Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Do czego służy patelnia stalowa?

Patelnia stalowa, zwana cygańską, jest dość popularna na rynku. Jednak jej użytkowanie nie jest tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Na początku może sprawiać wiele problemów: przypali mięso, za mocno zetnie białko, a warzywa przykleją się do jej dna. Właśnie dlatego należy oswoić się ze swoją nową patelnią. O tym, jak tego dokonać i do czego służy patelnia stalowa, przeczytacie w poniższym tekście.  

Rodzaje patelni stalowych

Patelnia stalowa nazywana bywa też patelnią cygańską. Nazwa najprawdopodobniej wzięła się stąd, że kiedyś to właśnie Cyganie wytwarzali takie patelnie stalowe, a następnie je sprzedawali. Prawdziwa patelnia cygańska jest kuta, wykonana ze stali niskowęglowej. Cechuje się wysoką trwałością i odpornością na uszkodzenia. Poza tym nie jest pokryta żadną powłoką, co z jednej strony utrudnia smażenie, a z drugiej wydłuża jej żywotność. Brak powłoki sprawia bowiem, że patelnia staje się niemal niezniszczalna. Taka patelnia ma wielu zwolenników, ale wymaga wprawy w użytkowaniu. 

Na wstępie warto przypomnieć, że w sklepach znajdziemy różne odmiany patelni stalowych. Są to:

  • Patelnie ze stali nierdzewnej (szlachetnej) - do produkcji garnków i patelni zazwyczaj używa się stali oznaczonej 18/8 lub 18/10. Takie symbole oznaczają, że patelnia zawiera w sobie 18% chromu oraz 8 lub 10% niklu. Jak sama nazwa wskazuje, patelnie ze stali nierdzewnej są odporne na korozję. Poza tym nie wchodzą w reakcję z innymi potrawami. Do ich atutów możemy zaliczyć również wysoką trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne. 

  • Patelnie ze stali węglowej - stal węglowa to stop żelaza i węgla z dodatkiem niewielkiej ilości  innych pierwiastków, np. aluminium, krzemu czy miedzi. Im więcej węgla znajduje się w materiale, tym jest on bardziej elastyczny, a zarazem bardziej wytrzymały. Patelnie ze stali węglowej nie odkształcą się nawet w bardzo wysokiej temperaturze. Są twarde i wytrzymałe, dlatego niestraszne im metalowe przybory kuchenne, druciane zmywaki czy silne detergenty. 

 

patelnia stalowa z powłoką vs patelnia stalowa

Źródło: www.thespruceeats.com; Danie Drankwalter/ The Spruce

Patelnia stalowa - wady i zalety

Zanim zajmiemy się omawianiem, do czego służy patelnia stalowa, sprawdźmy, jakie są jej największe atuty. Przede wszystkim takie patelnie są trwałe i wytrzymałe, a w miarę upływu czasu nie tracą swojej niezawodności - wręcz przeciwnie. Jeśli tylko będą prawidłowo użytkowane, staną się całkowicie niezniszczalne. Każde kolejne użytkowanie patelni sprawia, że zyskuje ona coraz lepsze właściwości nieprzywierające. Dzięki temu, że nie ma żadnej powłoki, bez problemu można używać na niej metalowe przybory kuchenne czy szorować szorstkimi druciakami. Nie ma bowiem ryzyka, że zarysują one powłokę. Co więcej, patelnia stalowa możne być użytkowana na różnych rodzajach kuchenek, w tym na indukcję. Ponadto niektóre modele nadają się do piekarnika, a nawet na ognisko. 

Niestety patelnia cygańska ma też kilka wad. Przede wszystkim do smażenia wymaga użycia większej ilości tłuszczu. Bez niego potrawy zaczną przywierać do jej dna. Poza tym nie zaleca się przygotowywania posiłków w temperaturze wyższej niż 250°C, ponieważ powierzchnia patelni szybko się przegrzeje, a co za tym idzie - potrawy zaczną do niej przywierać. Należy również pamiętać, że patelnia stalowa wolno się nagrzewa i na początku może przypalać potrawy. Jej użytkowanie wiąże się również z wypaleniem i odpowiednią konserwacją. Jeśli chodzi o czyszczenie, to nie może być ona myta w zmywarce. 

 

 

Do czego służy patelnia stalowa?

Patelnie stalowe są zdrowe i bezpieczne, a ze względu na swoje właściwości i wysoką trwałość, są chętnie wybierane przez lokale gastronomiczne. Ich zaletą jest uniwersalność, gdyż mogą być użytkowane na wszystkich rodzajach kuchni. Możemy gotować w nich na indukcji, piec potrawy w piekarniku, a nawet na ognisku.

Patelnia stalowa doskonale nadaje się do smażenia mięsa, ryb i owoców morza, a nawet frytek na głębokim oleju. Poza tym świetnie sprawdzi się do duszenia warzyw, które nabiorą specyficznego smaku. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by na takiej patelni usmażyć jajecznicę, omlety, placki czy naleśniki. 

Warto jednak pamiętać, że patelnia stalowa nie nadaje się do przyrządzania potraw, które wymagają bardzo wysokiej temperatury.

 
patelnia stalowa

 

Jak zahartować patelnię stalową?

Każda patelnia stalowa wymaga przeprowadzenia zabiegu, jakim jest wypalanie. Pozwoli to przygotować patelnię do smażenia tak, aby żadne składniki nie przywierały do jej dna. Hartowanie patelni jest stosunkowo łatwe i nie powinno nikomu sprawić problemów. Na samym początku musimy jednak przeprowadzić czyszczenie patelni, by pozbyć się fabrycznego oleju. Do tego celu należy wykorzystać ciepłą wodę i gąbeczkę - nie używać druciaków ani detergentów. Po umyciu powinniśmy dokładnie opłukać patelnię ciepłą wodą i wytrzeć ją do sucha. Tak przygotowaną patelnię można poddać procesowi wypalania. Możemy to zrobić na dwa sposoby:

Pierwszy sposób (chiński)

Podobnie jak chiński wok, patelnia stalowa wymaga wypalenia. Należy ją ustawić na silnie rozgrzanym palniku i mocno rozgrzać. Następnie wlać do niej olej jadalny, np. słonecznikowy, rzepakowy czy ryżowy. W miarę możliwości olej należy rozprowadzić po całej powierzchni patelni. Takie wypalanie powinno trwać około 30 minut. Po zakończonym hartowaniu olej należy wylać, a patelnię dokładnie wytrzeć do sucha, np. papierowym ręcznikiem.

Drugi sposób

Większość producentów patelni zaleca, aby do wypalenia wykorzystać skórki lub plasterki ziemniaków posypane solą. Najpierw jednak należy rozgrzać patelnię do czerwoności i wlać do niej olej. Gdy olej się już dobrze rozgrzeje, wrzucamy na patelnię pokrojone ziemniaki i obficie posypujemy solą. Smażymy, aż ziemniaki staną się rumiane, od czasu do czasu je mieszając. Następnie wyciągamy ziemniaki, zlewamy olej i wycieramy patelnię do sucha. Czynność tę należy powtórzyć kilka razy. Należy pamiętać, że ziemniaki nie są przeznaczone do jedzenia. 

Patelnie

Podstawowe zasady użytkowania patelni stalowej

Patelnie stalowe są bardzo wymagające w użytkowaniu, dlatego podczas smażenia powinniśmy pamiętać o kilku ważnych kwestiach:

  • Patelni cygańskiej nie wolno przegrzewać - temperatura powyżej 250°C będzie dla niej szkodliwa. Jeśli kilkakrotnie przegrzejemy patelnię, zacznie ona przypalać potrawy. To z kolei sprawi, że do smażenia będziemy musieli używać jeszcze większej ilości tłuszczu. Jeśli chcemy smażyć potrawy w stosunkowo wysokich temperaturach, a jednocześnie nie przegrzać patelni, powinniśmy stosować oleje wysokotemperaturowe, czyli np. olej ryżowy lub kokosowy, oliwę z oliwek czy masło klarowane. Co zrobić, gdy jedzenie przywiera do dna patelni? Wtedy konieczne będzie powtórzenie procesu wypalania
  • Aby szybciej i lepiej wygrzać patelnię stalową, poza smażeniem, można też wykorzystać ją do pieczenia w piekarniku. Dzięki temu patelnia szybko i równomiernie się wypali. Należy jednak pamiętać, aby nadmiernie nie wystawiać patelni na działanie wysokich temperatur - piekarnik powinien pracować w temperaturze 180-200°C.
  • Po pewnym czasie patelnia stalowa zacznie zmieniać kolor na brunatny. Może również stać się czarna. Nie ma się czym przejmować, ponieważ jest to zupełnie naturalne zjawisko. Równomierna zmiana koloru będzie świadczyć o tym, że patelnia została dobrze przygotowana do smażenia i z czasem można będzie używać na niej coraz mniej tłuszczu.  
 
patelnia stalowa
Patelnia stalowa - czyszczenie i konserwacja

Prawidłowe użytkowanie patelni cygańskiej to jedno, ale nie można zapomnieć również o jej odpowiednim czyszczeniu. Patelnię należy czyścić po każdym użyciu.

  • Przede wszystkim musimy poczekać, aż patelnia wystygnie. Nie wolno rozgrzanego naczynia zanurzać w wodzie.

  • Do mycia patelni najlepiej wykorzystać ciepłą wodę i gąbkę. 

  • W przypadku trudnych do usunięcia zabrudzeń należy posypać patelnię solą gruboziarnistą i dobrze wyszorować. 

  • Po usunięciu zabrudzeń należy dokładnie opłukać patelnię pod bieżącą wodą, a następnie wytrzeć do sucha za pomocą ręcznika papierowego. 

  • Na koniec pozostaje już tylko zabezpieczenie patelni warstwą tłuszczu. W tym celu należy postawić patelnię na palniku i lekko rozgrzać na niej olej. Następnie rozprowadzić olej po całej powierzchni patelni, np. pędzelkiem kuchennym, dokładnie zahaczając o jej ścianki. 

 
patelnia stalowa

 

Patelnia stalowa czy żeliwna?

Wiele osób zastanawia się, która patelnia jest lepsza: stalowa czy żeliwna. Trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ obie patelnie mają wiele zalet i sprawdzą się w różnych warunkach. Jeśli szukamy patelni uniwersalnej, która nadaje się zarówno do smażenia, duszenia, jak i zapiekania w piekarniku, dobrym wyborem będzie patelnia cygańska. 

Jeśli natomiast zależy nam na tym, by smażyć potrawy, które wymagają bardzo wysokiej temperatury, lepiej postawić na patelnię żeliwną. Jest ona bowiem bardzo wytrzymała i odporna na wysokie temperatury, a do tego bardzo szybko się rozgrzewa. 

Jak wybrać patelnię stalową? 

Wybierając patelnię ze stali szlachetnej, powinniśmy zwrócić uwagę na następujące parametry:

  • Średnica patelni - tego typu patelnie dostępne są w różnych rozmiarach. Mają średnice od 20 do 32 cm. W domu najczęściej wykorzystuje się patelnie o średnicy 24 lub 26 cm, ponieważ są one odpowiednie do smażenia mięsa i ryb.

  • Grubość dna - w patelniach stalowych dno jest często wykonane z wielu warstw, co ma poprawić właściwości cieplne.  

  • Uchwyt patelni - warto zwrócić uwagę, czy uchwyt został pokryty nienagrzewającą się powłoką, co zminimalizuje ryzyko poparzenia. 

  • Przeznaczenie - większość patelni stalowych jest już przeznaczona do użytkowania na wszystkich rodzajach kuchenek, a także w piekarnikach.

Podsumowanie

Wiemy już, do czego służy patelnia stalowa i jakie są jej największe atuty. Poznaliśmy też najpopularniejsze sposoby wypalania takiej patelni. Jeśli tylko zastosujemy się do wskazówek, jak dbać i konserwować, taką patelnię, stanie się ona niemal niezniszczalna i z pewnością posłuży przez wiele lat.

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS