% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81   |   od pn. do pt. w godz. 08:00 - 16:00

Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Jak działa mikrofalówka z termoobiegiem?

Współczesne kuchenki mikrofalowe potrafią nie tylko podgrzewać żywność, lecz także rozmrażać, gotować na parze, grillować, a nawet piec potrawy. Kto by pomyślał, że w kuchence będziemy mogli upiec wilgotne brownie, przygotować zapiekankę mięsno-warzywną albo upiec słodkie tartaletki. To wszystko jest możliwe dzięki funkcji termoobiegu. Sprawdźmy zatem, jak działa mikrofalówka z termoobiegiem i czy warto w nią zainwestować. 

 

Mikrofalówka z termoobiegiem – co to jest?

Trudno jest znaleźć na rynku piekarnik, który nie oferowałby termoobiegu. Praktycznie każdy model wyposażony jest w wentylator, dzięki któremu gorące powietrze krąży po całej komorze i dociera do jej wszystkich zakamarków. Termoobieg nie jest jednak zarezerwowany wyłącznie dla piekarników. Producenci coraz częściej stosują tę praktyczną funkcję również w kuchenkach mikrofalowych. 

Mikrofalówka z termoobiegiem to urządzenie 2w1. Jeśli uruchomimy termoobieg, kuchenka będzie pełnić funkcję zwykłego piekarnika. W dalszym ciągu możemy jednak korzystać z niej, jak ze zwykłej kuchenki mikrofalowej.

 

 

Co daje termoobieg w kuchence mikrofalowej?

Dzięki termoobiegowi możemy nie tylko podgrzewać i rozmrażać potrawy w mikrofalówce, lecz także piec. Kuchenka mikrofalowa, podobnie jak piekarnik, wyposażona jest w wentylator, który zapewnia ciągłą cyrkulację gorącego powietrza. Wymuszony obieg powietrza sprawia, że we wszystkich miejscach komory panuje jednakowa temperatura, dzięki czemu potrawy pieką się równomiernie. Co więcej, termoobieg pozwala skrócić czas przyrządzania potrawy, a to z kolei wpływa na jej smak i eksploatację niektórych części urządzenia.

 
Co daje termoobieg w mikrofalówce?
 

Mikrofalówka z termoobiegiem – wady i zalety

Wiele osób zastanawia się, czy warto kupić kuchenkę mikrofalową wyposażoną w funkcję termoobiegu. Okazuje się, że zakup takiego urządzenia ma wiele mocnych stron:

  • Mikrofalówka z termoobiegiem to urządzenie 2w1 pełniące funkcję kuchenki mikrofalowej i piekarnika. Taki sprzęt doskonale sprawdzi się w małej kuchni, w której dwa oddzielne urządzenia po prostu by się nie zmieściły.

  • Ceny tego typu urządzeń nie są dużo wyższe niż zwykłych kuchenek do zabudowy, a przy tym zyskujemy również możliwość pieczenia potraw.

  • Termoobieg w mikrofali możemy wykorzystać nie tylko do pieczenia potraw, lecz także do suszenia ziół, grzybów, owoców i warzyw. W ten sposób przygotujemy równie dobrą suszoną żywność, co w dedykowanej do tego celu suszarce do żywności.

  • Taka mikrofala kombi, umożliwiająca jednoczesne włączenie mikrofal i termoobiegu znacznie skraca czas przygotowywania posiłków. 

Mikrofalówki do zabudowy

Kuchenki mikrofalowe z funkcją termoobiegu mają też słabsze strony. Przede wszystkim w przypadku awarii zostajemy w kuchni bez mikrofalówki i bez piekarnika. Jeśli doszłoby do uszkodzenia elementu wspólnego dla tych dwóch funkcjonalności, np. sterownika, musielibyśmy wymienić całe urządzenie. Powinniśmy być również świadomi, że przy włączonym termoobiegu mikrofalówka pracuje znacznie głośniej niż zazwyczaj. 

 
Mikrofalówka z termoobiegiem - jaką wybrać
 

Mikrofalówka z termoobiegiem – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Jeśli zamierzamy kupić kuchenkę mikrofalową z termoobiegiem, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ważnych parametrów.

  • Moc – to ważny parametr, ponieważ określa prędkość, z jaką urządzenie będzie mogło podgrzać potrawę. Tradycyjna kuchenka mikrofalowa ma zwykle moc na poziomie 800-1200 W. Takie sama wartości będzie miała mikrofalówka z termoobiegiem. Jeśli mamy możliwość, wybierzmy sprzęt, który oferuje jak największą moc

  • Pojemność – tradycyjna kuchenka mikrofalowa ma pojemność ok. 20-25 litrów, natomiast modele wyposażone w termoobieg mają większe komory, o pojemności od 25 do 33 litrów.

  • Rodzaj sterowania – mikrofala może być sterowana za pomocą pokręteł i przycisków lub sensorowo. Modele wyposażone w sterowanie dotykowe są zazwyczaj droższe.

  • Wnętrze komory – mikrofalówki mogą mieć wnętrze stalowe, ceramiczne albo emaliowane. Każdy z tych materiałów ma pewne zalety i wady. Wnętrze stalowe jest trwałe i wytrzymałe, a do tego łatwe do utrzymania w czystości. Urządzenie z wnętrzem ceramicznym jest nie tylko odporne na zarysowania i łatwe w czyszczeniu, ale również dobrze utrzymuje ciepło. Z kolei wnętrze emaliowane ładnie wygląda, ale jest nietrwałe i łatwo można je zarysować. 

  • Dodatkowe funkcje – oprócz termoobiegu mikrofalówka może oferować też inne przydatne funkcje, np. grillowanie, gotowanie na parze, samooczyszczenie lub wbudowane programy automatyczne. Dodatkowe funkcje powinniśmy dobrać do swoich potrzeb. 

 

 

Kuchenka mikrofalowa z termoobiegiem wolnostojąca czy do zabudowy – którą wybrać?

Mikrofalówki wyposażone w funkcję termoobiegu dostępne są w dwóch wersjach: wolnostojącej i do zabudowy, dzięki czemu możemy wybrać urządzenie, które najlepiej wpasuje się w wystrój naszej kuchni. Obie wersje kuchenek dostępne są z dodatkowymi funkcjami, np. z grillem kwarcowym.

Kuchenki mikrofalowe wolnostojące (autonomiczne) są zdecydowanie bardziej mobilne. Mimo tego, że mają dość duże gabaryty, z powodzeniem można je przenieść na inną szafkę czy zabrać ze sobą w podróż lub do domku letniskowego. Takie modele są też tańsze niż sprzęty przeznaczone do zabudowy. 

Z kolei mikrofalówki do zabudowy nie są wpuszczane w blat, tylko montowane w specjalnie przeznaczonej do tego celu szafce kuchennej. Mikrofalę możemy zamontować w słupku na wysokości wzroku, co zapewni nam łatwą i wygodną obsługę. Co ważne, kuchenka mikrofalowa w zabudowie będzie się pięknie prezentować i nie zaburzy aranżacji kuchennej. 

 
mikrofalówka z termoobiegiem - wolnostojąca czy do zabudowy
 

Mikrofalówka z termoobiegiem a piekarnik z funkcją mikrofali – porównanie

Warto zaznaczyć, że w sprzedaży znajdziemy nie tylko mikrofalówkę z termoobiegiem, lecz także piekarnik z funkcją mikrofali. Mimo tego, że pełnią podobne funkcje, są to dwa różne urządzenia. Z poniższej tabeli dowiecie się, jakie są między nimi podobieństwa i różnice. 

 
  Mikrofalówka z termoobiegiem Piekarnik z funkcją mikrofali
Sposób instalacji Wolnostojąca lub do zabudowy Dostępny tylko w wersji do zabudowy
Pojemność 25-33 litrów 32-50 litrów
Sposób podgrzewania potraw Talerz obrotowy Technologia inverterowa lub wyjmowany talerz obrotowy
Funkcje Podgrzewanie, rozmrażanie, grill, termoobieg Podgrzewanie, rozmrażanie, grill, termoobieg, pieczenie góra-dół, gotowanie
Sposób otwierania drzwi
Otwieranie w bok – najczęściej w lewą stronę lub otwieranie uchylne (w dół) Otwieranie uchylne (do dołu)
Rodzaj naczyń Do pieczenia z termoobiegiem należy używać takich samych naczyń, jak w zwykłym piekarniku. Natomiast przy włączeniu mikrofal należy użyć naczyń szklanych, porcelanowych lub z tworzywa sztucznego, czyli takich, które są dopuszczone do użytku w mikrofalówce.  Można korzystać tylko z naczyń przeznaczonych do kuchenek mikrofalowych. 

 

 

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS