% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81 | od pn. do pt. w godz. 09:00 - 17:00
Jak naostrzyć nożyce ogrodowe i inne sprzęty?
Wszystkie narzędzia ogrodnicze, elektronarzędzia czy sprzęty AGD w kuchni wymagają regularnego czyszczenia i odpowiedniej konserwacji. W dużej mierze te dwa czynniki wpływają na efektywność i komfort pracy, a także na nasze bezpieczeństwo. Poza tym, jeśli będziemy prawidłowo dbać o sprzęty i narzędzia, będą nam dobrze służyć przez wiele lat. Z poniższego poradnika dowiecie się, jak naostrzyć nożyce ogrodowe, elektronarzędzia i inne sprzęty.
Jak naostrzyć nożyce ogrodowe?
Nożyce służą do cięcia trawy, gałęzi czy żywopłotu. Aby dobrze spełniały swoje zadanie, ich ostrza muszą być odpowiednio naostrzone. Warto dokładnie sprawdzić, jak naostrzyć nożyce ogrodowe, aby podczas pracy nie popełnić błędów, w wyniku których uszkodzimy ostrze.
Jak naostrzyć nożyce do żywopłotu?
Krok 1 – czyszczenie nożyc
Zanim przystąpimy do ostrzenia naszych nożyc do gałęzi, musimy je dokładnie wyczyścić. Ostrze należy oczyścić z zabrudzeń, np. za pomocą specjalnego mydła ogrodniczego. Do tego celu można też użyć zwykłego szarego mydła, a po zakończeniu czyszczenia zdezynfekować ostrza spirytusem. W ten sposób pozbędziemy się ewentualnych chorobotwórczych patogenów, które mogłyby się przedostać z nożyc na inne rośliny ogrodowe. Jeżeli ostrza pokrywają wyjątkowo uporczywe zabrudzenia, do ich usunięcia możemy wykorzystać papier ścierny.
Krok 2 – regulacja nożyc
Gdy nasze nożyce są już czyste, możemy przystąpić do ostrzenia. Rozkręcanie śruby mocującej zazwyczaj nie jest konieczne, ponieważ nożyce rozwierają się na tyle szeroko, że spokojnie uda nam się wyczyścić całą długość ostrza. Powinniśmy natomiast dobrze wyregulować śrubę łącząca ostrza. W trakcie cięcia gałęzi, trawy czy żywopłotu ostrza powinny ściśle do siebie przylegać. Między nimi nie powinno być żadnych luzów. Z drugiej strony ostrza powinny pracować swobodnie, bez żadnych oporów, dlatego nie dokręcajmy śruby zbyt mocno.
Krok 3 – ostrzenie nożyc
Najpierw musimy przygotować narzędzia, którymi będziemy ostrzyć nożyce. Do tego celu dobrze sprawdzi się zarówno kamienna osełka, jak i metalowy pilnik do ostrzenia o drobnej gradacji. Najłatwiej będzie nam ostrzyć nożyce, gdy będą unieruchomione, dlatego warto je włożyć do imadła albo chociaż położyć na blacie roboczym i dobrze docisnąć ręką.
Pamiętajmy, że ostrzymy, tylko zewnętrzne krawędzie ostrzy nożyc ogrodowych. Wewnętrznej strony nie powinno się ostrzyć, gdyż musi ona pozostać idealnie gładka, a przy takim zabiegu możemy ją przez przypadek poszarpać. Jak naostrzyć nożyce ogrodowe? To bardzo proste. Osełkę lub pilnik należy przyłożyć do ostrza pod kątem 45°, a następnie wykonywać ruchy tylko w jedną stronę, czyli np. na zewnątrz ostrza.
Krok 4 – konserwacja
Po zakończeniu ostrzenia nożyc bardzo ważne jest ich olejowanie, ponieważ nie tylko poprawia ich pracę, lecz również zabezpiecza przed korozją. Najlepiej smarować całe ostrza, pamiętając, aby dokładnie nałożyć oliwę w okolicy śruby łączącej ostrza. Do konserwacji nożyc ogrodowych możemy z powodzeniem wykorzystać oliwę do maszyn.
Jak naostrzyć nożyce akumulatorowe do trawy?
Jeśli mamy nożyce akumulatorowe, będziemy je ostrzyć w podobny sposób, co nożyce ręczne. Ważne jest zatem, aby najpierw dobrze wyczyścić ostrza z ewentualnych zabrudzeń. Do ostrzenia wykorzystujemy pilnik albo osełkę, a jeżeli mamy więcej wprawy możemy skorzystać ze szlifierki kątowej.
Nożyce akumulatorowe ostrzymy tylko z jednej strony – tę zewnętrzną część ostrza. Poza tym podczas ostrzenia, gdy wykonujemy ruch powrotny, nie dotykamy ostrza osełką ani pilnikiem.
Jak naostrzyć sekator?
Ostrzenie sekatora nie jest skomplikowane i przebiega podobnie, jak ostrzenie nożyc. Jednak, aby było efektywne, na początku powinniśmy sprawdzić, z jakim sekatorem mamy do czynienia, ponieważ to właśnie od jego rodzaju będzie zależeć metoda ostrzenia. Jeśli źle dobierzemy technikę ostrzenia, nie tylko nie naostrzymy ostrza, ale możemy również doprowadzić do jego uszkodzenia.
Na rynku dostępne są sekatory nożycowe i kowadełkowe. Różnią się one przede wszystkim mechanizmem tnącym. Te pierwsze składają się z ostrza tnącego i przeciwległej, gładko zakończonej piętki, dzięki czemu zapewniają precyzyjne cięcie. Podczas cięcia ostrza nie stykają się, lecz mijają podobnie jak w zwykłych nożyczkach. Takie sekatory z ostrzem mijającym należy ostrzyć tylko po zewnętrznej stronie. Z kolei sektory kowadełkowe mają tylko jedno ostrze i służą do cięcia twardych, suchych lub włóknistych gałęzi. Podczas pracy ostrze nie mija się z kowadełkiem, tylko opiera się na nim. Cięcie kończy się, gdy ostrze zetknie się z kowadełkiem. Tego typu sekatory należy ostrzyć z obu stron.
Najłatwiej naostrzymy sekator, jeśli go wcześniej rozkręcimy. Dzięki temu bez problemu dotrzemy do całej powierzchni ostrza. Niezależnie od tego, czy używamy osełki, czy pilnika, powinniśmy wykonywać ruchy w jednym kierunku tak jak podczas ostrzenia nożyc ogrodowych. Pracę kończymy dopiero wtedy, gdy cała powierzchnia ostrza będzie idealnie gładka – może to potrwać nawet kilkanaście minut.
Po zakończeniu ostrzenia sekatora musimy go ponownie zmontować, a następnie naoliwić.
Jak dbać o nożyce ogrodowe?
Jeżeli chcemy, aby nasze nożyce ogrodowe dobrze nam służyły przez długi czas, musimy o nie odpowiednio zadbać. Ostrzenie to tylko jedna z czynności, którą powinniśmy regularnie wykonywać, by zadbać o jakość ostrza. Bardzo ważne jest również systematyczne czyszczenie nożyc. Wymóg ten podyktowany jest nie tylko dbaniem o jakość ostrza, ale również ochroną roślin. Jeżeli będziemy używać narzędzi w złym stanie, ryzykujemy przenoszeniem bakterii, patogenów i innych czynników chorobotwórczych na rośliny zdrowe. Poza tym zanieczyszczone nożyce szybciej ulegają stępieniu, przez co utrudniają pracę i mogą uszkadzań rośliny.
Ostrzenie innych narzędzi ogrodniczych i elektronarzędzi
Wiemy już, jak naostrzyć nożyce ogrodowe i sekator, jednak w piwnicy lub przydomowej komórce z pewnością mamy inne, bardziej złożone narzędzia ogrodowe, które wymagają ostrzenia. Naturalne jest, że wraz z użytkowaniem i biegiem czasu ostrze się zużywa, dlatego tak ważne jest systematyczne ostrzenie sprzętów. O ile ostrzenie motyki czy ostrzenie szpadla nie powinno nam sprawić problemów, tak już naostrzenie bardziej złożonych narzędzi ogrodniczych czy elektronarzędzi może być bardziej skomplikowane.
Jak naostrzyć siekierę?
Siekiera jest narzędziem o prostej konstrukcji, dzięki czemu jej ostrzenie nie jest skomplikowane. Jest kilka metod ostrzenia siekiery, a różnią się one przede wszystkim rodzajem użytego narzędzia, np. osełki, pilnika czy szlifierki kątowej.
Zanim przystąpimy do ostrzenia siekiery, musimy ją dobrze wyczyścić. Często zdarza się bowiem, że na ostrzu pojawia się rdza, więc należy ją usunąć. Jeśli nalot jest jeszcze niewielki, może uda nam się go usunąć mechanicznie. Jeżeli natomiast korozja jest większa, można umieścić ostrze w odrdzewiaczu lub occie na około 24 godziny.
Jak naostrzyć piłę tarczową?
Piła tarczowa to niezbędne narzędzie w tartaku i warsztacie stolarskim, ale znajduje też zastosowanie w domu podczas cięcia drewna. Z czasem piła ulegnie stępieniu, a stanie się to szybciej, jeśli nie będzie regularnie użytkowana. Właśnie dlatego warto systematycznie ją ostrzyć.
Najlepszym rozwiązaniem jest ostrzenie piły w specjalnych zakładach, które mają automatyczne ostrzałki do pił tarczowych. Jeśli chcemy, możemy sami podjąć się tego zadania. Wówczas do ostrzenia musimy użyć narzędzia, które ma biały lub szary dysk z korundu. Piła do drewna powinna być ostrzona od czoła ostrza do tyłu, czyli od tzw. natarcia do przyłożenia w stosunku 1:3. Oznacza to, że wykonujemy jedno ostrzenie od natarcia i trzy razy od przyłożenia. Dzięki temu zwiększymy żywotność narzędzia. Do naostrzenia możemy też użyć pilnika – wtedy wykonujemy taką samą liczbę pociągnięć dla każdego zęba.
Pamiętajmy, żeby przed ostrzeniem dokładnie wyczyścić piłę tarczową ze wszystkich zabrudzeń. Jeśli ostrze będzie brudne, nie uda się go prawidłowo naostrzyć.
Jak naostrzyć nóż do kosiarki?
Najpierw powinniśmy sprawdzić, czy noże w kosiarce rzeczywiście potrzebują ostrzenia. Dużo tym powie nam sama trawa – jeśli jej źdźbła będą mieć poszarpaną strukturę, będzie to oznaczać, że zostały ścięte tępymi ostrzami.
Ostrzenie noży w kosiarce wymaga nieco więcej zachodu niż ostrzenie nożyc czy sekatora, ale nie powinno sprawić nam większych problemów. Na początku musimy odkręcić śrubę, którą przytwierdzony jest nóż do silnika. Następnie konieczne będzie jego dokładne wyczyszczenie – jeśli znajduje się na nim rdza, również musimy ją usunąć. Po czyszczeniu przystępujemy do ostrzenia noża za pomocą ostrzałki, osełki, pilnika albo szlifierki – wybierzmy to narzędzie, którym jest nam najłatwiej się posługiwać. Co ważne, pamiętajmy, że ostrzymy jedynie tę część noża, która pracuje w trakcie koszenia.
Uważajmy, aby nie przesadzić z intensywnością ostrzenia, ponieważ możemy zaburzyć równowagę ostrza, przez co nie będzie on pracował tak, jak powinien.
Ostrzenie noży w sprzętach AGD
Nie tylko narzędzia ogrodnicze i elektronarzędzia wymagają ostrzenia, ale również noże zamontowane w różnych, domowych sprzętach AGD.
Jak naostrzyć maszynkę do strzyżenia?
Strzyżarka to łatwe w obsłudze, poręczne urządzenie, które pomoże nam stworzyć fantazyjne fryzury we własnym domu. W tańszych maszynkach zazwyczaj zamontowane są ostrza stalowe lub aluminiowe. Natomiast w droższych producenci montują ostrza ceramiczne albo nawet tytanowe, które są praktycznie niezniszczalne. Im twardszy materiał, tym wolniej będzie ulegał zużyciu.
Jeśli jednak nasza strzyżarka ma problemy z cięciem włosów, rozrywa je, zamiast odcinać i powoduje silniejsze podrażnienie skóry, najprawdopodobniej wymaga naostrzenia. W takich przypadkach najczęściej wymienia się po prostu ostrza. Jest to zdecydowanie najwygodniejsze rozwiązanie, ponieważ bez problemu dokupimy ostrza niemal do każdej maszynki. Niektórzy jednak decydują się na samodzielne naostrzenie maszynki – do tego celu używają papieru ściernego albo specjalnego preparatu szlifierskiego. Musimy jednak mieć na uwadze, że producenci zazwyczaj nie akceptują tego typu działania. Warto więc dokładnie przeczytać instrukcję obsługi urządzenia i warunki gwarancyjne.
Jeżeli jednak zdecydujemy się naostrzyć ostrza, a nie wymienić je na nowe, możemy skorzystać z takich narzędzi jak:
-
Profesjonalny zestaw do ostrzenia – taki zestaw polecany jest dla profesjonalistów, którzy codziennie strzygą włosy ludziom lub zwierzętom. Jest łatwy w obsłudze i zapewnia optymalne efekty pracy.
-
Papier ścierny – układamy go na blacie, dociskamy do niego ostrze maszynki i wykonujemy koliste ruchy. To najpopularniejsza metoda ostrzenia wykorzystywana w domu.
-
Pasek – zazwyczaj wykorzystywany jest do ostrzenia noży kuchennych, ale z powodzeniem możemy użyć go do naostrzenia ostrzy strzyżarki. Wystarczy położyć pasek na blacie, mocno docisnąć go ręką i rozpocząć ostrzenie.
-
Szlifierka – jak naostrzyć nóż na szlifierce? Po włączeniu urządzenia ostrza dociskamy do szlifierki. Ta metoda jest szybka, ale wymaga większej wprawy, dlatego nie jest zalecana przez specjalistów.
-
Tokarka – ostrza montujemy do powierzchni roboczej maszyny za pomocą magnesu, a następnie uruchamiamy urządzenie i rozpoczynamy ostrzenie.
Każdą z powyższych metod możemy zastosować w domu. Warto również pamiętać o systematycznym czyszczeniu ostrzy z włosów i zanieczyszczeń.
Jak naostrzyć noże blendera?
Wszystkie dostępne w sprzedaży blendery mają zamontowane ostrza, które rozdrabniają świeżą żywność. Z biegiem czasu noże będą coraz gorzej radziły sobie z kolejnym rozdrabnianiem produktów, szczególnie tych twardych. W wielu blenderach nie ma możliwości ostrzenia noży, gdy się stępią i konieczna jest wymiana całego elementu. Jednak niektórzy producenci oferują taką możliwość. Jak to zrobić? Są na to trzy łatwe sposoby.
Sposób I
Do kielicha blendera wrzucamy kostki lodu i wlewamy kilka kropel płynu do naczyń. Już rozdrobnienie samych kostek lodu powinno poprawić ostrość noży, ale z płynem do mycia naczyń osiągniemy o wiele lepsze efekty. Włączamy blender, ustawiamy na najniższe obroty i pozwalamy mu tak pracować przez około 2-3 minuty. Po tym czasie dolewamy jeszcze szklankę wodę i ponownie uruchamiamy blender na najniższych obrotach. W ten sposób skutecznie naostrzymy noże w blenderze. Na końcu pamiętajmy, aby dokładnie wymyć wszystkie części urządzenia.
Sposób II
Kolejnym łatwym sposobem jest włożenie do kielicha blendera skorupek z 5-6 jaj, które wcześniej były przechowywane w zamrażarce przez około 30 minut. Uruchamiamy blender na 2-3 minuty, ustawiając niskie obroty. Następnie dolewamy szklankę wody i jeszcze włączamy urządzenie. Po tym czasie nasze noże powinny zostać naostrzone. Miksturę ze skorupek jaj i wody możemy wykorzystać jako nawóz dla roślin.
Sposób III
Najłatwiejszym sposobem na naostrzenie noży jest regularne użytkowanie blendera. Wystarczy, że będziemy przygotowywać koktajle z zamrożonych owoców lub warzyw.
Jak naostrzyć nożyk w młynku do kawy?
Kawa zaparzona ze świeżo zmielonych ziaren smakuje najlepiej. Jeśli jednak ostrza naszego młynka nie radzą sobie z rozdrabnianiem ziaren, konieczne może być ich naostrzenie. Na szczęście możemy to zrobić w łatwy sposób w domowych warunkach. Wystarczy, że wsypiemy do młynka ziarna ryżu i uruchomimy urządzenie, nastawiając niskie obroty. W ten sposób szybko naostrzymy ostrza, a przy okazji zrobimy mąkę ryżową, którą możemy wykorzystać do pieczenia ciast i ciasteczek lub smażenia naleśników czy racuchów.
Jak naostrzyć nóż do chleba?
Noże są jednym z najważniejszych przyborów w kuchni. Jeśli się stępią, będziemy mieć problemy z obraniem owoców, pokrojeniem warzyw czy nawet ukrojeniem pieczywa. Na szczęście noże można łatwo naostrzyć za pomocą specjalnej ostrzałki lub osełki. Z ich pomocą bez problemu naostrzymy płaski nóż ceramiczny czy stalowy. Ale jak sprawa wygląda w przypadku noża ząbkowanego, którego używamy do krojenia chleba lub pomidorów? Do naostrzenia takiego noża najlepiej wykorzystać cienką ostrzałkę prętową, która pozwoli na ostrzenie ząbka po ząbku. Jest to dość czasochłonna metoda, która wymaga przede wszystkim cierpliwość – korzystają z nich głównie profesjonalni kucharze. Jeśli jednak brakuje nam cierpliwości, najlepiej będzie, jak do ostrzenia noży ząbkowanych dokupimy odpowiednio wyprofilowaną osełkę szczelinową.
Jak naostrzyć nożyczki?
Kolejnym narzędziem, którego nie może zabraknąć w domu, są nożyczki. Wykorzystujemy je do wielu celów, w tym również w kuchni. Domowych sposobów na naostrzenie tępych nożyczek jest mnóstwo. Oto najpopularniejsze z nich:
-
Folia aluminiowa – większy kawałek folii należy wielokrotnie złożyć, aby uzyskać dość grubą warstwę materiału. Następnie wystarczy pociąć folię na cienkie paski. Im więcej powtórzyć wykonamy, tym lepiej naostrzymy nożyczki.
-
Ostrzałka – przed ostrzeniem najlepiej posmarować nożyczki niewielką ilością wody lub oleju spożywczego. Następnie należy przyłożyć nożyczki do ostrzałki i powoli przyciągać ku sobie. Tę czynność należy wykonać zarówno dla zewnętrznej, jak i wewnętrznej strony nożyczek.
-
Papier ścierny – postępujemy podobnie jak w przypadku folii aluminiowej. Papier ścierny składamy na kilka części i tniemy na długie paski.
-
Szklana butelka – w tym przypadku wykorzystuje się szyjkę butelki. Należy wykonywać delikatnie cięcia, ponieważ nie jest tu ważna siła, lecz struktura szkła, która pozwoli naostrzyć nożyczki.
A jak naostrzyć nożyczki fryzjerskie lub nożyczki do paznokci? Z powyższych sposobów możemy skorzystać w przypadku domowych, niezbyt drogich nożyczek, jednak w przypadku narzędzi specjalistycznych ostrzenie powinno przebiegać w bardziej sterylnych i przystosowanych do tego celu warunkach. Profesjonalne nożyczki fryzjerskie czy nożyczki używane w gabinetach kosmetycznych najlepiej oddać do naostrzenia specjalistom, którzy mają wiedzę i odpowiedni sprzęt. Ile kosztuje taka usługa? Ceny są zróżnicowane, ale zazwyczaj zaczynają się od około 15 zł i mogą dochodzić nawet do 40 zł za jedno ostrzenie.
Podsumowanie
Mamy nadzieję, że nasz poradnik choć trochę rozwieje wasze wątpliwości na temat tego, jak naostrzyć nożyce ogrodowe, elektronarzędzia i inne sprzęty, z których korzystamy w domu. Pamiętajmy, aby podczas procesu ostrzenia urządzeń zachować pełne bezpieczeństwo, a jeśli nie mamy odpowiedni narzędzi, najlepiej powierzmy to zadanie wykwalifikowanym specjalistom.