Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Pakowanie próżniowe - jak długo można przechowywać?

O tym, że świeża żywność szybko się psuje, wie każdy z nas. Właśnie dlatego w przemyśle spożywczym na masową skalę stosowane jest pakowanie próżniowe, które przedłuża świeżość żywności poprzez pozbycie się powietrza. Jest to technologia, w którą warto zainwestować nawet w domowych warunkach. Niewielka zgrzewarka próżniowa nie tylko przedłuży świeżość żywności, ale również zapobiegnie jej marnotrawstwu. Sprawdźmy zatem, jak długo można przechowywać pakowaną próżniowo żywność

Pakowanie próżniowe - co to jest i jak działa?

W każdym sklepie znajdziemy hermetycznie pakowane sery, wędliny, mięso czy ryby. Jest to bowiem jedna z najpopularniejszych metod zabezpieczenia żywności przed utratą świeżości. Polega na umieszczeniu jedzenia w szczelnym opakowaniu foliowym, a następnie zmniejszenia panującego wewnątrz ciśnienia poprzez redukcję ilości tlenu i podniesienie ilości CO2. Na koniec zgrzewa się worek, hermetycznie go zamykając. Dzięki temu produkty spożywcze nie mają kontaktu z powietrzem, a więc nie dochodzi do rozwoju bakterii tlenowych, które odpowiadają za procesy gnilne i skutkują utratą walorów odżywczych żywności. Próżnia sprawia, że produkty spożywcze utrzymują świeżość nawet 5 razy dłużej

Hermetyczne pakowanie żywności jest bardzo łatwe i z powodzeniem możemy wykorzystać tę metodę w domu. Do tego celu konieczna będzie jednak zgrzewarka próżniowa oraz opakowania próżniowe (np. specjalne folie lub worki do pakowania próżniowego), które umożliwią bezpieczne przechowywanie. Jak spakować żywność za pomocą takiej pakowarki?

  • Na początku odmierzamy kawałek folii i zgrzewamy go z jednej strony. Większość zgrzewarek jest wyposażona w nożyk, który pozwoli szybko odciąć kawałek folii.

  • Następnie wkładamy produkt do woreczka i podkładamy go do zgrzewarki, by ta odpompowała powietrze.

  • Na końcu zgrzewamy worek z drugiej strony i chowamy produkt w wybrane miejsce. 

 
pakowanie próżniowe żywności
 

Pakowanie próżniowe - wady i zalety

Okazuje się, że pakowanie próżniowe żywności ma wiele zalet. Przede wszystkim pozwala wydłużyć termin przydatności do spożycia poszczególnych produktów spożywczych. Zachowują one nie tylko swój smak, zapach i kształt, ale również witaminy i wszystkie wartości odżywcze. Poza tym, pakując próżniowo suchą żywność, zapobiegamy jej wilgotnieniu, natomiast mokrą chronimy przed wysychaniem. Nasze żywność jest zatem chroniona przed pleśnią i bakteriami. Dzięki zgrzewarce próżniowej możemy też uniknąć marnowania żywności czy w łatwy sposób przygotować prowiant na wyjazd

Czy pakowanie próżniowe ma jakieś wady? Sam proces pakowania próżniowego nie ma wad. Natomiast minusem mogą być dość wysokie koszty związane z zakupem zgrzewarki oraz folii czy worków do pakowania próżniowego. Ich ceny są mocno zróżnicowane - zależą od wielkości i ilości worków, a także od producenta. Za 100 sztuk worków zapłacimy od około 30 do 100 zł, a nawet więcej.

 

Zgrzewarka próżniowa Foodsaver VS0100X
399.00 zł

Najniższa cena z ostatnich 30dni przed wprowadzeniem obniżki

379.00 zł

Cena promocyjna

Cena regularna

(poza okresami promocyjnymi)

399.00 zł

Zobacz szczegóły

 

Co można pakować próżniowo?

Pakować próżniowo możemy praktycznie wszystkie produkty spożywcze:

  • Mięsa surowe i gotowane,

  • Ryby i owoce morza,

  • Wędliny, sery i twarogi,

  • Warzywa i owoce,

  • Pieczywo,

  • Gotowe obiady - pakowanie próżniowe świetnie sprawdzi się w przypadku pierogów, krokietów czy uszek,

  • Produkty płynne i półpłynne, np. zupy, sosy czy gulasze (o ile maszyna próżniowa ma funkcję pakowania wilgotnej żywności),

  • Produkty suche, np. kawę, herbatę, makaron, mąkę,

  • Wyroby cukiernicze, np. ciasta, ciasteczka czy muffiny.

 
pakowanie próżniowe żywności
 

Ile czasu wytrzyma mięso pakowane próżniowo?

Jeśli chcemy zapakować próżniowo świeże mięso lub ryby, najpierw powinniśmy je dokładnie umyć, a następnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar wilgoci. W ten sposób na dłużej utrzymamy odpowiedni poziom wilgotności i kształt produktów. 

Mięso i ryby możemy zapakować próżniowo, a następnie wstawić do lodówki. Dobrze sprawdzi się to w przypadku kotletów, polędwiczek czy usmażonych ryb - takie jedzenie możemy przechowywać nawet do tygodnia. A czy można mrozić mięso pakowane próżniowo? Jak najbardziej! Dzięki temu jeszcze bardziej przedłużymy jego termin przydatności do spożycia - nawet do 24 miesięcy

Jak długo można przechowywać świeże mięso w lodówce lub zamrażarce? Wszystkie dane znajdują się w poniższej tabeli. 

 

Produkt

Przechowywanie

Trwałość produktu bez opakowania próżniowego

Trwałość produktu zapakowanego próżniowo

Drób

lodówka

1-2 dni

do 7 dni

Wołowina

lodówka

3 dni

8 dni

Wieprzowina

lodówka

2 dni

6 dni

Szynka krojona

lodówka

3-4 dni

3 tygodnie

Kiełbasa świeża

lodówka

1-2 dni

2 tygodnie

Ryby świeże

lodówka

1-2 dni

7 dni

Mięso 

zamrażarka

6 miesięcy

24 miesiące

Ryby

zamrażarka

6 miesięcy

24 miesiące

 

Pakowanie próżniowe owoców i warzyw

Przed pakowaniem warzywa i owoce musimy dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Miękkie produkty można wcześniej rozłożyć na tacce i włożyć na około 2 godziny do zamrażarki, a dopiero po tym przełożyć do woreczka i zapakować próżniowo. Dzięki temu żywność nie rozmięknie i zachowa swój kształt.

Niektóre warzywa z rodziny kapustowatych przed pakowaniem próżniowym należy blanszować, czyli gotować przez krótki czas, a następnie wstawić do zimnej wody. Do takich warzyw należą m.in.: brokuły, brukselki, kapusta, kalafior czy rzepa. Te warzywa emitują gazy - jeśli zapakujemy je próżniowo, worek szybko napełni się tym gazem, powodując ich zepsucie. 

Jak długo można przechowywać zapakowane próżniowo owoce i warzywa? Surowe należy przetrzymywać w lodówce - spokojnie wytrzymają one od 18 do nawet 25 dni. Natomiast w zamrażarce możemy je przechowywać do 24 miesięcy.

 
pakowanie próżniowe żywności
 

Pojemniki próżniowe

Jak pakować próżniowo płyny?

Do pakowania próżniowego produktów płynnych i półpłynnych, np. zup czy sosów, dobrze sprawdzi się folia moletowana lub worek moletowany. Zaleca się, aby wypełnić worek w około 80% dostępnej objętości, pozostawiając kilka centymetrów wolnej przestrzeni od górnej krawędzi. Dzięki temu unikniemy wylania płynu lub zassania przez pompę zgrzewarki próżniowej. Aby łatwiej można było zapakować płynną żywność, zaleca się najpierw częściowo ją zamrozić w woreczku, wstawiając pionowo do zamrażarki, a dopiero potem zapakować próżniowo. 

Do pakowania żywności płynnej oraz gotowych dań możemy też wykorzystać pojemniki próżniowe, które wyposażone są w specjalną pompkę do odsysania powietrza. Takie pojemniki należy wstawić do lodówki, by przedłużyć świeżość żywności nawet o kilkanaście dni. 

 

Produkt

Przechowywanie

Trwałość produktu bez opakowania próżniowego

Trwałość produktu zapakowanego próżniowo

Surowe warzywa

lodówka

5 dni

18-25 dni

Świeże owoce

lodówka

3-7 dni

18-25 dni

Zupy

lodówka

2-3 dni

8-12 dni

Ser żółty

lodówka

do 15 dni

40-60 dni

Pieczywo

temperatura pokojowa

2-3 dni

7-8 dni

Suchy makaron

temperatura pokojowa

5-6 miesięcy

12 miesięcy

Kawa

temperatura pokojowa

2-3 miesiące

12 miesięcy

Herbata

temperatura pokojowa

2-3 miesiące

12 miesięcy

Owoce

zamrażarka

6-12 miesięcy

24 miesiące

Warzywa

zamrażarka

6-12 miesięcy

24 miesiące

Pieczywo

zamrażarka

6-9 miesięcy

24 miesiące

 

Produkty powiązane

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS