Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Zgrzewarka próżniowa na sucho i mokro - jaką wybrać?

Zgrzewarka próżniowa pozwoli nam cieszyć się świeżą żywnością bez konieczności codziennych wypraw do sklepu. Poza tym pomoże przygotować prowiant na wyjazd i zapobiegnie marnowaniu żywności. Decydując się na zakup takiego urządzenia, warto kupić zgrzewarkę próżniową na sucho i mokro. Umożliwia ona pakowanie zarówno suchych, jak i wilgotnych produktów spożywczych. 

Zgrzewarka próżniowa na sucho i mokro, czyli jaka?

Zgrzewarka próżniowa, inaczej nazywana pakowarką, to kompaktowe urządzenie, które służy do pakowania żywności. Jej działanie opiera się na zasysaniu powietrza do woreczka foliowego i tym samym zamykaniu próżniowo produktów spożywczych. Odsysanie powietrza sprawia, że żywność nie ma kontaktu z powietrzem, a co za tym idzie, z bakteriami tlenowymi, drobnoustrojami czy zarodnikami pleśni. Dzięki temu żywność utrzymuje świeżość nawet do 5 razy dłużej.  

W sklepach znajdziemy kilka rodzajów zgrzewarek próżniowych. Modele przeznaczone do domowego użytku mają kompaktowe wymiary i listwę zgrzewającą o długości od 20 do 50 cm. Przeważnie są wykonane z tworzywa sztucznego. Natomiast w bardziej zaawansowanych modelach konstrukcja wykonana jest ze stali nierdzewnej. 

Zgrzewarka próżniowa na sucho i mokro to jedno z najbardziej zaawansowanych urządzeń, gdyż umożliwia hermetyczne pakowanie nie tylko żywności suchej, ale również wilgotnej. 

 
zgrzewarka próżniowa na sucho i mokro
 

Co można zapakować próżniowo?

Zgrzewarka próżniowa na sucho i mokro jest w stanie zapakować praktycznie wszystkie produkty spożywcze. Nadaje się do pakowania m.in. ryb i mięs, gotowych wędlin, serów, pierogów, pieczywa czy produktów suchych, np. kawy, herbaty czy makaronów. Taka maszyna próżniowa bez problemu poradzi sobie też z produktami płynnymi i półpłynnymi, czyli zupami, sosami czy smoothies. Tańsze zgrzewarki, które nie mają trybu do żywności wilgotnej, przeznaczone są jedynie do pakowania próżniowego produktów suchych. 

Warto wiedzieć, że żywność w workach próżniowych można podgrzewać w kuchence mikrofalowej, a także piec metodą sous vide

 
zgrzewarka próżniowa na sucho i mokro
 

Jak przechowywać żywność pakowaną próżniowo?

Pakowanie próżniowe pozbawia żywność dostępu do tlenu, wydłużając jej termin przydatności do spożycia. Nie oznacza to jednak, że żywność pakowaną próżniowo możemy przechowywać w dowolny sposób. Przede wszystkim musimy chronić produkty przed promieniami słonecznymi, a zatem przechowywać paczki żywnościowe w miejscach zacienionych. Poza tym produkty przechowujemy w taki sam sposób, jak zazwyczaj. Oznacza to, że pakowane próżniowo mięso włożymy do zamrażarki, wędlinę czy sery do lodówki, natomiast suche produkty, jak np. ryż czy makaron z powodzeniem możemy wynieść do spiżarni

 
zgrzewarka próżniowa na sucho i mokro
 

Czas przechowywania żywności pakowanej próżniowo różni się w zależności od rodzaju produktu i miejsca przechowywania. 

 

Rodzaj produktu

Trwałość produktów niezapakowanych próżniowo

Trwałość produktów zapakowanych próżniowo

Miejsce przechowywania

Ryby  świeże

6 miesięcy

24 miesiące

zamrażarka

Mięso

6 miesięcy

24 miesiące

zamrażarka

Wędlina krojona 

3-4 dni

3 tygodnie

lodówka

Świeże warzywa

5 dni

18-20 dni

lodówka

Świeże owoce

4-5 dni

25 dni

lodówka

Pieczywo

2-3 dni

7 dni

chlebak

Twaróg

5-7 dni

14 dni

lodówka

Orzechy

6 miesięcy

24 miesiące

spiżarnia

Suchy makaron

6 miesięcy

24 miesiące

spiżarnia

Kawa

2-3 miesiące

12 miesięcy

spiżarnia

Zgrzewarki próżniowe

Na co zwrócić uwagę przy zakupie zgrzewarki próżniowej?

Wybierając zgrzewarkę próżniową do domu, musimy wziąć pod uwagę kilka ważnych parametrów, które pozwolą szybko i efektywnie korzystać z urządzenia. 

  • Moc - określa, z jaką szybkością zgrzewarka pozbędzie się powietrza z żywności. Im wyższa moc, tym szybciej zapakujemy żywność. W domowych warunkach powinny sprawdzić się urządzenia o mocy 100-120 W. Jeśli jednak zamierzamy pakować próżniowo duże ilości żywności, postawmy na zgrzewarkę o wyższej mocy, np. 170 W.

  • Maksymalne podciśnienie - jest to jeden z najważniejszych parametrów. Określa bowiem, jak sterylnie urządzenie jest w stanie zapakować żywność, czyli jak długo zachować swoją świeżość

  • Długość listwy zgrzewającej - domowe zgrzewarki próżniowe mają listwy o długości od 20 do 50 cm. Do dłuższej listwy będziemy musieli użyć większych opakowań. 

  • Tryb pracy - dostępne w sklepach zgrzewarki pracują w trybie manualnym lub automatycznym. W tych pierwszych cały proces zgrzewania przeprowadza się samodzielnie - należy wiedzieć, kiedy wcisnąć przycisk lub przytrzymać wieko urządzenia. Natomiast zgrzewarki automatyczne wszystkie czynności wykonuje same, my jedynie musimy podłożyć worek do szczeliny.

  • Liczba zgrzewów - to dość istotny parametry, ponieważ przekłada się na szczelność zapakowanego jedzenia. W zależności od modelu zgrzewarki oferują dwa lub nawet trzy zgrzewy. Warto wybrać większą liczbę zgrzewów, gdyż przydaje się w przypadku wilgotnych produktów i zapewnia bezpieczniejsze zabezpieczenie worka. 

 
zgrzewarka próżniowa na sucho i mokro
 

Zgrzewarka próżniowa na sucho i mokro - czy warto kupić?

Pakowarka próżniowa ma wiele zalet. Przede wszystkim:

  • Przedłuża świeżość żywności - produkty są chronione przed bakteriami i pleśnią, a do tego nie obsychają, dzięki czemu dłużej nadają się do spożycia.

  • Utrzymuje wartości odżywcze - produkty pakowane próżniowo zachowują swój smak, zapach, wygląd i wartości odżywcze.

  • Ma niemal nieograniczone możliwości - próżniowo możemy zapakować praktycznie wszystkie produkty, np. mięsa, ryby, wędliny, sery, owoce, warzywa, gotowe dania, zupy czy ciasta. 

  • Pomaga oszczędzać - dzięki zgrzewarce próżniowej unikniemy marnowania jedzenia. Niewykorzystane produkty zapakujemy hermetycznie i spożyjemy w późniejszym terminie.

  • Umożliwia przewożenie jedzenia w podróży - zgrzewarka próżniowa pozwala przygotować zapasy żywności na cały wyjazd. Dzięki temu będąc na urlopie, nie będziemy musieli martwić się przygotowywaniem posiłków.

  • Pomaga utrzymać porządek w kuchni - dzięki próżniarce do żywności, łatwiej utrzymamy czystość w lodówce i na kuchennych półkach, ponieważ szczelnie zapakujemy produkty i przeniesiemy je do innego miejsca.

 

Zgrzewarka próżniowa FoodSaver FFS005x
799.00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30dni przed wprowadzeniem obniżki

779.00 zł

Cena promocyjna

Cena regularna

(poza okresami promocyjnymi)

799.00 zł

Zobacz szczegóły

 

Jaka zgrzewarka próżniowa na sucho i mokro?

Nie wszystkie dostępne w sklepach zgrzewarki umożliwiają hermetyczne pakowanie zarówno żywności suchej, jak i mokrej. Poniżej przedstawiamy trzy modele, które bez problemu zapakują łososia i płynny dressing do niego.

  • Zgrzewarka próżniowa Gorenje VS120E - to próżniarka o mocy 120 W, która umożliwia zgrzewanie opakowań o maksymalnej długości 30 cm. Nadaje się zarówno do pakowania suchej, jak i wilgotnej żywności, a także do pakowania produktów nieżywnościowych. Urządzenie jest sterowane elektronicznie, a jego korpus został wykonany z plastiku i metalu. 

  • Zgrzewarka próżniowa FoodSaver FFS016X - to kompaktowe urządzenie o mocy 140 W, wyposażone w tryb do pakowania żywności wilgotnej. Zgrzewarka jest łatwa w obsłudze i praktyczna, ponieważ ma schowek na rolkę i gilotynę. Jej obudowa została wykonana z nowoczesnych materiałów, które redukują pozostawianie odcisków placów. 

  • Zgrzewarka próżniowa FoodSaver FFS017X - to urządzenie o mocy 120 W, dedykowane do używania zarówno z workami, jak i foliami do pakowania próżniowego. Zgrzewarka oferuje tryb pakowania produktów suchych i wilgotnych, a także możliwość jednoczesnego zgrzewania i usuwania powietrza. Wbudowana gilotyna pozwala szybko tworzyć torebki, a wyjmowaną tackę może myć w zmywarce.

Produkty powiązane

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS