Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Kostkarka do warzyw – czym jest i do czego może się przydać?

Krojenie warzyw w kostkę wymaga sporo czasu i cierpliwości, a do tego uzyskane efekty nie zawsze są zadowalające. Warto zatem zaopatrzyć się w niewielkie urządzenie, jakim jest kostkarka do warzyw. Z jej pomocą błyskawicznie pokroimy warzywa w idealną kostkę, tworząc wiele ciekawych potraw. 

Kostkarka do warzyw – co to jest?

Jak sama nazwa wskazuje, kostkarka umożliwia krojenie warzyw i owoców w równą kostkę. W praktyce tego typu urządzenie zazwyczaj wyposażone jest w kilka wymiennych akcesoriów, które pozwalają kroić produkty w plastry i słupki, ścierać na drobne wiórki, a także siekać i rozdrabniać. Ze względu na to, że maszynka oferuje różne style krojenia, nazywana jest również krajalnicą do warzyw, krajarką albo siekaczem.

Szatkownice do warzyw

Kostkarka do warzyw – dostępne rodzaje

Krajalnice do warzyw możemy podzielić na dwa główne modele – ręczne i elektryczne. Dostępne są one w różnych formach i rozmiarach, dzięki czemu każdy może wybrać sprzęt dostosowany do swoich potrzeb. Kostkarki dostępne są też w postaci przystawek do robotów kuchennych i blenderów.

  • Kostkarka do warzyw ręczna – to najprostsza kostkarka pod względem konstrukcyjnym, a jednocześnie najtańsza na rynku. Jest łatwa w obsłudze i nie zajmuje wiele miejsca w szafce kuchennej. Kostkarka manualna przeważnie wykonana jest z plastiku. Składa się z tarczy do krojenia i pojemnika, do którego wpadają pokrojone w kostkę warzywa i owoce. Tego typu krajarka nadaje się również do jajek. 

  • Kostkarka do warzyw elektryczna – jest on wygodniejsza w obsłudze niż kostkownica ręczna, ponieważ nie wymaga użycia siły. Wystarczy podłączyć ją do prądu, a za pomocą popychacza popchnąć produkty, by urządzenie pokroiło je w idealną kostkę. Elektryczna kostkarka do warzyw poradzi sobie zarówno z twardymi, jak i miękkimi warzywami i owocami. Minusem jest tutaj większy rozmiar oraz wyższa cena urządzenia. 

  • Kostkarka do warzyw w formie przystawki – jeżeli w naszym wyposażeniu znajduje się już robot kuchenny, najlepszym rozwiązaniem będzie dokupienie specjalne przystawki do krojenia w kostkę. Taka przystawka musi pasować do urządzenia, dlatego przed zakupem należy dokładnie sprawdzić jej kompatybilność z robotem. Najlepsze kostkarki kroją żywności na kostki o boku 1 cm. 

  • Kostkarka do warzyw w blenderzeblendery przeznaczone są do rozdrabniania żywności, ale na rynku znajdziemy również modele z dodatkowymi przystawkami, które umożliwiają krojenie w kostkę w blenderze. Takie urządzenia w swojej ofercie mają m.in. marki Bosch, Braun czy MPM

  • Kostkarka do warzyw przemysłowa – jest to duże urządzenie przeznaczone do lokali gastronomicznych. Taka kostkownica wykonana jest z wytrzymałej stali nierdzewnej, ma dużą komorę i cechuje się bardzo wysoką wydajnością. Jest w stanie kroić produkty nie tylko w kostkę, ale również w plastry i słupki. Maszyna jest przeznaczona do krojenia produktów surowych i gotowanych, m.in. warzyw, owoców, mięsa, drobiu, ryb i serów. Poradzi sobie zarówno z twardymi składnikami, np. burakami i marchewkami, jak i delikatnymi, np. wędlinami i serami. 

 

warzywa pokrojone w kostkę na krajalnicy

 

Kostkarka, rozdrabniacz, tarka, szatkownica – czym się od siebie różnią?

W sprzedaży nie brakuje urządzeń, które przeznaczone są do krojenia i rozdrabniania żywności. Możemy do nich zaliczyć kostkarkę do warzyw, rozdrabniacz, tarkę czy szatkownicę. Wszystkie te urządzenia mogą przybierać różne kształty i rozmiary, a także pełnić różne zadania. Warto jednak wiedzieć, do czego służą i czym się różnią poszczególne sprzęty. 

  • Kostkarka – tak jak wspomnieliśmy wcześniej, kostkarka służy do krojenia warzyw i owoców w równą kostkę. Tarcza do krojenia w kostkę zawsze ma postać kratki.

  • Rozdrabniacz – jest to urządzenie przeznaczone do rozdrabniania żywności za pomocą noży. Produkty rozdrabniane są na nieregularne cząstki – im dłużej rozdrabniacz będzie pracował, tym drobniej posieka żywność. Często spotykany jest również pod nazwą siekacz albo chopper.

  • Tarka – umożliwia tarcie i ścieranie produktów spożywczych na grube lub drobne wiórki. W sprzedaży dostępna jest elektryczna tarka lub ręczna. Tarkę można używać do tarcia warzyw, owoców, sera, czekolady, cytrusów czy imbiru.

  • Szatkownica – służy do szatkowania warzyw, czyli krojenia ich w paski. Na rynku dostępna jest szatkownica ręczna – to klasyczny model wyposażony w ruchomą szufladę, która pozwala na szybkie i bezpieczne szatkowanie – oraz szatkownica elektryczna, która zapewnia komfort podczas pracy.

Który wybrać sprzęt do krojenia warzyw? Wszystko zależy od naszych potrzeb i rodzaju potraw, jakie będziemy przygotowywać. Zamiast jednak kupować krajarkę, tarkę i siekacz osobno, warto zastanowić się nad zakupem jednego urządzenia AGD, które ma wymienne przystawki lub końcówki, dzięki czemu jest w stanie zarówno siekać, ścierać, jak i kroić produkty w kostkę. Tego typu sprzęty znajdziemy w ofercie wielu producentów, m.in.: Philips, Tefal, Bosch, Tadar, Concept, Clatronic, Blaupunkt, Russell Hobbs i innych. 

 

 

Kostkarka do warzyw – wady i zalety

Krojenie to jedna z najczęściej wykonywanych czynności kuchennych. Ręczne krojenie warzyw i owoców nie wymaga od nas żadnych specjalnych akcesoriów – wystarczy nóż i deska do krojenia. Niestety pokrojenie produktów w drobną kostkę do obiadu lub na sałatkę jest bardzo czasochłonne, a przy dłuższym krojenie staje się również meczące i może spowodować ból ręki. 

Doskonałą alternatywą dla tradycyjnego noża jest kostkarka do warzyw, która znacznie skraca czas przygotowywania posiłków. Wystarczy jedynie umyć produkty i obrać ze skórki, a maszynka potnie je na równą kostkę. Co ważne, kostkownica zawsze kroi składniki na równe kostki, dzięki czemu potrawa prezentuje się o wiele atrakcyjniej. Taki sprzęt sprawdzi się nie tylko podczas większych uroczystości, ale również na co dzień. Może okazać się impulsem, który skłoni nas do częstszego przygotowywania potraw z warzyw i owoców. 

Czy kostkownica do warzyw ma jakieś wady? Jeśli zdecydujemy się na zakup kostkarki elektrycznej, musimy się liczyć z tym, że będzie pobierać pewną ilość prądu. Poza tym zajmie więcej miejsca niż ręczna kostkarka do warzyw. Będziemy musieli zatem wygospodarować w szafce dodatkowe miejsce na urządzenie. Mimo tego warto kupić krajarkę, aby przyspieszyć pracę w kuchni i móc przygotowywać potrawy bogate w warzywa i owoce. 

 

kostkarka do warzyw i owoców

 

Jakie potrawy przygotujemy z pomocą kostkarki do warzyw?

Warzywa pokrojone w kostkę są składnikiem wielu dań obiadowych. Dodaje się je do gulaszu, leczo, zapiekanki warzywnej czy zup. Najczęściej jednak kojarzą nam się z sałatką jarzynową. To właśnie do niej dodajemy wszystkie produkty pokrojone w drobną kostkę – marchewki, ogórki, ziemniaki, pietruszkę, a także jajka i jabłka. Mając kostkarkę, błyskawicznie przygotujemy też sałatki z owoców, np. popularną we Włoszech owocową sałatkę Macedonia, która zazwyczaj serwowana jest jako deser w okresie letnim. Taką sałatkę można komponować według własnych smaków i pomysłów, wykorzystując dostępne owoce. Jako baza do sałatki świetnie sprawdzą się owoce pestkowe, czyli np. brzoskwinie i śliwki. Wszystkie owoce należy pokroić w równą kostkę i zalać sosem winnym. 

Pokrojone w kostkę warzywa wykorzystamy również do zrobienia szaszłyków na grilla. Możemy też rozłożyć je na blaszce, skropić oliwą, posypać przyprawami i upiec w piekarniku. Jednak to nie tylko warzywa i owoce możemy pokroić w kostkę, ale również różnego rodzaju sery (feta, mozzarella, ser żółty czy wędzony), wędliny i jajka. 

 

warzywa pokrojone w kostkę do sałatki

 

Domowa krajarka do warzyw znacznie ułatwi przygotowywanie posiłków i zachęci nas do spożywanie większej ilości warzyw i owoców, które powinny stanowić podstawę codziennej diety. 

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS