Kuchenki gazowo-elektryczne cieszą się obecnie największą popularnością spośród wszystkich modeli kuchenek dostępnych na rynku. Są chętniej kupowane niż kuchnie gazowe, ponieważ oferują zaawansowane piekarniki elektryczne. Dysponują one kilkoma rodzajami grzania, w tym termoobiegiem, który dokładnie rozprowadza gorące powietrze do wszystkich zakamarków komory, pozwalając uzyskać idealne efekty pieczenia. Jeśli zastanawiasz się, czy kuchnia gazowo-elektryczna z termoobiegiem będzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem, sprawdź, jakie korzyści niesie ze sobą jej użytkowanie.
O czym przeczytasz w tym artykule?
|
Jak działa termoobieg w piekarniku i do czego służy?
Mimo że na rynku AGD dominują płyty grzewcze gazowe, indukcyjne i ceramiczne, wiele osób wciąż decyduje się na zakup kuchni wolnostojącej, a dokładniej gazowo-elektrycznej. Taki model składa się z płyty gazowej i piekarnika elektrycznego, co pozwala przygotowywać potrawy na wiele sposobów. Obecnie dużym zainteresowaniem cieszy się kuchnia gazowo-elektryczna z termoobiegiem. Jest to praktyczna funkcja, która do działania wykorzystuje zamontowany wentylator. Wprowadza on w ruch rozgrzane powietrze i rozprowadza je we wszystkich kierunkach. Dzięki temu potrawy są równomiernie opiekane z każdej strony i możliwe jest pieczenie kilku dań na różnych poziomach. Warto dodać, że termoobieg skraca czas pieczenia, co pozwala również zmniejszyć zużycie prądu. Jest to praktyczna funkcja, która powoli staje się standardem w kuchniach wolnostojących. Możemy ją znaleźć choćby w kuchni Amica 57GEH2.33HZpTa(Xx), która jest produktem HERO w lipcowej gazetce Max Elektro.
Kuchnia gazowo-elektryczna z termoobiegiem – jak ją wybrać?
Wybierając kuchnię gazowo-elektryczną, powinieneś zwrócić uwagę na kilka ważnych parametrów, m.in. na:
-
Szerokość – kuchnie wolnostojące występują zazwyczaj w dwóch szerokościach: 50 cm i 60 cm, dlatego przed zakupem powinieneś dokładnie zmierzyć, ile masz miejsca do zagospodarowania w kuchni.
-
Ilość pól grzejnych – większość kuchenek oferuje płytę gazową z czterema palnikami tak jak np. Amica 57GEH2.33HZpTa(Xx). Mają one różne średnice i dysponują inną mocą, dzięki czemu z powodzeniem spełnią potrzeby przeciętnej rodziny.
-
Rodzaj rusztu – na płytach gazowych stosuje się trzy rodzaje rusztów: emaliowane, stalowe i żeliwne. Warto równie zwrócić uwagę czy są one dzielone, dzięki czemu łatwiej będzie można je wyczyścić, ponieważ zmieszczą się do komory zlewu.
-
Pojemność komory pieczenia – będzie mieć ona znaczenie szczególnie w przypadku dużej rodziny, która piecze duże porcje potraw.
-
Sposoby pieczenia – kuchnia gazowo-elektryczna z termoobiegiem to już dość zaawansowany model, który dysponuje kilkoma funkcjami grzania. Dobrze to widać na przykładzie wspomnianej kuchenki Amica, która oferuje 8 funkcji grzania, w tym rozmrażanie i szybkie nagrzewanie.
-
Prowadnice w piekarniku – aktualnie producenci stosują podstawowe prowadnice wytłaczane, prowadnice drabinkowe i nowoczesne prowadnice teleskopowe, które zazwyczaj znajdują się w bardziej zaawansowanych modelach piekarników.
-
Funkcje zabezpieczające – wybierając kuchenkę, warto również zwrócić, czy ma ona funkcje, która zapewniają bezpieczeństwo podczas użytkowania. Należą do nich m.in. chłodne drzwi, blokady otworzenia drzwi czy blokady rodzicielskie.
Najczęściej kupowane kuchenki gazowo-elektryczne
Aktualnie numerem jeden w Polsce, jeśli chodzi o najczęściej kupowane kuchenki wolnostojące, jest marka Amica. Producent sukcesywnie poszerza swoją ofertę kuchni i wyposaża je w dodatkowe udogodnienia, dzięki czemu zapewniają one jeszcze lepsze efekty w gotowaniu i pieczeniu. Nowoczesnym wzornictwem i wysoką funkcjonalnością może pochwalić się kuchnia gazowo-elektryczna Amica 57GEH2.33HZpTa(Xx). Nie tylko dysponuje ona termoobiegiem, który zapewnia doskonałe rezultaty pieczenia, ale również funkcją szybkiego nagrzewu czy czyszczeniem parowym. Dzięki tym funkcjom korzystanie z piekarnika jest znacznie prostsze. Poza tym jej płyta gazowa ma zwiększoną płaszczyznę roboczą rusztu, co zapewnia komfort podczas codziennego gotowania i pozwala przyrządzać potrawy w kilku garnkach jednocześnie. Kuchenka Amica ma standardową szerokość 50 cm, co sprawia, że będzie dobrym wyborem do każdej kuchni, zarówno małej, średniej, jak i dużej.