Proponowane kategorie

Proponowani producenci

Proponowane produkty

  • {{ item.price }} {{ response.currency_symbol }}

Proponowane poradniki

Nie znaleziono

Jak działa elektryczna maszynka do makaronu? Jaką wybrać?

Maszynka do makaronu to kompaktowy sprzęt AGD, który pomoże nam szybko przygotować domowy makaron do wielu potraw. Na rynku dostępne są dwa urządzenia — ręczne i elektryczne. Te pierwsze cieszą się ogromną popularnością, z kolei drugie oferują o wiele więcej funkcji. W tym poradniku sprawdzimy, jak działa elektryczna maszynka do makaronu i podpowiemy, na co warto zwracać uwagę przy jej zakupie.

 

Maszynka do makaronu — rodzaje

Maszynki do makaronu to stosunkowo nieduże urządzenia, które bez problemu zmieszczą się na stole lub blacie kuchennym. Aktualnie w sprzedaży dostępne są modele ręczne i elektryczne. Istnieje również możliwość dokupienia nasadki do makaronu do robota planetarnego kub maszynki do mięsa

  • Ręczna maszynka do makaronu — to tradycyjna maszynka na korbkę. Ciasto jest przeciskane przez praski i wycinaczki za pomocą korbki, co oznacza, że wymaga od nas nieco wysiłku fizycznego. Tego typu maszynki wyposażone są w różne nakładki, które umożliwiają produkcję kilku rodzajów makaronu. Co ważne, ręczną maszynkę można wykorzystać jako maglownicę do ciasta — wystarczy ustawić odpowiednią grubość, a następnie przepuścić przez nią ciasto.

 

 

  • Elektryczna maszynka do makaronu — działa na prąd, więc musi być ustawiona na blacie lub stole w pobliżu gniazdka elektrycznego. Taka maszynka jest bardzo łatwa i wygodna w obsłudze — wystarczy nałożyć specjalną nakładkę i uruchomić urządzenie, aby przygotować domowy makaron. Elektryczna maszynka do makaronu jest o wiele bardziej zaawansowana niż ręczna, ponieważ pozwala przygotować wiele rodzajów makaronów, włącznie z penne czy rigatoni.

  • Robot do makaronu — do przygotowania domowego makronu można też wykorzystać robot kuchenny ze specjalną nasadką. Taki robot sprawdzi się u osób, które wiele czasu spędzają w kuchni na przyrządzaniu rozmaitych posiłków. 

 

ręczna maszynka do makaronu

Ręczna maszynka do makaronu Maestro MR 1679

elektryczna maszynka do makaronu

Elektryczna maszynka do makaronu Ariete 1581 Pastamatic+

 

przystawka do makaronu do robota planetarnego

Przystawka Bosch PastaPassion do robotów planetarnych Bosch MUM

 

Jak działa elektryczna maszynka do makaronu?

Maszynka do robienia makaronu jest bardzo łatwa w obsłudze, szczególnie jeśli zasilana jest prądem. W takim modelu wszystko odbywa się automatycznie i nie potrzeby używania siły. 

Jednak, aby móc skorzystać z maszynki, najpierw musimy przygotować ciasto. Możemy to zrobić ręcznie albo w robocie kuchennym.  Na rynku dostępne są również maszynki, które same wymieszają i wyrobią ciasto — takie modele pozwalają zaoszczędzić jeszcze więcej czasu.

Gdy ciasto jest już gotowe, wystarczy włożyć je do maszyny. Specjalne wałki rozwałkują ciasto na jeden duży płat — jego grubość będzie uzależniona od wybranych wcześniej ustawień. W kolejnym etapie specjalne ostrza tzw. grzebienie podzielą płat ciasta na konkretne kształty i z maszynki wydostanie się gotowy makaron. Ostrza pracują w bardzo szybkim tempie, więc wystarczy kilka minut, aby przygotować domowy makaron.

To, jaki kształt makaronu uzyskamy, będzie uzależnione od założonej nasadki. Ilość i rodzaj nasadek w zestawie zależą od producenta i konkretnego modelu maszynki. 

Małe AGD

Do czego służy elektryczna maszynka do makaronu?

Jak sama nazwa wskazuje, taka maszynka służy do robienia makaronu. Z jej pomocą bez problemu przygotujemy spaghetti, czyli popularne długie nitki, tagliatelle, lasagne, penne i wiele innych rodzajów makaronu. Maszynka służy nie tylko do wałkowania ciasta, ale również do krojenia makaronu. Dzięki temu otrzymujemy gotowy makaron, który wystarczy ugotować.

Dużą popularnością na rynku cieszą się maszynki do makaronu i ravioli, czyli włoskich pierożków z farszem. Mają one specjalne konstrukcje, dzięki czemu pozwalają na wyrabianie ciasta, wałkowanie, a następnie wycięcie odpowiednich kształtów, wypełnienie ich farszem i zaciśnięcie brzegów. Takie urządzenia nadają się do makaronu, ravioli i pierogów.

W sprzedaży można jeszcze znaleźć maszynkę do makaronu z warzyw. Niektóre modele mają specjalną nakładkę w postaci spiralizera, która pozwala przygotować makaron z warzyw, np. z cukinii lub z ziemniaków.

 

do czego służy elektryczna maszynka do makaronu

 

Jaka elektryczna maszynka do makaronu będzie najlepsza?

Mimo że na rynku dominują ręczne maszynki do makaronu, oferta elektrycznych sukcesywnie się powiększa. Te nowoczesne urządzenia wyposażone są w wiele nakładek i funkcji dodatkowych, które pozwolą na przyrządzanie rozmaitych dań kuchni włoskiej. Aby jednak wybrać maszynkę, która spełni nasze oczekiwania i będzie nam dobrze służyć przez długi czas, przed zakupem powinniśmy dokładnie zapoznać się z jej specyfikacją. Wszystkie maszynki wyglądają podobnie, ale różnią się wydajnością, budową i funkcjonalnością.

  • Moc — to ważny parametr, który określa, z jaką szybkością maszynka może wykonać swoją pracę. Wydajną pracę zapewni urządzenie o mocy ok. 150-200 W. Natomiast profesjonalna maszynka do makaronu często wyposażona jest w silnik o mocy 750 W.

  • Szybkość pracy — informuje nas o tym, w jakim czasie maszynka przetworzy określoną gramaturę ciasta, czyli np. w ciągu 20 minut przerobi 500 g ciasta. Taka prędkość jest wystarczająca i warto się jej trzymać przy wyborze urządzenia.

  • Wyrabianie ciasta — mając elektryczną maszynkę z wałkowaniem, będziemy musieli sami przygotować ciasto na makaron. W sprzedaży znajdziemy jednak bardziej zaawansowane modele, które same przygotują ciasto. Ta funkcja zdecydowanie ułatwia pracę i pozwala zaoszczędzić dużo czasu.

  • Regulacja grubości ciasta — każda elektryczna maszynka do makaronu umożliwia regulację grubości ciasta. Jeśli jednak zależy nam na tym, aby przygotowywać wiele rodzajów makaronu, regulacja powinna być jak największa.

  • Szerokość robocza — ten parametr informuje nas o tym, na jaką maksymalną szerokość jest w stanie rozwałkować ciasto maszynka.

  • Możliwość demontażu — warto wybrać maszynkę, którą można łatwo rozmontować na mniejsze części i w rezultacie łatwo umyć. Niektóre zdemontowane części z powodzeniem wymyjemy w zmywarce.

 

jak wybrać maszynkę do makaronu
 

Jaką elektryczną maszynkę do makaronu wybrać?

Przed zakupem maszynki warto również poczytać opinie innych użytkowników o danym produkcie, a także sprawdzić rankingi najczęściej wybieranych urządzeń.

Jeśli chodzi o wybór marki, to dobrej jakości maszynki elektryczne znajdziemy w ofercie m.in.: Ariete, Philips, Marcato, Ambition czy Kinghoff. Wieku producentów oferuje również maszynki do makaronu w postaci nasadki do robota planetarnego lub maszynki do mięsa — znajdziemy je w ofercie takich producentów jak: Bosch, Kenwood, Braun czy Zelmer.

 

Ciasto na makaron do maszynki — przepis 

Składniki:

  • 300 g mąki

  • 2 całe jajka

  • 3 żółtka jajek

  • 1/3 łyżeczki soli

  • 1 łyżka oliwy

 

Jak zrobić ciasto na makaron?

Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki. Mieszamy je dokładnie, a następnie wyrabiamy ciasto tak długo, aż zrobi się jednolite i gładkie. Na koniec formujemy ciasto w kulę, zawijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby się schłodziło. Po tym czasie wkładamy ciasto do maszynki i robimy makaron.

ZADZWOŃ DO NAS
pon-pt: 8:00-16.00
NAPISZ DO NAS