Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Jak wybrać dobrą maszynkę do mielenia mięsa?

Jeśli często przygotowujesz lasagne, spaghetti, hamburgery albo kotlety mielone, przyda Ci się maszynka do mielenia mięsa. Oczywiście możesz kupić mięso mielone na wagę lub hermetycznie pakowane w pobliskim markecie, jednak jego jakość może pozostawiać wiele do życzenia. Dzięki maszynce znacznie szybciej przygotujesz potrawy, a samo gotowanie stanie się o wiele przyjemniejsze. Obecnie na rynku dostępna jest szeroka oferta maszynek, które oprócz mielenia mięsa, pełnią jeszcze wiele innych funkcji. Jaka maszynka do mielenia mięsa najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni? Z tego artykułu dowiesz się, na co zwracać uwagę przy jej wyborze. 

 

Ręczna czy elektryczna?

W sklepach można znaleźć dwa rodzaje maszynek do mielenia: ręczne i elektryczne. Te pierwsze są coraz rzadziej wybierane i bardzo możliwe, że niedługo całkowicie znikną z rynku. Głównym elementem maszynek ręcznych jest ślimaczyca, którą napędza się mechanicznie za pomocą specjalnej korbki. Taki model wymaga więc użycia siły, co dla niektórych osób bywa męczące. Poza tym, maszynkę ręczną mocuje się do blatu stołu lub szafki, więc zawsze istnieje ryzyko zniszczenia jego powierzchni. W przypadku maszynek elektrycznych ślimaczyca jest napędzana przez silnik z przekładniami. Wystarczy podłączyć urządzenie do gniazdka elektrycznego i od razu można przystąpić do mielenia mięsa. 

Maszynki do mielenia mięsa

Materiał wykonania

Maszynki do mielenia mięsa zazwyczaj posiadają obudowę wykonaną z tworzywa sztucznego, które jest dość trwałe i lekkie, dzięki czemu można je bez problemu przenosić. Na rynku dostępne są również modele z metalową obudową, która jest bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne, ale niestety znacznie zwiększa ciężar całego sprzętu i podnosi jego cenę. Maszynka do mielenia mięsa posiada również inne elementy, którym warto się dobrze przyjrzeć. Mianowicie gardzieli i podajnikowi. Są to bardzo ważne części, ponieważ odpowiadają za mielenie mięsa. Dlatego też muszą być wykonane z wytrzymałego materiału, np. metalu albo trwałej stali. Natomiast noże i sitka będą najbardziej eksploatowane, więc powinny być odporne na korozję i uszkodzenia mechaniczne.

 

jak-wybrac-maszynke-do-mielenia-miesa.jpg [159.54 KB]

 

Moc i wydajność

Kolejną kwestią, na którą należy zwrócić uwagę przed zakupem jest moc urządzenia. Im będzie ona większa, tym mniejsze ryzyko przegrzania maszynki i w rezultacie doprowadzenia do uszkodzenia silnika. W sklepach dostępne są modele o mocy od 250 W do nawet 2000 W. Te o mniejszej mocy raczej przeznaczone są do mielenia miękkich produktów, zaś modele z większą mocą sprawdzą się nawet w małych punktach gastronomicznych. Natomiast domowa maszynka do mielenia mięsa powinna mieć co najmniej 450 W mocy. Należy zwrócić uwagę także na wydajność maszynki, czyli jaką ilość produktów jest w stanie zmielić w ciągu jednej minuty. Modele o największej mocy są w stanie zmielić nawet 3 kg mięsa w zaledwie minutę. 

 

 

Wyposażenie

Podstawowym wyposażeniem każdej maszynki do mielenia są sitka. Większość modeli posiada dwa siatka – jedne z drobnymi, a drugie z grubymi otworami. Sitka z małymi otworami doskonale nadają się do mielenia maku, zaś te z grubymi do mielenia mięsa czy serów. Producenci często dodają do swoich urządzeń dodatkowe nasadki i przystawki, które zwiększają ich funkcjonalność. Jedną z najpopularniejszych jest nasadka do napełniania kiełbas, dzięki której można przygotować własne wyroby masarskie. Poza tym, maszynka do mielenia mięsa często zostaje wyposażona w wyciskarkę do cytrusów oraz szatkownicę, pozwalającą pokroić warzywa w plastry lub zetrzeć je na drobne wiórki. 

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS