
Szybkowar klasyczny

 

Szybkowar – wady i zalety

Skoro już wiemy, o ile skraca czas gotowania szybkowar, sprawdźmy, jakie jeszcze są jego zalety. Przede wszystkim potrawy przyrządzane w szybkowarze są smaczne i zdrowe. Dzięki krótkiemu gotowaniu nie tracą swoich wartości odżywczych, witamin i minerałów, a do tego zachowują swój naturalny kolor. Podczas tradycyjnego gotowania wiele składników odżywczych i witamin, np. z grupy C czy B, zostaje rozpuszczonych w wodzie. W rezultacie tracimy cenne substancje, gdyż wylewamy je razem z wodą po zakończeniu gotowania. Co więcej, szybkowar pozwala zachować również więcej naturalnego smaku i aromatu produktów, gdyż zapachy nie ulatniają się, tylko krążą w garnku. Jest to również korzystne dla domowników, ponieważ aromaty z kuchni nie rozchodzą się po całym domu. Warto dodać, że w szybkowarze można przyrządzać dania bez tłuszczu, dzięki czemu będą one dobrym rozwiązaniem dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Bez wątpienia atutem takich urządzeń jest również oszczędność. Dzięki temu, że potrawy gotują się bardzo szybko, zużywamy mniej prądu lub gazu. 

Należy jednak pamiętać, że podczas gotowania w szybkowarze nie wolno otwierać pokrywy, aby dorzucić produkty czy przyprawy. Wszystkie składniki trzeba włożyć do garnka przed rozpoczęciem gotowania. Brak możliwości otwierania pokrywki znacznie utrudnia kontrolowanie gotowania, ponieważ trudno jest sprawdzić, czy potrawa jest już gotowa. Aby uniknąć takich problemów, warto kupić szybkowar elektryczny. Nie dość, że oferuje on kilka programów gotowania, to jeszcze czas pozostały do zakończenia obróbki potrawy ukazuje się na wyświetlaczu. Pamiętajmy, aby po zakończeniu gotowania nie otwierać od razu pokrywki, ponieważ grozi to poparzeniem. Najlepiej odczekać kilka minut aż ciśnienie opadnie. Wtedy bez żadnego wysiłku będzie można bezpiecznie otworzyć pokrywkę.

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS