W żadnej kuchni nie może zabraknąć garnków. Ich wybór nie jest jednak łatwy, ponieważ na rynku dostępne są między innymi garnki emaliowane, stalowe, żeliwne, a nawet szklane. Warto więc dokładnie przeanalizować wady i zalety poszczególnych rodzajów, aby wybrać garnki do gotowania, które w pełni spełnią nasze potrzeby i zapewnią komfort podczas przygotowywania posiłków.
O czym przeczytasz w tym artykule?
|
Garnki ze stali nierdzewnej
Zdecydowanie najpopularniejsze garnki do gotowania to te wykonane ze stali nierdzewnej. Wyróżniają się one wysoką odpornością na zarysowania, wgniecenia i uszkodzenia mechaniczne, a oprócz tego nie poddają się korozji i są łatwe w czyszczeniu. Tego typu garnki nie wchodzą w reakcję z żywnością, dzięki czemu są higieniczne i bezpieczne. Stalowe garnki będą służyć w kuchni przez wiele lat, nie są jednak zupełnie pozbawione wad. Zarzuca się im przede wszystkim zbyt wolne nagrzewanie i powstawanie tęczowych przebarwień na dnie, które tworzą się gdy wsypiemy sól do zimnej wody. Oprócz tego, alergicy powinni unikać garnków wykonanych ze stali nierdzewnej 18/10, ponieważ mają w swoim składzie nikiel.

Garnki aluminiowe
Dość popularne są garnki aluminiowe, które swoim wyglądem przypominają garnki stalowe, ale posiadają inne właściwości. Przede wszystkim są bardzo lekkie, szybko się nagrzewają i doskonale przewodzą ciepło, co pozwala na szybsze przyrządzanie posiłków. Ich dodatkową zaletą jest stosunkowo niska cena. Garnki aluminiowe są jednak uważane za szkodliwe dla zdrowia, ponieważ podczas gotowania do jedzenia może przedostawać się aluminium, a proces ten przebiega znacznie szybciej w przypadku kwaśnych potraw. Z tego względu, lepiej wybierać garnki wykonane z aluminium anodowanego albo pokryte specjalną powłoką, np. ceramiczną lub teflonową.

Garnki ceramiczne
Na półkach sklepowych znajdziemy również ceramiczne garnki do gotowania. Mogą być one w całości wykonane z ceramiki bądź tylko pokryte powłoką ceramiczną. Są uznawane za jedne z najzdrowszych garnków, ponieważ nie wydzielają szkodliwych substancji, nie wpływają na smak jedzenia i można w nich gotować z niewielką ilością tłuszczu. Oprócz tego długo utrzymują ciepło i występują w szerokiej gamie kolorystycznej. Niestety, ich powierzchnia jest mało odporna na zarysowania, dlatego zalecane jest używanie jedynie drewnianych lub silikonowych przyborów do mieszania.

Garnki emaliowane
Garnki emaliowane są bardzo popularne, można je spotkać zarówno w tradycyjnych, jak i nowoczesnych wnętrzach kuchennych. Występują w wielu kolorach i wzorach, co jest ich dużą zaletą. Takie garnki wykonane są z blachy stalowej i pokryte emalią, która posiada właściwości antybakteryjne i nie wchodzi w reakcje z żywnością. Niestety, emalia bardzo łatwo odpryskuje, przez co garnki rdzewieją i w rezultacie nie nadają się do dalszego użytkowania.

Garnki szklane
Szklane garnki do gotowania są dość nowoczesnym rozwiązaniem. Doskonale prezentują się na stole, są ekologiczne i w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia. Nie wchodzą w reakcje z żywnością i nie wydzielają szkodliwych substancji, dlatego są szczególnie polecane dla alergików. Szklane garnki posiadają również właściwości antybakteryjne, ponieważ nie pochłaniają barwników, zapachów ani tłuszczu z przygotowywanych potraw. Ponadto, szkło jest odporne na bardzo wysokie temperatury, dzięki czemu garnki mogą być użytkowane również w piekarniku. Szklane garnki mają też swoje wady. Przede wszystkim są dość ciężkie i łatwo mogą ulec uszkodzeniu, a w przypadku zbyt wysokiej temperatury składniki mogą przywierać do dna.

Garnki żeliwne
Garnki żeliwne są praktycznie niezniszczalne – odporne na zarysowania, wgniecenia i różnego typu uszkodzenia, dzięki czemu posłużą użytkownikowi przez wiele lat. Oprócz tego znakomicie przewodzą ciepło i równomiernie je rozprowadzają, a grube dno sprawia, że wolno stygną. Garnki żeliwne są bezpieczne dla zdrowia, ponieważ nie wydzielają szkodliwych substancji. Jedynie podczas przygotowywania kwaśnych potraw do jedzenia mogą przedostawać się związki żelaza. Nie są one szkodliwe, ale mogą nadawać metalicznego posmaku potrawie. Należy pamiętać, że garnki żeliwne wymagają specjalnej pielęgnacji, a dla niektórych osób problemem może być ich duży ciężar.

Garnki miedziane
Na rynku dostępne są również miedziane garnki do gotowania. Ich zaletą jest doskonałe przewodzenie ciepła i jego równomierne rozprowadzanie po dnie i ściankach. Oprócz tego, garnki miedziane są odporne na zarysowania i cechują się bardzo atrakcyjnym wyglądem. Do ich wad możemy zaliczyć wysoką cenę.