Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Frytownica sposobem na domowe frytki

Trudno jest znaleźć osobę która nie lubiłaby frytek. Są one nie tylko pyszną przekąską, ale również dodatkiem do wielu dań, ponieważ stanowią doskonałą alternatywę dla ziemniaków. Można je smażyć w garnku na głębokim tłuszczu albo upiec w piekarniku. Jednak najszybszym sposobem na przygotowanie domowych frytek jest frytownica.  

 

Frytownica tradycyjna czy beztłuszczowa?

Obecnie na rynku znajdziemy dwa rodzaje frytkownic – tradycyjne i beztłuszczowe. Te pierwsze umożliwiają przyrządzenie potraw, które wymagają smażenia w głębokim tłuszczu. Do misy wlewa się dużą ilość oleju, który jest podgrzewany do wysokiej temperatury. W ten sposób, potrawy zyskują charakterystycznych smak. Nowoczesną odmianą takich urządzeń są frytkownice beztłuszczowe, które działają na podobnej zasadzie co piekarniki parowe. Wykorzystują gorące powietrze, by równomiernie z każdej strony opiec potrawę. Ich ogromnym atutem jest to, że praktycznie nie wymagają użycia oleju. Dzięki temu, przyrządzane frytki są zdrowsze i mniej kaloryczne, a do tego nie ociekają tłuszczem. Jeśli zależy nam na uzyskaniu charakterystycznego posmaku, przed pieczeniem można delikatnie spryskać frytki olejem. 

 

 

Nie tylko do frytek

Choć sama nazwa frytownicy wskazuje jednoznacznie, że służy ona do smażenia frytek, można w niej przygotować również inne potrawy. Przede wszystkim takie, których przyrządzenie wymagało smażenia na patelni na głębokim oleju. We frytkownicy usmażymy więc różnego rodzaju mięsa, ryby, owoce morza, warzywa w panierce czy smażony ser. Nadaje się ona również do przygotowania potraw na słodko, takich jak racuchy, faworki czy pączki. 

Frytkownice

Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na frytkownicę tradycyjną, czy beztłuszczową, przy zakupie powinieneś zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Pierwszą z nich jest pojemność urządzenia, a więc wielkość misy na olej, która zazwyczaj wynosi od 1 l do 4 l. Bardziej funkcjonalne są modele z większa misą, ponieważ pozwolą przygotować posiłek lub przekąskę dla wszystkich domowników. Należy również zwrócić uwagę na moc frytownicy. To od niej zależy, jak szybko rozgrzeje się olej i przez ile czasu będzie mogła pracować bez przerwy. Modele przeznaczone do domowego użytku najczęściej mieszczą się w zakresie od 900 W do 2800 W. Dobrze by było, aby frytownica posiadała także filtry węglowe, dzięki którym zapach smażonego oleju nie będzie unosił się po całym mieszkaniu. Natomiast osoby, które chcą smażyć we frytownicy nie tylko frytki, ale również inne potrawy, powinny wybrać modele wyposażone w minutnik i regulację temperatury. 

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS