% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81   |   od pn. do pt. w godz. 09:00 - 17:00

Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Jakie garnki do kuchni indukcyjnej są najlepsze?

Płyty indukcyjne są coraz częściej wybierane przez użytkowników ze względu na nowoczesny wygląd, energooszczędność i szybkość nagrzewania. Te innowacyjne urządzenia, do gotowania potraw wykorzystują zjawisko szybkozmiennego pola elektromagnetycznego, dlatego potrzebne są do nich specjalnie dopasowane naczynia. Jakie garnki będą najlepsze do użytkowania na płycie indukcyjnej? Na co powinniśmy zwrócić uwagę przy ich zakupie?

 

Ferromagnetyczne dno

Najważniejszym elementem garnków na indukcję jest ich dno. Aby naczynia mogły być wykorzystywane na indukcji, muszą posiadać ferromagnetyczne dno. W przeciwnym razie płyta indukcyjna ich nie wykryje i gotowanie będzie niemożliwe. Jak to sprawdzić? Zazwyczaj garnki indukcyjne posiadają specjalne oznaczenie – jest to symbol cewki indukcyjnej, który nieco przypomina pętelkę. Taki symbol można znaleźć na dnie naczynia, od jego zewnętrznej strony. Zdarza się jednak, że niektóre garnki i patelnie są całkowicie gładkie i nie posiadają żadnych oznaczeń. Aby sprawdzić, czy nadają się do użytkowania na płycie indukcyjnej, wystarczy przyłożyć do nich magnes – jeśli zostanie on przyciągnięty, garnek będzie przewodził energię, co oznacza, że może być użytkowany na indukcji

Garnki na indukcję

Grube i płaskie dno

Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, w garnkach indukcyjnych najważniejszym elementem jest dno. Powinno być ono jak najgrubsze i najlepiej składać się z kilku warstw. Zbyt cienkie dno wolniej się nagrzewa i jest bardziej podatne na odkształcenia, przez co wydłuża się cały proces gotowania. Najlepsze garnki indukcyjne posiadają dno składające się z trzech warstw, a nawet więcej. Należy dodać, że dno garnków indukcyjnych powinno być również płaskie. Dzięki temu, zostanie bez problemu wykryte przez indukcję. Płaskie dno ma jeszcze jedną zaletę – odpowiednio przylega do pola grzewczego, co zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła i pozwala uniknąć strat energii. 

 

jakie garnki na płytę indukcyjną

 

Średnica garnka

Kolejnym ważnym parametrem, na jaki powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze garnków na indukcję jest ich średnica. Najlepsze będą naczynia, których średnica dna jest takiej samej wielkości  jak pole grzewcze. Średnica może być ewentualne mniejsza, jednak absolutnie nie powinno się używać garnków z dnem o większej średnicy, ponieważ płyta indukcyjna może mieć problem z ich wykryciem. Jeśli posiadamy płytę indukcyjną z czujnikami na całej powierzchni, wtedy ten problem nie występuje. 

 
 
Komplet garnków Gerlach 8 el. Brava
299.00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30dni przed wprowadzeniem obniżki

265.00 zł

Cena promocyjna

Cena regularna

(poza okresami promocyjnymi)

299.00 zł

Zobacz szczegóły

 

Materiał wykonania

W przypadku garnków indukcyjnych, materiał korpusu nie jest tak ważny i w żaden sposób nie wpływa na jakość użytkowania na indukcji. Mimo tego, garnki indukcyjne są produkowane z różnorodnych materiałów. Każdy z nich posiada swoje plusy i minusy, jednak zdecydowanie najpopularniejsze są naczynia wykonane ze stali nierdzewnej. Takie garnki posiadają kilkuwarstwowe dno, są odporne na uderzenia, wysokie temperatury i działanie środków chemicznych. Ponadto, nie posiadają specjalnych powłok, który można by łatwo zarysować i można je myć w zmywarce. Wydaje się więc, że najlepsze do użytkowania na indukcji będą garnki wykonane ze stali nierdzewnej.

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 9:00-17.00
NAPISZ DO NAS