% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81   |   od pn. do pt. w godz. 09:00 - 17:00

Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Pyroliza – co to jest i jak działa?

Ręczne czyszczenie piekarnika jest żmudne i pracochłonne. Wymaga od nas czasu i energii, a także kupienia odpowiednich detergentów. Po kilku godzinach czyszczenia komory piekarnika, efekt i tak może być satysfakcjonujący. Właśnie dlatego producenci sprzętów AGD wyposażają swoje piekarniki w coraz to nowocześniejsze funkcje czyszczenia. Jedną z najskuteczniejszych jest pyroliza. O tym, jak działa, przeczytacie w naszym poradniku.

 

O czym przeczytasz w artykule?

  • Co to jest pyroliza? To jedna z najskuteczniejszych metod czyszczenia piekarnika. Dzięki niej łatwo można usunąć z komory pieczenia resztki jedzenia i przypalone zabrudzenia.
  • Czyszczenie pyrolityczne piekarnika polega na spalaniu zabrudzeń w bardzo wysokiej temperaturze, dochodzącej do 500°C.
  • Czy pyroliza jest bezpieczna? Piekarniki z pyrolizą zostały tak zaprojektowane, aby były bezpieczne zarówno dla ludzi, jak i otoczenia, czyli mebli oraz innych sprzętów AGD.
  • W większości piekarników czyszczenie pyrolityczne włącza się w podobny sposób. Najpierw jednak należy całkowicie opróżnić komorę pieczenia z akcesoriów.
  • Oprócz pyrolizy producenci oferują też inne funkcje czyszczenia piekarnika, m.in. hydrolizę i katalizę.

 

Pyroliza – co to jest?

Pyroliza lub inaczej piroliza, sucha destylacja czy tez destylacja rozkładowa, to proces degradacji, który zachodzi pod wpływem wysokiej temperatury bez tlenu. Pyroliza ma szerokie zastosowanie w przemyśle. Jest stosowana m.in. do produkcji koksu z węgla kamiennego, utylizacji odpadów przemysłowych lub komunalnych, a także do produkcji materiałów ceramicznych.

Pyroliza wykorzystywana jest też w piekarniku do czyszczenia komory. Jej celem jest spopielenie resztek żywności, przypalonych zabrudzeń i tłustych plam.

 

co-to-jest-pyroliza.jpg [187.73 KB]

 

Jak działa pyroliza w piekarniku?

Obecnie pyroliza jest uznawana za najskuteczniejszą metodę czyszczenia piekarnika. Na czym polega? Po wyjęciu wszystkich przedmiotów z komory pieczenia można uruchomić funkcję pyrolizy. Wówczas piekarnik zablokuje drzwi i zacznie nagrzewać się do bardzo wysokiej temperatury ok. 500°C. Dzięki wysokiej temperaturze wszystkie resztki jedzenia i zabrudzenia znajdujące się w komorze pieczenia zostaną spalone na popiół. Po zakończeniu procesu czyszczenia, gdy komora ostygnie, wystarczy przetrzeć jej wnętrze wilgotną ścierką lub ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się popiołu.

Pyrolityczne czyszczenie piekarnika jest zatem niezwykle skuteczne, a do tego wygodne dla użytkownika, ponieważ komora piekarnika w zasadzie czyści się sama. Nasza praca jest więc ograniczona do minimum.

 

Czy pyroliza jest bezpieczna?

Z racji tego, że podczas czyszczenia pyrolitycznego piekarnik nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury, wiele osób zastanawia się, czy taki proces czyszczenia jest w pełni bezpieczny dla użytkownika. Nie ma się jednak czym martwić, ponieważ każdy piekarnik z pyrolizą został wyposażony w odpowiednie zabezpieczenia. Podczas procesu czyszczenia drzwi piekarnika blokują się automatycznie i nie da się ich otworzyć, jeśli temperatura nie spadnie do bezpiecznego poziomu.

 

czy-pyroliza-jest-bezpieczna.jpg [150.21 KB]

 

Gdzie ustawić piekarnik z pyrolizą?

Użytkownicy martwią się też, że wysoka temperatura podczas czyszczenia pyrolitycznego spowoduje uszkodzenie mebli i niekorzystnie wpłynie na działanie innych sprzętów AGD, znajdujących się obok piekarnika, np. lodówki. Gdzie zatem ustawić taki piekarnik? Z powodzeniem możemy go zabudowy w słupku meblowym na wysokości naszego wzroku albo umieścić w dolnych szafkach kuchennych, tuż pod płytą grzewczą. Jeżeli wybierzemy to drugie rozwiązanie, to pamiętajmy, aby nie włączać planików na płycie gazowej, gdy trwa pyroliza. Dzięki temu ochronimy płytę przed przegrzaniem.

 

Piekarnik z pyrolizą obok lodówki

Jeśli zdecydujemy się na zakup piekarnika z pyrolizą, najpierw powinniśmy odpowiednio rozplanować umeblowanie i ustawienie innych urządzeń AGD w kuchni. Przede wszystkim piekarnik z funkcją pyrolizy nie może stać w sąsiedztwie lodówki. Istnieje bowiem ryzyko, że wysoka temperatura negatywnie wpłynie na działanie urządzenia chłodniczego, a do tego podniesie koszty chłodzenia żywności. Co więcej, istnieje nawet ryzyko, że lodówka ulegnie uszkodzeniu. Dlatego, piekarnik z pyrolizą powinien zostać oddalony od chłodziarki przynajmniej na szerokość słupka meblowego.

 

Piekarnik z pyrolizą a meble

Warto pamiętać, że piekarnik z pyrolizą wymaga większej izolacji termicznej. Właśnie z tego względu producenci montują w swoich urządzeniach dodatkową warstwę izolacji oraz dodatkowe warstwy obudowy zewnętrznej. Jeśli chodzi natomiast o uszczelkę w drzwiach, to jest ona wykonana z innego tworzywa niż w klasycznym piekarniku elektrycznym, dzięki czemu wykazuje dużą odporność na wysoką temperaturę. Poza tym ogranicza uciekanie ciepła z komory pieczenia. Piekarnik z funkcją pyrolizy ma też znacznie wydajniejszy system chłodzący, więc nasze meble powinny być bezpieczne.

Jeśli jednak obawiamy się, że po pewnym czasie użytkowania, nasze meble mogłyby zostać uszkodzone, to jeszcze na etapie planowania kuchni, powinniśmy zamówić meble, które będą odporniejsze na działanie wysokiej temperatury. Poza tym warto zastosować dodatkową izolację termiczną, np. specjalną płytę lub matę izolacyjną, która ochroni meble przed nadmiernym nagrzewaniem.

Piekarniki do zabudowy

Ile trwa czyszczenie pyrolityczne w piekarniku?

Czas trwania czyszczenia pyrolitycznego będzie uzależniony od producenta i konkretnego modelu piekarnika. W większości modeli pyroliza trwa jednak ok. 3 godzin.

 

Jak włączyć pyrolizę?

Uruchomienie funkcji czyszczenia pyrolitycznego jest bardzo łatwe i przebiega podobnie we wszystkich modelach piekarników. Zwykle wystarczy nacisnąć jeden przycisk.

 

Jak włączyć pyrolizę w piekarniku Bosch?

Przed rozpoczęciem czyszczenia pyrolitycznego, trzeba odpowiednio przygotować piekarnik Bosch. Przede wszystkim komora piekarnika musi być pusta, dlatego należy usunąć z niej wszystkie elementy wyposażenia, czyli blachy oraz prowadnice.

W piekarnikach marki Bosch pyrolizę uruchamia się, wchodząc do menu, a następnie wybierając opcję „pyroliza”. Następnie za pomocą pierścienia obsługi wybiera się stopień czyszczenia: lekki (ok. 1,15 godziny), średni (ok. 1,30 godziny) lub wysoki (ok. 2 godziny). Aby rozpocząć cykl czyszczenia, należy zatwierdzić wybór, naciskając na panelu sterowania strzałkę.

Po zakończeniu procesu czyszczenia rozlegnie się sygnał dźwiękowy, a zegar na wyświetlaczu wskaże 0. Wówczas piekarnik należy wyłączyć i poczekać aż wystarczająco ostygnie, aby można było usunąć z dna komory resztki popiołu.

 

 

Jak włączyć pyrolizę w piekarniku Electrolux?

W piekarnikach marki Electrolux czyszczenie pyrolityczne oznaczone jest symbolem PYR lub symbolem przypominającym kwadrat składający się z 6 mniejszych kwadracików. Wystarczy wejść w menu piekarnika, a następnie wybrać opcję „czyszczenie”. Marka Electrolux oferuje trzy opcje czyszczenia pirolitycznego:

  • Czyszczenie pyrolityczne krótkie – wskazane przy lekkich zabrudzeniach komory. Trwa 1 godzinę.
  • Czyszczenie pyrolityczne normalne – to standardowe czyszczenie komory piekarnika, które trwa 1,5 godziny.
  • Czyszczenie pyrolityczne intensywne – jest to dokładne czyszczenie piekarnika, które usuwa nawet oporne zabrudzenia. Cykl czyszczenia trwa 3 godziny.

Po zakończeniu czyszczenia należy wyłączyć piekarnik i poczekać aż ostygnie, a następnie miękką ścierką usunąć popiół z dna komory.

 

Jak włączyć pyrolizę w piekarniku Amica?

W piekarnikach Amica można ustawić czas trwania pyrolizy w zakresie od 2 do 3 godzin. W tym celu należy ustawić pokrętło piekarnika na pozycję oznaczoną symbolem P, a następnie sensorami „menu”, oraz „< >” ustawić dokładny czas czyszczenia pyrolitycznego.

 

 

Jak włączyć pyrolizę w piekarniku Samsung?

Aby uruchomić proces czyszczenia pirolitycznego w piekarniku Samsung, należy postępować według następujących wskazówek:

  • Najpierw należy wyjąć z komory wszystkie akcesoria, w tym prowadnice boczne i blachy.
  • Należy za pomocą ścierki usunąć większe zabrudzenia, aby nie zapaliły się podczas cyklu czyszczenia i nie doprowadziły do pożaru.
  • Gdy piekarnik jest już przygotowany do czyszczenia, należy przekręcić pokrętło, aby wybrać pozycję czyszczenia pyrolitycznego (symbol przypominający gwiazdkę).
  • Następnie można wybrać jeden z trzech dostępnych czasów czyszczenia: 1 godzina 50 minut, 2 godziny 10 minut, 2 godziny 30 minut.
  • Aby zatwierdzić wybór, wystarczy nacisnąć przycisk OK. Wówczas rozpocznie się czyszczenie pirolityczne.

 

 

Pyroliza a kataliza

Pyroliza to nie jedyna metoda czyszczenia piekarnika. Oprócz niej producenci często stosują katalizę, która podobnie jak pyroliza, wypala zabrudzenia i resztki żywności. Działa jednak w nieco inny sposób. W ścianach bocznych piekarnika zamontowane są wkłady katalityczne. Dzięki temu, że są pokryte specjalną warstwą mikrootworów, wyłapują zanieczyszczenia. Proces czyszczenia katalitycznego przebiega w trakcie pieczenia potraw. Natomiast po zakończeniu pieczenia następuje tzw. dopalanie katalityczne. Wówczas temperatura wzrasta do 300-350°C, dzięki czemu zabrudzenia zostają spalone i zamienione w popiół.

 

Co lepsze: czyszczenie katalityczne czy pyroliza?

Pyroliza czy kataliza? Mimo że obie metody przebiegają podobnie, czyszczenie pyrolityczne jest zdecydowanie skuteczniejsze, ponieważ odbywa się przy użyciu wyższej temperatury. Pyroliza potrafi spalić nawet najdrobniejsze zabrudzenia. Poza tym wkłady katalityczne wymagają systematycznego czyszczenia, a nawet okresowej wymiany.

 

  Pyroliza Kataliza
Czas trwania Zwykle od 2 do 3 godzin. Około 1-2 godzin – czyszczenie odbywa się podczas pieczenia, a następnie następuje krótkie dopalanie katalityczne.
Temperatura podczas czyszczenia ok. 500°C ok. 300-350°C
Częstotliwość czyszczenia Raz na 2-3 miesiące. Cyklicznie – po ok. 5 cyklach pieczenia.
Efektywność Wysoka efektywność w usuwaniu brudu i uporczywych plam. Skuteczna w usuwaniu większości zanieczyszczeń, ale nie czyści tak dokładnie jak pyroliza.
Cena Piekarniki z pyrolizą są dość drogie, ponieważ w ich ścianach trzeba zamontować specjalne panele. Piekarniki z funkcją czyszczenia katalitycznego są stosunkowo tanie.
Dodatkowe koszty Czyszczenie pyrolityczne podnosi o kilka złotych koszty użytkowania piekarnika. Wkłady katalityczne należy systematycznie czyścić. Raz na kilka lat należy wymienić je na nowe – koszt takich wkładów wynosi od 30 do 100 zł.

 

Pyroliza czy hydroliza?

Kolejną metodą czyszczenia piekarnika jest hydroliza, czyli bardziej zaawansowana forma czyszczenia parowego. Piekarniki z taką formą czyszczenia wyposażone są w specjalne pojemniki, które napełnia się wodą, a następnie uruchamia program czyszczenia. Woda zaczyna parować pod wpływem wysokiej temperatury, co prowadzi do zmiękczenia zanieczyszczeń w komorze pieczenia. Po zakończeniu programu należy ręcznie wyczyścić piekarnik, aby pozbyć się zabrudzeń.

 

Co lepsze: czyszczenie parowe czy pyrolizą?

Hydroliza jest zdecydowanie mniej skuteczna niż pyroliza czy kataliza. Może być pomocna jedynie przy niewielkich zabrudzeniach. Poza tym wymaga od nas ręcznego czyszczenia komory, często przy użyciu specjalnych środków czyszczących.

 

piekarnik-z-pyroliza-czy-warto-kupic.jpg [184.42 KB]

 

Ile kosztuje czyszczenie pyrolityczne?

Podczas czyszczenia pyrolitycznego piekarnika nagrzewa się do 2,5 raza wyższej temperatury niż przy standardowym użytkowaniu. Oznacza to, że proces czyszczenia wpłynie na większy pobór prądu przez piekarnik, a co za tym idzie na wyższe koszty użytkowania.

Przykładowo w instrukcji obsługi piekarnika Bosch HBG6764S1 możemy wyczytać, że pyroliza zużywa ok. 2,5-4,7 kilowatogodzin. Zakładając, że 1 kilowatogodzina kosztuje 1 zł, za czyszczenie pyrolityczne zapłacimy od 2,5 do 4,7 zł. Należy jednak pamiętać, że takie dokładne czyszczenie piekarnika wykonuje się raz na 2-3 miesiące. W dodatku nie musimy kupować specjalnych detergentów, które wcale nie są tanie.

 

Czy warto kupić pyroliza- piekarnik?

Jak widzicie, pyroliza to niezwykle skuteczna metoda czyszczenia, która zbiera pozytywne opinie wśród użytkowników piekarników. Pozwala na ogromną oszczędność naszego czasu i energii, ponieważ nie musimy męczyć się ze żmudnym, ręcznym czyszczeniem piekarnika. Co więcej, czyszczenie pyrolityczne jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia, a do tego również ekologiczne, ponieważ pozwala utrzymać komorę pieczenia w czystości bez stosowania chemicznych detergentów. Mimo tego, że pyroliza nieco podnosi koszt użytkowania piekarnika, zdecydowanie warto w nią zainwestować. Więcej gotówki wydalibyśmy na zakup specjalnych środków czyszczących do piekarnika.

Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się kupić piekarnik parowy z pyrolizą, czy też zwykły piekarnik elektryczny z taką funkcją czyszczenia – z pewnością będziemy zadowoleni. Pyroliza to idealna opcja dla osób, które bardzo często pieką potrawy w piekarniku.

 

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 9:00-17.00
NAPISZ DO NAS