Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Jakie garnki do gotowania wybrać?

04 lutego 2019

W żadnej kuchni nie może zabraknąć garnków. Ich wybór nie jest jednak łatwy, ponieważ na rynku dostępne są między innymi garnki emaliowane, stalowe, żeliwne, a nawet szklane. Warto więc dokładnie przeanalizować wady i zalety poszczególnych rodzajów, aby wybrać garnki do gotowania, które w pełni spełnią nasze potrzeby i zapewnią komfort podczas przygotowywania posiłków. 

 

O czym przeczytasz w tym artykule?

  • Stal nierdzewna to popularny materiał na garnki. Jakie są ich największe zalety?
  • Czy warto kupić garnki aluminiowe? Jakie są ich mocne i słabe strony?
  • Ceramiczne garnki są zdrowe i estetyczne. Co jeszcze mogą zaoferować?
  • Jakie właściwości mają garnki emaliowane? Czy warto w nie zainwestować?
  • Szklane garnki do gotowania są dość nowoczesnym rozwiązaniem. Jakie są ich zalety i wady?
  • Garnki żeliwne są praktycznie niezniszczalne - jakie jeszcze mają mocne strony?
  • Czy warto kupić garnki miedziane? Opisujemy ich zalety i wady.

 

Garnki ze stali nierdzewnej

Zdecydowanie najpopularniejsze garnki do gotowania to te wykonane ze stali nierdzewnej. Wyróżniają się one wysoką odpornością na zarysowania, wgniecenia i uszkodzenia mechaniczne, a oprócz tego nie poddają się korozji i są łatwe w czyszczeniu. Tego typu garnki nie wchodzą w reakcję z żywnością, dzięki czemu są higieniczne i bezpieczne. Stalowe garnki będą służyć w kuchni przez wiele lat, nie są jednak zupełnie pozbawione wad. Zarzuca się im przede wszystkim zbyt wolne nagrzewanie i powstawanie tęczowych przebarwień na dnie, które tworzą się gdy wsypiemy sól do zimnej wody. Oprócz tego, alergicy powinni unikać garnków wykonanych ze stali nierdzewnej 18/10, ponieważ mają w swoim składzie nikiel. 

 
garnki ze stali nierdzewnej

 

 

Garnki aluminiowe

Dość popularne są garnki aluminiowe, które swoim wyglądem przypominają garnki stalowe, ale posiadają inne właściwości. Przede wszystkim są bardzo lekkie, szybko się nagrzewają i doskonale przewodzą ciepło, co pozwala na szybsze przyrządzanie posiłków. Ich dodatkową zaletą jest stosunkowo niska cena. Garnki aluminiowe są jednak uważane za szkodliwe dla zdrowia, ponieważ podczas gotowania do jedzenia może przedostawać się aluminium, a proces ten przebiega znacznie szybciej w przypadku kwaśnych potraw. Z tego względu, lepiej wybierać garnki wykonane z aluminium anodowanego albo pokryte specjalną powłoką, np. ceramiczną lub teflonową.

 
garnki aluminiowe

 

Garnki ceramiczne

Na półkach sklepowych znajdziemy również ceramiczne garnki do gotowania. Mogą być one w całości wykonane z ceramiki bądź tylko pokryte powłoką ceramiczną. Są uznawane za jedne z najzdrowszych garnków, ponieważ nie wydzielają szkodliwych substancji, nie wpływają na smak jedzenia i można w nich gotować z niewielką ilością tłuszczu. Oprócz tego długo utrzymują ciepło i występują w szerokiej gamie kolorystycznej. Niestety, ich powierzchnia jest mało odporna na zarysowania, dlatego zalecane jest używanie jedynie drewnianych lub silikonowych przyborów do mieszania. 

 
garnki ceramiczne
 

Garnki emaliowane

Garnki emaliowane są bardzo popularne, można je spotkać zarówno w tradycyjnych, jak i nowoczesnych wnętrzach kuchennych. Występują w wielu kolorach i wzorach, co jest ich dużą zaletą. Takie garnki wykonane są z blachy stalowej i pokryte emalią, która posiada właściwości antybakteryjne i nie wchodzi w reakcje z żywnością. Niestety, emalia bardzo łatwo odpryskuje, przez co garnki rdzewieją i w rezultacie nie nadają się do dalszego użytkowania. 

 
garnki emaliowane

 

Garnki szklane

Szklane garnki do gotowania są dość nowoczesnym rozwiązaniem. Doskonale prezentują się na stole, są ekologiczne i w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia. Nie wchodzą w reakcje z żywnością i nie wydzielają szkodliwych substancji, dlatego są szczególnie polecane dla alergików. Szklane garnki posiadają również właściwości antybakteryjne, ponieważ nie pochłaniają barwników, zapachów ani tłuszczu z przygotowywanych potraw. Ponadto, szkło jest odporne na bardzo wysokie temperatury, dzięki czemu garnki mogą być użytkowane również w piekarniku. Szklane garnki mają też swoje wady. Przede wszystkim są dość ciężkie i łatwo mogą ulec uszkodzeniu, a w przypadku zbyt wysokiej temperatury składniki mogą przywierać do dna.  

 
szklane garnki

 

Garnki żeliwne

Garnki żeliwne są praktycznie niezniszczalne – odporne na zarysowania, wgniecenia i różnego typu  uszkodzenia, dzięki czemu posłużą użytkownikowi przez wiele lat. Oprócz tego znakomicie przewodzą ciepło i równomiernie je rozprowadzają, a grube dno sprawia, że wolno stygną. Garnki żeliwne są bezpieczne dla zdrowia, ponieważ nie wydzielają szkodliwych substancji. Jedynie podczas przygotowywania kwaśnych potraw do jedzenia mogą przedostawać się związki żelaza. Nie są one szkodliwe, ale mogą nadawać metalicznego posmaku potrawie. Należy pamiętać, że garnki żeliwne wymagają specjalnej pielęgnacji, a dla niektórych osób problemem może być ich duży ciężar.

 
żeliwne garnki

 

Garnki miedziane

Na rynku dostępne są również miedziane garnki do gotowania. Ich zaletą jest doskonałe przewodzenie ciepła i jego równomierne rozprowadzanie po dnie i ściankach. Oprócz tego, garnki miedziane są odporne na zarysowania i cechują się bardzo atrakcyjnym wyglądem. Do ich wad możemy zaliczyć wysoką cenę.

 

miedziane garnki

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS