Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Kuchnia zero waste – jak nie marnować jedzenia i oszczędzać?

Chcesz ograniczyć produkcję śmieci, przestać marnować jedzenie i przyczynić się do poprawy jakości środowiska naturalnego? Postępuj zgodnie z filozofią zero waste, której zasady od razu możesz wprowadzić w życie - zaczynając od kuchni. Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, dlaczego warto zacząć żyć zgodnie z ideą zero waste.

 

Zero waste – co to znaczy?

„Zero waste” to pojęcie, które coraz częściej pojawia się w Internecie i debatach publicznych. W tłumaczeniu oznacza po prostu „zero odpadów” albo „zero śmieci”, niektórzy tłumaczą ten zwrot również jako „zero marnowania”. Łatwo można więc wywnioskować, że ruch zero waste ma na celu ograniczenie produkcji śmieci. Ale nie tylko. Jak podaje międzynarodowa organizacja Zero Waste International Alliance, zero waste to: „ochrona wszystkich zasobów poprzez odpowiedzialną produkcję, konsumpcję, ponowne użycie i odzysk produktów, opakowań i materiałów, bez ich spalania i bez pozbywania się ich do ziemi, wody lub powietrza, co zagraża środowisku lub zdrowiu ludzkiemu”. 

 

 

Jak powstała idea zero waste?

Ruch społeczny zero waste powstał w Stanach Zjednoczonych, a jego początki sięgają lat 70. XX wieku. To właśnie wtedy chemik Paul Palmer założył Instytut Zero Waste, który głosił ideę „zero odpadów”. Jednym z jego celów było projektowanie produktów w taki sposób, aby można je było wielokrotnie wykorzystywać. Jednak ideologia zero waste zyskała na popularności dopiero w 2008 roku, gdy mieszkająca w Kalifornii Bea Johnson ogłosiła, że jej czteroosobowa rodzina wyprodukowała przez rok zaledwie jeden litrowy słoik odpadów. Francuzka opublikowała post i zdjęcie na swoim blogu "Zero Waste Home", które poruszyło społeczeństwo, wywołując falę komentarzy, niekoniecznie przychylnych. Niektórzy zareagowali na te rewelacje niedowierzaniem, inni zastanawiali się, jaki jest cel takiego działania, a jeszcze inni postanowili podążyć za jej przykładem. W taki właśnie sposób trend zero waste został spopularyzowany i szybko rozprzestrzenił się na całym świecie.

W Polsce Stowarzyszenie Zero Waste zostało zarejestrowane w marcu 2017 roku. Jego zadaniem jest uświadamianie społeczeństwa, dlaczego warto ograniczać produkcję odpadów i w jaki sposób to zrobić. Organizacja działa na rzecz ochrony środowiska, eliminacji z produkcji substancji chemicznych oraz zapobiegania zanieczyszczeniom środowiska i marnotrawstwu surowców. Ruch prowadzi intensywne działania w Internecie, publikując poradniki i pisząc blogi na temat tego, jak żyć zgodnie z ideologią zero waste. 

 
zero-waste-powstanie.jpg [178.41 KB]

 

Zero waste – główne zasady 

Filozofia zero waste opiera się na pięciu zasadach (5R), którymi powinieneś kierować się w życiu. 

 

Refuse (odmawiaj) 

Oznacza dbałość, aby do domu nie dostarczać więcej dodatkowych śmieci. Nie przyjmuj zatem przedmiotów, które szybko wyrzucisz, czyli ulotek, opakowań jednorazowego użytku czy próbek kosmetyków. W ten sposób sprawisz, że do Twojego domu będzie trafiać mniejsza ilość śmieci. 

 

Reduce (ograniczaj) 

Ta zasada mówi o tym, aby wprowadzić minimalizm w zakupach. Kupuj więc tylko to, co jest Ci niezbędne. Powstrzymuj się od kupowania przedmiotów, których nie potrzebujesz. Nie kupuj rzeczy, tylko dlatego, że są przecenione, nie zastanawiając się, czy w ogóle Ci się przydadzą. Zanim dokonasz zakupu, dobrze się zastanów, czy faktycznie potrzebujesz kolejnej pary sandałów na lato, torebki czy paska do spodni.

 

Reuse (używaj ponownie) 

Według tej zasady powinieneś ponownie wykorzystywać przedmioty. Zamień jednorazowe reklamówki na torby wielorazowe, a dla przedmiotów, których już użyłeś, a nie są Ci potrzebne, szukaj ponownego zastosowania. Daj im nowe życie! Spróbuj sprzedać, lub podarować komuś przeczytane książki lub dobrej jakości ubrania, których już nie nosisz. Stare firanki czy zasłony mogą stać się materiałem do szycia, szklane słoiczki możesz zamienić na stylowe świeczki, a z palet zrobisz dekoracje, które ozdobią Twój ogród lub taras.

 

Recycle (segreguj i przetwarzaj)  

Celem tej zasady jest ograniczenie zużycia surowców naturalnych i zmniejszenie ilości śmieci. Pamiętaj, aby odpady segregować zgodnie z Jednolitym Systemem Segregacji Odpadów. Do pięciu różnych pojemników wrzucaj poszczególne śmieci:

  • niebieski pojemnik – papier,

  • zielony pojemnik – szkło,

  • żółty pojemnik – tworzywa sztuczne i metale,

  • brązowy pojemnik – bioodpady (odpady biodegradowalne),

  • czarny pojemnik – odpady zmieszane.

 

Rot (kompostuj) 

Zasada mówi o tym, aby resztki jedzenia, roślin i inne odpadki kuchenne składować w postaci kompostu i przerabiać na wartościowy, w pełni ekologiczny nawóz.

Niektórzy do zasady 5R często dodają też kolejne „R”, a mianowicie:

  • repair (naprawiaj) – zanim wyrzucisz daną rzecz, postaraj się ją naprawić.

  • Remember (zapamiętaj) – pamiętaj, jak Twoje działania wpływają na środowisko naturalne.

  • Rethink (przemyśl) – przemyśl swój dotychczasowy styl życia i zastanów się, czy nie warto wprowadzić w nim zmian. 

Wbrew pozorom stosowanie się do powyższych zasad wcale nie zajmie Ci więcej czasu ani nie narazi Cię na żadne dodatkowe wydatki. Wymaga jednak zmiany stylu życia (lifestyle) i dotychczasowych przyzwyczajeń.

 
zero-waste-glowne-zasady.jpg [104.67 KB]

 

Dlaczego tak ważne jest ograniczenie produkcji śmieci?

Po II wojnie światowej na potęgę rozwinęła się produkcja tworzyw sztucznych. Od tamtej pory wykorzystanie plastiku znacznie wzrosło, przez co pojawiło się o wiele więcej śmieci, które są trudne i bardzo kosztowne w utylizacji. Najtrudniejsze do recyklingu są jednorazowe opakowania i tacki na żywności, kubki, materiały izolacyjne oraz śmieci z PVC. Nadmiar tworzyw sztucznych i problemy z ich utylizacją przyczyniają się do zaśmiecania naszej planety. 

Plastik jest ogromnym zagrożeniem dla morskich ekosystemów – wiele ryb, które zjadamy, zawiera w sobie mikrocząsteczki plastiku. Takie śmieci wywołują również choroby raf koralowych, ryb i owoców morza, a także ranią wiele morskich stworzeń. Niestety prognozy naukowców nie są optymistyczne. Według ich szacunków w 2050 roku w morzach i oceanach będzie więcej plastiku niż pływających ryb. Już teraz, duża ilość śmieci w morzach i oceanach sprawia, że powstają olbrzymie dryfujące skupiska śmieci, nazwane przez naukowców plastisferą. Jedno takie skupisko, nazwane Wielką Pacyficzną Plamą Śmieci, odkrył żeglarz i oceanograf Charles J. Moore w 1997 roku. Ta wyspa znajduje się między Kalifornią a Hawajami, a za jej utworzenie odpowiedzialne są prądy oceaniczne, które występują w tej części Pacyfiku. Szacuje się, że ta pływająca wyspa może mieć masę od 45 do nawet 129 tysięcy ton. Jej powierzchnia ma aż 1,6 mln km2 i w 99,9% składa się z tworzyw sztucznych. Druga, podobna wyspa do Wielkiej Pacyficznej Plamy Śmieci znajduje się bardziej na zachód, pomiędzy Hawajami a Japonią. 

 
zanieczyszczona przyroda zanieczyszczona przyroda

 

Większość z tworzyw, które wchodzą w skład wyspy śmieci, rozpada się na drobny pył, który trafia do wody, a następnie staje się pożywieniem dla zwierząt. Niestety niestrawione elementy plastiku blokują układ pokarmowy, powodując bolesną śmierć zwierząt morskich. Naukowcy szacują, że rocznie z tego powodu umiera ponad milion ptaków i około 1000 tysięcy ssaków. 

Zanieczyszczone plastikiem są nie tylko morza i oceany, ale również powietrze, w którym unosi się pył plastikowy. Wdychamy go każdego dnia, co szkodzi naszemu zdrowiu. Zanieczyszczenie powietrza w domu można wyeliminować, stosując odpowiednie oczyszczane powietrza.

Plastik jest zagrożeniem dla naszej planety. Właśnie dlatego ideologia zero waste jest nam tak bardzo potrzebna. 

 
zanieczyszczone morza i oceany zanieczyszczone morza i oceany
 

Który kraj ma zero śmieci?

W 2019 roku w całej Europie wytworzono prawie 225 milionów ton odpadów komunalnych, co w przeliczeniu na jedną osobę daje 502 kg śmieci. Największy problem z odpadami mają kraje najbardziej rozwinięte. Według danych Eurostatu najwięcej śmieci w Europie wytworzyli Duńczycy (844 kg/os.), Luksemburczycy (791 kg/os.) i Norwegowie (776 kg/os.). Polska w tym zestawieniu osiągnęła stosunkowo niezły wynik. Szacuje się, że nasz kraj produkuje 336 kg śmieci w przeliczeniu na jednego mieszkańca. Niższy wynik uzyskała tylko Rumunia, produkując 280 kg śmieci na jedną osobę. Czy to napawa optymizmem? Niestety te dane są tylko szacunkowe. Nie jesteśmy bowiem w stanie określić, ile w rzeczywistości wytworzyliśmy śmieci. 

 

produkcja śmieci w Europie

Źródło: ec.europa.eu

 

A czy jest jakiś kraj na świecie, który w ogóle nie produkuje śmieci albo wytwarza ich niewielką ilość? Z pewnością takim krajem jest Madagaskar. To wyspiarskie państwo, które kojarzy się głównie z lemurami i popularnym filmem animowanym, nie jest uprzemysłowione. Na wyspie praktycznie wszystkie przedmioty codziennego użytku są wytwarzane ręcznie. Natomiast to, co zostanie wyprodukowane w jednej z nielicznych fabryk, jest dla Malgaszów bardzo drogie. Wszystko, co nie jest darem natury, jest dla nich zbyt cenne, aby to wyrzucić. Właśnie dzięki temu Madagaskar wytwarza niewiele śmieci

Jako ciekawostkę warto przytoczyć tu historię małego japońskiego miasta Kamikatsu, które w 2003 roku zdecydowało się dołączyć do projektu „zero waste”. Początkowo wprowadzono tam obowiązek segregacji śmieci na 9 kategorii, później liczba ta wzrosła do prawie 45 frakcji. Rząd wprowadził nawet wysokie kary dla osób, które nie segregują śmieci, tylko je spalają, tak jak działo się to dawniej. Mieszkańcy Kamikatsu zanoszą śmieci do czynnej całodobowo Stacji Odpadów. Tam znajdują się osobne pojemniki służące do segregacji, np. na zużyty olej spożywczy, tkaniny czy jednorazowe pałeczki. Japończycy opanowali więc sztukę segregacji śmieci do mistrzostwa. Przedmioty, które są w dobrym stanie, trafią do specjalnego sklepu w miasteczku, natomiast z tekstyliów produkuje się np. zabawki. Ciężka praca Japończyków nie poszła na marne, gdyż już w 2016 roku udało im się odzyskać 81% odpadów, co znacznie przekroczyło japońską średnią (wynosi ona 20%). To niewielkie miasteczko stało się wzorem dla naśladowania dla innych, światowych metropolii. San Diego ogłosiło, że do roku 2030 chce zredukować produkcję śmieci o 75%, a Nowy Jork planuje w 100% pozbyć się problemów z odpadami

 

 

Jakie są korzyści zero waste?

Ostatnio ideologia zero waste cieszy się coraz większym zainteresowaniem osób, które chcą żyć w zgodzie z naturą. Wprowadzenie jej w życie nie jest kosztowne, wymaga jedynie zmiany codziennych nawyków, a niesie ze sobą wiele korzyści. 

 

Ochrona środowiska

Decydując się żyć zgodnie z ideą zero waste, przede wszystkim podejmujesz działania na rzecz zachowania lub przywrócenia równowagi w przyrodzie. Ograniczasz produkcję śmieci, stawiasz na minimalizm i możesz świadomie wybierać produkty, które pochodzą z recyklingu. 

 

Oszczędność pieniędzy

Ochrona środowiska to niejedyny powód, dla którego warto wprowadzić w życie filozofię zero waste. Ograniczenie produkcji śmieci przełoży się również na oszczędność pieniędzy. Jeśli zdecydujesz się zastąpić jednorazowe opakowania wielorazowymi, nie będziesz musiał ciągle kupować nowych. Dotyczy to np. reklamówek plastikowych, które najlepiej zastąpić płóciennymi torbami czy plastikowych słomek do napojów, dla których alternatywą są słomki szklane. W ten sposób zaoszczędzisz pieniądze i będziesz mógł wykorzystać je w inny sposób. 

 

AGD

Zdrowie

Dzięki ideologii zero waste będziesz dokonywać bardziej świadomych wyborów. Zaczniesz kupować lepszej jakości produkty spożywcze, co pozwoli Ci przygotowywać zdrowsze posiłki. W rezultacie poprawi się Twoje zdrowie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Zdrowe odżywianie to najlepszy sposób na utrzymanie silnego organizmu przez długi czas. 

 

Porządek w domu

Ideologia zero waste nie tylko uświadamia nam sytuację klimatyczną naszej planety, ale również uczy porządku. Wielorazowe pojemniki pomogą Ci posegregować żywność w kuchni według określonych kategorii, dzięki czemu zawsze będziesz wiedzieć, gdzie znajdziesz konkretne produkty. Poza tym takie pojemniki są trwalsze i łatwiejsze do utrzymania w czystości, a do tego estetyczniej prezentują się na półkach. 

 

zero waste korzyści

 

Kroki do zero waste – co możesz zrobić?

Jeśli nie wiesz, jak zacząć żyć zgodnie z ideą zero waste, poniżej znajdziesz kilka propozycji. Wiele z nich od razu możesz wcielić w życie bez żadnego przygotowania. Zacznij od małych kroków w swoim gospodarstwie domowym, które szybko staną się Twoim przyzwyczajeniem. Nie będą one wymagać od Ciebie dużego zaangażowania, a mogą wiele zmienić dla planety. 

  • Na zakupy spożywcze wybieraj się z własną torbą lub koszykiem, aby ograniczyć produkcję plastikowych reklamówek, które po powrocie do domu wyrzucisz do kosza.

  • Kupując ubrania czy buty, zwracaj uwagę na ich jakość. Lepiej wykonana odzież posłuży Ci przez dłuższy czas, co pozwoli ograniczyć jej konsumpcję. 

  • Używaj ekologicznych kosmetyków i środków czystości, które możesz samodzielnie przygotować w domu.

  • Zamiast jednorazowych produktów, wybieraj te wielokrotnego użytku. Plastikową maszynkę do golenia zamień na tą z wymiennymi ostrzami, szczoteczkę manualną na elektryczną, a żel w plastikowym opakowaniu na mydło w kostce. 

  • Jeśli chcesz kupić kawę na drogę, zabierz ze sobą kubek termiczny, by ograniczyć produkcję plastikowych kubków. To samo dotyczy wody do picia – zamiast butelkowanej, zainwestuj w butelkę filtrującą, dzięki której wszędzie będziesz mógł delektować się świeżą i zdrową wodą.

 

 

  • Zakręcaj wodę podczas mycia zębów czy golenia, zmywaj wszystkie naczynia naraz, bierz krótki prysznic, aby oszczędzać wodę.

  • Wymień żarówki na diody LED, a stare prądożerne sprzęty AGD na bardziej energooszczędne. 

  • Jeśli jest to możliwe, naprawiaj zepsute rzeczy, zamiast kupować nowe. Jeśli nie da się ich naprawić, być może znajdziesz dla nich inne zastosowanie, np. z opon samochodowych możesz zrobić kwietniki lub legowiska dla psów i kotów. 

  • Daj drugie życie niechcianym przedmiotom. Niechciane książki, zabawki, ubrania czy urządzenia możesz spróbować sprzedać lub komuś podarować. 

  • Nie drukuj biletów, faktur czy dokumentów, które zaraz trafią do kosza. 

  • Segreguj śmieci i zbieraj odpady, które zalegają w Twojej okolicy.

  • Pamiętaj, że w ruchu zero waste nie chodzi o całkowitą rezygnację z zakupów, ale o dokonywanie przemyślanych wyborów i ograniczenie produkcji śmieci.

 

kuchnia zero waste

 

Rozwiązania zero waste w kuchni

Najlepszym miejscem do rozpoczęcia przygody z zero waste jest kuchnia, ponieważ to właśnie w niej produkujemy najwięcej śmieci. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak postępować zgodnie z ideą zero waste w kuchni.

 

Segregacja śmieci

Filozofia zero waste w dużym stopniu wiąże się z recyklingiem, który polega na odzyskiwaniu surowców z odpadów i ich ponownym wykorzystaniu. Jeśli nie uda Ci się ograniczyć produkcji odpadów, powinieneś zadbać o recykling, aby wykorzystany produkt ponownie wrócił do obiegu surowców. Aby przygotować śmieci do ponownego użycia, musisz je posegregować zgodnie ze wspomnianym wcześniej systemem segregacji. 

 

 

Dobrym sposobem na wykorzystanie odpadów organicznych są natomiast kompostowniki. Jeśli mieszkasz w domu z ogrodem, możesz pokusić się o założenia dużego kompostownika, który przerobi resztki kuchenne na naturalny nawóz. Jeżeli natomiast mieszkasz w mieszkaniu, możesz zainwestować w niewielki kompostownik, który bez problemu zmieści się pod zlewem lub na balkonie. 

 

segregacja śmieci recykling

 

Zakupy w stylu zero waste

Jeśli chcesz wprowadzić w życie ideę zero waste, zamień jednorazowe reklamówki na wielorazowe. Do sklepu wybieraj się z własną torbą – najlepiej bawełnianą lub płócienną. Poza tym wybieraj warzywa i owoce luzem i pakuj je we własne wielorazowe siatki. W ten sposób ograniczysz produkcję plastikowych reklamówek. Takie woreczki możesz uszyć samemu, wykorzystując do tego, np. stare firanki albo kupić gotowe w sklepie. 

Pojemniki do przechowywania

Możesz również przynosić własne pojemniki na nabiał, sery, mięso czy wędliny. Zawsze jednak zapytaj, czy sklep pozwala na pakowanie tych produktów w wielorazowe pojemniki. Dokonując zakupów, pytaj, czy sprzedawca może zapakować żywność w torebki papierowe, a nie plastikowe. 

 

zakupy zero waste

 

Planowanie posiłków

Pamiętaj, że bycie zero waste w kuchni zaczyna się podczas zakupów w sklepie. Często kupujemy za dużo produktów, wypełniając niemal całą lodówkę po jednych zakupach. Później zapominamy o żywności albo po prostu nie jesteśmy w stanie jej spożyć. W rezultacie jedzenie się psuje i musimy wyrzucić je do kosza. Aby ograniczyć marnowanie żywności, najlepiej zaplanować posiłki na cały tydzień, a do sklepu wybrać się z listą zakupów. Będąc już na zakupach, pamiętaj również o tym, aby sprawdzać datę ważności produktów, a na zapas kupować jedynie mrożonki, które mogą być przechowywane przez długi czas w zamrażarce.

 

planowanie posiłków

 

Przechowywanie żywności

Jeśli chcesz ograniczyć marnowanie żywności i przedłużyć jej termin przydatności do spożycia, musisz odpowiednio przechowywać produkty. Do tego przydadzą Ci się pojemniki do przechowywania – najlepiej szczelne i łatwe do utrzymania w czystości. 

 

przechowywanie żywności

 

Gotowanie bez resztek

Postaraj się wykorzystywać resztki w kuchni. W ten sposób nie tylko ograniczysz marnowanie żywności i produkcję odpadów, ale również oszczędzisz na zakupach i urozmaicisz swoje codzienne posiłki. Z tego, co pozornie nie jest przydatne, możesz stworzyć ciekawe potrawy. Z jadalnych liści przygotujesz surówkę, a z warzyw, które znajdziesz w lodówce powstanie zupa krem „ze wszystkiego”.

Co zrobić z resztkami żywności? Przykłady wykorzystania:

  • Czerstwe pieczywo – możesz z niego przygotować grzanki, tosty, kanapki na ciepło albo przerobić na bułkę tartą. 

  • Gotowane ziemniaki – gdy zostaną Ci z obiadu, możesz z nich zrobić kotlety ziemniaczane, kopytka lub kluski śląskie. Na ich bazie możesz też przygotować zapiekankę.

  • Makaron – resztki makaronu możesz dodać do zupy, sałatki albo zrobić z nich zapiekankę makaronowo-warzywną.

  • Obierki z warzyw – obierki z marchewki, pietruszki czy selera staną się świetną bazą do przygotowania bulionu warzywnego. Możesz je przetrzymywać w zamrażalniku, a później ugotować z nich aromatyczny bulion.

  • Warzywa z bulionu – doskonale nadają się na sałatkę jarzynową, a wywar na galaretkę.

  • Mięso z bulionu – takie mięso możesz wykorzystać do wrapów, sałatek lub zapiekanek. Świetnie sprawdzi się również jako baza do pasztetu czy pasty kanapkowej. 

 

gotowanie bez resztek

Źródło: motywatordietetyczny.pl

 

Kuchnia bez plastiku

Jeśli chcesz postępować zgodnie z ideologią zero waste, przede wszystkim powinieneś zrezygnować z plastiku w kuchni. Tworzywa sztuczne są na każdym kroku – jednorazowe woreczki foliowe, gąbki do zmywania, folia spożywcza czy plastikowe pojemniki. Zamiast nich do przechowywania jedzenia wykorzystuj pojemniki wielokrotnego użytku. O wiele przyjaźniejsze dla środowiska, a przy tym znacznie zdrowsze dla człowieka są wielorazowe woskowijki niż folia spożywcza. Woskowijki to pewnego rodzaju szmatki bawełniane zaimpregnowane specjalną mieszaniną na bazie wosku pszczelego. Są zatem w 100% naturalne, a do tego mają właściwości antybakteryjne, które przedłużają świeżość żywności. Wystarczy, że nałożysz woskowijkę na naczynie i dociśniesz rękami, a po kilku sekundach przybierze ona kształt naczynia i zlepi się, szczelnie je opakowując. Możesz w nich również przechowywać sery, wędliny, a także pakować kanapki do pracy czy na wyjazd.

 

 

Naturalne środki czystości

Zrezygnuj z kupowania chemicznych środków czystości, w których znajdują się szkodliwe dla zdrowia człowieka i przyrody substancje. Do sprzątania spokojnie możesz użyć łatwo dostępnych, skutecznych i co najważniejsze bezpiecznych składników, które znajdziesz w kuchni. Należą do nich:

  • Soda oczyszczona – ma niesamowite właściwości czyszczące, które możesz wykorzystać do codziennego sprzątania. Soda ma zdolność neutralizowania kwasów, wybielania czy pochłaniania nieprzyjemnych zapachów. Z jej pomocą przywrócisz blask stalowemu zlewozmywakowi, wyczyścisz kuchenkę mikrofalową bez szorowania, a nawet pozbędziesz się niechcianych zapachów z lodówki. 

  • Ocet – doskonale usuwa tłuste plamy, dzięki czemu z jego pomocą skutecznie pozbędziesz się przypalonego tłuszczu z piekarnika czy tłustych osadów na okapie kuchennym. Ocet możesz również wykorzystać do mycia lodówki czy wyparzania naczyń. 

  • Kwasek cytrynowy – jest skutecznym środkiem odkamieniającym. Świetnie nadaje się do odkamieniania czajnika, usuwania osadów po kawie i herbacie oraz zacieków z armatury. Poza tym kwasek cytrynowy można wykorzystać do nabłyszczania sztućców i szklanek, a także do wyczyszczenia zmywarki.

  • Alkohol etylowy – to świetny środek dezynfekujący i odkażający. Poza tym usuwa niechciane zapachy. 

 

naturalne środki czystości

 

Oszczędzanie wody

Dlaczego powinno się oszczędzać wodę? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że zasoby słodkiej wody na świecie są bardzo małe – jedynie 2,5% stanowi woda zdatna do picia. Te zasoby kurczą się z każdym rokiem, a ich przyczyną są przede wszystkim zmiany klimatyczne, w dużej mierze spowodowane działalnością człowieka. Dlatego tak ważne jest oszczędzanie wody. W kuchni z tej wody korzysta się praktycznie cały czas. Co możesz zrobić, aby jej nie marnować? Przede wszystkim:

  • Zakręcaj wodę, kiedy z niej nie korzystasz.

  • Zamontuj w kranie perlator, który napowietrza wodę. Dzięki temu wydaje się, że wody wypływa znacznie więcej niż w rzeczywistości, co pozwala zmniejszyć jej zużycie.

  • Do czajnika wlewaj tylko tyle wody, ile potrzebujesz, aby zaparzyć szklankę herbaty lub filiżankę kawy. 

  • Używaj mniejszych garnków do gotowania wody.

  • Wodę pozostałą z gotowania postaraj się ponownie wykorzystać, np. woda po zagotowaniu jajek świetnie nadaje się do podlewania roślin (oczywiście musi być ostudzona).

  • Nie kupuj wody butelkowej. Do wyprodukowania 1-litrowej wody butelkowej potrzeba dodatkowo co najmniej 1,4 litra wody. Zamiast butelek z wodą, lepiej zainwestuj w dzbanek filtrujący lub zamontuj w kuchni specjalny system odwróconej osmozy, który będzie oczyszczał wodę. Filtrowanie wody to nie tylko sposób na oszczędność wody, ale również ograniczenie produkcji plastikowych butelek.

  • Zainwestuj w zmywarkę. Podczas ręcznego zmywania zużyjesz znacznie więcej wody niż w czasie zmywania mechanicznego. 

 

oszczędzanie wody

 

Sprzęty AGD w duchu zero waste

Wybierając urządzenia AGD do kuchni, zwracaj uwagę na ich klasę efektywności energetycznej. Im wyższa klasa energetyczna, tym mniej prądu zużyje dane urządzenie. To z kolei przełoży się na dodatkową oszczędność i pozwoli bardziej zatroszczyć się o środowisko naturalne. Poza tym sprawdź, czy urządzenie zostało wyposażone w ekologiczny tryb pracy, co również pozwoli oszczędzić energię. Takie tryby znajdziesz m.in. w lodówkach, pralkach czy zmywarkach. 

Pamiętaj jednak, że zakup energooszczędnych urządzeń AGD nie zwalnia Cię z rozsądnego ich wykorzystywania. Nastawiając cykl zmywania lub prania z połową załadunku, zawsze wybieraj specjalny program, dzięki któremu zmywarka lub pralka automatycznie dostosuje ilość wody i energii elektrycznej do załadunku. Mrożonki rozmrażaj w lodówce i nie trzymaj jej drzwi zbyt długo otwartych, by niepotrzebnie nie ogrzewać jej wnętrza.

 

 

Kuchnia zero waste – gdzie znaleźć pomysły i porady?

Trend zero waste z każdym rokiem zyskuje na popularności. Na całym świecie nie brakuje również jego propagatorów. Jeśli szukasz pomysłów i wskazówek, jak żyć zgodnie z tą ideą, sprawdź blog „Going Zero Waste”, który prowadzony jest przez rzeczniczkę „National Geographic” – Kathryn Kellog. Od lat uczy ona, jak prowadzić zdrowy i bardziej zrównoważony tryb życia. Jest również autorką książek „101 Ways to Go Zero Waste” oraz „Zero Waste Kids”, które pokazują, jak ograniczyć produkcję śmieci i żyć w zgodzie z naturą. 

W naszym kraju w ostatnim czasie również ukazały się publikacje w tematyce minimalizmu i zero waste. „Życie Zero Waste. Żyj bez śmieci i żyj lepiej” autorstwa Katarzyny Wągrowskiej to praktyczny poradnik, z którego dowiesz się, od czego rozpocząć swoją przygodę z ideą zero waste i jak czerpać zasoby z natury bez ich niszczenia. Z kolei w kuchni przydadzą Ci się książki: „Bez resztek” Jagny Niedzielskiej oraz „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”, której autorką jest Sylwia Majcher. Obie publikacje zawierają przepisy i porady, z których dowiesz się, jak nie marnować żywności, wykorzystując resztki, które pozostały z wcześniej przygotowanych potraw. 

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS