% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81   |   od pn. do pt. w godz. 09:00 - 17:00

Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Budowa frytkownicy, rodzaje i zastosowanie

Proste, karbowane, belgijskie, zakręcone lub wedges - trudno jest znaleźć osobę, która chociaż raz nie miała w ustach frytek. Smażone ziemniaki są chrupkie i złociste z zewnątrz, a w środku miękkie i puszyste. Nic więc dziwnego, że skradły serca i podniebienia ludzi na całym świecie. Dzięki frytkownicy każdy z nas może przygotować tę chrupiącą potrawę we własnej kuchni. Poznajcie budowę frytkownicy, jej rodzaje i zastosowanie.

Kto wynalazł frytkownicę?

Frytki, czyli ziemniaki pokrojone w słupki i usmażone na złoty kolor, są znane na całym świecie. W niektórych krajach są nawet uznawane za potrawy narodowe. Tak jest w Belgii - okazuje się, że statystyczny Belg rocznie spożywa 10 kg frytek. Skąd się jednak wzięły frytki? Choć ta popularna potrawa ma wielu ojców, wynalazca frytek nie jest znany z imienia i nazwiska. Wiadomo jednak, że pierwsza porcja frytek została usmażona w Belgii, a dokładnie w mieście Dinant. Jak podają źródła, spożywano tam frytki już w 1680 roku. Mieszkańcy tego regionu żywili się głównie rybami. Jednak  w zimie, gdy wody zamarzały, trudno było łowić ryby. Dlatego mieszkańcy chętnie żywili się ziemniakami, które były wtedy tanie i łatwe w uprawie. Pewnego dnia ktoś wpadł na pomysł, aby pokroić ziemniaki w słupki, przypominające rybki i usmażyć. Danie szybko znalazło uznanie wśród mieszkańców, pojawiając się na jarmarkach i w wesołych miasteczkach. Przepis szybko rozpowszechnił się na całym świecie.  

Samo smażenie na głębokim oleju nie było czymś nowym w kuchni. Kiedyś po prostu wlewano olej do rondla, a następnie usmażone produkty wyciągano za pomocą łyżki cedzakowej lub szczypiec. Aby ułatwić smażenie frytek, wynaleziono frytkownicę ze specjalnym zbiornikiem na olej. Pierwsza frytkownica pojawiła się w 1937 roku, ale jej wynalazca nie jest znany. 

 
budowa frytkownicy
 

Budowa frytkownicy - opis

Niezależnie od modelu, budowa frytkownicy jest bardzo podobna. Poszczególne modele mogą się jednak różnić pojemnością misy i kosza, panelem sterowania czy dodatkowymi funkcjami. Oto główne elementy budowy tego urządzenia:

  • Elementy grzejne - każda elektryczna frytkownica ma grzałkę, która odpowiada za podgrzewanie oleju. Zazwyczaj jest ona umieszczona pod koszem, ale w niektórych modelu znajduje się w środku kosza. 

  • Komora smażenia - jest to po prostu misa na olej, w której przebiega proces obróbki cieplnej. Frytkownice mogą mieć misy wyjmowane lub zamontowane na stałe, a ich pojemność jest mocno zróżnicowana. Frytkownice domowe mają zazwyczaj misy o pojemności od 0,5 do 4 litrów. Natomiast w modelach gastronomicznych pojemność jednej komory smażenia może dochodzić nawet do 50 litrów.

  • Kosze - wyglądem przypominają siatkę, która pozwala pozbyć się nadmiaru tłuszczu z frytek. Każdy kosz ma wygodną rączkę i zaczepy umożliwiające zawieszenie bezpośrednio nad misą na olej, co minimalizuje ryzyko zachlapania blatu. Frytkownice mogą mieć kosz zwykły, obrotowy lub podzielony na dwie części.

  • Przyrządy sterujące - odpowiadają za utrzymanie właściwej temperatury i chronią frytkownicę przed uszkodzeniem. 

  • Obudowa - może być wykonana z różnych materiałów. Frytkownice gastronomiczne mają obudowy wykonane ze stali nierdzewnej, natomiast modele domowe z tworzywa sztucznego lub ze stali. 

Poza tym frytkownice gastronomiczne mają dodatkowo zawór spustowy, czyli kranik, który umożliwia odprowadzanie zużytego oleju. Natomiast modele domowe mają dodatkowo filtr, który zazwyczaj umieszczony jest przy pokrywie. Jego zadaniem jest ograniczenie rozprzestrzeniania się zapachów i wydzielanie oparów tłuszczu. Dodatkowo frytkownice domowe mają jeszcze antypoślizgowe nóżki, które zapewniają stabilność i bezpieczeństwo podczas użytkowania. 

 

Budowa frytkownicy beztłuszczowej - schemat

 
budowa frytkownicy beztłuszczowej
 

Źródło: www.hoffen.com.pl

Frytkownice

Rodzaje frytkownic

Skoro znamy już budowę frytkownicy, sprawdźmy, jakie rodzaje urządzeń są dostępne na rynku. Przede wszystkim w sprzedaży znajdziemy frytkownice do zastosowań domowych i gastronomicznych.

  • Frytkownice domowe - to kompaktowe urządzenia przeznaczone do użytku w domu. Mają małe komory na olej, dlatego pozwalają smażyć tylko kilka porcji frytek za jednym razem. 

  • Frytkownice gastronomiczne - to dość duże urządzenie dedykowane do restauracji, barów i lokali gastronomicznych. Są wykonane ze stali nierdzewnej i przeznaczone do zabudowy. Takie frytkownice mogą mieć jedną lub dwie komory smażenia. Frytkownice pojedyncze umożliwiają usmażenie określonej ilości frytek, dlatego dobrze sprawdzą się jako uzupełnienie wyposażenia w gastronomii. Natomiast modele podwójne polecane są do lokali, których działalność w dużym stopniu opiera się na smażeniu na głębokim oleju. Ponadto frytkownice gastronomiczne mogą być elektryczne i gazowe. Te pierwszy do działania wymagają podłączenia do prądu, natomiast drugie do instalacji gazowej.

 

Frytkownica domowa

frytkownica domowa

Frytkownica gastronomiczna

frytkownica gastronomiczna

 

 

Poza tym frytkownice możemy podzielić też ze względu na sposób działania.

  • Frytkownice tradycyjne (olejowe) - to najbardziej znane urządzenia, służące do smażenia frytek na głębokim tłuszczu. Mają specjalne komory, do których wlewa się olej. Następnie jest on podgrzewany do wysokiej temperatury, co umożliwia smażenie potraw. 

 

  • Frytkownice beztłuszczowe (bezolejowe) - to nowoczesna odmiana tradycyjnej frytkownicy. Do smażenia nie wymaga oleju, ponieważ działa na gorące powietrze - podobnie jak piekarnik konwekcyjny. Gorące powietrze równomiernie ogrzewa frytki, dzięki czemu są one chrupiące, soczyste i mniej kaloryczne. Taka frytkownica świetnie nadaje się nie tylko do pieczenia frytek, ale również innych potraw, np. mięsa, ryb, warzyw czy domowych słodkości.

 

Frytkownica beztłuszczowa Amica AFM 4011 1193429
599.00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30dni przed wprowadzeniem obniżki

525.00 zł

Cena promocyjna

Cena regularna

(poza okresami promocyjnymi)

599.00 zł

Zobacz szczegóły

 

  • Frytkownice niskotłuszczowe (na jedną łyżkę oleju) - w przeciwieństwie do frytkownicy beztłuszczowej, taki model wymaga użycia niewielkiej ilości oleju. Często działa na jedną lub dwie łyżki oleju, dzięki czemu frytki nie są tak kaloryczne i nie ociekają tłuszczem, jak w przypadku frytkownicy olejowej. Takie urządzenia będą odpowiednie dla osób, które nie wyobrażają sobie frytek bez charakterystycznego smaku, a jednocześnie chcą zmniejszyć ich kaloryczność. 

Ze względu na sposób montażu, frytkownice możemy podzielić na:

  • Frytkownice wolnostojące - to najpopularniejsze modele frytkownic, które stawia się na blacie kuchennym, a po skończonej pracy chowa do szafki.

  • Frytkownice do zabudowy - jeśli chodzi o domowe frytkownice do zabudowy, to ich oferta jest znikoma. Takie urządzenia są na stałe montowane w blacie kuchennym, dzięki czemu można je ukryć w nowoczesnym wnętrzu i wygodnie użytkować. Sprawdzą się jednak tylko w domach, w których przygotowuje się naprawdę duże ilości frytek lub innych potraw smażonych na głębokim oleju. Wśród frytkownic do zabudowy znajdziemy głównie duże modele gastronomiczne.

 
budowa frytkownicy
 

Frytkownica - zastosowanie

Jak widać, budowa frytkownicy nie jest skomplikowana, a poszczególne rodzaje urządzeń sprawdzą się zarówno w gastronomii, jak i w domu. Wbrew pozorom te praktyczne sprzęty można wykorzystać nie tylko do smażenia frytek, ale również do przygotowania innych potraw. Na głębokim tłuszczu z powodzeniem przygotujemy dania obiadowe, takie jak: mięso (nuggetsy, stripsy czy kotlety), ryby, owoce morze czy nawet warzywa i grzyby. Poza tym frytkownica świetnie sprawdzi się do smażenia pączków i faworków, które również wymagają smażenia na głębokim oleju. Niektóre frytkownice pozwalają także przygotować fondue serowe, czekoladowe lub mięsne.

Jeśli jednak szukamy zdrowszej, ale równie smacznej alternatywy dla dań smażonych na głębokim tłuszczu, wybierzmy frytkownicę beztłuszczową, np. Gorenje AF1409DW. Możemy w niej przygotować zarówno obiad, jak i ciepłe przekąski. Chrupiące nuggetsy czy frytki z sosem czosnkowym będą świetną przekąską podczas oglądania Mistrzostw Europy w piłce nożnej 2020. #simplyfans

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 9:00-17.00
NAPISZ DO NAS