% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81 | od pn. do pt. w godz. 09:00 - 17:00
Jak rozpalić grilla węglowego, gazowego i elektrycznego? Poradnik dla początkujących
Grillowanie to świetny sposób, aby spędzić czas na świeżym powietrzu, rozmawiając przy tym z bliskimi i delektując się smakiem przepysznych grillowanych potraw. Niestety rozpalenie grilla, szczególnie dla osób początkujących, może być prawdziwym wyzwaniem. Warto zatem najpierw poznać podstawowe zasady grillowania. Z naszego poradnika dowiecie się, jak rozpalić grilla węglowego, elektrycznego oraz gazowego.
Czego dowiesz się z naszego poradnika?
|
Przygotowanie grilla do rozpalenia
Zanim rozpoczniemy grillowanie, najpierw powinniśmy przygotować wszystkie niezbędne urządzenia i akcesoria. Niezależnie od tego, jakiego grilla użyjemy, powinniśmy go ustawić na równej, twardej powierzchni, np. na betonie albo na ziemi, aby nie przewrócił się w trakcie grillowania potraw. W pobliżu grilla nie powinny znajdować się żadne łatwopalne materiały, czyli np. deski, sztuczna trawa, a nawet hamaki i dziecięce zabawki ogrodowe. Wybierając miejsce na grill ogrodowy, warto wziąć pod uwagę także komfort grillowania. Należy ustawić urządzenie tak, aby osoba zajmująca się grillem mogła spokojnie prowadzić rozmowę ze swoimi gośćmi, doglądając grillujących się potraw.
Czyszczenie grilla
Jak rozpalić grilla? Najpierw musimy go wyczyścić. Nie chcemy przecież przygotowywać potraw na zaschniętych resztkach i tłuszczu z poprzedniego grillowania. Dlatego dokładnie oczyszczamy ruszt po ostatnim użyciu – możemy do tego celu wykorzystać specjalne środki czyszczące do grilla, naturalne detergenty, a nawet myjkę parową. Następnie ruszt grilla dokładnie osuszamy i smarujemy oliwą, aby podczas grillowania nie przywierały do niego potrawy.
Czym rozpalić grilla?
Kolejnym krokiem po wyczyszczeniu grilla jest przygotowanie produktów potrzebnych do jego rozpalenia. Sposobów na rozpalenie grilla jest wiele – możemy użyć węgla, brykietu lub drewna.
Brykiet drzewny
Brykiet to mieszanka węgla, piasku, trocin i substancji wyprodukowanych na bazie nafty. Wszystkie te składniki zostają sprasowane pod dużym ciśnieniem, a ich spoiwem jest zwykle żywica lub klej. Jak rozpalić brykiet drzewny? Ze względu na to, że ma on zwartą budowę, jego czas rozpalania jest dość długi. Brykiet musi palić się przez co najmniej 45 minut, zanim położymy na ruszcie jedzenie. Należy jednak zaznaczyć, że ma bardzo dużą wydajność, ponieważ może utrzymywać ciepło nawet do 4 godzin.
Węgiel drzewny
Zaletą węgla drzewnego jest szybki czas rozpalania się – wystarczy ok. 15 minut, aby móc rozpocząć grillowanie. Niestety z tego powodu, że węgiel drzewny szybko ulega całkowitemu spaleniu, należy często dokładać opału do grilla. Wybierając węgiel drzewny, należy pamiętać, aby był pozyskany z drzew liściastych.
Drewno
Grilla węglowego możemy też rozpalić drewnem pochodzącym z drzew liściastych, a najlepiej owocowych, np. jabłoni, czereśni lub wiśni. Takie drewno ma charakterystyczną słodycz, która w delikatny sposób przechodzi do grillowanego jedzenia. Nie należy natomiast grillować potraw na drewnie drzew iglastych, ponieważ zawiera ono żywicę, która pod wpływem wysokiej temperatury wydziela toksyczne substancje.
Należy jednak mieć na uwadze, że podczas grillowania drewnem powstaje znacznie większy dym, niż w przypadku innych surowców. Poza tym pojawiają się większe płomienie, dlatego warto mieć pod ręką spryskiwacz lub butelkę z wodą.
Jaka rozpałka do grilla?
Do rozpalenia grilla, niezależnie od tego, czy używamy brykietu, węgla czy drewna, będzie nam też potrzebna podpałka (rozpałka). Często występuje w postaci woskowanych bloków lub płynu. Z jej pomocą łatwo i szybko rozpalimy grilla, ponieważ rozpałka składa się z wielu łatwopalnych składników, w tym podobnych do nafty. Niestety ich spalanie ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. Z tego względu warto rozpalać grilla z rozpałką ekologiczną – bez problemu można takie kupić w sklepach.
Jak rozpalić grilla bez rozpałki?
Jeśli nie mamy pod ręką podpałki, albo po prostu nie chcemy jej używać, do rozpalania możemy użyć naturalnych materiałów, np. suchej trawy, delikatnej, suchej kory z brzozy, sznurka konopnego albo czystego papieru brązowego. Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie wełny drzewnej, czyli drewnianych wiórek.
Naturalna rozpałka do grilla ma wiele zalet. Długo się pali, nie zmienia smaku przygotowywanych potraw, a do tego jest w pełni bezpieczna dla zdrowia.
Przydatne akcesoria do rozpalania grilla
Rozpalanie grilla często jest trudne i czasochłonne. Warto zatem zaopatrzyć się w praktyczne akcesoria do grilla, które nie tylko pomogą i zapewnią bezpieczeństwo podczas rozpalania, ale również przydadzą się na późniejszym etapie grillowania.
Komin do rozpalania grilla
Jednym z narzędzi, które usprawnia czynność rozpalania grilla węglowego, jest specjalny komin. To nic innego jak cylindryczny pojemnik z otworami w górnej i dolnej części oraz praktycznym uchwytem. Taka budowa zapewnia podpałce lub węglowi optymalny dopływ powietrza, dzięki czemu opał znacznie szybciej zyskuje pożądaną temperaturę.
Jak rozpalić grilla w kominie? To bardzo łatwe.
- Najpierw należy wyjąć ruszt z grilla.
- Następnie wsypać do komina węgiel drzewny.
- Kostki do rozpalania ułożyć na ruszcie i je zapalić.
- Ustawić komin bezpośrednio na kostkach znajdujących się na ruszcie.
- Po upływie ok. 10-15 minut węgle powinny się odpowiednio palić. Należy równomiernie wyłożyć je na ruszt do węgla drzewnego.
- Następnie założyć ruszt, podgrzać grilla i zacząć przyrządzenie potraw.
Dmuchawa do rozpalania grilla
Kolejnym przydatnym akcesorium jest dmuchawa do rozpalania grilla. Składa się z rączki z przyciskiem lub kołowrotkiem oraz specjalnej rurki, przez którą wydmuchiwane jest powietrze. Dzięki dmuchawie rozpalanie grilla przebiega szybciej i jest skuteczniejsze, ponieważ powietrze przyspiesza proces spalania. W sprzedaży dostępne są dmuchawy elektryczne, które działają na baterie oraz modele mechaniczne, które napędza się, kręcąc specjalnym kołowrotkiem.
Szczypce do grilla
Zdecydowanie najbardziej uniwersalnym narzędziem wykorzystywanym podczas grillowania są szczypce. Z ich pomocą można łatwo i bezpiecznie rozmieścić opał pod rusztem. Takie szczypce zwykle mają antypoślizgową rękojeść, która nie nagrzewa się do zbyt wysokiej temperatury. Warto je mieć pod ręką, ponieważ chronią nasze ręce przed kontaktem z wysoką temperaturą, sadzą oraz tłuszczem.
Przesuwak do grilla
Podobną funkcję do szczypiec pełni przesuwak do grilla. Służy on do przesuwania rozżarzonych węgielków w celu równomiernego rozłożenia żaru. Przesuwak składa się z długiego, metalowego pręta, który kończy się niewielką łopatką.
Zapalarka
Aby móc zapalić grilla, będziemy potrzebować zapałek albo zapalniczki. Zdecydowanie wygodniejsza w użyciu jest jednak zapalarka elektryczna. Z jej pomocą błyskawicznie rozpalimy grilla – bez żadnych chemicznych środków czy nawet podpałek. Zapalarki do grilla wyposażone są w nienagrzewające się rękojeści, co sprawia, że są bezpieczne w użytkowaniu.
Spryskiwacz z wodą
Grillując potrawy na grillu węglowym, warto mieć też pod ręką spryskiwacz wody. Dzięki niemu szybko ugasimy ogień, jeśli płomienie będą za duże.
Jak rozpalić grilla tradycyjnego? Instrukcja krok po kroku
Skoro wiemy już, jak przygotować grill do użytkowania i jakie narzędzia będą nam potrzebne do grillowania, możemy przejść do rozpalania urządzenia.
- Opał w postaci brykietu, węgla drzewnego lub drewna układamy w stożek. W środku pozostawiamy wolną przestrzeń, ale górę lekko przysłaniamy węgielkami.
- Jeśli używamy podpałki w płynie, polewamy nią opał. Natomiast podpałkę w kostce lub naturalną, czyli, np. drewniane wiórki, wkładamy do środka kopczyka z węglem lub brykietem.
- Następnie podpalamy węgielki, używają zapalarki elektrycznej lub długiej zapalniczki.
- Czekamy, aż węgiel, brykiet lub drewno zajmie się żarem. Gdy pierwsza warstwa osiągnie rozżarzenie, możemy dorzucić więcej opału.
- Gdy węgielki pokryją się białym popiołem, równomiernie rozprowadzamy je po powierzchni grilla.
- Następnie umieszczamy ruszt na grillu.
- Rozpoczynamy grillowanie, układając na ruszcie mięso lub warzywa.
- Aby utrzymać temperaturę podczas grillowania, należy dokładać opału co ok. 30 minut.
Ile czasu rozpala się grill?
Wiele osób zastanawia się, ile wcześniej rozpalić grilla. Nie można jednak udzielić jednej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ czas potrzebny na rozpalenie grilla zależy od rodzaju urządzenia oraz samej metody rozpalania.
- Grille elektryczne i gazowe rozpalają się bardzo szybko. Zazwyczaj potrzeba ok. 10-15 minut, aby je rozgrzać do odpowiedniej temperatury.
- W przypadku grilla węglowego wiele zależy od wilgotności opału. Standardowy węgiel drzewny powinien rozpalić się już w ciągu 15 minut. Natomiast na rozpalenie brykietu będziemy potrzebować nawet ok. 45 minut.
Rozpalanie grilla ogrodowego
Procedura rozpalania grilla różni się w zależności od tego, jakie urządzenie posiadamy. W inny sposób rozpala się bowiem tradycyjnego grilla węglowego, a w jeszcze inny grilla gazowego i elektrycznego.
Jak rozpalić grilla węglowego?
Zdecydowanie najwięcej zachodu wymaga od nas rozpalenie grilla węglowego. Tak jak wspomnieliśmy wcześniej, do wyboru mamy kilka rodzajów opału. Jednak niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na węgiel drzewny, brykiet, czy może na zwykłe drewno, proces rozpalania grilla węglowego będzie przebiegał podobnie.
- Materiał opałowy układamy w niewielki stosik.
- Jeśli używamy podpałki, wkładamy ją w opał.
- Podpalamy opał zapalarki.
- Jeżeli mamy dmuchawę, warto z niej skorzystać, aby szybko wzniecić ogień. W innym przypadku możemy po prostu rozdmuchać ogień albo machać gazetą tuż przy palenisku.
- Rozpalony ogień powinniśmy dostrzec po ok. 5 minutach, a na jego powierzchni powinien pojawić się charakterystyczny biały nalot.
- Następnie za pomocą szczypiec należy rozgarnąć opał, aby równomiernie pokrył całą powierzchnię grilla.
- Na koniec zakładamy ruszt, a następnie rozpoczynamy grillowanie potraw.
Jak rozpalić grilla gazowego?
Grille gazowe najczęściej działają na butlę z gazem. Większość z nich ma również praktyczne pokrywy. Jedynie w tańszych urządzeniach może nie być pokrywy. Oto instrukcja, jak rozpalić grill gazowy szybko i bezpiecznie.
- Najpierw podłączamy butlę gazową za pomocą reduktora. Upewnijmy się jeszcze, że butla jest napełniona gazem i poprawnie podłączona.
- Następnie lekko odkręcamy zawór na butli.
- Otwieramy pokrywkę grilla i odkręcamy palnik pokrętłem. W większości urządzeń palniki zapalają się za pomocą elektrycznego zapalnika. Jeśli go nie mają, planiki zapalamy ręcznie, np. zapalarką lub zapałkami.
- Następnie odczekujemy kilka minut, aż palnik się nagrzeje. W tym czasie możemy włączyć pozostałe palniki.
- Na końcu wystarczy ustawić temperaturę wszystkich palników za pomocą pokrętła regulacji.
- Gdy palniki osiągną odpowiednią temperaturę, kładziemy na ruszt mięso, warzywa lub inne produkty.
Jak rozpalić grilla elektrycznego?
Najmniej kłopotliwy do rozpalenia jest grill elektryczny. Wystarczy bowiem podłączyć go do prądu, nacisnąć guzik włączający urządzenie, następnie zamknąć pokrywę i poczekać, aż grzałki umieszczone pod rusztem się nagrzeją. Taki grill bardzo szybko osiąga właściwą temperaturę, więc już zaledwie po kilkunastu minutach można kłaść na nim mięso, ryby czy warzywa. Większość grilli elektrycznych ma też wbudowane regulatory temperatury, co znacznie ułatwia grillowanie.
Grill elektryczny ogrodowy ma wiele zalet. Jedną z nich jest właśnie szybkość i łatwość rozpalania oraz grillowania potraw. Poza tym taki grill nie potrzebuje otwartego ognia, więc nie ma ryzyka wystąpienia pożaru. Dużym atutem jest również to, że w czasie grillowania nie powstaje dym. Dzięki temu można spokojnie grillować w ogrodzie, na tarasie, a nawet na balkonie.
Jak rozpalić grill z pokrywą?
W sprzedaży dostępne są też grille z pokrywką – są to głównie grille elektryczne i gazowe. W pokrywie znajdują się otwory wentylacyjne, która umożliwiają pełną kontrolę nad temperaturą. Poza tym tego typu grille często wyposażone są w termostaty, co znacznie ułatwia przyrządzanie potraw.
Jak wygląda rozpalanie grilla zamykanego? Tak samo, jak rozpalanie grilla gazowego lub elektrycznego bez pokrywki. Cała procedura wygląda dokładnie w ten sam sposób. W przypadku grilla gazowego pokrywę zamykamy dopiero wtedy, gdy go rozpalimy, a jego palniki się zapalą. W przeciwnym razie może dojść do wybuchu. Natomiast pokrywę grilla elektrycznego możemy zamknąć na czas nagrzewania.
Jak rozpalić grilla jednorazowego?
W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się grill jednorazowy. Korzystanie z niego jest bardzo łatwe, ponieważ wyposażony jest we wszystkie elementy potrzebne do grillowania. W jego składzie znajdziemy aluminiową wytłoczkę wypełnioną węglem, ruszt i podstawkę. W zestawie znajduje się też podpałka. Rozpalanie takiego grilla jest bardzo łatwe i nie trzeba mieć do tego żadnych umiejętności.
Wystarczy położyć grill jednorazowy w stabilnym i bezpiecznym miejscu, a następnie podpalić zapałkami lub zapalniczką. Po upływie kilku minut dokładnie rozpali się podpałka i ulotnią się z niej środki łatwopalne. Ich charakterystyczny zapach z pewnością poczujemy w powietrzu. Dopiero potem będziemy mogli układać na grillu potraw, grillując podobnie jak na grillu węglowym.
Kiedy kłaść mięso na grilla?
Zanim umieścimy potrawy na grillu, upewnijmy się, że jest dobrze nagrzany.
- Jeżeli rozpalamy grilla węglem, brykietem lub drewnem, na opale musi pojawić się biały popiół. To znak, że opał osiągnął odpowiednią temperaturę.
- W przypadku grilla gazowego i elektrycznego, o osiągnięciu odpowiedniej temperatury do grillowania potraw, poinformują nas wskaźniki.
Jak grillować, żeby nie spalić jedzenia?
Wiemy już, jak rozpalić grilla węglowego, gazowego oraz elektrycznego. Teraz podpowiemy Wam, jak grillować, aby nie spalić jedzenia. Oto kilka wskazówek:
- Nie spieszmy się z grillowaniem. Lepiej ustawić niższą temperaturę i nieco dłużej piec mięso, niż spalić je pod wpływem wysokiej temperatury.
- Zanim rozpoczniemy grillowanie, dokładnie wymyjmy ruszt z resztek jedzenia, tłuszczu i popiołu.
- Nie kładźmy na ruszt mięsa, które pływa w marynacie. Kapiący olej tylko wznieca płomienie. W takiej sytuacji należy przesunąć ruszt na wyższe piętro albo odciąć dopływ powietrza pokrywką.
- Nie smarujmy potraw słodkimi sosami. Ze względu na to, że cukier szybko się karmelizuje, bardzo łatwo można przypalić jedzenie. Słodki sos możemy podać do gotowej potrawy.
- Nie trzymajmy gotowych potraw na ruszcie. Jedzenie należy podawać od razu po przy przygotowaniu na grillu.