% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81   |   od pn. do pt. w godz. 09:00 - 17:00

Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Szufladowa czy skrzyniowa? Wybieramy zamrażarkę!

Zamrażarki to urządzenia, które nie są niezbędne w domach. Najczęściej są wykorzystywane w sklepach, restauracjach i innych punktach gastronomicznych. Mogą się jednak bardzo przydać osobom, które mrożą duże ilości żywności, mięs i owoców sezonowych. Na rynku dostępne są zamrażarki skrzyniowe i szufladowe. Jaki model najlepiej sprawdzi się w Twoim domu?

 

Zamrażarka szufladowa – przezroczyste szuflady

Zamrażarki szufladowe z wyglądu przypominają lodówki jednodrzwiowe. W ich wnętrzu znajdują się szuflady, które zostały wykonane z przezroczystego plastiku, dzięki czemu ułatwiają znajdywanie określonego rodzaju żywności. Niektóre zamrażarki posiadają również balkoniki zamontowane na drzwiach, a bardziej rozbudowane urządzenia są dodatkowo wyposażone w dyspenser wody i kostkarkę do lodu. Dzięki szufladom, możemy wygodnie pogrupować produkty i oddzielić od siebie mięso i owoce. Jeśli chcemy szybko zamrozić żywność, wystarczy, że włożymy ją do górnych szuflad. Zamrażarki szufladowe są bardzo wygodne w użytkowaniu, ponieważ zapewniają łatwy dostęp do przechowywanych produktów. Największą ich wadą jest wysoka cena – są o wiele droższe niż modele skrzyniowe.

Lodówki

Zamrażarka skrzyniowa – duża komora mrożenia

Modele skrzyniowe charakteryzują się dużymi gabarytami, co przekłada się również na ich większą pojemność. Z tego względu, są najczęściej wybierane do sklepów i lokali gastronomicznych. Takie zamrażarki są otwierane od góry za pomocą pokrywy, a w ich wnętrzu znajduje się jedna duża komora i podwieszane kosze, które montowane są na krawędziach urządzenia lub za pomocą specjalnych uchwytów. Zamrażarki skrzyniowe są energooszczędne i bardzo dobrze utrzymują niską temperaturę. Ich największą wadą jest to, że nie nadają się do mrożenia różnych rodzajów żywności, ponieważ nie posiadają żadnych przegródek, które zapobiegałyby mieszaniu się zapachów. Gdybyśmy włożyli do niej kilka rodzajów mrożonek, znalezienie tej właściwej zajęłoby nam sporo czasu, a dodatkowo musielibyśmy się przy tym trochę nagimnastykować.

 

 

Jaki model wybrać?

Do użytku domowego zdecydowanie lepszym wyborem będzie zamrażarka szufladowa, która jest mniejsza, prezentuje się o wiele atrakcyjniej i bez problemu wpasuje się do wnętrza kuchennego. Modele skrzyniowe, ze względu na jedną komorę, polecane są osobom, które przechowują bardzo duże ilości takich samych produktów, czyli np. mięsa. Należy pamiętać, że takie modele wymagają dużo przestrzeni, dlatego nie zmieszczą się w małych kuchniach lub piwnicach. W domowych warunkach z reguły mrozimy owoce sezonowe, warzywa, mięso, lody, a nawet pieczywo i ciasta, dlatego odpowiednia będzie zamrażarka posiadająca szuflady, w których można wszystkie produkty wygodnie pogrupować.

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 9:00-17.00
NAPISZ DO NAS