Choć ostatnio bardzo modne stały się minimalistyczne wnętrza i sprzęty AGD do zabudowy, wiele osób wciąż nie rezygnuje z klasycznych kuchni wolnostojących. Ich oferta jest bardzo szeroka, ponieważ na rynku dostępne są modele gazowo-elektryczne lub w pełni elektryczne, a także wyposażone w płytę ceramiczną bądź indukcyjną. Zdecydowanie największą popularnością cieszą się te pierwsze, czyli kuchnie z płytą gazową i piekarnikiem elektrycznym. Co sprawia, że są tak chętnie wybierane przez konsumentów?
O czym przeczytasz w tym artykule?
|
Tanie gotowanie
Płyty gazowe uznawane są za ekonomiczne urządzenia, ponieważ gaz jest znacznie tańszy niż energia elektryczna. Ustępują jedynie płytom indukcyjnym, które są obecnie najbardziej oszczędnym rozwiązaniem. Gotowanie na gazie jest jednak o wiele tańsze niż gotowanie na kuchence elektrycznej z żeliwnymi palnikami lub z polami ceramicznymi.
Niestraszna im awaria prądu
Kuchnie gazowo-elektryczne doskonale sprawdzą się w gospodarstwach, w których występują częste przerwy w dostawie energii elektrycznej. Choć posiadają elektryczne piekarniki, nawet jak zabraknie prądu, będziemy mogli spokojnie przygotować obiad, gdyż płyta zasilana jest gazowo.
Szybkość reakcji
Palniki gazowe sterowane są za pomocą pokręteł. Do każdego palnika przypisane jest oddzielne pokrętło, co pozwala na wygodne i intuicyjne sterowanie. Możemy w szybki sposób zmniejszyć gaz lub całkowicie go wyłączyć, co jest szczególnie ważne, gdy ratujemy naszą potrawę przed przypaleniem czy wykipieniem. W kuchniach elektrycznych tak szybka reakcja jest po prostu niemożliwa, gdyż pola grzejne przez długi czas pozostają gorące. Jedynym ratunkiem jest więc całkowite zdjęcie garnka z gorącego pola.
Wiele możliwości pieczenia
Piekarniki umieszczone w kuchniach gazowo-elektrycznych wcale nie odstają pod względem funkcjonalności od swoich kuzynów przeznaczonych do zabudowy. Mają wiele funkcji pieczenia, a także nowoczesne rozwiązania mające zapewniać wygodę i bezpieczeństwo użytkowania. Przykładowo, w kuchni gazowo-elektrycznej Amica 57GEH2.33HZpTa(W) zastosowano aż 8 funkcji grzania, w tym m.in.: ogrzewanie górne i dolne, grill elektryczny, rozmrażanie czy Supergrill. Dodatkowo, dostępna jest opcja szybkiego nagrzewu, dzięki której piekarnik osiąga temperaturę 150°C w 4 minuty.
Szeroki wybór modeli
Oferta kuchni gazowo-elektrycznych jest bardzo szeroka. Występują one zarówno w klasycznym białym kolorze, jak i czarnym czy inox, dlatego z łatwością dobierzemy model pasujący do aranżacji naszego wnętrza. Tego typu urządzenia posiadają ruszty emaliowane, stalowe lub żeliwne, a do tego nakrywę szklaną lub emaliowaną. Dodatkowo, wiele modeli, jak np. kuchnia Amica 57GEH2.33HZpTa(W), posiada pod piekarnikiem szufladę na prowadnicach rolkowych. Doskonale nadaje się ona do przechowywania rozmaitych akcesoriów kuchennych.
Niska cena
Do zalet kuchni gazowo-elektrycznych możemy zaliczyć również stosunkowo niską cenę. Są one o wiele tańsze niż zestawy składające się z płyty gazowej i piekarnika do zabudowy. Koszt takiego zestawu to minimum 2000 zł, podczas gdy za kuchnię wolnostojącą możemy zapłacić nawet mniej niż 1000 zł. Cena oczywiście będzie uzależniona od funkcji, jakie zastosowano w danym modelu. Jednak za tak niską cenę możemy cieszyć się pełną funkcjonalnością płyty gazowej i piekarnika elektrycznego.