% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81   |   od pn. do pt. w godz. 09:00 - 17:00

Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Jak wybrać dobrą gofrownicę? Na co zwrócić uwagę?

Z dżemem, cukrem pudrem, bitą śmietaną, czekoladą albo owocami. Kto z nas nie lubi chrupiących gofrów? Na szczęście dzięki gofrownicy możemy przygotować je we własnym domu. Wybór tego typu urządzeń jest ogromny, dlatego przed zakupem warto zwrócić uwagę na kilka najważniejszych parametrów. Jaka więc powinna być dobra gofrownica?

Rodzaje gofrownic

Zanim przystąpimy do wyboru gofrownicy, w pierwszej kolejności powinniśmy zdecydować, jaki model nas interesuje. Na rynku dostępne są bowiem gofrownice klasyczne oraz urządzenia wielofunkcyjne, które oprócz gofrów umożliwiają przygotowanie ciepłych kanapek czy panini. Klasyczna gofrownica zbudowana jest z dwóch zamykanych i wyprofilowanych płyt podgrzewających. Na dolną płytę wylewa się przygotowane wcześniej ciasto, a następnie zamyka się i dociska górną płytą. Natomiast urządzenia wielofunkcyjne łączą w sobie funkcję gofrownicy, opiekacza i grilla elektrycznego, co pozwala zaoszczędzić wiele miejsca w kuchni. Wyposażone są w wymienne płyty grzewcze, dzięki którym można przygotować gofry, kanapki, grillowane mięsa czy warzywa.  

 

 

Moc i regulacja temperatury

Dostępne w sklepach gofrownice posiadają moc od 700 do 1650 W. Niska moc urządzenia oznacza długi proces nagrzewania, co z kolei ma wpływ na jakość gofrów. Dlatego dobra gofrownica powinna mieć przynajmniej 1000 W mocy, co pozwoli przygotować miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz gofry. 

Kształt i rodzaj płytek

Ważnym elementem każdej gofrownicy są płytki grzewcze, a w zasadzie materiał, z którego zostały wykonane. Ma on bezpośredni kontakt z ciastem, dlatego od niego będzie zależało, czy gofry będą łatwo odchodzić od powierzchni czy przyklejać się do niej przy każdej próbie wyjęcia. Płytki mogą być żeliwne, pokryte powłoką teflonową albo ceramiczną. Jednak zdecydowanie najbardziej popularne są te z powłoką teflonową, która daje gwarancję, że gofry nie będą przywierać do jej powierzchni. Warto również zwrócić uwagę na kształt i ilość płytek. Najczęściej wybierane są modele piekące gofry w kształcie prostokątów lub serduszek, choć w sklepach znajdziemy również bardziej finezyjne kształty. 

Gofrownice

Obudowa

Dobra gofrownica powinna być trwała, dlatego przed zakupem warto zwrócić uwagę na jej obudowę. W ofercie znajdziemy modele wykonane z tworzywa sztucznego, stali albo żeliwa. Te pierwsze są bardzo lekkie, ale mogą topić się pod wpływem wysokiej temperatury. Natomiast gofrownice stalowe i żeliwne są cięższe i o wiele bardziej wytrzymałe, dzięki czemu posłużą nam przez wiele lat. Ważne jest również bezpieczeństwo podczas użytkowania, dlatego obudowa powinna być termoizolowana, co pozwoli uniknąć przykrych poparzeń. 

 

jak-wybrac-dobra-gofrownice.jpg [82.24 KB]

Podsumowując, dobra gofrownica powinna posiadać przynajmniej 1000 W mocy, płyty grzewcze pokryte powłoką teflonową, a także termoizolowaną obudowę i nienagrzewający się uchwyt. Mile widziane będą również antypoślizgowe nóżki, które zapewnią stabilność podczas użytkowania. Kształt i ilość płytek będą zależeć od naszych potrzeb i preferencji. Jednak, w przypadku dużej rodziny, najlepiej wybrać gofrownicę, która umożliwia przygotowanie ośmiu albo nawet dziesięciu gofrów.

 
ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 9:00-17.00
NAPISZ DO NAS