% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81 | od pn. do pt. w godz. 09:00 - 17:00
Wyciskarka do soków – jak wybrać najlepszą?
Już niedługo będziemy mogli zbierać świeże owoce i warzywa z działek i przydomowych ogródków. To doskonały moment, aby każdego dnia przyrządzać świeże soki, które dostarczą naszemu organizmowi witamin, enzymów i innych cennych wartości odżywczych. W przygotowaniu takiego świeżego soku pomoże nam wyciskarka wolnoobrotowa. Podpowiadamy zatem, na co zwrócić uwagę przy jej wyborze.
Pozioma czy pionowa?
Dostępne na rynku wyciskarki do soków występują w dwóch wariantach. W zależności od ułożenia wałka ślimakowego względem podłoża, mogą być poziome lub pionowe. Wyciskarki poziomie świetnie radzą sobie ze wszystkim produktami, zarówno z drobnymi owocami, twardymi warzywami korzeniowymi, jak z warzywami liściastymi czy ziołami. Dodatkowo, cechują się raczej prostą konstrukcją, dzięki czemu są łatwiejsze w rozkładaniu i czyszczeniu. Natomiast wyciskarki pionowe są o wiele mniejsze, dlatego zajmują mniej miejsca w kuchni.
Jednoślimakowa czy dwuślimakowa?
Wyciskarka do soków może posiadać pojedynczy lub podwójny wał ślimakowy. Te pierwsze miażdżą owoce i warzywa, zaś w tych drugich produkty ściskane są pomiędzy dwoma wałami. Taki mechanizm zapewnia większą efektywność i pozwala za jednym razem uzyskać większą ilość soku. Podwójny wał ślimakowy występuje jedynie w wyciskarkach poziomych, których ceny są bardzo wysokie.
Moc wyciskarki
Wybierając wyciskarkę, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jej moc, która jest szczególnie ważna w przypadku twardych produktów. Jeśli zamierzasz wyciskać sok tylko z miękkich owoców i warzyw, np. z brzoskwiń, malin czy jabłek, wystarczy Ci sprzęt o mniejszej mocy od 100 do 150 W. Jednak w przypadku twardszych produktów, moc musi być większa, dlatego najlepiej wybrać sprzęt o mocy większej niż 150 W.
Liczba obrotów
Kolejnym ważnym parametrem w wyciskarkach do soków są obroty silnika. Im są one wolniejsze, tym lepiej, ponieważ sok się nie nagrzewa, dzięki czemu zachowuje więcej enzymów, witamin i cennych wartości odżywczych. Poza tym, niskie obroty pozwalają uzyskać większą ilość soku i ograniczają procesy utleniania, które mają negatywny wpływ na stężenie i smak soku. Zazwyczaj wyciskarki mają od 38 do 120 obrotów na minutę.
Rodzaj obudowy
Jeśli chcesz, aby wyciskarka do soków posłużyła Ci przez długi czas, wybierz model z porządną obudową. Na rynku dostępne są urządzenia z plastikowymi obudowami, których największą zaletą jest mała waga. Dzięki temu są poręczniejsze w myciu i łatwiej można je przenosić. Natomiast bardziej eleganckie i o wiele wytrzymalsze są wyciskarki z metalowymi obudowami. Takie modele stanowią gwarancję długoletniego użytkowania.
Wielkość otworu wejściowego
Choć niektórym może się to wydawać mało ważne, warto zwrócić uwagę na wielkość otworu wejściowego. Jeśli będzie on zbyt mały, nie pozwoli na szybkie wyciskanie soku, ponieważ wszystkie produkty będziemy musieli kroić na mniejsze kawałki. Wyciskarki z większymi otworami wsadowymi będą efektywniej wyciskać sok, dzięki czemu zaoszczędzimy sporo czasu.