Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Czym się różni opiekacz od tostera?

Dla wielu osób tostery i opiekacze to te same urządzenia. Co prawda oba są sprzętami śniadaniowymi i służą do opiekania pieczywa, jednak na tym kończą się podobieństwa. W tosterze przyrządzimy tosty, czyli przypieczone na chrupko, pojedyncze kromki chleba. Natomiast opiekacz pozwoli nam przygotować sandwiche, czyli kanapki na ciepło z topiącym się serem i ulubionymi dodatkami. Są to więc zupełnie różne urządzenia. Które z nich wybrać? Czym się różni opiekacz od tostera? Postaramy się odpowiedzieć na te pytania w poniższym tekście. 

[Aktualizacja 16.11.2023]

 

O czym przeczytasz w tym poradniku?

  • Opiekacz to mały sprzęt kuchenny, który pozwala na przygotowywanie kanapek na ciepło. W jaki sposób działa i do czego służy? Opiszemy również jego największe zalety i wady.
  • Dowiesz się także, czym jest toster. W jaki sposób opieka pieczywo i jak z niego korzystać? Sprawdzimy, jakie są jego zalety i wady.
  • Tostery i opiekacze są często ze sobą mylone, dlatego sprawdzimy, czym się różnią.
  • Oba urządzenia umożliwiają podgrzewanie pieczywa. Czy między tosterem a opiekaczem są jeszcze jakieś podobieństwa?
  • Podpowiemy również, na jakie parametry warto zwracać uwagę, wybierając toster lub opiekacz.
  • Co lepiej wybrać? Które urządzenie powinno znaleźć się w naszej kuchni? Wybór zależy wyłącznie od nas.

toster

Tostery

opiekacz

Opiekacze

 

Co to jest opiekacz do kanapek? Jak działa?

Jeśli chcesz dowiedzieć się, czym się różni opiekacz od tostera, w pierwszej kolejności musisz poznać budowę obu urządzeń, dowiedzieć się, jaka działają i czym się charakteryzują.

 

Czym jest opiekacz?

To inaczej sandwicher lub tostownica. Niektórzy określają go również mianem "opiekacz toster", co wprowadza w błąd wielu użytkowników. Opiekacz do kanapek to kompaktowy sprzęt AGD, który umożliwia obustronne opiekanie kanapki złożonej z dwóch kromek chleba. Z czego składa się opiekacz? Urządzenie ma poziomą orientację i obudowę wykonaną z tworzywa sztucznego albo ze stali nierdzewnej. Składa się z dwóch zamykanych ścianek, na których umieszczone są płyty grzewcze. W zależności od modelu płyta grzewcza opiekacza może być wykonana z aluminium lub ze stali i pokryta powłoką nieprzywierającą. Poza tym opiekacz ma kabel zasilający i lampki kontrolne, które sygnalizują gotowość urządzenia do pracy.

Klasyczne opiekacze pozwalają przygotować za jednym razem cztery trójkątne kanapki na ciepło. Na rynku dostępne są też modele większe, w których bez problemu można przygotować bułkę czy bagietkę. 

 

Jak działa opiekacz?

Aby przygotować kanapki na ciepło, należy ułożyć je na płycie dolnej, a następnie zamknąć opiekacz, dociskając płytę górną do dolnej. Opiekacz kompresuje kromki chleba, równocześnie zapiekając kanapki. Działa poprzez zamianę energii elektrycznej na energię cieplną. Gdy w opiekaczu świeci się czerwona dioda, to znak, że urządzenie się nagrzewa. Natomiast zielona lampka oznacza gotowość do pracy.

Opiekacze

Do czego służy opiekacz?

Opiekacz uniwersalny służy jedynie do przyrządzania kanapek na ciepło. W sprzedaży dostępne są jednak modele opiekaczy z wymiennymi płytami grzejnymi, tzw. opiekacze 3 w 1, 4 w 1 czy nawet 5 w 1. Są to wielofunkcyjne opiekacze, które można wykorzystać również do panini, grillowania mięsa i warzyw, a także do przyrządzania gofrów czy ciastek. Jeśli więc zastanawiacie się, czy w opiekaczu można grillować, odpowiedź brzmi: tak, ale pod warunkiem, że ma on specjalne płyty grillowe. Warto wspomnieć, że opiekacz, który ma wymienne płytki, jest łatwiejszy w czyszczeniu.

Wiele osób zastanawia się, czy opiekacz robi tosty? Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. Wystarczy, że na płytach grzejnych umieścimy pojedyncze kromki.

 

Opiekacze do kanapek - zalety i wady

Skoro znamy już właściwości opiekacza, sprawdźmy, jakie ma on wady i zalety. Dzięki temu łatwiej odpowiemy sobie na pytanie, czy warto kupić opiekacz do domu.

Zalety opiekacza:

  • Łatwe przyrządzanie posiłków - opiekacz do chleba pozwoli nam w łatwy sposób przygotować śniadanie lub kolację. To świetna alternatywa dla klasycznych kanapek.
  • Kompaktowe wymiary - opiekacze nie zajmują wiele miejsca w kuchni. Spokojnie zmieszczą się w szafce lub większej szufladzie.
  • Łatwa obsługa - opiekanie chleba jest bardzo łatwe. Wystarczy ułożyć kanapki na płytach grzewczych i zamknąć urządzenie. Na wygodę użytkowania wpływają również lampki kontrolne.
  • Odgrzewanie potraw - urządzenie możemy również wykorzystać do odgrzewania dań, np. pizzy czy tortilli.

Wady opiekacza:

  • Ryzyko zarysowania płyt grzewczych - dotyczy to głównie płyt teflonowych, które są często stosowane w tego typu urządzeniach. Powłokę można łatwo zarysować, wyciągając ciepłe kanapki. Dlatego, zamiast metalowych sztućców należy używać przyborów drewnianych lub silikonowych.
  • Brak regulacji stopnia zarumienienia - opiekacze nie mają możliwości regulacji temperatury. Oznacza to, że nie możemy zdecydować o stopniu zarumienienia pieczywa.
 
opiekacz do kanapek

 

Do czego służy toster i jak działa?

Czym się różni opiekacz od tostera? Jeśli chcemy poznać odpowiedź na to pytanie, teraz musimy zainteresować się tosterami - sprawdzić, czym cechują się, jak działają i dlaczego warto je kupić.

Czym jest toster?

Toster należy do sprzętów śniadaniowych i robi tosty. Ma pionową orientację i służy do opiekania kromek chleba. Klasyczne tostery mają dwie szczeliny, dzięki czemu umożliwiają przygotowanie dwóch ciepłych grzanek. Są również modele większe, które za jednym razem przygotują cztery albo nawet sześć chrupiących grzanek. Poza tym tostery oferują kilka stopni opiekania, co sprawia, że każdy może przygotować swoją ulubioną kromkę - mniej lub bardziej opieczoną. Niektóre modele mają także funkcję rozmrażania, dzięki której możliwe jest przyrządzanie tostów z zamrożonego pieczywa. 

 

Jak podgrzewa pieczywo toster?

Toster podgrzewa pieczywo, wykorzystując promieniowanie cieplne. Działa na podobnej zasadzie, co kuchenka elektryczna. W jego obudowie znajdują się spirale grzewcze, które emitują promieniowanie podczerwone. To z kolei ogrzewa komorę urządzenia. Dzięki temu kromki znajdujące się w szczelinach są równomiernie opiekane z każdej strony.

 

Jak korzystać z tostera?

Urządzenia tosterowe są bardzo łatwe i szybkie w obsłudze. Pieczywo wkłada się od góry do szczelin, a następnie opuszcza do wewnątrz urządzenia za pomocą specjalnego przycisku. W środku znajdują się grzałki, które ogrzewają kromki z obu stron. Po podgrzaniu, gdy timer zgaśnie, grzanki automatycznie wyskakują z tostera

Tostery

Tostery - zalety i wady

Wiemy już, jak korzystać z tostera. Wiemy też, co można zrobić w tosterze. Teraz dowiedzmy się, jakie są jego największe plusy i minusy.

Zalety tostera:

  • Łatwa obsługa - wystarczy podłączyć toster do prądu i włożyć kromki do szczelin. Po kilku minutach będziemy mogli zajadać gotowe grzanki.
  • Niewielkie rozmiary - tostery mają pionową konstrukcję, więc nie zajmują dużo miejsca na blacie. Sprawdzą się więc nawet w małych kuchniach.
  • Regulacja temperatury - w tosterach mamy możliwość ustawienia stopnia opiekania kanapek. Dzięki temu możemy sami zdecydować, czy chcemy lekko zarumienione pieczywo, czy może mocno przypieczone.
  • Rozmrażanie pieczywa - tostery pozwolą nam także rozmrozić pieczywo. Dzięki temu nie musimy się martwić, że nie zjemy śniadania, jeśli zapomnimy wcześniej wyjąć chleb z zamrażarki.
  • Szybkość działania - chrupiące grzanki są gotowe w ciągu kilku minut, dzięki czemu możemy błyskawicznie przygotować śniadanie.

Wady tostera:

  • Ryzyko poparzenia dłoni - wyjmując pieczywo ze szczelin, należy zachować ostrożność, gdyż można oparzyć się chlebem, który ma wysoką temperaturę.
  • Ograniczone możliwości - tostery pozwalają jedynie na opiekanie chleba z obu stron. Nie można w nich przygotować innych potraw.
  • Ryzyko spalenia kanapek - dotyczy to w szczególności początkujących użytkowników, którzy nie mają jeszcze doświadczenia w obsłudze swojego tostera. Ustawiając zbyt długi czas opiekania, można łatwo spalić pieczywo.
 
toster

 

Toster i opiekacz - różnice

Wystarczy jedynie rzucić okiem na oba urządzenia, by stwierdzić, że nie są tym samym. Sprawdźmy zatem, czym się różni opiekacz od tostera.

  • Budową - tostery stoją pionowo na blacie, a ich grzałki ukryte są wewnątrz obudowy. Natomiast opiekacze ułożone są poziomo i mają widoczne płyty grzewcze - dopiero pod nimi znajdują się grzałki.

  • Przeznaczeniem - zarówno toster, jak i opiekacz dedykowane są do chleba, jednak każde z tych urządzeń jest w stanie przygotować inny rodzaj kanapek. Toster posłuży nam do przygotowania tostów, czyli kanapek opieczonych równomiernie z obu stron. Taką podpieczoną kromkę można posmarować masłem, dżemem lub ułożyć na niej ulubione dodatki. Z kolei opiekacz służy do przyrządzania kanapek na ciepło, złożonych z dwóch kromek chleba. 

  • Sposobem wkładania i wyjmowania kromek - do tostera kromki wkłada się od góry, do specjalnych szczelin. Po zakończeniu opiekania toster automatycznie podrzuca je do góry i wyłącza grzałki. Natomiast w opiekaczu kanapki układa się na dolnej płycie i przyciska do nich płytę górną. Aby je wyjąć, należy otworzyć urządzenie i za pomocą szpatułki wyjąć ciepłe kanapki.

  • Funkcje - opiekacze nie mają żadnych dodatkowych funkcji. Natomiast coraz więcej tosterów oferuje funkcję rozmrażania pieczywa. Wiele modeli ma także specjalne ruszty, na których można podgrzać bułki lub rogaliki.

  • Czyszczenie - tostery nie wymagają czyszczenia. Nie da się po prostu rozebrać ich na części i wyczyścić. Od czasu do czasu należy jedynie opróżnić tackę na okruchy. Można także odwrócić urządzenie i delikatnie nim potrząsnąć, aby ze szczelin wypadły okruszki. Z kolei płyty grzewcze w opiekaczu należy czyścić po każdym użyciu. Jeśli są to wymienne płytki, to w wielu przypadkach można je wymyć w zmywarce.

 

kanapki z opiekacza

Ciepłe kanapki z opiekacza

chrupiące tosty

Chrupiące tosty z tostera

 

Jakie są podobieństwa pomiędzy opiekaczem a tosterem?

Wiemy już, że występują spore różnice pomiędzy tosterem a opiekaczem do kanapek. Ale skoro te dwa sprzęty AGD są ze sobą tak często mylone, z pewnością są między nimi jakieś podobieństwa. Oba urządzenia umożliwiają podgrzewanie pieczywa, co pozwala na szybkie przygotowywanie rozmaitych posiłków. Chcąc na siłę szukać podobieństw, można jeszcze powiedzieć, że zarówno urządzenia tosterowe, jak i opiekacze należą do kategorii małych sprzętów kuchennych. Poza tym nie mają ze sobą nic więcej wspólnego. Powyższy akapit jasno wskazuje, jaka jest różnica między nimi.

 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze opiekacza?

Jaki opiekacz do kanapek wybrać? Zakup opiekacza może przysparzać kłopotów, ponieważ na rynku znajdziemy bardzo dużo, różnorodnych modeli. Dlatego przed zakupem powinniśmy zwrócić uwagę na jego najważniejsze parametry:

  • Moc opiekacza - to od niej będzie zależała szybkość przyrządzania kanapek. Im wyższa moc, tym szybciej ciepłe kanapki będą gotowe. Do domowego użytku optymalnym wyborem będą opiekacze o mocy od 600 do 1300 W.

  • Rodzaj płyt grzejnych - warto zwrócić uwagę na powłokę płyt grzejnych. Najlepsze będą opiekacze z powłoką antyadhezyjną, która zapobiega przywieraniu jedzenia. Takich płytek nie trzeba smarować olejem i łatwo można je później wyczyścić. Dobrym rozwiązaniem będą również płytki z powłoką ceramiczną, ponieważ są wytrzymałe i szybko przekazują ciepło. Wiele opiekacze ma jednak płytki teflonowe. Taka powłoka też zapobiega przywieraniu, ale jest bardzo delikatna i łatwo się rysuje. Do wyjmowania kanapek należy zatem użyć drewnianych przyborów, które nie zdrapią warstwy teflonu. Na rynku można również znaleźć opiekacze z powłoką marmurową, z powłoką kamienną i z powłoką granitową, jednak ich oferta jest, póki co dość ograniczona. 

  • Kształt kanapek - większość płyt grzejnych umożliwia przygotowanie kanapek w kształcie trójkątów, ale można też spotkać modele z prostokątnymi płytkami.

  • Materiał obudowy - większość opiekaczy ma obudowy wykonane z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej. Te pierwsze są kolorowe, lekkie i łatwe w przenoszeniu, ale za to podatne na uszkodzenia. Natomiast obudowy stalowe zapewniają wysoką wytrzymałość i odporność na uszkodzenia. Są jednak dość ciężkie i znacznie podnoszą cenę urządzenia. 

  • Wskaźniki gotowości do pracy - zazwyczaj opiekacze mają dwa wskaźniki w postaci lampek kontrolnych - czerwona informuje o nagrzewaniu lub opiekaniu kanapek, a zielona o tym, że są one już gotowe do wyjęcia. 

kanapki na ciepło z opiekacza

 

Polecane modele opiekaczy do kanapek

 

 

Jak wybrać dobry toster?

Zastanawiacie się, jaki toster warto kupić? Aby kupić dobry toster, warto najpierw zapoznać się z najważniejszymi parametrami i funkcjami urządzenia. Należą do nich:

  • Moc urządzenia - podobnie jak w przypadku opiekacza, od mocy tostera będzie zależało, jak szybko przygotujesz chrupiące grzanki. Jednak moc ma również wpływ na chrupkość tostów. Jeśli będzie zbyt mała, nie uda Ci się przygotować chrupiących grzanek z miękkim środkiem - zamiast tego otrzymasz suchary. Powinieneś się zatem rozglądać za tosterami o mocy około 700-800 W. 

  • Pojemność - standardowe tostery mają dwie szczeliny na pieczywo, co oznacza, że pozwalają przygotować dwa tosty. Są jednak modele, które mieszczą 4 albo nawet 6 kromek chleba, a także tzw. tostery long z długimi szczelinami. Te ostatnie mieszczą po prostu długie kromki, ale z powodzeniem można do nich włożyć kilka mniejszych kromek.

  • Szerokość szczelin - zaawansowane tostery oferują regulację szerokości szczelin. Jest to użyteczna funkcja, ponieważ dzięki niej w otworach zmieszczą się też grubsze kromki chleba, nie tostowego, ale zwykłego. 

  • Regulacja temperatury - jedni lubią bardziej wypieczone tosty, a inni mniej. Właśnie dlatego tostery oferują kilkustopniową regulację temperatury - za pomocą pokrętła lub przycisków elektronicznych.

 
toster z regulacją temperatury
 
  • Funkcja rozmrażania - dzięki niej można do tostera wkładać zamrożone pieczywo. Urządzenie najpierw rozgrzeje kromki, a następnie je podpiecze. Wszystko potraw zaledwie kilka minut. 

  • Podgrzewanie bułek - niektóre tostery wyposażone są w specjalny ruszt do podgrzewania, który znajduje się nad szczelinami. Można na nim umieścić bułki, rogaliki, obwarzanki lub inne rodzaje pieczywa, które nie zmieszczą się w szczelinach.

 

Polecane modele tosterów

 

 

Toster czy opiekacz - co wybrać?

Skoro już wiemy, czym się różni opiekacz od tostera, łatwiej będziemy mogli podjąć decyzję o zakupie jednego z tych urządzeń. Jeśli tylko mamy wystarczająco dużo miejsca w kuchni, nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy zakupili oba sprzęty. Dzięki temu nie będziemy musieli decydować, co jest lepsze i zyskamy możliwość przyrządzania bardziej urozmaiconych śniadań.

W przypadku gdy chcemy kupić tylko jedno urządzenie AGD, musimy podjąć decyzję: toster czy opiekacz? Postawmy na:

  • Toster - jeśli uwielbiamy chrupkie pieczywo posmarowane masłem lub dżemem. Toster będzie również obowiązkowym wyposażeniem miłośników angielskiego śniadania, czyli tostów z fasolką i bekonem. Tosty z opiekacza będą także świetnym dodatkiem do lekkich sałatek warzywnych. 

  • Opiekacz - jeśli lubimy ciepłe kanapki z roztopionym serem, wędliną i ulubionymi dodatkami. Osoby, które chcą nie tylko opiekać kanapki, ale również przyrządzać panini, gofry czy grillować, powinny wybrać opiekacze z wymiennymi płytkami.

Decyzja należy wyłącznie od nas. Jednak niezależnie od tego, na który sprzęt się zdecydujemy, będziemy mogli przyrządzać bardziej urozmaicone śniadania. Dlatego warto zdecydować się na zakup jednego z tych urządzeń, tym bardziej że nie jest to duży wydatek.

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS