% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81   |   od pn. do pt. w godz. 09:00 - 17:00

Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Czy warto kupić suszarkę do żywności?

Sezon grzybowy rozpoczęty. Jeśli więc lubisz zbierać grzyby lub dopiero rozpoczynasz przygodę z grzybobraniem, zdecydowanie powinieneś zaopatrzyć się w suszarkę do żywności. To niewielkie urządzenie pozwoli Ci szybko i skutecznie wysuszyć nie tylko grzyby, ale również owoce, warzywa, zioła, a nawet mięso. Jak działa taka suszarka do żywności? Czy warto w nią zainwestować?

 

Suszarka do żywności – działanie

Suszarki do żywności są bardzo proste pod względem konstrukcyjnym. Składają się z zespołu wentylacyjno-grzewczego, kilku sit i szczelnej pokrywy. Ich działanie również nie jest skomplikowane – powietrze ogrzewane jest przez grzałkę i spychane w dół za pomocą wentylatora, a następnie rozchodzi się po całym obwodzie sit. Taki obieg powietrza sprawia, że w całym urządzeniu utrzymuje się podobna temperatura, co jest bardzo ważne podczas procesu suszenia.

Suszarki do grzybów, owoców i warzyw

W jaki sposób suszyć żywność?

Zanim rozpoczniemy proces suszenia, powinniśmy odpowiednio przygotować żywność. W zasadzie owoce, warzywa i mięso suszy się w ten sam sposób. Najpierw należy je umyć i obrać, choć niektóre owoce mogą być suszone razem ze skórką, np. jabłka. Żywność kroimy w plastry – pamiętajmy jednak, aby miały one podobną grubość. Później wystarczy już tylko poukładać produkty na sitach. W przypadku grzybów proces suszenia wygląda podobnie, aczkolwiek nie powinno się ich myć. Grzyby bardzo szybko chłoną wodę, przez co są trudne do wysuszenia. Dlatego wystarczy je przetrzeć papierowym ręcznikiem i można układać na sitach.

 

jak-suszyc-zywnosc-w-suszarce.jpg [138.01 KB]

 

Na co zwrócić uwagę podczas suszenia?

Choć proces suszenia jest mało skomplikowany i nie powinien nikomu sprawić problemów, powinniśmy mieć na uwadze kilka ważnych kwestii. Najważniejszą z nich jest temperatura, która nie może być ani za wysoka ani za niska. Jeśli ustawimy zbyt wysoką temperaturę, suszone produkty stracą wiele witamin, substancji odżywczych i smakowych. Oprócz tego, będą wysuszone jedynie z zewnątrz. Natomiast przy niskiej temperaturze, uda się wysuszyć nawet grube plasterki żywności, jednak proces suszenia będzie trwał o wiele dłużej. Należy również pamiętać, aby zachować odstęp pomiędzy sitami, co zapewni swobodny przepływ powietrza. Dzięki temu, żywność nie spleśnieje.

 

 

Czy warto kupić suszarkę do żywności?

Zdecydowanie tak. Suszenie jest naturalną metodą konserwacji żywności, która często jest wykorzystywana do przedłużenia trwałości produktów. Podczas suszenia, żywność pozbawiana jest wody, ale zachowuje swoje wartości odżywcze. Owoce suszy się również z innych powodów, m.in. po to, by uzyskać zupełnie inny smak. Bardzo popularne są np. suszone morele, śliwki i figi. Wiele osób do suszenia żywności wykorzystuje tradycyjną metodę, czyli piekarnik. Nie jest to jednak zbyt dobry sposób suszenia, ponieważ łatwo można przypalić produkty. Z tego względu, warto zainwestować w suszarkę do żywności.

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 9:00-17.00
NAPISZ DO NAS