% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81   |   od pn. do pt. w godz. 09:00 - 17:00

Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Jak wybrać elektryczny młynek do przypraw?

Nie ma smacznych potraw bez odpowiednich przypraw, a jak wiadomo, najlepsze są te świeżo zmielone. Nieraz wystarczy odrobina zmielonego pieprzu i szczypta soli, by podkręcić smak i aromat dania. Odkąd pojawiły się na rynku młynki, proces mielenia przypraw stał się o wiele szybszy i mniej męczący. Choć młynki ręczne wciąż mają wielu zwolenników, modele elektryczne są częściej wybierane ze względu na szybkość i wysoki komfort mielenia. Z dzisiejszego poradnika dowiesz się, na co warto zwrócić uwagę, by wybrać dobry elektryczny młynek do przypraw.

Żarna czy ostrza w młynku do przypraw?

W młynkach elektrycznych proces mielenia odbywa się za pomocą noża, który wprawiony w ruch mieli zioła i przyprawy z dużą szybkością i wysoką precyzją. Ze względu na różne mechanizmy mielące, elektryczne młynki do przypraw możemy podzielić na udarowe i żarnowe. Te pierwsze posiadają ostrza, które mielą przyprawy na drobny pył. Nie ma więc możliwości ustawienia grubości mielenia. Poza tym mechanizm szybko się nagrzewa, zmieniając przy tym temperaturę przypraw i obniżając ich walory smakowe. Natomiast w młynkach żarnowych elementem mielącym są żarna. Działają one na podobnej zasadzie co młynki ręczne. Posiadają regulację grubości mielenia, a przyprawy traktują delikatnie – nie zmieniając ich smaku i wartości.

 

mlynek-do-przypraw-zarna-czy-ostrza.jpg [88.52 KB]

 

Jaki wybrać mechanizm mielący w młynku?

Oprócz noży, ważnym elementem młynków elektrycznych jest mechanizm mielący. Musi być on tak skonstruowany, aby się zbytnio nie nagrzewał, nie zbijał przypraw w grudki ani nie wpływał negatywnie na ich smak. Najczęściej spotykane są młynki do przypraw z mechanizmami ceramicznymi i stalowymi.

  • Stalowy mechanizm mielący wykonywany jest ze stali nierdzewnej. Dzięki temu jest odporny na korozję i wytrzymały na uszkodzenia mechaniczne. Doskonale sobie radzi z twardymi produktami.

  • Ceramiczny mechanizm mielący cechuje się wysoką trwałością. Pracuje ciszej niż mechanizm stalowy i podobnie jak on jest odporny na korozję. Nie miażdży przyprawy, tylko je precyzyjnie rozdrabnia, dzięki czemu nie zmienia ich smaku ani zapachu.

 

 

Moc i wydajność pracy młynka

Wybierając elektryczny młynek do przypraw, warto również zwrócić uwagę na jego parametry wydajnościowe. Do domowego użytku w zupełności wystarczy model, który mieli około 45 g przypraw w ciągu minuty. Na rynku dostępne są oczywiście młynki o większej wydajności, sięgającej nawet 200 g/min, jednak są one dedykowane do lokali gastronomicznych. Ważnym parametrem jest także moc, która nie powinna być niższa, niż 100 W. Młynek nie powinien się bowiem zacinać czy przegrzewać i uniemożliwiać pracę.

Zasilanie bateryjne czy sieciowe?

W przeciwieństwie do młynków ręcznych, elektryczne nie wymagają od nas użycia siły. Wystarczy wsypać przyprawy do zbiornika, nacisnąć odpowiedni przycisk, a po chwili zostaną one precyzyjnie zmielone. Wszystko dzięki temu, że młynki elektryczne zasilane są bateryjnie lub sieciowo. Wybierając młynek zasilany bateriami, trzeba się jednak liczyć z koniecznością ich wymiany

Młynki do przypraw

Młynek do przyprawa - jaka obudowa?

Na koniec warto zwrócić uwagę na obudowę młynka, która może być wykonana z różnych materiałów. Wpłynie ona nie tylko na ogólny design produktu, ale również na jego wytrzymałość i żywotność. Dużą popularnością cieszą się młynki drewniane, które doskonale wkomponują się zarówno w styl retro, jak i bardziej nowoczesny. Muszą być one odpowiednio zaimpregnowane i przeznaczone do kontaktu z żywnością. Często spotykane są także młynki akrylowe. Tworzywo jest przezroczyste, a więc umożliwia kontrolowanie procesu mielenia ziaren. Poza tym takie młynki są lekkie i łatwo można je wyczyścić. Wysoką trwałością mogą natomiast pochwalić się młynki wykonane ze stali nierdzewnej. Choć są cięższe niż inne modele, doskonale będą pasować do wnętrz urządzonych w różnych stylach. Nie można również zapomnieć o młynkach z plastikową obudową. Są one lekkie, odporne na uszkodzenia, a do tego występują w wielu wersjach kolorystycznych.

 

jaki-mlynek-do-przypraw-wybrac.jpg [157.84 KB]

 

Dostępne na rynku młynki do przypraw często przeznaczone są do konkretnych produktów, np. do mielenia soli, pieprzu, ziół czy gałki muszkatołowej. Należy więc wybrać model, który będzie dostosowany do naszych potrzeb i dobrze wpasuje się w charakter kuchni.

 
ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 9:00-17.00
NAPISZ DO NAS