Chcesz odpowiednio wyposażyć swoją kuchnię? Jednym z podstawowych przyborów, których nie może zabraknąć żadnej kuchni, jest patelnia. Jeśli wybierzesz patelnię wykonaną z solidnych materiałów i pokrytą powłoką nieprzywierającą, będzie Ci ona dobrze służyć przez wiele lat. W asortymencie Max Elektro znajdziesz zarówno patelnie uniwersalne, jak i patelnie grillowe czy też przeznaczone do konkretnych celów, np. smażenia placków i jajek sadzonych.
Należą do podstawowego wyposażenia każdej kuchni. Ich oferta jest bardzo szeroka, ponieważ różnią się między sobą rozmiarem, kolorem, materiałem wykonania, powłoką oraz przeznaczeniem. Warto wybrać dobrą, solidnie wykonaną patelnię, która posłuży nam przez kilka lat.
Patelnie mogą być wykonane z różnych materiałów, dlatego na rynku znajdziemy patelnie stalowe, aluminiowe, miedziane, żeliwne oraz szklane.
Ze względu na typ powłoki, wyróżniamy patelnie teflonowe, ceramiczne oraz tytanowe. Chętnie wybierane są patelnie z powłoką teflonową, ponieważ uniemożliwiają przywieranie potraw. Są jednak mało odporne na zniszczenia i zarysowania, dlatego nie wolno ich myć w zmywarce ani używać metalowych sztućców. Nie powinno się korzystać z patelni, gdy powłoka teflonowa ulegnie uszkodzeniu. Druga popularna powłoka to powłoka ceramiczna. Jest ona odporna na zarysowania i równomiernie się nagrzewa. Powłoka ceramiczna może występować w różnych kolorach, dlatego jest chętnie wybierana przez konsumentów. Trzeci typ to powłoka tytanowa, która szybko się nagrzewa i jest odporna na zarysowania. Patelnie tytanowe są solidnie wykonane, można na nich smażyć bez tłuszczu. Ich wadą jest jednak bardzo wysoka cena.
Oprócz patelni uniwersalnych, które możemy wykorzystać do smażenia różnych potraw, na rynku znajdziemy także patelnie grillowe, naleśnikowe, patelnie do ryb, jajek sadzonych i placuszków oraz patelnie typu wok. Patelnia grillowa posiada specjalne profilowane dno, które pozwala ograniczyć ilość tłuszczu. Dzięki temu grillowane mięsa lub warzywa są zdrowe i niemal beztłuszczowe. Jeśli często smażymy naleśniki warto zainwestować w specjalnie przeznaczoną do tego celu patelnię – posiada ona niskie brzegi, jest płaska, lekka i szybko się nagrzewa. Ostatnio bardzo popularne stały się także patelnie, które posiadają specjalne wgłębienia w różnych kształtach. Dzięki czemu możemy na nich usmażyć idealnie okrągłe placuszki lub jajka sadzone. Innym rodzajem patelni jest wok, ceniony przede wszystkim przez wielbicieli kuchni azjatyckiej.