Dzisiejsze maszynki do mielenia mięsa są bardziej zaawansowane niż modele, które dostępne były przed laty. To wygodne w obsłudze urządzenia, które dzięki odpowiednim akcesoriom są w stanie nie tylko zmielić mięso, lecz także zetrzeć ziemniaki na placki ziemniaczane, zmielić ziarna kawy czy posiekać warzywa na surówkę. Do takich urządzeń zalicza się maszynka do mięsa Zelmer, która od wielu lat cieszy się dużym uznaniem na polskim rynku. Do czego można ją wykorzystać i na co zwrócić uwagę przy jej wyborze?
O czym przeczytasz w tym artykule?
|
Maszynka do mięsa ręczna czy elektryczna?
Dawniej w każdym domu znajdowała się ręczna maszynka do mielenia mięsa. Jej głównym elementem była ślimaczyca, którą napędzało się ręcznie za pomocą korbki. Taka maszynka jest dziś rzadkością na rynku. Jej miejsca zajęła maszynka do mięsa elektryczna, która pozwala na zmielenie nawet twardego mięsa w krótkim czasie. Dzięki zastosowaniu mechanizmu elektrycznego mielenie mięsa nie wymaga siły, a cały proces przebiega łatwiej i znaczniej szybciej.
Takie nowoczesne elektryczne maszynki do mielenia ma w swojej ofercie marka Zelmer. Stanowią one niezbędny element wyposażenia polskich kuchni, zapewniając wysoką wydajność mielenia i znacznie ułatwiając przygotowywanie codziennych posiłków. Maszynka do mięsa Zelmer może mieć różne parametry i oferować wiele dodatkowych funkcji. To, jaki model wybierzemy, będzie uzależnione wyłącznie od naszych potrzeb.
Maszynka do mielenia mięsa Zelmer – zastosowanie
Wbrew pozorom maszynka do mięsa Zelmer nie służy jedynie do mielenia mięsa. Jest to wszechstronne urządzenie AGD, które może nam przygotować wiele potraw, zarówno wytrawnych, jak i na słodko. Oto różne zastosowania maszynki do mięsa:
- Mielenie mięsa – to podstawowe zastosowanie każdej maszynki. Możemy mielić różne rodzaje mięsa, takie jak wołowina, wieprzowina, kurczak czy jagnięcina, aby przygotować mięso mielone do kotletów, klopsików, rolad, farszu do pierogów i wielu innych potraw.
- Przygotowywanie kiełbas – maszynka do mielenia mięsa Zelmer pomoże nam przygotować domowe kiełbasy. Wystarczy, że zapatrzymy się w specjalną przystawkę do nadziewania kiełbas.
- Mielenie twarogu – zmielony twaróg nabiera kremowej, łatwej do rozsmarowania konsystencji. Możemy z niego przygotować m.in. farsz do pierogów, serowe oponki, kluski leniwe, placuszki twarogowe, a także serniki.
- Mielenie maku – maszynka Zelmer świetnie nada się też do zmielenia maku, który wykorzystamy do przygotowania masy makowej czy biszkoptów z makiem.
- Przetwarzanie warzyw – maszynki można też używać do mielenia lub rozdrabniania różnych warzyw, co jest szczególnie przydatne przy przygotowywaniu zup, sosów czy nadzień. Z jej pomocą przygotujemy np. falafel z ciecierzycy czy nadzienie do faszerowanej papryki.
- Przygotowywanie past i pasztetów – maszynka do mielenia Zelmer pomoże nam w szybki sposób przygotować rozmaite pasty kanapkowe, np. pastę z fasoli czy pastę z tuńczyka. Z jej pomocą przygotujemy także pasztety warzywne, np. z cukinii czy z dyni.
- Mielenie orzechów i suchych owoców – maszynka sprawdzi się również przy przygotowywaniu mas orzechowych lub rozdrabnianiu suszonych owoców do ciast i deserów.
Maszynka do mięsa Zelmer – dodatkowe przystawki
Jeśli zdecydujemy się na zakup maszynki do mięsa Zelmer, zwróćmy uwagę na dodatkowe końcówki i akcesoria, które rozszerzają możliwości urządzenia. Dzięki nim maszynka Zelmer staje się wszechstronnym narzędziem, które przyda się w każdej kuchni.
Szatkownica
Dodatkowym akcesorium do maszynek Zelmer, jest szatkownica. Zwykle wyposażona jest ona w kilka bębnów tnących, dzięki czemu jest w stanie z powodzeniem zastąpić tarki ręczne.
- Tarka do ziemniaków – pozwoli na przygotowanie tradycyjnych polskich potraw, np. placków ziemniaczanych, klusek czy tarty ziemniaczanej.
- Tarka plastry – pozwala na szybkie pokrojenie warzyw i owoców w cienkie plastry.
- Tarka słupki – pozwala na krojenie warzyw w słupki.
- Tarka wiórki – z drobnymi lub grubymi oczkami, świetnie nadaje się do ścierania sera, czekolady czy warzyw.
Maszynka do mięsa Zelmer z szatkownicą, źródło: materiały marki Zelmer
Przystawka masarska
Kolejnym dodatkiem, który znajdziemy w maszynkach do mielenia Zelmer, jest nasadka masarska. Umożliwia ona samodzielne przygotowanie domowych kiełbas i nadziewanie pasztecików. Dzięki tej przystawce mięso samo ułoży się w odpowiedni kształt.
Maszynka do mięsa Zelmer z nasadką masarską, źródło: materiały marki Zelmer
Wyciskarka wolnoobrotowa
W droższych maszynkach do mielenia Zelmer znajdziemy też moduł wyciskarki, który umożliwia wyciskanie soków z owoców i warzyw. Nadaje się też ona do przecierania miękkich pomidorów.
Jeśli planujemy zakup maszynki do mięsa Zelmer, warto rozważyć zestaw z dodatkowymi przystawkami. Chociaż może to początkowo zwiększyć koszty, w dłuższej perspektywie takie rozwiązanie jest bardziej opłacalne, ponieważ maszynka staje się bardziej wszechstronna i służy do wielu celów w kuchni. Może nawet zastąpić niektóre małe urządzenia, np. wyciskarkę czy młynek do mielenia. Taka maszynka do mięsa Zelmer z szatkownicą i wyciskarką będzie wszechstronnym urządzeniem, które sprawdzi się w każdej kuchni.
Maszynka do mięsa Zelmer z wyciskarką, źródło: materiały marki Zelmer
Maszynka do mięsa Zelmer – na co zwrócić uwagę przy wyborze?
W ofercie marki Zelmer znajdziemy rozmaite maszynki do mielenia mięsa. Wybór odpowiedniego urządzenia sprawi, że prace kuchenne staną się prostsze i przyjemniejsze. Oto czynniki, które warto uwzględnić podczas zakupu:
- Moc – urządzenie o wyższej mocy pozwala na sprawniejsze i szybsze mielenie mięsa, zwłaszcza jeśli mamy zamiar przetwarzać większe ilości produktu. Poza tym, im większa moc, tym lepiej poradzi sobie maszynka z mieleniem twardych produktów. W ofercie marki Zelmer dostępne są maszynki do mielenia o mocy od 1000 W do 2400 W.
- Wydajność mielenia – to kluczowy parametr określający, ile kilogramów mięsa jest w stanie zmielić maszynka w ciągu jednej minuty. Wyższa wydajność będzie idealna dla osób, które często korzystają z maszynki i potrzebują sprawnego urządzenia. Za dobre uznaje się urządzenia, które są w stanie zmielić 1,5 kg mięsa w minutę. W najlepszych maszynkach Zelmer wydajność mielenia wynosi nawet 3 kg/min.
- Komora mielenia – warto sprawdzić, z jakiego materiału wykonana jest komora mielenia. Stal nierdzewna jest trwała i łatwa w czyszczeniu, co jest dużym atutem w kuchennych urządzeniach. Wiele maszynek ma jednak komory mielenia wykonane z tworzywa sztucznego.
- Noże tnące – marka Zelmer stosuje w swoich maszynkach noże jednostronne albo dwustronne. Te pierwsze należy tak umieszczać w urządzeniu, aby ich wypukła część znajdowała się wewnątrz, a płaska strona na zewnątrz. Natomiast noże dwustronne mają ostre krawędzie z obu stron, co oznacza, że można je zamontować w urządzeniu w dowolny sposób. Wygodniejszym rozwiązaniem będzie zatem maszynka do mięsa Zelmer z ostrzem dwustronnym.
- Liczba i rozmiar sit – różnorodność sit pozwala na zmielenie produktów na różną grubość. Jeśli zamierzamy wykorzystywać maszynkę do różnych zadań, warto wybrać model, który ma w zestawie sitka o różnych otworach. Zazwyczaj jedno sitko ma drobne otwory, a drugie grube.
- Dodatkowe wyposażenie – niektóre maszynki do mielenia mięsa Zelmer wyposażone są w dodatkowe akcesoria, np. nadziewarki do kiełbas czy szatkownice. Jeśli zamierzamy mielić nie tylko mięso, warto od razu kupić maszynkę z dodatkowymi akcesoriami w zestawie.
- Funkcja rewers – to użyteczna funkcja, która pozwala na odwrócenie kierunku obracania się noży. Dzięki temu możemy łatwo usunąć ewentualne zatory w maszynce.
- Antypoślizgowe nóżki – stabilność urządzenia podczas pracy jest bardzo ważna. Antypoślizgowe nóżki zapewniają bezpieczeństwo i komfort użytkowania, chroniąc przed przypadkowym przesunięciem maszynki. Każda maszynka do mięsa Zelmer wyposażona jest w gumowe nóżki.
źródło: materiały marki Zelmer
Jaka maszynka do mielenia Zelmer?
W ofercie marki Zelmer znajdziemy duży wybór maszynek do mielenia mięsa. Trudno jest jednoznacznie wskazać, która z nich jest najlepsza. Dlatego, poniżej opiszemy kilka godnych polecenia maszynek, które warto wziąć pod uwagę w czasie zakupów.
Maszynka do mięsa Zelmer ZMM3501B
To maszynka do mielenia mięsa o bardzo dużej mocy, wynoszącej 2400 W. Dzięki niej jest w stanie zmielić aż 1,7 kg mięsa w ciągu 60 sekund. Poradzi sobie także z twardszymi produktami. W zestawie znajdziemy 2 sitka o różnej wielkości i grubości otworów. Dzięki temu łatwo dobierzemy stopień mielenia do wskazówek w przepisie albo do swoich potrzeb. Maszynkę wykorzystamy też do robienia domowych kiełbas, gdyż producent dołączył do niej specjalną nasadkę, która sama formuje mięso w odpowiedni kształt. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy przyrządzili kiełbasę wegetariańską, np. z czerwonej fasoli.
Maszynka do mięsa Zelmer ZMM3501B ma metalową komorę mielenia i dwustronne ostrze. W zestawie znajduje się także popychacz, który ułatwia pracę. Producent zastosował tu także funkcję rewers, która pozwala na zmianę kierunku obrotu silnika. Jest ona szczególnie przydatna przy wydobywaniu twardych produktów, które mogą utrudniać proces mielenia.
Maszynka do mięsa Zelmer ZMM4080B
To elektryczna maszynka do mięsa Zelmer wyposażona w metalową komorę milenia i dwustronne ostrze, które można zamontować w dowolny sposób. Urządzenie ma dużą moc – 1900 W, co pozwala na zmielenie nawet 2,5 kg mięsa w ciągu jednej minuty. Dzięki antypoślizgowym nóżkom maszynka jest stabilna i nie przesuwa się w trakcie pracy. Producent zamontował tu również osłonę na silnik, która zabezpiecza go przed zniszczeniem na skutek zablokowania.
Maszynka do mięsa Zelmer ZMM4080B została wyposażona w trzy sitka o różnych rozmiarach – 3 mm, 5 mm i 8 mm. Dzięki temu będziemy mogli zmielić mięso lub inne produkty na drobno, średnio albo na grubo, w zależności od naszych potrzeb. W zestawie znajduje się też przystawka do wyrobu kiełbasy.
Maszynka do mięsa Zelmer ZMM4045B
To zaawansowane urządzenie marki Zelmer. Maszynka do mięsa została wyposażona w silnik o mocy chwilowej 1900 W, który zapewnia wysoką wydajność pracy – 1,7 kg na minutę. Nie zabrakło tu również wytrzymałej, metalowej komory mielenia oraz antypoślizgowych nóżek, które zapobiegają ślizganiu się maszynki po blacie, zwiększając bezpieczeństwo użytkowania. Maszynka ma też dwustronne ostrze. Oznacza to, że będzie działać, niezależnie od sposobu montażu.
W komplecie z maszynką do mięsa Zelmer ZMM4045B znajdziemy cały komplet dodatkowych akcesoriów. Sitka ze stali nierdzewnej z otworami o średnicy 5 mm i 7 mm pozwolą zmielić produkty na pożądaną grubość. W zestawie znajduje się też przystawka do wyrobu kiełbasy, a także szatkownica wyposażona w trzy rodzaje tarek – bardzo drobną, drobną i grubszą. Dzięki temu błyskawicznie zetrzemy warzywa i owoce na surówkę czy ziemniaki na placki ziemniaczane.
Dlaczego warto kupić maszynkę do mięsa Zelmer?
Zelmer to jeden z czołowych producentów domowych urządzeń do przetwarzania mięsa. W ofercie producenta znajdziemy zarówno proste maszynki, które spełniają podstawowe funkcje, jak i bardziej zaawansowane urządzenia, które oprócz mielenia mięsa, są w stanie również szatkować warzywa czy wyciskać soki z owoców. Maszynki Zelmer mają kompaktowe rozmiary, dzięki czemu nie zajmują wiele miejsca w kuchni. Z pewnością sprawdzą się w każdym domu, nawet wśród wegetarian. W sprzedaży powszechnie dostępne są też części zamienne do maszynki Zelmer. Nie będziemy mieć zatem problemów z dokupieniem noży, sitek czy innych dodatkowych akcesoriów.
Maszynki do mielenia Zelmer można znaleźć w szerokim zakresie cenowym, z najbardziej ekonomicznymi modelami kosztującymi nieco ponad 200 zł. Należy jednak pamiętać, że to nie cena powinna być decydującym czynnikiem wyboru. Kluczowe jest, aby maszynka spełniała swoje funkcje i była dostosowana do naszych oczekiwań. Dlatego przed podjęciem decyzji o zakupie warto rozważyć różne modele, dokładnie przeanalizować instrukcję obsługi i poszukać opinii innych nabywców.