% Tygodniowe menu kredytowe - codziennie inna oferta! Raty dostępne w ponad 400 sklepach stacjonarnych | Infolinia (17) 865 26 81   |   od pn. do pt. w godz. 09:00 - 17:00

Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Czym się różni opiekacz od tostera?

Dla wielu osób tostery i opiekacze to te same urządzenia. Co prawda oba są sprzętami śniadaniowymi i służą do opiekania pieczywa, jednak na tym kończą się podobieństwa. W tosterze przyrządzimy tosty, czyli przypieczone na chrupko, pojedyncze kromki chleba. Natomiast opiekacz pozwoli nam przygotować sandwiche, czyli kanapki na ciepło z topiącym się serem i ulubionymi dodatkami. Który z nich wybrać? Czym się różni opiekacz od tostera? Postaramy się odpowiedzieć na te pytania w poniższym tekście. 

 

toster

Tostery

opiekacz

Opiekacze

 

Z czego składa się opiekacz do chleba? 

Jeśli chcesz dowiedzieć się, czym się różni opiekacz od tostera, w pierwszej kolejności musisz poznać budowę obu urządzeń. 

Opiekacz, inaczej sandwicher lub tostownica, to kompaktowy sprzęt AGD, który umożliwia obustronne opiekanie kanapki złożonej z dwóch kromek chleba. Opiekacz ma poziomą orientację i składa się z dwóch ścianek, na których umieszczone są płyty grzewcze. Aby przygotować kanapki na ciepło, należy ułożyć je na płycie dolnej, a następnie zamknąć opiekacz, dociskając płytę górną do dolnej. W standardowych modelach opiekaczy za jednym razem można przygotować cztery trójkątne kanapki na ciepło. Na rynku dostępne są też modele większe, w których bez problemu można przygotować bułkę czy bagietkę. 

Do czego służy opiekacz? Wbrew pozorom, jego funkcjonalność nie ogranicza się jedynie do opiekania chleba. W sprzedaży dostępne są bowiem modele z wymiennymi płytami grzejnymi, tzw. opiekacze 3w1, które są bardziej wszechstronne. Dzięki temu opiekacze można wykorzystać również do panini, grillowania mięsa i warzyw, a także do przyrządzania gofrów. 

 
opiekacz do kanapek
 
Tostery

Do czego jest toster i jak działa?

Toster należy do sprzętów śniadaniowych. Ma pionową orientację i służy do opiekania kromek chleba. Pieczywo wkłada się od góry do szczelin, a następnie opuszcza do wewnątrz urządzenia za pomocą specjalnego przycisku. Tam znajdują się grzałki, które ogrzewają pieczywo z obu stron. Po podgrzaniu, gdy timer zgaśnie, kromki chleba automatycznie wyskakują z tostera. 

Standardowe tostery mają dwie szczeliny, dzięki czemu umożliwiają przygotowanie dwóch ciepłych grzanek. Są również modele większe, które za jednym razem przygotują cztery albo nawet sześć chrupiących grzanek. Poza tym tostery oferują kilka stopni opiekania, co sprawia, że każdy może przygotować swoją ulubioną kromkę - mniej lub bardziej opieczoną. Niektóre tostery mają także funkcję rozmrażania, dzięki której możliwe jest przyrządzanie tostów z zamrożonego pieczywa. 

 
toster
 

Toster i opiekacz - różnice

Wystarczy jedynie rzucić okiem na oba urządzenia, by stwierdzić, że nie są tym samym. Sprawdźmy zatem, czym się różni opiekacz od tostera.

  • Budową - tostery stoją pionowo na blacie, a ich grzałki ukryte są wewnątrz obudowy. Natomiast opiekacze ułożone są poziomo i mają widoczne płyty grzewcze - dopiero pod nimi znajdują się grzałki.

  • Przeznaczeniem - zarówno toster, jak i opiekacz dedykowane są do chleba, jednak każde z tych urządzeń jest w stanie przygotować inny rodzaj kanapek. Toster posłuży nam do przygotowania tostów, czyli kanapek opieczonych równomiernie z obu stron. Taką podpieczoną kromkę można posmarować masłem, dżemem lub ułożyć na niej ulubione dodatki. Z kolei opiekacz służy do przyrządzania kanapek na ciepło, złożonych z dwóch kromek chleba. 

  • Sposobem wkładania i wyjmowania kromek - do tostera kromki wkłada się od góry, do specjalnych szczelin. Po zakończeniu opiekania toster automatycznie podrzuca je do góry i wyłącza grzałki. Natomiast w opiekaczu kanapki układa się na dolnej płycie i przyciska do nich płytę górną. Aby je wyjąć, należy otworzyć urządzenie i za pomocą szpatułki wyjąć ciepłe kanapki.

 

kanapki z opiekacza

Ciepłe kanapki z opiekacza

chrupiące tosty

Chrupiące tosty z tostera

Opiekacze

Na co zwrócić uwagę przy wyborze opiekacza?

Zanim zdecydujesz się na zakup opiekacza do kanapek, zwróć uwagę na jego najważniejsze parametry:

  • Moc opiekacza - to od niej będzie zależała szybkość przyrządzania kanapek. Im wyższa moc, tym szybciej ciepłe kanapki będą gotowe. Do domowego użytku optymalnym wyborem będą opiekacze o mocy od 600 do 1300 W.

  • Rodzaj płyt grzejnych - warto zwrócić uwagę na powłokę płyt grzejnych. Najlepsze będą opiekacze z powłoką antyadhezyjną, która zapobiega przywieraniu jedzenia. Takich płytek nie trzeba smarować olejem i łatwo można je później wyczyścić. Dobrym rozwiązaniem będą również płytki z powłoką ceramiczną, ponieważ są wytrzymałe i szybko przekazują ciepło. Wiele opiekacze ma jednak płytki teflonowe. Taka powłoka też zapobiega przywieraniu, ale jest bardzo delikatna i łatwo się rysuje. Do wyjmowania kanapek należy zatem użyć drewnianych przyborów, które nie zdrapią warstwy teflonu. Na rynku można również znaleźć opiekacze z powłoką marmurową, z powłoką kamienną i z powłoką granitową, jednak ich oferta jest, póki co dość ograniczona. 

  • Kształt kanapek - większość płyt grzejnych umożliwia przygotowanie kanapek w kształcie trójkątów, ale można też spotkać modele z prostokątnymi płytkami.

  • Materiał obudowy - większość opiekaczy ma obudowy wykonane z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej. Te pierwsze są kolorowe, lekkie i łatwe w przenoszeniu, ale za to podatne na uszkodzenia. Natomiast obudowy stalowe zapewniają wysoką wytrzymałość i odporność na uszkodzenia. Są jednak dość ciężkie i znacznie podnoszą cenę urządzenia. 

  • Wskaźniki gotowości do pracy - zazwyczaj opiekacze mają dwa wskaźniki w postaci lampek kontrolnych - czerwona informuje o nagrzewaniu lub opiekaniu kanapek, a zielona o tym, że są one już gotowe do wyjęcia. 

kanapki na ciepło z opiekacza

 

Polecane modele opiekaczy do kanapek

 

 

Jak wybrać dobry toster?

W przypadku tostera też musisz wziąć pod uwagę kilka ważnych parametrów, ponieważ ułatwią Ci one przygotowywanie tostów. Do najważniejszych należą:

  • Moc tostera - podobnie jak w przypadku opiekacza, od mocy tostera będzie zależało, jak szybko przygotujesz chrupiące grzanki. Jednak moc ma również wpływ na chrupkość tostów. Jeśli będzie zbyt mała, nie uda Ci się przygotować chrupiących grzanek z miękkim środkiem - zamiast tego otrzymasz suchary. Powinieneś się zatem rozglądać za tosterami o mocy około 700-800 W. 

  • Pojemność - standardowe tostery mają dwie szczeliny na pieczywo, co oznacza, że pozwalają przygotować dwa tosty. Są jednak modele, które mieszczą 4 albo nawet 6 kromek chleba, a także tzw. tostery long z długimi szczelinami. Te ostatnie mieszczą po prostu długie kromki, ale z powodzeniem można do nich włożyć kilka mniejszych kromek.

  • Szerokość szczelin - zaawansowane tostery oferują regulację szerokości szczelin. Jest to użyteczna funkcja, ponieważ dzięki niej w otworach zmieszczą się też grubsze kromki chleba, nie tostowego, ale zwykłego. 

  • Regulacja temperatury - jedni lubią bardziej wypieczone tosty, a inni mniej. Właśnie dlatego tostery oferują kilkustopniową regulację temperatury - za pomocą pokrętła lub przycisków elektronicznych.

 
toster z regulacją temperatury
 
  • Funkcja rozmrażania - dzięki niej można do tostera wkładać zamrożone pieczywo. Urządzenie najpierw rozgrzeje kromki, a następnie je podpiecze. Wszystko potraw zaledwie kilka minut. 

  • Podgrzewanie bułek - niektóre tostery wyposażone są w specjalny ruszt do podgrzewania, który znajduje się nad szczelinami. Można na nim umieścić bułki, rogaliki, obwarzanki lub inne rodzaje pieczywa, które nie zmieszczą się w szczelinach.

 

Polecane modele tosterów

 

 

Toster czy opiekacz - co wybrać?

Skoro już wiesz, czym się różni opiekacz od tostera, łatwiej będziesz mógł podjąć decyzję o zakupie jednego z tych urządzeń. Jeśli tylko masz wystarczająco dużo miejsca w kuchni, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś zakupił oba sprzęty. Dzięki nim będziesz mógł przyrządzać bardziej urozmaicone śniadania. 

W przypadku gdy chcesz kupić tylko jedno urządzenie AGD, wybierz:

  • Toster - jeśli uwielbiasz chrupkie pieczywo posmarowane masłem lub dżemem. Toster będzie również obowiązkowym wyposażeniem miłośników angielskiego śniadania, czyli tostów z fasolką i bekonem. Tosty z opiekacza będą także świetnym dodatkiem do lekkich sałatek warzywnych. 

  • Opiekacz - jeśli lubisz ciepłe kanapki z roztopionym serem, wędliną i ulubionymi dodatkami. Osoby, które chcą nie tylko opiekać kanapki, ale również przyrządzać panini, gofry czy grillować, powinny wybrać opiekacze z wymiennymi płytkami.

Decyzja należy do Ciebie! Jednak niezależnie od tego, na który sprzęt się zdecydujesz, będziesz mógł przyrządzać bardziej urozmaicone śniadania. Dlatego warto zdecydować się na zakup tostera lub opiekacz, tym bardziej że nie jest to duży wydatek.

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 9:00-17.00
NAPISZ DO NAS