Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Na gaz czy na prąd? Co jest szybsze, bardziej opłacalne i ekologiczne?

Osoby urządzające kuchnię lub wymieniające sprzęty AGD na nowe, często zastanawiają się, co będzie lepszym wyborem – sprzęty zasilane gazem czy energią elektryczną. Przed takim dylematem stają oczywiście osoby, które mają w domu przyłącze gazowe. W artykule sprawdzimy, które rozwiązanie jest bardziej opłacalne, szybsze i wygodniejsze w użytkowaniu.

Sprzęty AGD w domu - na gaz czy prąd? 

Wybierając sprzęty AGD do domu, musimy nie tylko zastanowić się nad ich sposobem montażu i wyglądem, lecz także nad źródłem zasilania. Do wyboru mamy urządzenia zasilane gazem lub sprzęty elektryczne. 

Czajnik na gaz czy elektryczny?

Czajnik gazowy nazywany też tradycyjnym w dalszym ciągu znajduje zastosowanie w wielu polskich domach. Jest tani w eksploatacji, wykonany z bezpiecznych dla zdrowia materiałów, a do tego występuje w wielu kolorach i wzorach. Dzięki temu bez problemu wpasuje się do każdej kuchni. Z kolei czajnik elektryczny, nazywany bezprzewodowym, jest wygodniejszy w obsłudze i pozwala w krótkim czasie zagotować dużą ilość wody. 

 

 

Pojemność

Większość dostępnych na rynku czajników elektrycznych ma pojemność 1,5 lub 1,7 litra. Taka pojemność jest wystarczająca dla kilkuosobowej rodziny. Jeśli jednak zależy nam na większej pojemności, powinniśmy rozważyć zakup czajnika gazowego, ponieważ takie urządzenia osiągają pojemność nawet 3 litrów

Szybkość zagotowania wody

Podczas gotowania na gazie nagrzewa się cały czajnik – również jego uchwyt i pokrywka, co wiąże się ze stratami energii. Oznacza to, że będziemy musieli dłużej czekać na zagotowanie się wody.

W przypadku czajników elektrycznych czas gotowania będzie uzależniony od mocy urządzenia. Najszybciej wodę zagotują czajniki o mocy powyżej 2400 W – będą potrzebować zaledwie 2 minuty na zagotowanie 1 l wody.

 
Na gaz czy prąd - jaki czajnik wybrać?
 

Oszczędność

Zarówno czajnik tradycyjny, jak i elektryczny kupimy już nawet za 40 zł. Jeśli jednak zależy nam na lepszym wykonaniu urządzenia, funkcjonalności i designie, na zakup będziemy musieli przeznaczyć znacznie większą kwotę.

Jeśli natomiast chodzi o koszty eksploatacyjne, to trzeba przyznać, że czajnik gazowy jest znacznie tańszy od elektrycznego.

Czajnik elektryczny

Na potrzeby obliczeń przyjmijmy następujące wartości:

  • Gotujemy 0,5 l wody. 

  • Czajnik elektryczny o mocy 2200 W potrzebuje ok. 2 minuty (0,033 godziny), by zagotować 0,5 l wody.  

  • Obecnie średnia cena prądu w najpopularniejszej taryfie G11 wynosi 0,63 zł za 1 kWh. 

Dla czajnika elektrycznego obliczenia będą wyglądać następująco:

  • 2,2 kWh x 0,333 h = 0,0726 kWh (zużycie prądu)

  • 0,0726 kWh x 0,63 zł = 0,046 zł 

  • Zagotowanie 0,5 l wody w czajniku elektrycznym będzie nas kosztowało ok. 5 gr

 
Czajnik tradycyjny czy czajnik elektryczny
 

Czajnik gazowy

  • Aby obliczyć koszt gotowania wody w czajniku gazowym, musimy przeliczyć cenę w kWh na m3. Musimy zatem zastosować współczynnik konwersji dla gazu, który wynosi 10,8.

  • 10,8 x 0,12 zł/kWh = 1,296 zł/m3 - jest to cena za metr sześcienny gazu.
  • Średnia cena gazu w przeliczeniu na wartość opałową wynosi 12 gr/kWh. 

  • Czajnik tradycyjny zagotuje 0,5 l wody w ok. 4 minuty i spali przy tym ok. 0,010 m3 gazu. 

Należy zatem wykonać następujące obliczenia:

  • 0,010 m3 x 1,296 zł x 100 gr = 1,296 gr. 

  • Oznacza to, że zagotowanie 0,5 litra wody na gazie będzie nas kosztowało ok. 1,3 gr

Różnica w kosztach będzie zatem dość duża, szczególnie w przypadku długiego użytkowania. 

 

Czajniki

Gaz czy prąd w kuchni – jaką płytę wybrać?

Wiele osób zastanawia się, jaką wybrać płytę grzewczą do kuchni: gazową czy elektryczną. Jeśli mamy w domu przyłącze gazu, często decydujemy się na zakup kuchenki gazowej. Z kolei osoby, które nie mają dostępu do sieci gazowej, są poniekąd zmuszone do zakupu płyty elektrycznej – do wyboru mają płyty ceramiczne lub indukcyjne. Dziś zajmiemy się jednak porównaniem płyt gazowych i indukcyjnych – sprawdzimy, która pozwala na oszczędne gotowanie i jest bardziej opłacalna w zakupie.  

Płyta na gaz vs. płyta na prąd

Funkcjonalność

Pod względem funkcjonalności zdecydowanie wygrywa płyta indukcyjna, ponieważ oferuje mnóstwo dodatkowych funkcji. Jedną z najważniejszych jest funkcja Booster, która nawet o 50% przyspiesza czas gotowania wody. Na uwagę zasługuje również możliwość łączenia pól indukcyjnych. Dzięki tej funkcji można połączyć dwa sąsiadujące pola grzewcze, zamieniając je w dużą strefę grzania, idealną dla niestandardowych garnków, brytfanek czy podłużnych naczyń do ryb. Do innych dodatkowych funkcji w płytach indukcyjnych należą: automatyczne wykrywanie naczyń, czujnik smażenia, automatyczne programy gotowania, utrzymywanie temperatury gotowania i wiele innych. 

Jeśli chodzi natomiast o płyty gazowe, to mają one jedynie podstawowe funkcje: elektryczne zapalarki w pokrętłach, timer czy wymagane prawnie zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu. Na płytach gazowych możemy jednak bardziej eksperymentować z przyrządzaniem potraw – opalić cebulę, przeprowadzić flambirowanie czy karmelizację, których nie można wykonać na indukcji, no, chyba że z zapalniczką.  

 

 

Efektywność gotowania

Najmniej wydajna ze wszystkich płyt grzewczych jest płyta gazowa, ponieważ energia cieplna jest przenoszona do garnka lub patelni jedynie w 50%. Drugie miejsca zajmuje płyta ceramiczna, która bardzo długo się rozgrzewa, przez co zużywa więcej energii. Natomiast faworytem jest płyta indukcyjna, która błyskawicznie się nagrzewa, ale dopiero po ustawieniu naczynia na polu grzewczym. Nagrzewa się jedynie konkretne pole indukcyjne, a reszta powierzchni pozostaje zimna. Indukcja gwarantuje zatem szybkie osiąganie temperatury. 

Skoro płyta indukcyjna jest o wiele szybsza, to dlaczego kucharze gotują na gazie? Faktycznie w większości restauracji znajdziemy płyty gazowe. Wynika to z przekonania, że potrawy przygotowywane na gazie mają inny, głębszy smak niż te gotowane na indukcji.

 

płyta gazowa czy płyta indukcyjna

 

Bezpieczeństwo

Pod względem bezpieczeństwa indukcja nie ma sobie równych. Jest nie tylko bezpieczniejsza od płyty gazowej, lecz także od klasycznej płyty elektrycznej i ceramicznej. Podczas gotowania nagrzewa się jedynie pole, na którym ustawiony jest garnek. Reszta płyty pozostaje chłodna, co znacznie ogranicza ryzyko oparzenia. Co więcej, wszystkie płyty indukcyjne wyposażone są we wskaźniki opadania ciepła, które informują, kiedy można bezpiecznie dotknąć pola grzewczego po zakończonym gotowaniu.

Duży wpływ na bezpieczeństwo ma również to, że indukcja nie wykorzystuje gazu, który przecież jest silnie trującą substancją. Mimo że płyty gazowe wyposażone są w zabezpieczenia przeciwwypływowe, które w razie awarii natychmiast odcinają dopływ gazu do palnika, wciąż istnieje ryzyko ulatniania się gazu, choćby przez nieszczelną instalację. Poza tym palnik gazowy to źródło otwartego ognia, co jest niebezpieczne dla przebywających w kuchni dzieci. 

Wygląd

Nowoczesne płyty gazowe już nie przypominają modeli, które były użytkowane kilkanaście lat temu. Producenci dokładają wszelkich starać, aby kuchenki gazowe atrakcyjnie prezentowały się w kuchni. Właśnie dlatego powstały płaskie palniki, a pojedyncze ruszty przeznaczone do każdego palnika w wielu modelach zastąpiły duże, masywne ruszty. Co więcej, w sprzedaży pojawiły się płyty gazowe pod szkłem, który z wyglądu przypominają płyty ceramiczne. W takich urządzeniach palniki zostały umieszczone pod szklaną powierzchnią, co znacznie wpłynęło na estetykę i poprawiło bezpieczeństwo. Takich urządzeń jest jeszcze niewiele na naszym rynku, a ich ceny są bardzo wysokie – za płytę gazową pod szkłem trzeb zapłacić około 3000 zł.

Z kolei każda płyta indukcyjna będzie cieszyć oko w kuchni. Wszystkie modele mają bowiem płaskie powierzchnie, które doskonale wpasowują się do aranżacji kuchennej.

 

na gaz czy na prąd - jaką płytę wybrać

 

Koszty eksploatacyjne

Mimo tego, że ceny prądu są wyższe niż ceny gazu, opłaty związane z użytkowaniem płyty indukcyjnej wcale nie są tak wysokie. Oczywiście wszystko zależy od stylu gotowania konkretnej osoby, wykonania sprzętu oraz funkcji oszczędzających i przyspieszających gotowanie. 

Należy pamiętać, że płyta gazowa ma mniejszą moc niż indukcyjna, co oznacza, że gotowanie na gazie zajmie nam więcej czasu, a więc zużyjemy więcej gazu. Poza tym podczas gotowania na gazie dochodzi do wielu strat – gaz ziemny albo propan-butan przekazują jedynie w 50% energię do naczynia, a reszta ogrzewa po prostu powietrze w kuchni. Natomiast indukcja rozgrzewa się błyskawicznie, a dzięki funkcji Booster nawet połowę przyspiesza czas gotowania. Dlatego koszty gotowania na płycie indukcyjnej i gazowej są do siebie zbliżone.

Koszt inwestycji

Jeśli chodzi o zakup sprzętu, to płyta gazowa jest znacznie tańsza o indukcyjnej. Ile kosztuje? To zależy od stopnia zaawansowania urządzenia, jednak najtańsze płyty gazowe dostaniemy już za mniej niż 400 zł.

Na płytę indukcyjną będziemy musieli wydać nieco więcej pieniędzy – za model z podstawowymi funkcjami zapłacimy ok. 1000 zł. Najbardziej zaawansowane płyty mogą jednak kosztować nawet kilka tysięcy złotych. 

W obu płytach należy jeszcze doliczyć koszt montażu – w zależności od miejsca zamieszkania taka usługa kosztuje od 50 do 200 zł. Należy również pamiętać o tym, że na płycie indukcyjnej będą działać tylko garnki z dnem ferromagnetycznym, a więc ich zakup wygeneruje dodatkowe koszty. 

 

 

Piekarnik gazowy czy elektryczny?

W sprzedaży znajdziemy dwa rodzaje piekarników: gazowe i elektryczne. Te pierwsze zasilane są gazem z butli lub gazem ziemnym. W ciągu ostatnich lat znacznie straciły na popularności, dlatego ich oferta jest mocno ograniczona. O wiele większą popularnością cieszą się piekarniki elektryczne, które doceniane są przede wszystkim za funkcjonalność i komfort podczas użytkowania. 

Funkcjonalność

Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, piekarniki elektryczne cenione są przede wszystkim za funkcjonalność. Dziś już praktycznie każde urządzenie wyposażone jest w termoobieg, który pozwala uzyskać doskonałe efekty pieczenia i znacznie skraca czas przyrządzania potrawy. Oprócz termoobiegu piekarniki elektryczne oferują mnóstwo funkcji grzania: ogrzewanie górne i dole, funkcja pizza, rozmrażanie, grill mały i duży, szybkie nagrzewanie, a nawet podtrzymywanie temperatury. Im droższe urządzenie, tym więcej nowoczesnych funkcji oferuje. 

Z kolei w piekarnikach gazowych możemy piec potrawy z wykorzystaniem tylko grzania tradycyjnego, czyli góra-dół. Oznacza to, że potrawę wstawiamy do komory piekarnika, dopiero gdy się całkowicie nagrzeje.  Wykorzystując taką funkcję pieczenia, nie będziemy mogli przygotować niektórych potraw ani eksperymentować w kuchni. Mimo tego wielu cukierników uważa, że to właśnie w piekarniku gazowym ciasta rosną najlepiej. Jest to spowodowane tym, że piekarnik gazowy utrzymuje stałą temperaturę

 
piekarnik elektryczny czy gazowy
 

Bezpieczeństwo użytkowania

Gaz ziemny jest bezwonny i niewidoczny, dlatego jest szczególnie niebezpieczny. W przypadku ulatniania się gazu może dojść do zatrucia, natomiast nawet mała iskra może doprowadzić do wybuchu. Sprzęty zasilane gazem nie są zatem tak bezpieczne jak urządzenia elektryczne. 

Piekarniki do zabudowy

Koszty

Jeśli chodzi o koszty eksploatacyjne, to piekarnik gazowy wypada korzystniej niż model na prąd. Oszczędności zauważmy jednak dopiero po długim czasie użytkowania. 

W przypadku piekarnika elektrycznego pobór prądu będzie uzależniony od ustawionej temperatury i trybu pieczenia. Najpierw urządzenie musi nagrzać swoje wnętrze i to właśnie wtedy pobierze najwięcej prądu. Poza tym podczas pieczenia temperatura spada, co powoduje ponowne włączenie grzałek. Dodatkowo oświetlenie we wnętrzu komory pieczenia również zużywa energię. Jeśli zechcemy obliczyć, ile prądu zużyje piekarnik elektryczny, powinniśmy skorzystać z poniższego wzoru:

Moc całkowita piekarnika x cena za kWh prądu = cena za godzinę pracy piekarnika 

Na potrzeby obliczeń przyjmijmy, że moc przyłączeniowa piekarnika wynosi 3600 W, zużycie prądu przy grzaniu góra-dół to 0,87 kWh/cykl, a jeden kWh prądu kosztuje 0,63 zł. 

  • 3,6 kW x 0,63 zł/kWh = 2,27 zł/h

  • Oznacza to, że za jedną godzinę pracy piekarnika elektrycznego zapłacimy 2,27 zł. 

 

 

Piekarnik gazowy vs. Gazowy – porównanie 

  Piekarnik gazowy Piekarnik elektryczny
Sposoby grzania Grzanie tradycyjne (góra-dół) Grzanie góra-dół, ogrzewanie górne, ogrzewanie dolne, termoobieg, grill, rozmrażanie, pieczenie 3D i inne
Rodzaj sterowania
Sterowanie mechaniczne
Sterowanie dotykowe, elektroniczne lub elektromechaniczne
Czas nagrzewania Długi Stosunkowo krótki
Czyszczenie Wymaga częstego czyszczenia, co jest uciążliwym zadaniem Ma funkcje czyszczące, np. katalizę, pyrolizę lub czyszczenie parowe
Bezpieczeństwo użytkowania Istnienie ryzyko rozszczelnienia gazu Nowoczesne zabezpieczenia dostępu
Koszty eksploatacji Niskie Dość wysoki w porównaniu z piekarnikami gazowymi
 
 

Gaz czy prąd – co jest bardziej ekologiczne?

Gaz ziemny jest paliwem kopalnym wydobywanym ze skorupy ziemskiej. Jest również jednym z najbardziej ekologicznych paliw kopalnych, ponieważ jego spalanie wiąże się z niską emisją zanieczyszczeń. Poza tym nie występuje tu problem emisji pyłu i dwutlenku siarki, co oznacza, że do środowiska trafia znacznie mniej szkodliwych substancji odpowiedzialnych m.in. za powstawanie smogu. Co więcej, gaz ziemny nie wymaga obróbki, a jego wydobywanie i przesyłanie odbywa się w sposób przyjazny dla środowiska

Jeśli chodzi natomiast o energię elektryczną, to korzystanie z niej nie ma negatywnych konsekwencji dla środowiska. Jednak większość energii wytwarza się w elektrowniach węglowych, co już niestety jest sporym obciążeniem dla środowiska. Powstają bowiem odpady trudne do zutylizowania, a samo spalanie węgla generuje dużą ilość popiołu, żużlu czy sadzy i przyczynia się do powstawania kwaśnych deszczy oraz efektu cieplarnianego. Inaczej jednak wygląda sytuacja, jeśli energia pozyskana jest ze słońca, wiatru lub z wody. Jeśli mamy w domu zamontowane panele fotowoltaiczne, wyprodukujemy prąd ekologiczny. 

 
odnawialne źródła energii
 

Gaz czy prąd w kuchni – na co się zdecydować?

Zarówno sprzęty AGD zasilane gazem, jak i elektryczne, mają swoje zalety i wady. Jeśli chodzi o koszty eksploatacyjne, w przypadku płyt grzewczych rachunki będą zbliżone. Natomiast czajniki i piekarniki gazowe będą znacznie tańsze w eksploatacji. Jednak na korzyść urządzeń zasilanych prądem przemawia szybkość gotowania i pieczenia, komfort użytkowania, łatwość czyszczenia, bezpieczeństwo w kuchni i przede wszystkim wyższa funkcjonalność. Urządzenia na prąd wyposażone są bowiem w znacznie więcej dodatkowych funkcji, dzięki którym praca w kuchni stanie się szybsza, łatwiejsza i przyjemniejsza. Należy jednak pamiętać, że sprzęty elektryczne mają w sobie więcej elektroniki, przez co są bardziej podatne na awarie niż urządzenia gazowe. 

Wybór sprzętu AGD będzie też podyktowany warunkami technicznymi kuchni. Jeśli kupimy mieszkanie w nowym budownictwie, nie mamy co liczyć na przyłącze gazowe. Taka instalacja jest rzadko wykorzystywana, głównie ze względów bezpieczeństwa. W takiej sytuacji pozostaje nam jedynie wybór sprzętów elektrycznych. 

Ostatnio popularne są panele fotowoltaiczne – jeśli mamy je zainstalowane, to naturalne jest, że zdecydujemy się na zakup urządzeń zasilanych prądem. 

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS